KaRo_wroc 12.12.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Przy przerabianych projektach musicie b. uważać - dużą sztuką jest przerobienie cudzego projektu tak aby nie wynikły z tego żadne problemy, czy to konstrukcyjne czy też instalacyjne. A to ta belka tak tu wystaje bo tu była ściana i oryginalnie byłaby schowana czy też nie ma jak tu poprowadzić kanałów wentylacyjnych bo pojawiała się pustka nad salonem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 12.12.2008 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Przy przerabianych projektach musicie b. uważać - dużą sztuką jest przerobienie cudzego projektu tak aby nie wynikły z tego żadne problemy, czy to konstrukcyjne czy też instalacyjne. A to ta belka tak tu wystaje bo tu była ściana i oryginalnie byłaby schowana czy też nie ma jak tu poprowadzić kanałów wentylacyjnych bo pojawiała się pustka nad salonem itp. Domyślam się - zresztą zawsze tak jest. Ja jestem grafikiem, a Moja Druga Połowa informatykiem i ostro klniemy jak dostajemy do przerobienia coś co ktoś inny zrobił bo z tego same kłopoty zazwyczaj wynikają i o wiele więcej pracy niż jakbyśmy to od początku sami robili. Teraz tylko siedzę i odświeżam zakładkę z pocztą w nadziei że jakaś firma odpowiedziała :] (mam nadzieje że kiedyś to będę mile wspominać :] ) łał - już 3 strony :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 12.12.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Aneczko, piekny pomysl!! Do Twojej listy domow szkieletowych dorzucilabym tych ludzi, nawet jezeli tylko jako inspiracje: http://www.huf-haus.com/gb/intro.html Ja jestem w tych domach zakochana Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 15.12.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Aneczko, piekny pomysl!! Do Twojej listy domow szkieletowych dorzucilabym tych ludzi, nawet jezeli tylko jako inspiracje: http://www.huf-haus.com/gb/intro.html Ja jestem w tych domach zakochana Pozdrowienia, Maja To prawda - bardzo ładne i pięknie przeszklone, ale chyba nie na nasz klimat :/ (dodatkowo nie są z polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 15.12.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Nie z Polski, ale od sasiadow Maja swoje showhouse pod Berlinem i w Lipsku - tak blizej od naszej granicy Jak dla Niemcow wystarczajaco cieple, to czemu nie u nas? Te przeszklenia to jest rodzaj sciany - mozna zamowic takze i lita sciane - mam na mysli nie szklana Ja sie bardzo zastanawiam nad przeszkleniami w naszym domu i dlatego ich projekty tak bardzo podziwiam Powodzenia w wybieraniu wykonawcy do Twojego domku! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaRo_wroc 15.12.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Duże przeszklenia są bardzo efektowne i na pewno uatrakcyjniają dom od zewnątrz i w środku - niestety kosztują duuużo a i ich mała izolacyjność termiczna, w stosunku do tego co można uzyskać przy zwykłej ścianie, powoduje że trzeba mocno przemyśleć ogrzewanie i chłodzenie tak oszklonego pomieszczenia w nocy i w pełnym słońcu. Na pewno można to zrobić i jest to duże wyzwanie a także ogromna satysfakcja jak się uda, ale jest też duże ryzyko niedopasowania energetycznego przy całkiem sporych kosztach inwestycyjnych. Pozdrawiam,Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 16.12.2008 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Duże przeszklenia są bardzo efektowne i na pewno uatrakcyjniają dom od zewnątrz i w środku - niestety kosztują duuużo a i ich mała izolacyjność termiczna, w stosunku do tego co można uzyskać przy zwykłej ścianie, powoduje że trzeba mocno przemyśleć ogrzewanie i chłodzenie tak oszklonego pomieszczenia w nocy i w pełnym słońcu. Na pewno można to zrobić i jest to duże wyzwanie a także ogromna satysfakcja jak się uda, ale jest też duże ryzyko niedopasowania energetycznego przy całkiem sporych kosztach inwestycyjnych. Pozdrawiam, Robert Dzisiejsze oszklenia to nie są te oszklenia sprzed lat. Fakt że bardziej przepuszczają ciepło niż murowana ściana lub ocieplona wełną ale tak jak pisała mayadaski są już szkła podobne do ścian i dodatkowo chronią pomieszczenia przed zbytnim przegrzaniem - fakt że są o wiele droższe niż zwykła szyba czy też ściana ale budowanie na zachodzie wygląda zupełnie inaczej niż u nas (u nas domy pasywne są o 30-45% droższe niż zwykłe domy domy natomiast chociażby w Niemczech czy w Anglii to koszt rzędu góra 3%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaRo_wroc 16.12.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 No tak Pytanie tylko czy u nich zwykłe budowanie jest tek drogie czy pasywne tak tanie Ale biorąc pod uwagę, że część naszych budujących kupuje materiały w Niemczech to pewnie pasywne mają tak tanie - zapewne jest to w jakimś stopniu dotowane przez państwo. Nie pozostaje nam nic innego jak czekać aż się coś w tym temacie i u nas ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 16.12.2008 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 No tak Pytanie tylko czy u nich zwykłe budowanie jest tek drogie czy pasywne tak tanie Ale biorąc pod uwagę, że część naszych budujących kupuje materiały w Niemczech to pewnie pasywne mają tak tanie - zapewne jest to w jakimś stopniu dotowane przez państwo. Nie pozostaje nam nic innego jak czekać aż się coś w tym temacie i u nas ruszy. Mi się wydaje że to o popularność bardziej chodzi niż o to czy ktoś dotuje czy tańsze w produkcji jest. U nas zauważ że na hasło "ekologia", "ochrona środowiska", "naturalne" wszystko nagle drożeje i to nie dlatego że jest droższe w produkcji (w większości przypadków te produkty 'naturalne' to półprodukty) ale dlatego że u nas nadal panuje mentalność że zdrowo i ekologicznie żyją tylko ci najbogatsi - że typowy polak o średnich zarobkach żre schabowy i konserwy, żyje w murowanym domu ogrzewanym tonami węgla i nie przejmuje się tym czy niszczy środowisko - to bogate rozleniwione dzieciaki mają czas by o tym myśleć - a skoro mają tyle pieniędzy by się nudzić to mają je by za to płacić 2x więcej. Bo przecież ekologia to temat dla wybranych, ekskluzywny i często "limitowany" Dopóki takie przekonanie będzie panować - dopóki nie tylko takie szaraczki jak my ale i wielkie firmy nie zrozumieją że każdy powinien dbać o środowisko (nie tylko bogaci ale i biedni i średniozamożni) dopóty tyle będzie kosztować budowa domów ekologicznych i pasywnych. Nawet nie zauważyłam jak zostałam Stałym Bywalcem :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 16.12.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 która ścianka w salonie? nei mogę znaleźć tej o której u mnei pisalas.... duzo ciekawych porownan cenowych firm budujacych domy. CIekawe zestawienie, musze to wieczorem przejrzec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 16.12.2008 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 która ścianka w salonie? nei mogę znaleźć tej o której u mnei pisalas.... duzo ciekawych porownan cenowych firm budujacych domy. CIekawe zestawienie, musze to wieczorem przejrzec... http://www.majhost.com/gallery/aneczka/sdf/dom/inspiracje/jezierski_art_wyczucie.jpg Taką. I cała ściana południowa w takim czymś tylko drzwi w "pewnym momencie" (po prostu szersze oszklenie) :] - to musi być droooogieeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 16.12.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 szyba taka pionowa może byc droga (np jesli P4).... no i chyba trzeba zrobic jedno dlugie nadproże zamiast wielu małych + pionowe słupy pomiędzy nimi... albo moze konstrukcja jakaś stalowa... Nie jest to możliwie najdroższe... możliwe że dałoby sie to jakos pogłówkować ale to pytanie do specjalistów. Niemniej na super drogi to sie nei wydaje, wszystko kwestia nadproża, mysle że szyby jako fixy nie byłyby drogie. całkiem ciekawy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 16.12.2008 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 szyba taka pionowa może byc droga (np jesli P4).... no i chyba trzeba zrobic jedno dlugie nadproże zamiast wielu małych + pionowe słupy pomiędzy nimi... albo moze konstrukcja jakaś stalowa... Nie jest to możliwie najdroższe... możliwe że dałoby sie to jakos pogłówkować ale to pytanie do specjalistów. Niemniej na super drogi to sie nei wydaje, wszystko kwestia nadproża, mysle że szyby jako fixy nie byłyby drogie. całkiem ciekawy pomysł Czyli mówisz że na upartego jest szansa że zobaczysz to na zdjęciach mojego domku? :] - no ogólnie ja się jeszcze mniej znam a i nie wiem czy to wygląda tak samo w domku drewnianym co murowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.12.