n3xu5 20.08.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Pytania ,niejasności ? Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.08.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja ! Ja ! - pierwsza i czekam na dalszy ciąg Ty to chyba jesteś pokolenie Y , co ? Te skróty SMS-owe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 20.08.2008 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 gratulejszons pierwsze słyszę o czymś takim co to takiego pokolenie y i o jakie skróty chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driada 18.10.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 witam, czytam i jestem zaskoczony zarówno cenami jak i tempem prac - co na to twój kierownik budowy (brak chudego betonu pod ławami lub zwykłej folii nie wspominając o kubełkowej, beton ław powinien wiązać chociaż tydzień - zgodnie ze sztuką budowlaną 3 tyg. zanim postawisz na nim bloczki) nie to żebym się wymądrzał ale wydaje mi się że twoi budowlańcy lecą w kule, czytaj czas kosztem jakości. Sam jestem na etapie schnięcia ław i wygląda to trochę inaczej, ale to twoja kasa i ty tam będziesz mieszkał. Ponadto wiele osób zapomina o wykonaniu uziomu fundamentowego, a zapewne masz go w projekcie (inst. elektryczna), wykonanie uziomu najprościej mówiąc polega na przyspawaniu bednarki do zbrojenia ław i wyprowadzenie jej do tablicy TM, ale po wylaniu betonu jest już za późno, pozostaje ci dokucie się do zbrojenia, pozdrawiam. PS. w mojej okolicy deski szalunkowe 380 zł/m3, beton B20 286 zł/m3 z transportem i pompą, kierownik budowy max 1000, koparka 70 zł/h a i tak są to bardzo wygórowane ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 19.10.2008 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 hm... dzięki za podpowiedz zapytam się kierownika co o tym sadzi ,z którego Bolesława jesteś krakowskiego czy katowickiego?chyba w jednym z postów napisałem ze jestem z okolic trójmiasta,o uziomie mówiłem ale powiedzieli mi ze to można tez zrobić na etapie wykonywania dachu czyli nitka odgromowa,a orientując się w dzisiejszych betonach wiem ze oni używają rożnych plastyfikatorów oraz ulepszaczy.2 dni po zalaniu po lawach jeździła ładowarka coś mniejszego od stalowej woli,folia jest położona pod bloczkami jaki i dysperbit ,a chudy beton nie jest konieczny jeśli jest nośny teren, ps. z tego co się orientuje to i tak nie jest dużo w naszej okolicy,a z za wszystko co płaciłem brałem faktury wiadomo ze bez faktury jest im więcej tym taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driada 19.10.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 witam, oczywiście pisałem o cenach brutto, co do chudego betonu to nie stosuje się go dla poprawienia nośności tylko po to aby kolokwialnie mówiąc właściwy beton czyli B20 nie stykał się bezpośrednio z podłożem jakie by ono nie było tzn żeby w glebę nie wsiąknęło tzw mleczko z betonu, jak pisałem wcześniej zamiast chudego betonu można pod ławy i zbrojenie położyć folie najlepiej kubełkową której koszt jest znikomy jakieś 4 zł za m2. Ławy to jednak najważniejszy etap budowy i nie ma tu co oszczędzać paru złotych, a do tego co mówią wykonawcy należy mieć dystans i samemu sprawdzać jak powinno być. Jeżeli chodzi o uziom to miałem na myśli uziom instalacji elektrycznej a nie odgromowy, który rzeczywiście można wykonać później. Ja jestem z woj. małopolskiego, dokładnie w środku drogi między Katowicami a Krakowem, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 20.10.2008 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 dziękuję za podpowiedz dzwoniłem dziś do swego kierownika budowy mówił mi że 4 dni od zalania ław do postawienia bloczków jest dopuszczalne a laboratoryjne wiązanie betonu wynosi 28 dni pod ławami zastosowano podszpkę z czystego piasku nie wiem czy to ma jakieś znaczenie zapomniałem się zapytać,niestety ale ceny które podałem jeszcze są jedne z niższych chyba że ktoś ma jakieś kontakty czy budujecie ten sam projekt?jeśli chodzi o uziom to było już za późno kolega mi o tym powiedział przed zalaniem myślałem że chodzi o instalację odgromwa piorunochron ,co się stanie jeśli jej nie będzie?lub jak można wykonać to w inny sposób?dziękuję za zainteresowanie również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Pametam jak szukałam projketu brałam ten domek pod uwage :)Jestem bardzo ciekawa dalszych postępów prac .Życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 27.12.2008 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 dzięki serdeczne bardzo się przyda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 15.01.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Najserdeczniejsze gratulacje z okazji narodzin SYNA !!!!!!!!!!!!!!!!! Bardzo ładny domek! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 15.01.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 serdecznie dziękujemy oraz pozdrawiamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 25.12.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 I co się śniło na nowych śmiechach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 25.12.2009 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 heh i tu jest właśnie ten problem gdyż... nie pamiętam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaJacekF 05.01.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam,Gratulacje, super domek.My także rozpoczęliśmy budowę tego domu. Mam w związku z tym prośbę o zamieszczenie kilku zdjęć salonu. Planujemy wydzielić obok schodów malutki pokoik, a schody zrobić bardziej zabudowane z szafą pod nimi, i zastanawiamy się czy to ma sens.Pozdr.JF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carramba 12.02.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Ja również przyłączę się do gratulacji i do prośby GosiaJacekF o więcej zdjęć z salonu. My jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie (wszystkie papiery po dwuletnim załatwianiu udało mi się już skompletować). Mam nadzieję, że w ciągu trzech miesięcy rozpoczniemy budowę. P.S. Projekt Z1 urzekł nas z żoną od pierwszego momentu. Pozdrawiam wszystkich Z-jedynkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carramba 20.08.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Od poniedziałku ruszamy Już nie mozemy się doczekać, choć wiemy, że długa droga przed nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts