Gość mww29 01.10.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Dostałam ofertę: 1) kanalizacja 13,5 m od studzienki w drodze 2.640,- materiały, 800 robocizna 2) wodociąg 5,3 m 2106,- materiały, robocizna 500,- Wydaje mi się strasznie drogo, ale się nie znam. Proszę pomóżcie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 01.10.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 To zdzierstwo !!!!!U mnie: Kanaliza 13 m, woda 18 m. Za wyszstko robocizna + materaiały z fakturą VAT 2500zł. Do tego opłata wodociągom 120 zł za odbiór i 670 zł za wcinkę.A te twoje materiały to powlekane złotem? Przecież na wodę idzie rurka parę zł mb. Zażądaj kosztorysu i napisz za co sobie życzą tyle kasy. Drogi jest przecisk kretem pod drogą jak trzeba koniecznie przeciskiem ale to też 150zł/mb, a droga ma góra 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 02.10.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Spokojnie - czy te ceny sa z mapkami ZUDem wytyczeniem i inwentaryzacja czy tez BEZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mww29 02.10.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Te ceny to tylko materiał+robota i nic więcej. Kosztorysu zażądałam i dostałam katkę na której wypisali poszczególne materiały ale bez przeliczenia ilość x sztuki, tylko kwoty. Najdroższe są studzienki - wodomierza 1025,- betonowa kan. 950,-, PCV kan - 450,- rury ( 880,-), drobiazgi i koszty transportu ( 650,-zł ) to reszta. Pomyślałam sobie, że zażyczę sobie za materiał faktury wystawiane bezpośrednio na mnie, może w ten sposób chociaż trochę kontroli zachowam. To jest początek budowy i w ogóle nie wiem jak się za ekipę zabrać, a sama nie dam rady kupić materiału bo jestem zawalona robotą, żeby zarobić na budowę. Błędne koło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 znajdz drugiego,a może i trzeciego wykonawcę i porównaj wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mww29 02.10.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Rzeczywiście tak jest najrozsądniej. Na razie próbowałam dopytać o ceny studzienek w hurtowni, ale okazało się że studzienka studzience nie równa! YEYO czy ty nie miałeś studzienek czy jak? Przecież u mnie studzienki tyle kosztują co u ciebie wszysko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 02.10.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Rzeczywiście tak jest najrozsądniej. Na razie próbowałam dopytać o ceny studzienek w hurtowni, ale okazało się że studzienka studzience nie równa! YEYO czy ty nie miałeś studzienek czy jak? Przecież u mnie studzienki tyle kosztują co u ciebie wszysko! Ja podłączałem jak już stał budynek. Ale studzienkę kanalizacyjną rewizyjną mam fi 315 PVC z rury karbowanej kupowana była rura, kineta i zamknięcie betonowe, a nie gotowa studzienka teleskopowa która jest droga. Po co ci studnia betonowa? Czy w ulicy nie ma studni kanalizacyjnej ? Studzienki wodomierza nie miałem bo wodomierz mam w budynku. A wodę do budowy brałem od sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Po co Ci studzienka wodomierzowa przy tak krótkim przyłączu ?Studzienkę kanalizac.można zrobić ze zwykłych kręgów bet.,kilku worków cementu i paru taczek piasku,koszt bez porównania mniejszy.Rury kanalizac. fi 160 to ok. 19-20 zł/mb, skąd zatem te 880.- ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mww29 02.10.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Dzięki Wam bardzo! Te wszystkie studzienki, to wymysł kieronika budowy! Chyba muszę z nim porządnie to przedyskutować. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts