Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zużycie gazu latem do c.w.u.

Recommended Posts

Hmmm... to może faktycznie nie jest u mnie tak źle... Wychodzi 1,5 m3 gazu na dobę. Codziennie osoby dorosłe prysznic, moje roczne maluchy kąpiel w wanience, do tego jeszcze zmywanie garów (talerze do zmywarki)

Jeśli chcesz zmniejszyć zużycie energii to ogranicz prace pompy cyrkulacyjnej (raz przez 15 na godzinę to i tak za dużo) oraz zamontuj na wyjściu c.w.u. na zbiorniku mieszalnik automatyczny np.: ESBE i na nim zjedź temperaturą c.w.u. do np. 42stC w najdalszej wylewce.

Sprawdźcie bo mogłem się gdzieś machnąć.

Ile kosztuję 1m^3 GZ50??

GZ50 : 0,9215 zł/m3 - netto / taryfa W3 /

opłata sieciowa stała : 32,85 zł/miesiąc

opłata sieciowa zmienna : 0,3132 zł/m3

abonament : 7,10 zł/miesiąc

:evil: a mnie właśnie gaspol z wielką radością przysłał informację o podwyżce - 9,80zł brutto za m3 propanu, do tego 30zł dzierżawa zbiornika, to nawet jeżeli zużycie GZ jest 2-3 razy wyższe to koszty ogrzewania znacząco niższe od propanu :evil:

(...)

mam taki sam sprzęt, ale rodzina dwuosobowa (choć moja żona ciepłej wody zużywa za dwie osoby ;) ) - no i grzeję tylko CWU. Ciekaw jestem i wracajac dziś do domu sprawdzę jakie miaęłm zużycie za ostatnie dwa miesiace. Jak masz ustawione na sterowniku cylke grzejne CWU ? I jaką temperaturę CWU ? aaa i jeszcze jedno, chcę siepewnić ale masz GZ50 ?

Gazio GZ50 , cykle grzania c.w.u :

pn - pt 5.50 - 6.30 , 8.00 - 10.00 , 16.00 - 24.00 ,

natomiast sob-nie 8.00 - 24.00 .

Ponieważ pompą cyrkulacji steruje u mnie kocioł ustawiłem włączenie pompy cyrkulacji w ustawionych cyklach grzania , czyli włączenie cyklu grzania równa sie włączeniu cyrkulacji.I tożsamo wyłączenie .

wrteszcie chciało mmi się sprawdzić: Tak jak pisałem mam taki sam zestaw co Ty, temp na zasobiniku 50st C, nie pamoiętam dokłądnie cykli grzania ale w sumie kocioł grzeje 4 godziny na dobę. GZ35, przez 67 dni zużyłem 37 m3 przy dwóch dorosłych osobach. Dodatkowo pracę pompy cyrkujacyjnej mam ustawioną w innych interwałach, odpowiadających mi do użytkowania

Dwa pytania teraz:

1) co lepiej, ustawić dłuższe cykle grzania (wiecej godzin), czy krótsze ? - jak to się ma do trzymania odpowiedniej temperatury w zasobniku jak kocioł taktuje ?

2) RAPczyn do tablicy :) czy takie zużycie jak napisałem jest duże czy nie ? względnie oczywiście

Przypomne wiesiek 200 W, zasobnik 120L

.

:evil: a mnie właśnie gaspol z wielką radością przysłał informację o podwyżce - 9,80zł brutto za m3 propanu, do tego 30zł dzierżawa zbiornika, to nawet jeżeli zużycie GZ jest 2-3 razy wyższe to koszty ogrzewania znacząco niższe od propanu :evil:

Ja się cieszę, że propan wzrośnie od 01-09-2008 tylko ok 6% i cena stała cały rok, inne źródła energii zdrożały w 2008 i zdrożeją w ciągu roku dużo więcej.

wrteszcie chciało mmi się sprawdzić: Tak jak pisałem mam taki sam zestaw co Ty, temp na zasobiniku 50st C, nie pamoiętam dokłądnie cykli grzania ale w sumie kocioł grzeje 4 godziny na dobę. GZ35, przez 67 dni zużyłem 37 m3 przy dwóch dorosłych osobach. Dodatkowo pracę pompy cyrkujacyjnej mam ustawioną w innych interwałach, odpowiadających mi do użytkowania

Dwa pytania teraz:

1) co lepiej, ustawić dłuższe cykle grzania (wiecej godzin), czy krótsze ? - jak to się ma do trzymania odpowiedniej temperatury w zasobniku jak kocioł taktuje ?

2) RAPczyn do tablicy :) czy takie zużycie jak napisałem jest duże czy nie ? względnie oczywiście

.

Ad. 1) Im kocioł częściej taktuje tym większe zużycie gazu a dwa to nam jako użytkownikom ma być zapewniony komfort ciepłej wody gdzieś musi być kompromis. Budzimy się chcemy ciepłej wody, wieczorem do umycia się - przez resztę doby nie potrzebujemy wody w takich ilościach.

Ad. 2) Wychodzi niecałe 80l/d nie licząc strat zbiornika, sprawności kotła oraz cyrkulacji. Zużycie poniżej normy :)

Dwa pytania teraz:

.

Ad. 1) Im kocioł częściej taktuje tym większe zużycie gazu a dwa to nam jako użytkownikom ma być zapewniony komfort ciepłej wody gdzieś musi być kompromis. Budzimy się chcemy ciepłej wody, wieczorem do umycia się - przez resztę doby nie potrzebujemy wody w takich ilościach.

Ad. 2) Wychodzi niecałe 80l/d nie licząc strat zbiornika, sprawności kotła oraz cyrkulacji. Zużycie poniżej normy :)

eee... walnęły mi się cyferki!! teraz dopiero spojrzałem, ze napisałem 37 zamiast 87 :oops:

faktem jest, że taktowanie kotła to zupełnie inna sprawa, mam tego swiadomość - rozmawiałem jeszcze z moim serwisantem, stwierdził, że zużycie mieści się w średniej kotłów które serwisuje

cóż za niefart... 37 to musiałbym naprawdę się oszczędzać. Myślę o zmniejszeniu temperatury na zasobniku na około 46 stopni, zwłaszcza, ze przy 50 jak otworzę wodę to po prostu parzy. Może jednak wydłużyć nieco czasy grzania żeby obniżyć taktowanie ?

eee... walnęły mi się cyferki!! teraz dopiero spojrzałem, ze napisałem 37 zamiast 87 :oops:

faktem jest, że taktowanie kotła to zupełnie inna sprawa, mam tego swiadomość - rozmawiałem jeszcze z moim serwisantem, stwierdził, że zużycie mieści się w średniej kotłów które serwisuje

cóż za niefart... 37 to musiałbym naprawdę się oszczędzać. Myślę o zmniejszeniu temperatury na zasobniku na około 46 stopni, zwłaszcza, ze przy 50 jak otworzę wodę to po prostu parzy. Może jednak wydłużyć nieco czasy grzania żeby obniżyć taktowanie ?

No to wychodzi około 180L/d można zjechać z temp. niżej a raz w tygodniu na 60stC, można też zastosować mieszacz automatyczny i tam wyregulować ciepłą wodę, można zaizolować lepiej zbiornik.

Duży Boban to około 300L/d

• 4 months później...

czytam sobie o 2 metrach gazu dla CWU dziennie myśle że u mnie wychodzi od 1 do 2 ( ciężko wyliczyc samą ciepła wode) jak chodzi CWU + CO to około 10 metrów dziennie kuchenke pomijam bo to śladowe ilosci.

Ale są tu "sportowcy" - polecam inne wątki co palą 4 metry dziennie na wszystko CO CWU i gotowanie :)