hybris 22.08.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 dobra, chcesz masz: 1) mój dom wybudowałem z cegły, żeby było ciekawiej z cegły o nasiąkliwości 17-20%. ściany zewnętrzne maja grubość ok 62 cm. powierzchnia mieszkalna: 240 m2, ogrzewam to piecem ATMOSA i spalam w sezonie 10m przestrzennych drzewa. mam nawyk chodzenia na bosaka i w tiszertach. zatem nie ma mowy bym marznął zimą. ale marznę latem, bo latem w domu mam jakieś 20 st.C., to trochę mało, zwłaszcza, że na dworze mam 30-35C., ale da się przeżyć, zwłaszcza, że mam duzy ogród z sadem jabłoni i drzewami magnolii. o zaletach: cegła pełna, ceramiczna, ma to do siebie że uformowana została z gliny z dodatkiem piasku -(mam 100% pewności, że do schudzenia masy wybrano tylko piasek, bo przy tym byłem). teraz uwaga: wybrałem cegły zrobione z glin lessowych, ze względu na taką absorbcje wody, która jest nieosiągalna w przypadku glin o dużej zawratości iłów. wszystko to po to, by wewnętrzne ściany, których nie tynkowałem "nie pociły się" i żebym nie musiał ich impregnować. nie dawałem styropianów, bo nie miałem forsy jak budowałem. poza tym, styropian jakoś mnie nie przekonuje jako środek izolacyjny, mam do niego uraz, bo widziałem wydruk z chromatografu, który zrobił kolega na AE w Poznaniu, badając to, co zostało po spaleniu styropianu. estetyka: mam cegłe na scianach, wykonczenie w kształtkach cermicznych, na podłodze płytki cotto oraz klinkiery heksagonalne w przedpokoju, biedermeierowskie krzesła w jadalni i stoły - kupiłem zestaw za 130 zł+30 zł taryfa bagazowa, a renowacje robiłem sam - okazja co nie? innymi słowy: lubie wnętrza z cegieł, lubie elewacje z cegieł i tu nie chodzi o wiek 14 czy 78, ale o komfort mieszkania, spania - styl życia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.08.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 a jednak można... przy tej grubości przegrody nadal pozostaje kwestia jej ceny, która na pewno przekroczy cenę "zwykłej" ściany trójwarstwowej. Pomijam sam koszt cegły, ale ławy, stropy i robocizna zrobia swoje. Mnie też niespecjalnie podoba się klinkier na elewacji. Mikroklimat w domu z cegły - rzecz niepowtarzalna, tego zazdroszczęEstetyka, to kwestia indywidualna, ale wolałbym elewacje z cegły niż z kliknkerunie każdy moze tak jak Ty uczestnicznyc przy produkcji cegły, którą chce kupić. Szansa dziś na kupienie byle czego jest bardzo duża. Nie będe dywagował o współczynnikach bo to można policzyć nawet na piechotę - liczy się satysfakcja z użytkowania, jeśli jesteś zadowolony to Twoja sprawa i to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 22.08.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 nie sądze, żeby cegła 1 mb mojej sciany była większa niż 3 warstw/suporeks/styropian/klinkier/. ba! ośmielam się twierdzić, że będzie konkurencyjna. to też można policczyć na piechotę, jeżeli chodzi o cegłę o wymiarach: 25 x 12 x 6,5 cm, przy fudze 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 22.08.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 *cena 1 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 22.08.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 http://www.historiamoichniedoli.pl/wp-content/uploads/2008/08/podloga-bordo.gif oraz http://www.historiamoichniedoli.pl/wp-content/uploads/2008/08/schody-bordo.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.08.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 nie sądze, żeby cegła 1 mb mojej sciany była większa niż 3 warstw/suporeks/styropian/klinkier/. ba! ośmielam się twierdzić, że będzie konkurencyjna. to też można policczyć na piechotę, jeżeli chodzi o cegłę o wymiarach: 25 x 12 x 6,5 cm, przy fudze 1 cm. ceny "Twoje" czy ogólne z hurtowni ? mo i co z robocizną ? też trzeba doliczyć fotki good Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 23.08.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 ceny "loco cegielnia" - bez hurtowników i pośredników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 23.08.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 do użytkownika hybris:to co proponujesz to jakiś kosmos jestprześlij mi zdjęcia prawdziwego domu wybudowanego w tej technologiiwtedy uwierze i proszę nie proponuj czegoś co nie jest sprawdzone na w Polsceto że coś zostało opisane MADE IN GERMANY nie oznacza że jest dobre i sprawdzone.jeśli dalej promujesz tą technologię to żądamy faktów a nie niemieckich słupków,jeśli ich nie masz to znaczy, że jesteś producentem cegieł, których ci zostało a sezon zbliża się do końca więc trzeba by jakoś je zepchnąc "zielonym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 23.08.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 oznajmiam, że wszystkie zdjęcia, które przesłałem to zdjęcia bajkowego domku, w którym mieszka 7 krasnoludków (królewna śnieżka jeszcze sie nie wprowadziła, ale sypiallnia na poddaszu gotowa). informuję także, że badanie empiryczne (Lichtenfelser Exp.), do którego link podałem nie ma żadnej wartości, ponieważ został zrobiony w niemieckim laboratorium. a wszyscy wiedzą, że tylko polskie laboratoria potrafią przeprowadzać eksperymenty. informuję także, że wszystkie czymś innym jest realizacja indywidualnych zamówień w zakresie produkcji ceramiki budowalnej, a czymś innym jest masowa produkcja bloczków typu poroton, naszpikowanych dziurami (oszczędność gliny, krótszy czas wypału - większa oszczędność, większa cena nie pisz mi tu misiaczku kim jestem, kim nie, kim mogę być, bo za chwilę okazę się, że jestem pisarzem, naukowcem, ceglarzem, myszką miki, kryminalistą, artystą czy czymś tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts