Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rów melioracyjny- jak sie przed nim bronic?

monte83

Recommended Posts

witam

mam dzialke rekreacyjna, ogolnie jest mocno zapuszczona bo place podatki i na tym sie konczy mojej uzytkowanie.

ostatnio odebralem pismo od wojta gminy, w ktorym przesyla mi plan przewidywanej trasy rowu melioracyjnego - pewnie dlatego, ze zalewa inne dzialki. i co ja widze?

row idzie po mojej dzialce - a ta dzialeczka to raptem 400 m kw., a obok jest naprawde duza dzialka sasiadow, fakt, ze zabudowana, ale naprawde duzo.

tak sobie mysle, ze ta moja dzialka jest i tak waska, a jak dojdzie taki row to ze 2 metry jeszcze strace :(.

co robic? bo poki co dolaczonego do listu formularza "ZGODA" nie zamierzam odsylac.

moje wnioskowac np o zamiane mojej dzialki z jakas inna, o ile jest w zasobie gminy? bo niedaleko mam inna dzialka, totalnie przy linii brzegowej do jeziora i moze gdzie obok tamtej by sie udalo?

jakies rady jak wyzbyc sie rowu?

i jeszcze jedno - jakie bede mial obowiazki lub profity jesli taki row stanie na mojej dzialce?

dziekuje i pozdr.

rów melioracyjny (tak jest w moim przypadku) niesie ograniczenia:

- pomimo, że przebiega dokładnie w granicy działki, ogrodzenie mogę postawić w odl. 5 metrów od środka rowu

- w warunkach zabudowy mam zapis, że mogę się budować miminum 15 m od rowu

- rowem zarządzają Spółki Wodne, czyli rów jest mój, ale woda w rowie to już nie.

Jeśli na terenie Twojej gminy nie działają Spółki Wodne, to obowiązek utrzymania spada na właściciela terenu. Czy gmina poinformowała Cię o takich szczegółach?

marta

dzieki za wszystko.

a co do informacji - wogole nic, tylko to, ze wytyczona trasa jest najkorzystniejsza, nawet nie wiem, wg jakich kryteriow :(

ide czytac prawo wodne, bo interesuje mnie postepowanie w zakresie tworzenia takich rowow

pozdr.

jacek