remx 01.10.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Z wypowiedzi architekta wynika, że Gminie nic do zmiany w (zatwierdzonym projekcie) polegającej na przejściu ze ściany trzywarstwowej na dwuwarstwową Nie jestem tego pewny, w końcu to spora zmiana. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2003 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Z wypowiedzi architekta wynika, że Gminie nic do zmiany w (zatwierdzonym projekcie) polegającej na przejściu ze ściany trzywarstwowej na dwuwarstwową Nie jestem tego pewny, w końcu to spora zmiana. Co o tym sądzicie? Architekt ma rację ale tylko pod jednym względem - Gminę to już nie interesuje, bo jej dotychczasowe obowiązki w tym względzie przejęło Starostwo (właściwy Urząd zgodnie z nazewnictwem w prawie budowlanym). Jest to zmiana konstrukcji budynku i jako taka powinna być właściwemu Urzędowi przedstawiona do zatwierdzenia. O tym czy warto to zrobić i ewentualnie kiedy pisałem w wątku Obowiązkowa kontrola budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 01.10.2003 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Dzięki za odpowiedź. Chyba jednak zrobię to legalnie. Przynajmniej będę miał spokojniejszy sen. Ból polega na tym że architekt chce za taką zmianę 2000zł. Budowanie w technologii 3 warstwowej nie przekonuje mnie. Na pewno różnica kosztów jest większa niż te 2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.10.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Poproś konstruktora, żeby Ci taka zmianę klepnął, powinien wziąc mniej niż architekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 02.10.2003 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Czy to się wiąże z zamówieniem projektu konstrukcyjnego (czyli czegoś ponad standardowy pakiet od architekta), czy też konstruktor jakoś mi przerobi projekt, który później złożę z wnioskiem o pozwolenie. Wolę mieć jasną sytuację w momencie składania wniosku o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.10.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Czy to się wiąże z zamówieniem projektu konstrukcyjnego (czyli czegoś ponad standardowy pakiet od architekta), czy też konstruktor jakoś mi przerobi projekt, który później złożę z wnioskiem o pozwolenie. Wolę mieć jasną sytuację w momencie składania wniosku o pozwolenie na budowę. Musisz rozmawiać z osobą, która ma uprawnienia do wprowadzenia zmian w projekcie architektonicznym. Ja np. mam uprawnienia do projektowania konstrukcji i do adaptacji projektów typowych, jednak ostatnie kwestionowano moje prawo do wprowadzania zmian w architekturze (nawet tych, na które zgodę wyraził autor projektu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts