Samaria 20.08.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Który wymiennik jest lepszy i z jak dużą inwestycją trzeba się liczyć? 10tys zł? wystarczy na gruntowy wymiennik ciepła? czy więcej? czy wybrać gwc rurowy? czy gwc żwirowy? a, może ominąć inwestycję w gwc i zrobić tylko wentylację mech. z odzyskiem ciepła ? a, te przykładowe 10 tys zainwestować w solary? wszelkie podpowiedzi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.09.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Solary wydają mi się inwestycją, która się nie zwraca -tzn. zwraca po zbyt długim czasie.Zamierzam natomiast zastosować wentylację mechaniczną tylko zastanawiam się z jakim GWC ma współpracować. rozważam GWC rurową lub glikolową (system GWC MAX). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samaria 17.09.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 slyszalem o gwc glikolowym na targach instalacyjnych w poznaniu,promowane też były rurowe i żwirowe ?i który tu wybrać ?ja chyba ominę gwc i zrobię czerpnię bezposrednio z powietrza do budynkutylko pytanie czy nie będę przez to za bardzo wychładzał budynku zimą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Też mam ten dylemat. Wraz z projektem domu zamówiłem projekt wentylacji mechanicznej z GWC.Zaproponowano mi GWC glikolowy. Niestety jego minusem jest duży koszt - GWC max (Dospel).Zastanawiałem się więc nad rurowym, ale ponieważ na forum opisano jak można samemu zrobić tani glikolowy więc rozważam tę opcję. Pod tym linkiem znajdziesz więcej informacji:http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm?highlight=jamnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts