Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany dozwolone w projekcie budowlanym

remx

Recommended Posts

Z wypowiedzi architekta wynika, że Gminie nic do zmiany w (zatwierdzonym projekcie) polegającej na przejściu ze ściany trzywarstwowej na dwuwarstwową

Nie jestem tego pewny, w końcu to spora zmiana. Co o tym sądzicie?

Architekt ma rację ale tylko pod jednym względem - Gminę to już nie interesuje, bo jej dotychczasowe obowiązki w tym względzie przejęło Starostwo (właściwy Urząd zgodnie z nazewnictwem w prawie budowlanym).

Jest to zmiana konstrukcji budynku i jako taka powinna być właściwemu Urzędowi przedstawiona do zatwierdzenia. O tym czy warto to zrobić i ewentualnie kiedy pisałem w wątku Obowiązkowa kontrola budowy .

Czy to się wiąże z zamówieniem projektu konstrukcyjnego (czyli czegoś ponad standardowy pakiet od architekta), czy też konstruktor jakoś mi przerobi projekt, który później złożę z wnioskiem o pozwolenie. Wolę mieć jasną sytuację w momencie składania wniosku o pozwolenie na budowę.

Czy to się wiąże z zamówieniem projektu konstrukcyjnego (czyli czegoś ponad standardowy pakiet od architekta), czy też konstruktor jakoś mi przerobi projekt, który później złożę z wnioskiem o pozwolenie. Wolę mieć jasną sytuację w momencie składania wniosku o pozwolenie na budowę.

Musisz rozmawiać z osobą, która ma uprawnienia do wprowadzenia zmian w projekcie architektonicznym. Ja np. mam uprawnienia do projektowania konstrukcji i do adaptacji projektów typowych, jednak ostatnie kwestionowano moje prawo do wprowadzania zmian w architekturze (nawet tych, na które zgodę wyraził autor projektu).