doro 01.10.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Jak rozwiązujecie sposób oświetlenia wokół domu ? Chciałabym mieć punkty swietlne przy bramie wjazdowej i podjeździe regulowane zmierzchowo ale z możliwością włączenia i wyłączenia w dowolnej chwili zwykłym pstrykiem. Czy da się to ze sobą pogodzić bez jakiejś specjalnej transgalaktycznej instalacji? Słuchajcie to nie żarty, ale ostatnio słyszałam o inwestorce, która dała sobie zamontować GNIAZDKA ZMIERZCHOWE!!! tzn. działające tylko wieczorem. Ale ma bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.10.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Czujki zmierzchowe kupisz w marketach lub sklepach elektrycznych. Sam ustawiasz czas ich pracy oraz od kiedy (po zmierzeniu poziomu oświetlenia naturalnego) mają sie załaczyć. Ponadto kabelek od czujki możesz podciągnąc do wyłącznika np. w korytarzu by samemu móc załączyć w dowolnym momencie światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.10.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Żaden bajer - w każdym elektrycznym albo hipermarkecie budowlanym dostaniesz montowane na tablicy rozdzielczej albo luzem programatory cyfrowe, zegarowe, zmierzchowe, itp gadżety. Jak już to masz to możesz sobie połdaczyć co chcesz i jak chcesz. Również podłączenie równoległe wyłącznika (ręcznego) i jednego z w/w bajerów nie nastręcza żadnych trudnosci i nie pociąga żadnych dodatkowych kosztów poza kawałkiem kabla elektrycznego. PS. Wymienione bajerki kosztują od kilkudziesięciu do 200 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 już nie pamiętam, czy przepisy nakazują czy był to zdrowy rozsądek, ale do silników bramy wjazdowej i oświetlenia ogrodu mam osobne linie od domowej skrzynki rozdzielczej. No i przewód ziemny oczywiście, nie koniecznie od skrzynki, może być od puszki lub włączników. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 01.10.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Też mam oświetlenie zmierzchowe w ogrodzie - bardzo urokliwie to wygląda i nie taki duży to był wydatek. Lampy firmy Brilux i z tej samej serii lampy na domku. Za to mogę podzielić się rozwiązaniem zaproponowanym przez elektryka - halogenki w podbitce wokół domu. Fajnie to wygląda. Oczywiście nie codziennie cała ta iluminacja pracuje, ale w zależności od nastroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.10.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Oczywiście nie codziennie cała ta iluminacja pracuje, ale w zależności od nastroju. Szkoda... Mój znajomy, jak zapala oswietlenie w ogrodzie, to z daleka widać jak w elektrowni z radości petardy odpalają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 01.10.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Przykro mi, ale moja elektrownia na mnie nie zarobi za wiele. Tych 5 żaróweczek, to nawet nie zauważą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drummer 02.10.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 A ja dałem do lampek w odrodzie zwykły kabelek tylko w szarym twardym peszlu (do lampek 3x15 kwadrat, do silnika bramy wjazdowej 3x2.5 kwadrat). Mam nadzieję że nic z nim się nie stanie! Czy ktoś zrobił podobnie - zwykły przewód wewnętrzny zamiasta specjalnego zewnętrznego? A propo oswietlenia to ja dałem tak:1. oświetlenie przy bramie - bedzie jedna żarówka2. lampa halogenowa z lewej strony chatki - na środku dłuższej ściany3. po prawej stronie chatki na przednim rogu lampa z czujką (teren od drogi)4. lampki 3 w podsufitce nad garażem5. lampki 3 w podsufitce nad wejściem6. lampki 4 w podsufitce nad tarasem + kabelek do światełek w ogrodzie za tarasem oraz gniazdko elektryczne przy tarasie7. 3 lampki stojące na małym 3 samochodowym parkingu przed wejściem do budynku Domek przytulny D 12 b czy jakoś tam.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 02.10.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Podpowiadam jeszcze, że oprócz halogeników w podbitce, które oczywiście założyłem, propnuje założyć zwykłe gniazdko w podbitce co może być dużym ułatwieniem przy wieszaniu światełek na Boże Narodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Podpowiadam jeszcze, że oprócz halogeników w podbitce, które oczywiście założyłem, propnuje założyć zwykłe gniazdko w podbitce co może być dużym ułatwieniem przy wieszaniu światełek na Boże Narodzenie. Super sprawa!!! O tym nie pomyślałem. Na pewno zrobię. Dobrze że nie mam jeszcze rozprowadzonej elektryki na górze. Łatwo będzie puścić dodatkowe kabelki. Dzieki za pomysł. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 02.10.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 A ja, jak juz bedzie czas sie tym zajac, wyprobuje lampy do ogrodu z bateriami slonecznymi na wierzchu. Takie cos laduje sie samo w dzien, a jak sie sciemni, to sie samo zapala. I nie trzeba zadnych kabelkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.10.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 A ja, jak juz bedzie czas sie tym zajac, wyprobuje lampy do ogrodu z bateriami slonecznymi na wierzchu. Takie cos laduje sie samo w dzien, a jak sie sciemni, to sie samo zapala. I nie trzeba zadnych kabelkow. Takie oświetlenie jest drogie, daje marne oświetlenie w porównaniu z tradycyjną lampą zasilaną z sieci i nie daje się sterować zdalnie (tzn. np z domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.10.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Podpowiadam jeszcze, że oprócz halogeników w podbitce, które oczywiście założyłem, propnuje założyć zwykłe gniazdko w podbitce co może być dużym ułatwieniem przy wieszaniu światełek na Boże Narodzenie. Super sprawa!!! O tym nie pomyślałem. Na pewno zrobię. Dobrze że nie mam jeszcze rozprowadzonej elektryki na górze. Łatwo będzie puścić dodatkowe kabelki. Dzieki za pomysł. Pzdr. Dodam jeszcze, że warto pomyśleć o automacie zmierzchowym do tych gniazdek. Wówczas świąteczne oświetlenie zapala się samoczynnie . Tak zrobiłem u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 02.10.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 [ Takie oświetlenie jest drogie, daje marne oświetlenie w porównaniu z tradycyjną lampą zasilaną z sieci i nie daje się sterować zdalnie (tzn. np z domu). Troche drozsze jest, ale bez przesady. Zaleta jest, ze nie ma potrzeby sterowania- niech sie pali. Slabosc to istotnie moze byc wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aandrzejek 06.10.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 ja tylko z jedną uwagą, jak montujecie wyłączniki zmierzchowe, to trzeba robic to tak, aby po zamontowaniu czujnik "nie widział" załączanej lampy. Bo wtedy bedziecie mieć migająca lampe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtonos 06.10.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 W Leroy Merlin widziałem świetlówki energooszczędne (chyba Philipsa) z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym. Odstrasza jedynie cena 99 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 02.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Chciałbym oświetlić sobie podwórko lampą halogenową. Mam jednak pytanko czy lepiej dać jedną lampę 1000W czy dwie po 500W w odległości ok 5-6 metrów od siebie. Czy będzie jakaś różnica w mocy i zakresie światła? Czy nie ma to różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 03.02.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 U mnie nie chce to zadziałać, rezystancja wyłącznika jest na tyle duża że zakłóca pracę czujki światła. Osobno układ działa wyśmienicie, jak podłączę pstryczek czujka zaczyna szwankować. I jeszcze jedno ja kupiłem wyłącznik zmierzchowy tani, i jak słońce zakryje chmurka to się światło włącza, jak chmurka odejdzie to światło gaśnie, istna dyskoteka. Przydał by sie jakiś opóźniacz który dokonywał by pomiarów co 10 min i włączał światło dopiero jak obydwa pomiary wykażą niedostatek światła. Coś tu nie tak. Rezystancja wyłącznika (albo zero, albo nieskończoność) nie powinna mieć wpływu na czujkę, a czułość na byle chmurkę powinna być do regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.02.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Jakaś wielka bzdura, co ma rezystancja wyłącznika do działania czujki zmierzchowej?!. Albo jest 230V albo nie ma. Robisz jakiś błąd podłączenia, to może być nawet niebezpieczne.!! Jeśli chodzi o regulację czujki, to widać, że kupiłeś najtańszą chińszczyznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 03.02.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Ponawiam moje pytanie:Chciałbym oświetlić sobie podwórko lampą halogenową. Mam jednak pytanko czy lepiej dać jedną lampę 1000W czy dwie po 500W w odległości ok 5-6 metrów od siebie. Czy będzie jakaś różnica w mocy i zakresie światła? Czy nie ma to różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts