Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto wykupić ubezpieczenie na dom?

cassie

Recommended Posts

Nie warto, prawdopodobieństwo jest tak nikłe..... A jak coś się jednak stanie to przecież ogłosi się ściepę narodową. Zabierze się (jak zwykle) MSWiA - po co strażakom czy gliniarzom kasa?

Bo drugiego tak odważnego jak Cimoszewicz, który powiedział "trzeba było się ubezpieczyć", to już nie będzie. Trzeba wszak dbać o głosy wyborców.

Dom mi się spalił częściowo, nowiusieńki był... Straż pożarna mi go dodatkowo zalała... Szef straży był zdziwiony, że dom ubezpieczyliśmy, bo generalnie ludzie tego nie robią... ja też nie powinnam, bo generalnie mam w życiu szczęście...;)

Wypłata odszkodowania 120.000 (6 lat temu), za ubezpieczenie zapłaciłam 800zł... 150 lat musiałbym im spłacać po 800zł rocznie, zeby wyszło 120.000.

Tyle w temacie...

a dlaczego miałoby nie działać ?

osobiście preferuję jednakowoż kontakt bardziej bezpośredni. Należę do "sadystów" i lubię jak mój doradca ubezpieczeniowy poci się intensywnie przeszukująć mnóstwo papierów by znaleźć odpowiedź na moje pytanie :) I jeszcze jest mi za to wdzięczny bo obaj się uczymy ;)

• 1 month później...
po tych historiach nie mam już wątpliwości że trzeba ubezpieczyć dom. tylko gdzie? wybór jest duży i w sumie trudno się zdecydować:)

Roznice sa calkiem duze.

przyklad: za dom o wartosci 350 tys. w PZU lub w Warcie skladka za ubezpieczenie podstawowe (tylko zdarzenia losowe, bez wlamania i bez mienia ruchomego) >300 pln, to samo ubezpieczenie w Uniqa albo Compenasa kosztuje rocznie 150-180 pln.

Czy Uniqa ktora sie chwali ze jest najtansza na rynku, to dobra firma na ubezpieczenie domu?

po tych historiach nie mam już wątpliwości że trzeba ubezpieczyć dom. tylko gdzie? wybór jest duży i w sumie trudno się zdecydować:)

Roznice sa calkiem duze.

przyklad: za dom o wartosci 350 tys. w PZU lub w Warcie skladka za ubezpieczenie podstawowe (tylko zdarzenia losowe, bez wlamania i bez mienia ruchomego) >300 pln, to samo ubezpieczenie w Uniqa albo Compenasa kosztuje rocznie 150-180 pln.

Czy Uniqa ktora sie chwali ze jest najtansza na rynku, to dobra firma na ubezpieczenie domu?

aż poszłam sprawdzić swoje: Warta dom na 500.000 to koszt 270zł ;)

zwróć jednak uwagę w OWU co oznacza ubezpieczenie "murów" - same gołe mury czy wraz ze stałymi elementami (czyli podłogi, płytki, instalacja, kominki, piece, wanna, armatura, anteny, rolety, zlewy, kuchenki, oświetlenie) - to może (ale oczywiście nie musi) robić znaczną różnicę w ubezpieczeniu... Ja bym porównywała całkowitą wartość ubezpieczenia.