Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budować przez zimę czy poczekać ?

Recommended Posts

tak mnie kusi aby nie czekać do wiosny tylko robić dalej przez zimę. za jakiś miesiąc pewnie będziemy mieć już dach (no może za dwa) i co potem. troszkę sie boję że od wiosny się nie wyrobimy do lata. budujemy duży dom a przeprowadzka musi być najpóźniej w sierpniu. jakie są wasze opinie na ten temat?

czy ktoś tak wogóle robił. ostatnie zimy były dość łagodne więc chyba można było ciągnąć budowę cały czas

:wink: :wink: :wink:

Jesli za miesiąc masz dach to zamawiaj jutro okna, drzwi, bramę do garażu.

POtem to wstawiasz ( pamiętaj, że możesz czekać 6 tygodni na realizację zamówienia) zakładasz alarm i zima Ci niestraszna :)

POtem instalacje, kominek/koza i jechane :)

Zima może przeszkodzić w laniu betonu, a to już chyab za Tobą ?

tak mnie kusi aby nie czekać do wiosny tylko robić dalej przez zimę. za jakiś miesiąc pewnie będziemy mieć już dach (no może za dwa) i co potem. troszkę sie boję że od wiosny się nie wyrobimy do lata. budujemy duży dom a przeprowadzka musi być najpóźniej w sierpniu. jakie są wasze opinie na ten temat?

czy ktoś tak wogóle robił. ostatnie zimy były dość łagodne więc chyba można było ciągnąć budowę cały czas

:wink: :wink: :wink:

Wszelkie prace tynkarskie ,szpachlarskie itp .potrzebuja temperatury stalej powyzej 5°C.Betonowac mozna w temp. minusowych.Budowa jest walka z woda.Jak Ci cos nie wyschnie a zamkniesz ,to bedziesz miala problemy z wilgocia .Stan surowy powinien stac przez zime,to jest stara zasada,mroz wyciaga wilgoc . Dzisiaj kazdemu sie spieszy (czas to pieniadz),ale czy warto?

Jak uruchomisz ogrzewanie ,to mozesz dalej budowac :D

no tak ale czytałam o tynkach że muszą mieć min. 10 stopni a jak nie mają to potem pękają, a znów wstawiać okien trochę się boję że pokradną i już sama nie wiem????

:wink: :wink:

A co - jak wiosną wstawisz te okna to nie ukradną?

Do tynków kilka stopni potrzeba. Zawsze możesz kozą podgonić temperaturę, w szczególności jak ocieplisz z zewnątrz.

no tak ale czytałam o tynkach że muszą mieć min. 10 stopni a jak nie mają to potem pękają, a znów wstawiać okien trochę się boję że pokradną i już sama nie wiem????

:wink: :wink:

e tam - u mnie tynkowali tynkami cem-wap jak było w dzień około 5 stopni (w lutym) a nocą temperatura spadała do -2 -3 stopni i nic nie pęka

a od kradzieży to jest alarm z monitoringiem

Ja mam alarm, ale okna mam zabite dechami, pomimo licznych szpar przez 6 miesięcy miałem 3 fałszywe alarmy (wszystkie w sierpniu :-? )

pozdrawiam

TINEK

Grunt to dobrze wykonany alarm.

U mnie niestety wykonany przez Solid i załącza się nawet gdy okna już są. Pewnie falująca membrana pod dachem ją aktywuje.

I jak powiedział mi instalator już długo po montażu - gdybym ja to panu robił niezależnie, inne czujki by byly i nie byłoby problemu.