Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Kanadyjczyk w Podlesiu"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, wpadłam z rewizytą :D

Co do wody na działce to upewnijcie się, że będziecie mogli się do niej podłączyć.

U nas też na działce była woda. Rura idzie nie w drodze ale w naszej działce. I co się okazało? Że nie możemy się do niej dopiąć, bo sąsiad, do którego ta rura idzie będzie miał za niskie ciśnienie. W wodociągach powiedzieli nam, żebyśmy wymienili rurę na szerszą (oczywiście na nasz koszt) i wtedy dostaniemy zgodę na podpięcie się.

Problem w tym, że ta rura idzie przez jeszcze jedną dzialkę i tam też powinna być wymieniona na rurę o szerszym przekroju. Tyle, że sąsiadka się nie zgodziła, bo jej się trawnik zniszczy. Efekt jest taki, że chociać rura z wodą biegnie koło naszego domu, musieliśmy ciągnąć drugą rurę okrężną drogą (bo ta najkrótsza droga już była zajęta przez tę rurę, która już jest) wydając na to masę kasy i w efekcie działka otoczona jest rurami z trzech stron.

Witam, wpadłam z rewizytą :D

Co do wody na działce to upewnijcie się, że będziecie mogli się do niej podłączyć.

U nas też na działce była woda. Rura idzie nie w drodze ale w naszej działce. I co się okazało? Że nie możemy się do niej dopiąć, bo sąsiad, do którego ta rura idzie będzie miał za niskie ciśnienie. W wodociągach powiedzieli nam, żebyśmy wymienili rurę na szerszą (oczywiście na nasz koszt) i wtedy dostaniemy zgodę na podpięcie się.

Problem w tym, że ta rura idzie przez jeszcze jedną dzialkę i tam też powinna być wymieniona na rurę o szerszym przekroju. Tyle, że sąsiadka się nie zgodziła, bo jej się trawnik zniszczy. Efekt jest taki, że chociać rura z wodą biegnie koło naszego domu, musieliśmy ciągnąć drugą rurę okrężną drogą (bo ta najkrótsza droga już była zajęta przez tę rurę, która już jest) wydając na to masę kasy i w efekcie działka otoczona jest rurami z trzech stron.

Ładna historia - współczuje.

U nas mówiąc że "jest woda" mam na myśli że jest podłączona, babcia podlewając swoje drzewka i kwiatki złużywała jej bardzo dużo dlatego też musiała podpisać umowę (od sąsiadów "pożyczać nie mogła). Na początku działki jest kran z zamontowanym licznikem - tak samo jak prąd. Skrzynka jest i nalicza.

Oooo!!!!

Witaj Aneczka!!!

Ale u Was ładnie, choć jeszcze domku nie widać :D

Wizualizacja piękna! Już dziś wiem, że to będzie domek z bajki rodem :lol:

Życzę Wam, aby budowa przyniosła Wam wiele radości, a w razie kłopotów (których oczywiście wcale nie życzę) pamiętajcie o nas. Forumowe podnoszenie na duchu już niejednemu pomogło. Ja jestem tego żywym przykładem :lol:

Pędzę spać, bo czas ucieka, a praca niestety nie.... :wink:

dobranoc

Patrzę na Twoje propozycje i sama nie wiem.

Chyba najbardziej ustawny jak dla mnie jest ten modelowy. Jeśli chcesz robić piwnicę to może można wejście zrobić tam gdzie jest okno w kotłowni a kuchnię powiększyć o przedsionek. Wtedy kotłownię i ewentualnie spiżarnię zrobić w piwnicy.

Ta Lumina też fajna chociaż jak dla mnie za dużo pięter. Napisz maila do archipelagu to Ci na pewno napiszą czy projekty są na sprzedaż.

pisałam i maila i na ich forum i zero odpowiedzi - dam im 2 dni i zadzwonie bo tak ignorować ludzi nie wolno :]

Mi modelowy też się trochę bardziej podoba a co do przesuwania drzwi - bardzo zależy mi też na gabinecie - on będzie i tak malutki a po zmniejszeniu go poprzez przesunięcie ściany może okazać się że będzie malutką norką gdzie może i jedno biurko z jedną osobą się zmieści ale na pewno nie będzie się tam przyjemnie pracować (zresztą nie wiem czy murator pozwala na przesuwanie drzwi zewnętrznych).

A - i po bliższym przyjrzeniu się projektowi nie wiem czy poszerzenie kuchni byłoby możliwe przy tym czymś dużym i kwadratowym (chyba komin) koło obecnego pomieszczenia gospodarczego (po przesunięciu pewnie nie byłoby tam miejsca na przejście do dalszej części budynku - nawet zmniejszając wiatrołap).

ten ewentualny gabinet można by powiększyć kosztem łazienki (chociaż chciałam mieć na dole coś więcej niż tylko kibelek)

Jeśli masz jakiś pomysł i ochotę to bardzo proszę o pomoc :( - ogólnie mam teraz załamanie twórcze i wszędzie widzę tylko "nie da się tego zrobić"

Gdyby nie to coś ogromnego i szarego na rysunku - ten projekt byłby o wiele bardziej ustawny

Tak, tak, tak - chyba trafiłam na idealną grupę ..... zagubione we wszystkich wariacjach prawno-budowlano-finansowych.

Chyba mam pierwsze załamanie psychiczne i fizyczne.

Papierkowa robota dobija mnie całkowicie.

Projekt - mam.

Biuro projektowe - mam.

Chęci - mam , nawet za dużo.

Tylko ciągle brak mapek.

A bez nich ani rusz.

Będę częśćiej zaglądała, wspierała i nadzorowała wzmagania.

Jestesy na podobnym etapie budowy.:)

Chya umieszczę w dzienniku budowy....moi przyjaciele i nasze wspólne wzmagania :)

Jeżli chodzi o projekt LUMINA,to pochodzi on z pracowni ARCHIPELAG, projektował go sam właściciel ARTUR WÓJCIAK.

Proponuję zadzwonić i dowiedzieć się bezpośrednio od nich , czy projekt jest w sprzedaży i czy można nanosić na niego zmiany o których pisałaś.

Nie pisz e-maili tylko zadzwoń - oni prawie nigdy nie odpisują na e-maile. Kupuje od nich projekt i coś wiem na ten temat.

Zadzwoń po prostu i upierj sie przy swoim jak będa próbować cię zbyć :)

POWODZENIA!!!!

Nie pisz e-maili tylko zadzwoń - oni prawie nigdy nie odpisują na e-maile. Kupuje od nich projekt i coś wiem na ten temat.

Zadzwoń po prostu i upierj sie przy swoim jak będa próbować cię zbyć :)

O matko - toż to pachnie Szanowną Panią Komuną. Trzeba się prosić o to żebym mogła im zapłacić :/

Ja etap mapek mam już rozpoczęty (chyba że chodzi Ci o mapki projektowe to o tych nawet jeszcze wolę nie myśleć).

Mnie by papiery tak nie dobijały gdyby nie moja praca i urzędy. Po ponad 3 tygodniach udało się nam dzisiaj (oczywiście nie bez komplikacji) odebrać mapkę do załącznika do wyrysu, chcieliśmy iść w czwartek (bo tylko wtedy urzędy nie pracują do 15) a tutaj firma postanowiła zrobić konferencje do >17:00 (co oznacza że będzie trwała nie krócej niż do 17) i znowu nie będziemy mogli złożyć wniosku. I tak w kółko.

Ty przynajmniej masz projekt i biuro projektowe :D

z tymi mapkami

to ja dostawałam je od ręki

nie musiałam nigdzie czekać

A o jakie mapki chodzi? Bo jak te które są potrzebne jako załącznik do wypisu/wyrysu miejscowego zagospodarowania ("wyrys z mapy ewidencyjnej") to my mieliśmy czekać min tydzień ale w praktyce (z winy tego że my pracowaliśmy do 16 a urząd do 15 i nie mogliśmy się zwolnić) odebraliśmy po 2 tygodniach.

Jeśli o wypis/wyrys chodzi to u nas się ponoć czeka min miesiąc - jak jest naprawdę dowiemy się pewnie w przyszłym tygodniu, kiedy będziemy składać wniosek o nie.

Pozdrawiam :)

wypis dostałam od ręki

koszt 12 zł

podobnie z wyrysem :D

wszystko od ręki

To tylko pozazdrościć takich urzędów ;)

Ja za ten "wyrys z mapy ewidencyjnej" o formacie a4 na którym dokładnie na naszej działeczce jest pieczątka i ogólnie bardzo biednie wyglądającym musiałam zapłacić 15,03zł i czekałam tydzień :p (te 3 grosze musiałam zaznaczyć bo mnie naprawdę rozbawiły)

patrząc na tych, co zaczynają, to ja chyba bym już zrezygnowała

nie chciałabym drugi raz przez to przechodzić

chyba

chociaz jak pomyślę o tej kawce przed domem, nawet w koszulce nocnej :oops:

o tym, że dziecko będzie miało własny plac zabaw - to chcę jak najszybciej i nie liczą się koszta

więc mimo wszystko twierdzę, że jednak warto mieć swój kawałek ziemi

dla siebie, dla swej rodziny, dla dzieci

:)

więc mimo wszystko twierdzę, że jednak warto mieć swój kawałek ziemi

dla siebie, dla swej rodziny, dla dzieci

:)

Też tak uważam. Tylko muszę w końcu dojść do tego co na tym kawałku ziemi będzie stało :p

a tak na marginesie to z mapki dowiedziałam się że sąsiad ma część garażu na naszej działce :/ - ale oczywiście nic z tym zrobić nie możemy bo dziadek (czyli poprzedni właściciel) się na to zgodził. Mam tylko nadzieje że przez to nie będzie problemów z budową naszego domku (a działka szeroka nie jest - 20 m)