Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Budujemy W30.12 2garaze

A Ja z żoną jesteśmy już na etapie obmurowania wieńca i wyprowadzenia ścianek działowych, czyli przygotowanie pod wieżbe dachową. I w tym roku kończymy na tym etapie no chyba że będzie lekka zima to się dach zrobi.

Zaczelismy budowę w połowie czerwca.

Aha i ciekawi mnie czy budujecie z Ytonga bo My zrezygnowalismy z tego materialu i budujemy z ceramiki ponieważ gdzie się pytałem w hurtowni to mi odradzano i w sumie mieli racje za tą samą cenę mamy solidny mur 25 cm Jopka + 5 cm styropianu + 11 Wineberga I wydaje mi sie ze bedzie cieplutko w domu.

Koszty budowy:

Fundamenty (wytyczenie, wykop, wiązanie stali i zalanie ) 4250zl + ok 6000 za beton B-15 (18 m3) + stal 2000zl. Aha w projekcie były fundament ciagniety do zera wiec zrezygnowalismy i zero postawilismy bloczki 3600 i robocizna 2600.

Następnie razem z rodzinka zasypalismy( 3 KAMAZY piachu) stan zero ubilismy hydraulik wyciagnol kanailzacje i wode i sami zalalismy 4 wieczory po pracy i zaoszczedzilismy 1500zl.

Za mury, kominy, ścianki działowe Robocizna 9000zl material tyle tego bylo ze niewiem ile poszlo ale cos ok 30000zl

Postawilismy sobie z klinkieru filarki z klinkieru. (Wyglada pieknie)

Za strop 5500zl material 12000 + 3800 beton B-20 z pompa

Obmorowka wieca 2600

Scianki dzialowe 2000

i po cieslach kominy tez ok 2000zl

Za wiezbe dachowa zapłacilismy 11000zl

Za pokrycie i wiezbe niewiem ile zaplacimy bo sie niedowiadywalem ale zapewne 25000 zlotych acha a za dachowke nam wycenili z Robena na ten dach na 18000 zl Kasztanowa.

No i to tyle na ten moment i tez zrezygnowalismy z drzwi do kuchni z korytarza. No i tez myslelismy nad zadaszeniem nad tarasem i zdecydowalismy ze zdecydowanie nie bedzie cien i mniej swiatla w salonie. A na lato sobie zamontujemy markize i bedzie ok.

I to na tyle dzis powodzonka dla wszystkch