symony3 20.08.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 witampytanie bardzo dla mnie ważneczy ktoś orientuje się w prawie budowlanym, co mówi o stanie surowym zamkniętym?tzn czy określenie stan surowy zamknięty obejmuje stropy i ścianymam problem że mój wykonawca nie chce zrobić ściany do garaży (garaż w bryle budynku) i stropu z płyt osb a jedynie konstrukcję szkieletową z belek?!?czy to zgodne z prawem budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.08.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 "Stan surowy otwarty" - budynek o postawionej konstrukcji, bez wykończenia, ze ścianami nieotynkowanymi, bez izolacji cieplnej, bez posadzek, bez stolarki wewnętrznej i zewnętrznej, dach pokryty. "Stan surowy zamknięty" - stan surowy otwarty + stolarka zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 21.08.2008 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 zgadza się, ale czy belkowanie to strop??czy garaż to pomieszczenie do którego nie trzeba robić ściany w stanie surowym zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.08.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 budynek o postawionej konstrukcji Czyli taki stan w którym budynek "samodzielnie" stoi (wykonano wszystkie konstrukcje "nośne"), czyli pozostały do wykonania takie prace, które nie maja wpływu na konstrukcje budynku - np. ściany działowe. W Twoim przypadku (garaż w bryle budynku) zapewne chodzi o postawienie wewnętrznych ścian garażu, które nie są ścianami nośnymi (konstrukcyjnymi). Moim zdaniem również w tym przypadku wykonanie stropu podwieszanego może być uznane jako element wykończenia - czyli nie jest "konstrukcyjny. Ps. Fachowców przepraszam za zbyt idące uproszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 21.08.2008 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 dzięki konkretna odpowiedź choć dla mnie mocno kosztowna, ale cóż, może dzięki temu nie będę pieniaczem bo mnie to niestety przekonuje.. ktoś wie ile będzie mnie kosztowało zrobienie stropu? około 80m2 a mam tylko obelkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts