moratar 20.08.2008 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Potrzebuje informacji jak należy prawidłowo zamontować blat granitowy na szafki z mdf w kuchni.Szafki są od góry zamknietę płyta mdf, znaczy na górze nie ma "U" czyli nie ma dziury od góry, - góra szafek zamknięta jest płytą mdf.Chodzi o to jak należy położyć blat granitowe na te szafki, odrazu na silikon czy jakiś klej specjalny a może taśmę obustronnie klejącą. Oraz co się daję na krawędzie polączenia płyt granitowych w tą szparę gdzie 2-e błyty granitowe będą się ze soba stykać - ma tam iśc jakaś fuga czy co, a jeśli fuga to jaka silikonowa, poliuretanowa czy jakaś specialna. Części blatu granitowega niby sa na styk, ale przerwa między nimi jest taka że żyletka wejdzie i wygląda troche nie elegancko.Do blatu mam jeszcze cokoły tez z granitu, czym je należy przyklejać do sciany, zwykły klej do glazury się nada? Czy musi być jakiś specjalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moratar 21.08.2008 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Może ktoś chociaż widział jak taki blat był montowany, za każde info będe wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.08.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 U mnie balt poprostu leży na szafkach. Nie jest klejony mocowany trzyma go grawitacja Tak mi doradził facet który robił blat. Co do klejenie może być zwykły klej do glazury, chociaż do niektórych granitów szczególnie jasnych zalacaja kleje na białym cemencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej1 21.01.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam widzę ze temat stary ale dla mnie jak najbardziej aktualny. Pytanie jak sie takie blaty łączy z tradycyjnymi szafkami klei sie ? np. na klej do listew? co na spoinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech.K 22.01.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Witam.Często zdarza mi się montować blaty kamienne w kuchniach które robię i zawsze blaty kładę na szafki bez klejenia, siła grawitacji zrobi swoje. Jeśli blat jest mały i jeździ po szafkach przyklejamy na sylikonie uniwersalnym. Do tego zawsze łapiemy go do ściany na kleju dwuskładnikowym na bazie żywicy epoksydowej z dodatkiem barwnika pod kolor blatu. Łączenia proste też kleimy tym samym klejem dwuskładnikowym, a łączenia na ucios dodatkowo sylikonem. Jeszcze po montażu dodatkowo cały blat dookoła sylikonujemy aby nie zaciekała woda no i dodatkowo wzmacnia łączenie do ściany. A jeszcze fugę też uzupełnia się tym klejem, najlepiej przykleić taśmę malarska na blat aby było widać tylko fugę, nałożyć klej rozprowadzić nożykiem odczekać do aż troszkę się utwardzi wtedy oderwać taśmę i nożykiem z ciąć nadmiar, jeśli się kruszy i zostają dziurki zmiękczyć acetonem tak aby cięcie było gładkie, uwaga jeśli blat jest płomieniowany i olejowany zakaz używania acetonu bo zrobią się szare plamy, wtedy należy zeskrobać ten klej zaschnięty i zrobić jeszcze raz tylko ścinając klej jeszcze zanim się utwardzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.04.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 właśnie próbowałam zdjąć blat granitowy przyklejony na place klejem czy jakimś innym gów,,...mąż ciął piłą do drewna...ledwo ten blat odszedł, z kawałkiem płyty porazka Teraz zamówiłam nowy blat i kamieniarzowi powiedziałam...zero kleju, blat cieżki długi 4 m, 4,5 m i 3m.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts