Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?WIAT?O WOKÓ? DOMU

doro

Recommended Posts

Jakaś wielka bzdura, co ma rezystancja wyłącznika do działania czujki zmierzchowej?!. Albo jest 230V albo nie ma. Robisz jakiś błąd podłączenia, to może być nawet niebezpieczne.!!

Jeśli chodzi o regulację czujki, to widać, że kupiłeś najtańszą chińszczyznę.

Coś jest na rzeczy w tym, co napisał rusek007. Podobne problemy ma moja sąsiadka - niemożliwość uregulowania momentu włączenia lampy. Ale ponieważ nikt nie jest prorokiem we własnym kraju, więc ona nie zwraca się do mnie o naprawę. Bo to napewno jakieś badziewie i zaraz wysiadło (nie minął tydzień od montażu przez jakąś firmę).

Ja nie mam tych problemów, bo czujniki robiłem sam i zakres regulacji mam od pełnej jasności do pełnej ciemności. Fabrycznymi się nie posługuję.

Sprawę załączania lampy rozwiązałem stosując wyłącznik dwuklawiszowy. Jeden klawisz załącza lampę z pominięciem czujnika zmierzchowego, drugi załącza czujnik, oba wyłączone - lampa nie świeci (tak też czasem trzeba).

Polecam np coś w tym stylu:

Podtynkowy wyłącznik zmierzchowy z automatycznym, manualnym lub losowym włączeniem oświetlenia. Bezstopniowa regulacja czujnika zmierzchowego od ok. 5 do 50Lux. Wybór ciągłego włączenia 3,6,9 lub 12 godzin.

Dane techniczne:

Czujnik zmierzchowy od ok. 5 do 50Lux

Wybór ciągłego włączenia 3,6,9 lub 12 godzin

IP 20, II klasa izolacji

Moc przyłączenia od 40 do 400W lamp żarowych

Temperatura pracy od 0°C do 40°C

Napięcie pracy: 230V/50Hz

http://www.pekra.pl/images/allegro/na%20wyp/wylzmierz.jpg