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Mi w huf-haus podoba sie tez to, ze wszystkie rury, kable, gniazdka itp ustala sie w trakcie projektu. Gdy sciany przyjezdzaja na miejsce to wszystko juz jest: izolacja, gniazdka, oswietlenie itp.. oni po prostu to wszystko ustawiaja razem jak lego i pasuje.. w 3 dni dom stoi Tu gdzie mieszkam to ich tez niestety nie ma, ale maja przedstawicielstwo pod Londynem i tam widzialam gotowy porodukt....super.... Bede budowac na Kaszubach...dzialke mamy na gorce z piekna panorama na okolice i jezioro i dlatego tak marze o przeszkleniach... Tu gdzie mieszkam zalozenie instalacji "solar-panel" slonecznej to cena okolo 2 i pol tys Euro od Ciebie + 1000 Euro od rzadu, ktore bierze instalator Piecow na wegiel sie nie stawia i nie dostaloby sie pozwolenia na budowe z takim piecem - najbardziej popularne i jedne z tanszych sa instalacje gazowe na ogrzewanie, oczywiscie tam gdzie jest gaz. I fakt - domy "zielone" nie sa duzo drozsze od normalnych w budowie, tylko tutaj domy normalne tez sa inne niz w Polsce.... Pzdr, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 16.12.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Czyli mówisz że na upartego jest szansa że zobaczysz to na zdjęciach mojego domku? :] - no ogólnie ja się jeszcze mniej znam a i nie wiem czy to wygląda tak samo w domku drewnianym co murowanym a to wnetrze u Ciebie to bedzie deska czy tynk? widzialem to w domach drewnianych, ale było to nowczesne, czasem mało przyjazne, designerskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 16.12.2008 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Czyli mówisz że na upartego jest szansa że zobaczysz to na zdjęciach mojego domku? :] - no ogólnie ja się jeszcze mniej znam a i nie wiem czy to wygląda tak samo w domku drewnianym co murowanym a to wnetrze u Ciebie to bedzie deska czy tynk? widzialem to w domach drewnianych, ale było to nowczesne, czasem mało przyjazne, designerskie. http://forum.muratordom.pl/post2828164.htm#2828164 - tutaj jest w ogóle mój post o tym jak sobie wyobrażam w wielkim przybliżeniu wnętrza. Zdecydowanie nie chce mieć domu zimnego, białego - designerskiego. Będzie drewno i będzie miękko i mam nadzieje że przytulnie. Fakt że nie podoba mi się większość wystrojów "tradycyjnego kowalskiego" - takie skrajnie uniwersalne. Są poprawne, estetyczne, praktyczne - i tak nieprzyjemnie bezosobowe. Jak byłam młodsza to chciałam mieć ścianę-akwarium i drzewo rosnące w domu wokół którego kręciły się schody na piętro. Teraz może trochę przystopowałam z wariackimi marzeniami ale dalej chce mieć je ściśle powiązane z naturą i takie które ludzie zapamiętają - to nie musi się podobać ale musi być wiadomo że jest moje (na szczęście mam ugodowego męża jeśli chodzi o wystrój i za to mu jestem wdzięczna :]). mayadaski - ja chyba jednak wolę sama decydować gdzie będą gniazdka w chwili gdy dom już w części jest postawiony. Wtedy mam już pewność gdzie co postawie i gdzie tak naprawdę będą one miały sens (bo tak jak teraz mam w mieszkaniu które wynajmuje - zrobili projekt gniazdek i wyszło że są nad kuchenką albo na środku ściany i nie ma co z nimi zrobić a brakuje mi ich za szafą do oświetlenia jej w środku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soltissimus 16.12.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Zaintrygowany wpisem wszedłem... i zostałem na dłużej. I szczerze mówiąc, zawstydziłem się. Dopiero teraz otworzyłem oczy, na jak wiele detali nie zwróciłem uwagi. Muszę to naprawić i wiele rzeczy przemyśleć od początku. Na pewno dziennik Twój będzie wpisany na stałe do odwiedzania A tak na zakończenie to bardzo (choć to mało powiedziane) podoba mi się ściana z szybami w łazience. Niestety za późno ją zobaczyłem Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w realizacji marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaRo_wroc 16.12.