Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z1 L studio z500 - Komentarze

n3xu5

Recommended Posts

• 1 month później...

witam, czytam i jestem zaskoczony zarówno cenami jak i tempem prac - co na to twój kierownik budowy (brak chudego betonu pod ławami lub zwykłej folii nie wspominając o kubełkowej, beton ław powinien wiązać chociaż tydzień - zgodnie ze sztuką budowlaną 3 tyg. zanim postawisz na nim bloczki) nie to żebym się wymądrzał ale wydaje mi się że twoi budowlańcy lecą w kule, czytaj czas kosztem jakości. Sam jestem na etapie schnięcia ław i wygląda to trochę inaczej, ale to twoja kasa i ty tam będziesz mieszkał. Ponadto wiele osób zapomina o wykonaniu uziomu fundamentowego, a zapewne masz go w projekcie (inst. elektryczna), wykonanie uziomu najprościej mówiąc polega na przyspawaniu bednarki do zbrojenia ław i wyprowadzenie jej do tablicy TM, ale po wylaniu betonu jest już za późno, pozostaje ci dokucie się do zbrojenia, pozdrawiam.

PS. w mojej okolicy deski szalunkowe 380 zł/m3, beton B20 286 zł/m3 z transportem i pompą, kierownik budowy max 1000, koparka 70 zł/h a i tak są to bardzo wygórowane ceny.

hm... dzięki za podpowiedz zapytam się kierownika co o tym sadzi ,z którego Bolesława jesteś krakowskiego czy katowickiego?chyba w jednym z postów napisałem ze jestem z okolic trójmiasta,o uziomie mówiłem ale powiedzieli mi ze to można tez zrobić na etapie wykonywania dachu czyli nitka odgromowa,a orientując się w dzisiejszych betonach wiem ze oni używają rożnych plastyfikatorów oraz ulepszaczy.2 dni po zalaniu po lawach jeździła ładowarka coś mniejszego od stalowej woli,folia jest położona pod bloczkami jaki i dysperbit ,a chudy beton nie jest konieczny jeśli jest nośny teren,

ps. z tego co się orientuje to i tak nie jest dużo w naszej okolicy,a z za wszystko co płaciłem brałem faktury wiadomo ze bez faktury jest im więcej tym taniej

witam, oczywiście pisałem o cenach brutto, co do chudego betonu to nie stosuje się go dla poprawienia nośności tylko po to aby kolokwialnie mówiąc właściwy beton czyli B20 nie stykał się bezpośrednio z podłożem jakie by ono nie było tzn żeby w glebę nie wsiąknęło tzw mleczko z betonu, jak pisałem wcześniej zamiast chudego betonu można pod ławy i zbrojenie położyć folie najlepiej kubełkową której koszt jest znikomy jakieś 4 zł za m2. Ławy to jednak najważniejszy etap budowy i nie ma tu co oszczędzać paru złotych, a do tego co mówią wykonawcy należy mieć dystans i samemu sprawdzać jak powinno być. Jeżeli chodzi o uziom to miałem na myśli uziom instalacji elektrycznej a nie odgromowy, który rzeczywiście można wykonać później. Ja jestem z woj. małopolskiego, dokładnie w środku drogi między Katowicami a Krakowem, pozdrawiam.

dziękuję za podpowiedz dzwoniłem dziś do swego kierownika budowy mówił mi że 4 dni od zalania ław do postawienia bloczków jest dopuszczalne a laboratoryjne wiązanie betonu wynosi 28 dni pod ławami zastosowano podszpkę z czystego piasku nie wiem czy to ma jakieś znaczenie zapomniałem się zapytać,niestety ale ceny które podałem jeszcze są jedne z niższych chyba że ktoś ma jakieś kontakty czy budujecie ten sam projekt?jeśli chodzi o uziom to było już za późno kolega mi o tym powiedział przed zalaniem myślałem że chodzi o instalację odgromwa piorunochron ,co się stanie jeśli jej nie będzie?lub jak można wykonać to w inny sposób?dziękuję za zainteresowanie również pozdrawiam

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 11 months później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Gratulacje, super domek.

My także rozpoczęliśmy budowę tego domu. Mam w związku z tym prośbę o zamieszczenie kilku zdjęć salonu. Planujemy wydzielić obok schodów malutki pokoik, a schody zrobić bardziej zabudowane z szafą pod nimi, i zastanawiamy się czy to ma sens.

Pozdr.

JF

• 1 month później...

Ja również przyłączę się do gratulacji i do prośby GosiaJacekF o więcej zdjęć z salonu.

My jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie (wszystkie papiery po dwuletnim załatwianiu udało mi się już skompletować).

Mam nadzieję, że w ciągu trzech miesięcy rozpoczniemy budowę.

P.S. Projekt Z1 urzekł nas z żoną od pierwszego momentu.

Pozdrawiam wszystkich Z-jedynkowiczów :-)

• 6 months później...