Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zużycie gazu latem do c.w.u.

Recommended Posts

Witam,

Po ostatnim odczycie licznika nieco się zdziwiłem wysokością rachunku. Za ostatnie dwa miesiące zużycie gazu używanego tylko do podgrzania c.w.u. wyniosło 90 m3. Rodzina 2+2 w tym 2 roczych dzieci. Kocioł jednofunkcyjny, zasobnik 100l firmy elektromet (dwupłaszczowy). Czy to duże zużycie? Jestem ciekaw jak to wygląda u Was...

Dużo niedużo - przy takich maluchach zużycie ciepłej wody jest większe ...

U mnie rodzina 4 osobowa / 4 dorosłe osoby / zużycie gaziu / c.w.u plus kuchenka gazowa normalnie używana / wyniosło za ostatnie dwa miesiące niecałe 60m3. / Kocioł jednofunkcyjny kondensat Viessmanna plus zasobnik c.w.u 120l / .

U mnie rodzina 4 osobowa / 4 dorosłe osoby / zużycie gaziu / c.w.u plus kuchenka gazowa normalnie używana / wyniosło za ostatnie dwa miesiące niecałe 60m3. / Kocioł jednofunkcyjny kondensat Viessmanna plus zasobnik c.w.u 120l / .

mam taki sam sprzęt, ale rodzina dwuosobowa (choć moja żona ciepłej wody zużywa za dwie osoby ;) ) - no i grzeję tylko CWU. Ciekaw jestem i wracajac dziś do domu sprawdzę jakie miaęłm zużycie za ostatnie dwa miesiace. Jak masz ustawione na sterowniku cylke grzejne CWU ? I jaką temperaturę CWU ? aaa i jeszcze jedno, chcę siepewnić ale masz GZ50 ?

Jestem pełen podziwu dla Was. U mnie miesięcznie "szło" ca 100m3 gazu. I wydawało mi się, że zrobiłem wszystko, zeby to ograniczyć.

Od 1 sierpnia grzeję CUW kotłem na paliwo stałe. Jestem niesamowicie ciekawy poziomu zmniejszenia zużycia gazu.

Pozdrawiam.

P.S.

Od 1 października gaz ziemny ma zdrożeć średnio o 23%

Witam,

Po ostatnim odczycie licznika nieco się zdziwiłem wysokością rachunku. Za ostatnie dwa miesiące zużycie gazu używanego tylko do podgrzania c.w.u. wyniosło 90 m3. Rodzina 2+2 w tym 2 roczych dzieci. Kocioł jednofunkcyjny, zasobnik 100l firmy elektromet (dwupłaszczowy). Czy to duże zużycie? Jestem ciekaw jak to wygląda u Was...

To wcale nie tak dużo.

U mnie 2+2 ok. 25 m3 propanu miesięcznie, to będzie ok 70 m3 gazu ziemnego.

Sprzęt jak u Pablitoo, tyle tylko, że kuchenka elektryczna. Dwie osoby plus kupę gości /wiadomo Trójmasto/, tygodniowe zużycie gazu 5-6 m3.

P.S.

ma, nie ma zdrożeć. PGNiG złożył wniosek do URE. I nie o 23% tylko o około 17,4%

To będzie tak, że zdrozeje o 17,4%, a płacić będziesz drożej o 23%.

Przy ostatniej podwyżce PGNiG tak zwiększył opłaty stałe, że zużywając mniej gazu płacisz dużo wiecej niż poprzednio.

Teraz pewnie też wykręcą taki numer.

Pozdrawiam

P.S.

ma, nie ma zdrożeć. PGNiG złożył wniosek do URE. I nie o 23% tylko o około 17,4%

To będzie tak, że zdrozeje o 17,4%, a płacić będziesz drożej o 23%.

Przy ostatniej podwyżce PGNiG tak zwiększył opłaty stałe, że zużywając mniej gazu płacisz dużo wiecej niż poprzednio.

Teraz pewnie też wykręcą taki numer.

Pozdrawiam

o 23,1% wzrosną opłaty w obrocie (gaz+abonament), a całkowity wzrost opłat (gaz+abonament+opłatyi sieciowe) na poziomie 17,4%.

Witam,

Wychodzi około 300L cwu na dobę - w rzeczywistości trochę mniej, odliczyć trzeba: straty zbiornika, sprawność kotła, temperatury oraz cyrkulację.

(...)

mam taki sam sprzęt, ale rodzina dwuosobowa (choć moja żona ciepłej wody zużywa za dwie osoby ;) ) - no i grzeję tylko CWU. Ciekaw jestem i wracajac dziś do domu sprawdzę jakie miaęłm zużycie za ostatnie dwa miesiace. Jak masz ustawione na sterowniku cylke grzejne CWU ? I jaką temperaturę CWU ? aaa i jeszcze jedno, chcę siepewnić ale masz GZ50 ?

Gazio GZ50 , cykle grzania c.w.u :

pn - pt 5.50 - 6.30 , 8.00 - 10.00 , 16.00 - 24.00 ,

natomiast sob-nie 8.00 - 24.00 .

Ponieważ pompą cyrkulacji steruje u mnie kocioł ustawiłem włączenie pompy cyrkulacji w ustawionych cyklach grzania , czyli włączenie cyklu grzania równa sie włączeniu cyrkulacji.I tożsamo wyłączenie .

Temperatura c.w.u : 40 stopni , histereza regulatora - bodajże 4 stopnie - nie pamiętam dokładnie .

Odnośnie podwyżek cen nośników energii - nie martwił bym się aż tak bardzo podwyżkami cen gaziu ziemnego - użytkowników tego nośnika energii jest ile jest - natomiast zacząłbym sie martwić uwolnieniem cen energii elektrycznej która ma nastąpić od 01.01.2009 - taki mały off topic - jednak użytkowników energii elektrycznej jest w naszym kraju najwięcej - jesteśmy nimi wszyscy ...

Ile zdrożeje prąd 25% ... , czy może nawet 40% ?? - różnie sie wypowiadają przedstawiciele koncernów energetycznych ...