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Zdecydowanie nie chce mieć domu zimnego, białego - designerskiego. Będzie drewno i będzie miękko i mam nadzieje że przytulnie. Fakt że nie podoba mi się większość wystrojów "tradycyjnego kowalskiego" - takie skrajnie uniwersalne. Są poprawne, estetyczne, praktyczne - i tak nieprzyjemnie bezosobowe. Jak byłam młodsza to chciałam mieć ścianę-akwarium i drzewo rosnące w domu wokół którego kręciły się schody na piętro. Teraz może trochę przystopowałam z wariackimi marzeniami ale dalej chce mieć je ściśle powiązane z naturą i takie które ludzie zapamiętają - to nie musi się podobać ale musi być wiadomo że jest moje (na szczęście mam ugodowego męża jeśli chodzi o wystrój i za to mu jestem wdzięczna :]). Widzę, że mamy podobne spojrzenie na estetykę urządzenia wnętrza. Co do schodów na bazie pnia to widziałem niedawno takie rozwiązanie w jednym z programów na Discovery Travel - wyglądało to suuper. Do tego okorowane pniaki z drzewa cisowego jako poręcze. Przykład 1 Przykład 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 17.12.2008 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Widzę, że mamy podobne spojrzenie na estetykę urządzenia wnętrza. Co do schodów na bazie pnia to widziałem niedawno takie rozwiązanie w jednym z programów na Discovery Travel - wyglądało to suuper. Do tego okorowane pniaki z drzewa cisowego jako poręcze. Przykład 1 Przykład 2 Nie wiem czy te zdjęcia miały być nawiązaniem do tekstu czy podesłane jako kolejne inspiracje - tak czy inaczej żeby nie było - nie przepadam za stylem country. Nawet za wiejski, czy też euro-etnicznym Ogólnie lubię we wnętrzach minimalizm (oczywiście w rozsądnych ilościach) i geometrię. Jako że często się przeprowadzam to nie mam zbyt dużo "pamiątek i ozdóbek" (każda rzecz przy przeprowadzce do dodatkowe utrudnienia) i tak chce żeby zostało. Niestety te style nie pasują do takich wymagań. Całkowicie rozumiem że te zdjęcia się mogą komuś podobać i broń boże nie chce tego krytykować - dla mnie jednak na nich jest bałagan i chaos który w normalnym życiu doprowadzał by mnie do stanów ciężkiej nerwicy (głównie drewniane ściany - trauma po wszechobecnych boazeriach w mieszkaniach moich rodzin). Na pewno są to wystroje przytulne, kojarzące się z ciepłem rodzinnym oraz ludźmi o bogatej przeszłości którzy mają pełno pamiątek i którzy lubią ją wspominać - takich ludzi co kiedyś jeździli przez pustynie z 40 wielbłądami niosącymi ich dorobek. Ja jestem bardziej z tych którzy na 2 tygodniową wyprawę bierze mały plecak. Dla mnie wzorem wystroju jest Japonia i jej kultura i to do niej będę w miarę możliwości dążyć (oczywiście zachowując miary przyzwoitości ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 17.12.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Widzę, że mamy podobne spojrzenie na estetykę urządzenia wnętrza. Co do schodów na bazie pnia to widziałem niedawno takie rozwiązanie w jednym z programów na Discovery Travel - wyglądało to suuper. Do tego okorowane pniaki z drzewa cisowego jako poręcze. Przykład 1 Przykład 2 Na pewno nie można tym przykładom odmówić jednej rzeczy: są przyjemne, cieple, relaksacyjne. Oczywiście w sensie zorganizowania przeróżnych detali, mnogości przyjemnego przepychu... dużo światła... Mają swoje zalety ale dla określonego typu osób. Dla mnie także dzieje się tam dużo, ale nie ukrywam że chętnie przyjechałbym do kogoś ze znajomych i posiedział na takiej werandzie kilka dni... Swoją jednak robiłbym odrobinę inaczej, choć nie całkowicie. I wbrew pozorom oblicówka (drewno w elewacji) można zrobić tak że nie będzie się kojarzyć z boazerią. To kwestia wykończenia i metodyki stosowania. A propos kamienia na podlodze werandy. To fajna sprawa w lecie (jesli ma kontakt z podłożem) - bo chłodzi. W zimie to i tak nei ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts