anetina 09.09.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 duża część garażu jest na waszej działce? ps. my mamy węższą działeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 09.09.2008 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 duża część garażu jest na waszej działce? ps. my mamy węższą działeczkę Ile nie wiem - na tym malutkim wycinku wychodzi niewiele - ile to w rzeczywistości jest to chyba geodeta określi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 09.09.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 a jak wyjdzie z ogrodzeniem?jakos skośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 09.09.2008 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 a jak wyjdzie z ogrodzeniem? jakos skośnie? Ogrodzenie już jest - my w sumie jesteśmy ostatnią niezabudowaną działką i dodatkowo ogrodzenie jest dookoła całej działki (do wymiany bo stare i zardzewiałe - dodatkowo pies tych sąsiadów regularnie je dziurawił a oni je starymi drzwiami i dechami "łatali"). Wiem że wg ogrodzenia to działka jest przesunięta o ok 10-20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 09.09.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 no czasami te 10-20 cm stanowi wielką różnicę mnie by się przydała trochę szersza działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 09.09.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 moje miłe Panie - chodziło mi o mapki robione pzrez geodetę, na które umieszcza się projekt. Plany wyrysu i wypisu już mam, ale one mi nic nie dają, bo tam głównie chodzi o plan zagospodarowania pzrestzrennego. Na mapkach od geodety jest dokładny wyrys i strony świata. Ale co ja tam będę Wam tłumaczy.... budujecie to wiecie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 09.09.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 na mapkę od geodety czekałam 3 tygodnie co prawda odebrałam nieco później aż spojrzę w domu - jak tam mapka się nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 09.09.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 GDYBY NIE TE MAPKI.... to ja już dawno zaczęłabym planowanie..... konkretne planowanie.... Mi to juz się w nocy śni ,że kopię fundamenty... Wczoraj mówię do mojego męża rano...,że jestem nie wyspana i jakaś taka zmęczona, i że wogóle to mi sie śniło,że kopię fundamenty.. Mój mąż spojrzał na mnie spokojnie i powiedział... " czułem..., nie byłem tylko pewnien czy biegniesz na działkę czy juz kopiesz fundamenty.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 09.09.2008 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 na mapkę od geodety czekałam 3 tygodnie co prawda odebrałam nieco później aż spojrzę w domu - jak tam mapka się nazywa jak od geodety to pewnie "do celów projektowych" (chyba). My w czwartek będziemy mieli "wyścig z czasem" bo o 7:30 złożyć wniosek o wypis i wyrys (a to nigdy nie są 2 minuty) a potem zdążyć na 9:00 do budynku położonego 25 km dalej. Mam nadzieje że zdążymy bo jak nie to nam tego w firmie nie wybaczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 09.09.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Problem z godzinami pracyu rozwiązaliśmy w ten sposób, że zatrudniliśmy kogoś kto za nas wszystko załatwiał. Udzieliliśmy tej osobie pełnomocnictwa i mieliśmy sporo z głowy. Rozejrzyjkcie się, czy u Was nie ma takich osób. Akurat ta osoba, którą mieliśmy tym się trudni zarobkowo. W dodatku z racji tego wszystkich zna i wszelkie dokumenty mieliśmy naprawdę szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 09.09.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Może to i jest jakiś sposób, ale ja bym nie oddała swoich spraw z formalnościami ( nawet jak klnę i wkładam telefony do lodówki ). To jest taka całość budowania domku Myślę że aneczkab da świetnie sobie radę i pogodzi pracę z budową domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 09.09.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 moje miłe Panie - chodziło mi o mapki robione pzrez geodetę, na które umieszcza się projekt. Plany wyrysu i wypisu już mam, ale one mi nic nie dają, bo tam głównie chodzi o plan zagospodarowania pzrestzrennego. Na mapkach od geodety jest dokładny wyrys i strony świata. Ale co ja tam będę Wam tłumaczy.... budujecie to wiecie..... mapa sytuacyjno-wysokościowa - to od geodety i na nią czekaliśmy jakoś te 3 tygodnie a wypis z mapką w starostwie - od ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 10.09.2008 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ta, to jest właśnie ta od geodety. Pozostałe dokumenty już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 10.09.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Może to i jest jakiś sposób, ale ja bym nie oddała swoich spraw z formalnościami ( nawet jak klnę i wkładam telefony do lodówki ). To jest taka całość budowania domku Myślę że aneczkab da świetnie sobie radę i pogodzi pracę z budową domu. :* dziękuje za wiarę w moje zdolności :] - szkoda że ja nie mam Ogólnie to najchętniej oddałabym pierwszej lepszej osobie załatwianie tego ale osoby które się tym zajmują biorą jak dla mnie za dużo a zaprzęganie bezrobotnych znajomych? Oj raczej nie sądzę by to dobrze się skończyło jeśli oni o budowie wiedzą mniej ode mnie, nie interesuje ich to - tylko by jeszcze jakieś problemy z tego powstały A tak poza tym czytałam dziś na onecie (kierownik chodził po pokojach i kazał wszystkim wejść na onet bo coś ciekawego dzisiaj odpalają za granicą i to ma oznaczać koniec świata - więc czuje się usprawiedliwiona) a tam pisali że nasz kochany rząd szykuje "rewolucje październikową" i jedną z tych wielu zmian jakie chcą w październiku wprowadzić są właśnie ułatwienia przy budowaniu domu (np zniesienie pozwolenia na budowę) - ciekawa jestem co z tego wyjdzie i czy się jeszcze na to załapie (chociaż mam nadzieje że nie bo wejdą w życie od stycznia przyszłego roku a ja wtedy mam naiwną nadzieje mieć wszystko pozałatwiane :]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 10.09.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 kochana, ja do końca roku, chcę mieć załatwiony stan "0". To jest dopiero optymizm.... Dzisiaj rozmawiałam z włascicielem firmy budowlanej , która będzie stawiać mi mury i on mnie chyba zaraził tym optymizmem. Dobrze, że coś się dzieje w naszym zyciu, że jesteśmy aktywne i zaapsorbowane czymś i może nie zawsze nam to dobrze wychodzi...ale przyjdzie taki czas,że usiądziemy z kawką na tarasie i z uśmiechem na twarzy wspominać będziemy naszą budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 10.09.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Aneczkab a podjęłaś już decyzję jaki domek budujesz...czytałam przed chwilą twój dziennik budowy...i albo nie doczytałam , albo nie podjęłaś jeszcze decyzji... Może mogłabym ci jakoś pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 12.09.2008 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Aneczkab a podjęłaś już decyzję jaki domek budujesz...czytałam przed chwilą twój dziennik budowy...i albo nie doczytałam , albo nie podjęłaś jeszcze decyzji... Może mogłabym ci jakoś pomóc? Bardzo dziękuje za pytanie ale nie wiem czy jest w czym pomagać. To znaczy może jeśli prześledziłaś wszystkie strony z projektami to bardziej się w nich orientujesz - ja przeglądałam 2 lata temu po czym stwierdziłam że nie ma sensu i robimy indywidualny (oczywiście teoretyzowałam i bujałam w obłokach bo między czasie okazało się że działki nie będzie). Po tym jak z powrotem wróciła wizja działki już nie szukałam projektów bo zostałam przy pomyśle projektu indywidualnego - zwłaszcza że miałam już praktycznie zaklepanego architekta - który jak się później okazało nie dosyć że sam zrezygnował to zniszczył nam plany na znalezienia architekta w okolicy który by się tego podjął (oczywiście niechcący - dziewczyna w dobrej wierze pytała się architektów czy nam zrobią Kanadyjczyka i wszyscy stanowczo odmawiali - więc zdecydowanie pretensji nie mam - po prostu nie sądzę teraz byśmy łatwo kogoś stąd znaleźli). Teraz jak przeglądam te projekty to stwierdzam że przez te 2 lata dużo się zmieniło - chociaż i tak nie mogę znaleźć niczego co by nam pasowało w 100%. I nie wiem - albo mam za duże wymagania (chociaż z połowy zrezygnowałam) albo mam tak nietypowe wymagania. Tak czy inaczej średnio mam ochotę rezygnować z kolejnych bo już po prostu nie widzę sensu. (Może spisze te wymagania żeby mi się przypadkiem nie zgubiły lub z nich nie rezygnowała przypadkiem w chwilach załamania) Wygląd parteru: - jak największą przestrzeń. - obowiązkowo spiżarka (i nie taka wielkości 1m^2) - idealna zabudowa w kuchni dla mnie wygląda tak że jest pod ścianą linia prosta ze zmywakiem, zmywarką, blatami a prostopadle do niej wyspa z kuchenką. Gdzieś z boku wysoka zabudowa z lodówką i piekarnikiem, oczywiście to wszystko otwarte na salon - i kuchni która na takie coś pozwala poszukuje - gabinet - łazienka gdzie będzie można wstawić niewielki chociażby prysznic - większe pomieszczenie gospodarcze tak by tam mogłaby być ewentualnie pralnia Poddasze - Z łazienki zsyp na pranie do pralni :] - jak największa łazienka - nasza sypialnia z dużą garderobą - dodatkowo 2-3 pokoje O technologiach to mogę powiedzieć co najwyżej że oprócz Kanadyjczyka chcemy zbudować dom w miarę możliwości jak najbardziej pasywny (oczywiście tutaj mowa głównie o możliwościach finansowych i urzędowych) A najlepsze jest to że chce to upchnąć na powierzchni nie większej niż 150m^2 i na działce o szerokości 20m :] (pozostało we mnie jeszcze dużo dziecięcej wiary w cuda ) ps. Odpowiedzieli w końcu z archipelagu - Lumina będzie w sprzedaży za miesiąc. Dopiero wtedy będę mogła się bliżej jej przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 12.09.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Aneczkab a podjęłaś już decyzję jaki domek budujesz...czytałam przed chwilą twój dziennik budowy...i albo nie doczytałam , albo nie podjęłaś jeszcze decyzji... Może mogłabym ci jakoś pomóc? Bardzo dziękuje za pytanie ale nie wiem czy jest w czym pomagać. To znaczy może jeśli prześledziłaś wszystkie strony z projektami to bardziej się w nich orientujesz - ja przeglądałam 2 lata temu po czym stwierdziłam że nie ma sensu i robimy indywidualny (oczywiście teoretyzowałam i bujałam w obłokach bo między czasie okazało się że działki nie będzie). Po tym jak z powrotem wróciła wizja działki już nie szukałam projektów bo zostałam przy pomyśle projektu indywidualnego - zwłaszcza że miałam już praktycznie zaklepanego architekta - który jak się później okazało nie dosyć że sam zrezygnował to zniszczył nam plany na znalezienia architekta w okolicy który by się tego podjął (oczywiście niechcący - dziewczyna w dobrej wierze pytała się architektów czy nam zrobią Kanadyjczyka i wszyscy stanowczo odmawiali - więc zdecydowanie pretensji nie mam - po prostu nie sądzę teraz byśmy łatwo kogoś stąd znaleźli). Teraz jak przeglądam te projekty to stwierdzam że przez te 2 lata dużo się zmieniło - chociaż i tak nie mogę znaleźć niczego co by nam pasowało w 100%. I nie wiem - albo mam za duże wymagania (chociaż z połowy zrezygnowałam) albo mam tak nietypowe wymagania. Tak czy inaczej średnio mam ochotę rezygnować z kolejnych bo już po prostu nie widzę sensu. (Może spisze te wymagania żeby mi się przypadkiem nie zgubiły lub z nich nie rezygnowała przypadkiem w chwilach załamania) Wygląd parteru: - jak największą przestrzeń. - obowiązkowo spiżarka (i nie taka wielkości 1m^2) - idealna zabudowa w kuchni dla mnie wygląda tak że jest pod ścianą linia prosta ze zmywakiem, zmywarką, blatami a prostopadle do niej wyspa z kuchenką. Gdzieś z boku wysoka zabudowa z lodówką i piekarnikiem, oczywiście to wszystko otwarte na salon - i kuchni która na takie coś pozwala poszukuje - gabinet - łazienka gdzie będzie można wstawić niewielki chociażby prysznic - większe pomieszczenie gospodarcze tak by tam mogłaby być ewentualnie pralnia Poddasze - Z łazienki zsyp na pranie do pralni :] - jak największa łazienka - nasza sypialnia z dużą garderobą - dodatkowo 2-3 pokoje O technologiach to mogę powiedzieć co najwyżej że oprócz Kanadyjczyka chcemy zbudować dom w miarę możliwości jak najbardziej pasywny (oczywiście tutaj mowa głównie o możliwościach finansowych i urzędowych) A najlepsze jest to że chce to upchnąć na powierzchni nie większej niż 150m^2 i na działce o szerokości 20m :] (pozostało we mnie jeszcze dużo dziecięcej wiary w cuda ) ps. Odpowiedzieli w końcu z archipelagu - Lumina będzie w sprzedaży za miesiąc. Dopiero wtedy będę mogła się bliżej jej przyjrzeć. Aneczkab - nie mart się , na pewno wspólnymi siłami znajdziemy jakiś domek dla Was. Zajmę się oglądaniem projektów i analizowania ich według twoich kryteriów. Ja mam trochę więcej czasu, więc chętnie się podejmę. Mam jeszcze kilka pytań: 1. jaki dach? 2. czy ma być garaż? 3. myślę,że musisz zrezygnować z tylu pokoi na poddaszu. Z racji metrazu nie wciśniesz na poddaszu sypialni, dużej łazienki i jeszcze 3 pokoi..... 4. najważniejsza jest bryła domu, bo wiele rzeczy o których piszesz możesz zmienić w projekcie. Ja też sporo zmieniałam... , chyba żadnej kobiecie nie dogodzi się w 100 % ...zawsze musimy swoje 3 grosze dorzucić... 5. Pralnia.....na dole ma swoje wady i zalety..... ( ja bardzo chciałam mieć pralnię na górze) - dlaczego? - po pierwsze sypialnie są na górze i to tam wszyscy się rozbierają, po drugie garderoby znajdują sie na górze i nie będę musiała biegać między piętrami żeby zaniesć poukładane ciuszki. Dół wolałam wykorzystać na większą łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 20.09.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 ps. Powiedziałam że podobają mi się 3 projekty. A więc 3cim projektem jest Lumina - która ma wszystko co ja bym chciała - no może poza elewacją i brakiem garażu (nawet pomijając brak kominka - bo na dobrą sprawę zaoszczędziłoby to tylko problem z jego wyborem - chociaż może dałoby się też go dorzucić na upartego :] ). Dodatkowo jest przystosowany do technologii murowanej i trzeba by go przerabiać. Jeśli tylko można było wprowadzić te 3 zmiany to bez wahania pewnie bym go wybrała - gdyby nie to że nie wiem gdzie i czy w ogóle można ten projekt zakupić - ma ktoś na ten temat jakiekolwiek informacje? nie pomogę ale powiem że to mi sie najbardziej podoba. Nie jest kompromisem tylko innym rozwiązaniem. Może też dlatego, że taki lekko nowoczesny i nie ma okienek tylko w dachu, ale też widać kwiatki w ogrodzie. Jest szerszy od moich fundamentów o 2m wiec nie kupiłbym go ale w innym życiu zastanawiałbym się. Nie mówię jednak o rozkładzie pomieszczeń (choć oddzielenie jadalni od salonu jest ciekawe. Mam na myśli ogólnie bryłę. Podobają mi się domy z lekką ścianą kolankową która się nie marnuje pod wielkim okapem tylko czemuś służy. Ale to ja, a ja mocno dziwaczę Jeśli jednak zdecydujecie sie na dom z oknami kolankowymi to konsekwencją są nieduże okapy bo skończy sie językami jak tu: http://www.promopack.pl/aktualne_realizacje/1/9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 28.09.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Fajne domki podobają mi się ale już widzę jak pokazuje je MM i zabija mnie śmiechem bo ona tradycjonalistka jest.Gratuluję koncepcji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts