monte83 21.08.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 witam mam dzialke rekreacyjna, ogolnie jest mocno zapuszczona bo place podatki i na tym sie konczy mojej uzytkowanie. ostatnio odebralem pismo od wojta gminy, w ktorym przesyla mi plan przewidywanej trasy rowu melioracyjnego - pewnie dlatego, ze zalewa inne dzialki. i co ja widze? row idzie po mojej dzialce - a ta dzialeczka to raptem 400 m kw., a obok jest naprawde duza dzialka sasiadow, fakt, ze zabudowana, ale naprawde duzo. tak sobie mysle, ze ta moja dzialka jest i tak waska, a jak dojdzie taki row to ze 2 metry jeszcze strace . co robic? bo poki co dolaczonego do listu formularza "ZGODA" nie zamierzam odsylac. moje wnioskowac np o zamiane mojej dzialki z jakas inna, o ile jest w zasobie gminy? bo niedaleko mam inna dzialka, totalnie przy linii brzegowej do jeziora i moze gdzie obok tamtej by sie udalo? jakies rady jak wyzbyc sie rowu? i jeszcze jedno - jakie bede mial obowiazki lub profity jesli taki row stanie na mojej dzialce? dziekuje i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 22.08.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 profitów żadnychgdybyś miał dużą działkę to staw mógłbyś wykopaća tak to tylko będzie ci śmierdziało od gnijącej roślinnościNie odsyłaj zgodyodeślij pismo w którym się nie zgadzasz i napisz wprost dlaczegopoproś o pisemną odpowiedź walcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monte83 22.08.2008 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 a co dalej?czy moze jednak lepiej nie odsylac?gdzie szukac warunkow formalnych dla powstania rowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.08.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 rów melioracyjny (tak jest w moim przypadku) niesie ograniczenia:- pomimo, że przebiega dokładnie w granicy działki, ogrodzenie mogę postawić w odl. 5 metrów od środka rowu- w warunkach zabudowy mam zapis, że mogę się budować miminum 15 m od rowu- rowem zarządzają Spółki Wodne, czyli rów jest mój, ale woda w rowie to już nie. Jeśli na terenie Twojej gminy nie działają Spółki Wodne, to obowiązek utrzymania spada na właściciela terenu. Czy gmina poinformowała Cię o takich szczegółach? marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.08.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Prawo wodne (Dz.U. 115; poz. 1229 z póżn. zm.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monte83 22.08.2008 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 dzieki za wszystko. a co do informacji - wogole nic, tylko to, ze wytyczona trasa jest najkorzystniejsza, nawet nie wiem, wg jakich kryteriow ide czytac prawo wodne, bo interesuje mnie postepowanie w zakresie tworzenia takich rowow pozdr. jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts