Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wod.-kan. ile!!!

Gość mww29

Recommended Posts

Gość mww29

Dostałam ofertę: 1) kanalizacja 13,5 m od studzienki w drodze 2.640,- materiały, 800 robocizna

2) wodociąg 5,3 m 2106,- materiały, robocizna 500,-

Wydaje mi się strasznie drogo, ale się nie znam. Proszę pomóżcie!!!!

To zdzierstwo !!!!!

U mnie:

Kanaliza 13 m, woda 18 m. Za wyszstko robocizna + materaiały z fakturą VAT 2500zł. Do tego opłata wodociągom 120 zł za odbiór i 670 zł za wcinkę.

A te twoje materiały to powlekane złotem? Przecież na wodę idzie rurka parę zł mb. Zażądaj kosztorysu i napisz za co sobie życzą tyle kasy.

Drogi jest przecisk kretem pod drogą jak trzeba koniecznie przeciskiem ale to też 150zł/mb, a droga ma góra 5 m.

Gość mww29
Te ceny to tylko materiał+robota i nic więcej. Kosztorysu zażądałam i dostałam katkę na której wypisali poszczególne materiały ale bez przeliczenia ilość x sztuki, tylko kwoty. Najdroższe są studzienki - wodomierza 1025,- betonowa kan. 950,-, PCV kan - 450,- rury ( 880,-), drobiazgi i koszty transportu ( 650,-zł ) to reszta. Pomyślałam sobie, że zażyczę sobie za materiał faktury wystawiane bezpośrednio na mnie, może w ten sposób chociaż trochę kontroli zachowam. To jest początek budowy i w ogóle nie wiem jak się za ekipę zabrać, a sama nie dam rady kupić materiału bo jestem zawalona robotą, żeby zarobić na budowę. Błędne koło!

Gość mww29
Rzeczywiście tak jest najrozsądniej. Na razie próbowałam dopytać o ceny studzienek w hurtowni, ale okazało się że studzienka studzience nie równa! YEYO czy ty nie miałeś studzienek czy jak? Przecież u mnie studzienki tyle kosztują co u ciebie wszysko!

Rzeczywiście tak jest najrozsądniej. Na razie próbowałam dopytać o ceny studzienek w hurtowni, ale okazało się że studzienka studzience nie równa! YEYO czy ty nie miałeś studzienek czy jak? Przecież u mnie studzienki tyle kosztują co u ciebie wszysko!

Ja podłączałem jak już stał budynek. Ale studzienkę kanalizacyjną rewizyjną mam fi 315 PVC z rury karbowanej kupowana była rura, kineta i zamknięcie betonowe, a nie gotowa studzienka teleskopowa która jest droga. Po co ci studnia betonowa? Czy w ulicy nie ma studni kanalizacyjnej ? Studzienki wodomierza nie miałem bo wodomierz mam w budynku. A wodę do budowy brałem od sąsiada.

Po co Ci studzienka wodomierzowa przy tak krótkim przyłączu ?

Studzienkę kanalizac.można zrobić ze zwykłych kręgów bet.,kilku worków cementu i paru taczek piasku,koszt bez porównania mniejszy.

Rury kanalizac. fi 160 to ok. 19-20 zł/mb, skąd zatem te 880.- ?