jacek_cn 25.08.2008 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Hmmm... to może faktycznie nie jest u mnie tak źle... Wychodzi 1,5 m3 gazu na dobę. Codziennie osoby dorosłe prysznic, moje roczne maluchy kąpiel w wanience, do tego jeszcze zmywanie garów (talerze do zmywarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.08.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Hmmm... to może faktycznie nie jest u mnie tak źle... Wychodzi 1,5 m3 gazu na dobę. Codziennie osoby dorosłe prysznic, moje roczne maluchy kąpiel w wanience, do tego jeszcze zmywanie garów (talerze do zmywarki) Jeśli chcesz zmniejszyć zużycie energii to ogranicz prace pompy cyrkulacyjnej (raz przez 15 na godzinę to i tak za dużo) oraz zamontuj na wyjściu c.w.u. na zbiorniku mieszalnik automatyczny np.: ESBE i na nim zjedź temperaturą c.w.u. do np. 42stC w najdalszej wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 25.08.2008 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Dzieki za rade, ale nie mam cyrkulacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Z 26.08.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Sprawdźcie bo mogłem się gdzieś machnąć. Ile kosztuję 1m^3 GZ50?? GZ50 : 0,9215 zł/m3 - netto / taryfa W3 / opłata sieciowa stała : 32,85 zł/miesiąc opłata sieciowa zmienna : 0,3132 zł/m3 abonament : 7,10 zł/miesiąc a mnie właśnie gaspol z wielką radością przysłał informację o podwyżce - 9,80zł brutto za m3 propanu, do tego 30zł dzierżawa zbiornika, to nawet jeżeli zużycie GZ jest 2-3 razy wyższe to koszty ogrzewania znacząco niższe od propanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 29.08.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 (...) mam taki sam sprzęt, ale rodzina dwuosobowa (choć moja żona ciepłej wody zużywa za dwie osoby ) - no i grzeję tylko CWU. Ciekaw jestem i wracajac dziś do domu sprawdzę jakie miaęłm zużycie za ostatnie dwa miesiace. Jak masz ustawione na sterowniku cylke grzejne CWU ? I jaką temperaturę CWU ? aaa i jeszcze jedno, chcę siepewnić ale masz GZ50 ? Gazio GZ50 , cykle grzania c.w.u : pn - pt 5.50 - 6.30 , 8.00 - 10.00 , 16.00 - 24.00 , natomiast sob-nie 8.00 - 24.00 . Ponieważ pompą cyrkulacji steruje u mnie kocioł ustawiłem włączenie pompy cyrkulacji w ustawionych cyklach grzania , czyli włączenie cyklu grzania równa sie włączeniu cyrkulacji.I tożsamo wyłączenie . wrteszcie chciało mmi się sprawdzić: Tak jak pisałem mam taki sam zestaw co Ty, temp na zasobiniku 50st C, nie pamoiętam dokłądnie cykli grzania ale w sumie kocioł grzeje 4 godziny na dobę. GZ35, przez 67 dni zużyłem 37 m3 przy dwóch dorosłych osobach. Dodatkowo pracę pompy cyrkujacyjnej mam ustawioną w innych interwałach, odpowiadających mi do użytkowania Dwa pytania teraz: 1) co lepiej, ustawić dłuższe cykle grzania (wiecej godzin), czy krótsze ? - jak to się ma do trzymania odpowiedniej temperatury w zasobniku jak kocioł taktuje ? 2) RAPczyn do tablicy czy takie zużycie jak napisałem jest duże czy nie ? względnie oczywiście Przypomne wiesiek 200 W, zasobnik 120L . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 29.08.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Dom 155 m, 2 osoby dorosłe + 2 dzieci, grzanie wody i gotowanie, kocioł de dietrich dwufunkcyjny bez zasobnika. Zużycie gazu za okres 19.05 - 16.07: 43 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 29.08.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 a mnie właśnie gaspol z wielką radością przysłał informację o podwyżce - 9,80zł brutto za m3 propanu, do tego 30zł dzierżawa zbiornika, to nawet jeżeli zużycie GZ jest 2-3 razy wyższe to koszty ogrzewania znacząco niższe od propanu Ja się cieszę, że propan wzrośnie od 01-09-2008 tylko ok 6% i cena stała cały rok, inne źródła energii zdrożały w 2008 i zdrożeją w ciągu roku dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.08.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 wrteszcie chciało mmi się sprawdzić: Tak jak pisałem mam taki sam zestaw co Ty, temp na zasobiniku 50st C, nie pamoiętam dokłądnie cykli grzania ale w sumie kocioł grzeje 4 godziny na dobę. GZ35, przez 67 dni zużyłem 37 m3 przy dwóch dorosłych osobach. Dodatkowo pracę pompy cyrkujacyjnej mam ustawioną w innych interwałach, odpowiadających mi do użytkowania Dwa pytania teraz: 1) co lepiej, ustawić dłuższe cykle grzania (wiecej godzin), czy krótsze ? - jak to się ma do trzymania odpowiedniej temperatury w zasobniku jak kocioł taktuje ? 2) RAPczyn do tablicy czy takie zużycie jak napisałem jest duże czy nie ? względnie oczywiście Przypomne wiesiek 200 W, zasobnik 120L . Ad. 1) Im kocioł częściej taktuje tym większe zużycie gazu a dwa to nam jako użytkownikom ma być zapewniony komfort ciepłej wody gdzieś musi być kompromis. Budzimy się chcemy ciepłej wody, wieczorem do umycia się - przez resztę doby nie potrzebujemy wody w takich ilościach. Ad. 2) Wychodzi niecałe 80l/d nie licząc strat zbiornika, sprawności kotła oraz cyrkulacji. Zużycie poniżej normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 29.08.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 wrteszcie chciało mmi się sprawdzić: Tak jak pisałem mam taki sam zestaw co Ty, temp na zasobiniku 50st C, nie pamoiętam dokłądnie cykli grzania ale w sumie kocioł grzeje 4 godziny na dobę. GZ35, przez 67 dni zużyłem 37 m3 przy dwóch dorosłych osobach. Dodatkowo pracę pompy cyrkujacyjnej mam ustawioną w innych interwałach, odpowiadających mi do użytkowania Dwa pytania teraz: 1) co lepiej, ustawić dłuższe cykle grzania (wiecej godzin), czy krótsze ? - jak to się ma do trzymania odpowiedniej temperatury w zasobniku jak kocioł taktuje ? 2) RAPczyn do tablicy czy takie zużycie jak napisałem jest duże czy nie ? względnie oczywiście Przypomne wiesiek 200 W, zasobnik 120L . Ad. 1) Im kocioł częściej taktuje tym większe zużycie gazu a dwa to nam jako użytkownikom ma być zapewniony komfort ciepłej wody gdzieś musi być kompromis. Budzimy się chcemy ciepłej wody, wieczorem do umycia się - przez resztę doby nie potrzebujemy wody w takich ilościach. Ad. 2) Wychodzi niecałe 80l/d nie licząc strat zbiornika, sprawności kotła oraz cyrkulacji. Zużycie poniżej normy eee... walnęły mi się cyferki!! teraz dopiero spojrzałem, ze napisałem 37 zamiast 87 faktem jest, że taktowanie kotła to zupełnie inna sprawa, mam tego swiadomość - rozmawiałem jeszcze z moim serwisantem, stwierdził, że zużycie mieści się w średniej kotłów które serwisuje cóż za niefart... 37 to musiałbym naprawdę się oszczędzać. Myślę o zmniejszeniu temperatury na zasobniku na około 46 stopni, zwłaszcza, ze przy 50 jak otworzę wodę to po prostu parzy. Może jednak wydłużyć nieco czasy grzania żeby obniżyć taktowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 29.08.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 U mnie na rodzinę 2+2 latem na cwu i gotowanie zużywamy dziennie 2,2 metra sześciennego gazu GZ 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 31.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 eee... walnęły mi się cyferki!! teraz dopiero spojrzałem, ze napisałem 37 zamiast 87 faktem jest, że taktowanie kotła to zupełnie inna sprawa, mam tego swiadomość - rozmawiałem jeszcze z moim serwisantem, stwierdził, że zużycie mieści się w średniej kotłów które serwisuje cóż za niefart... 37 to musiałbym naprawdę się oszczędzać. Myślę o zmniejszeniu temperatury na zasobniku na około 46 stopni, zwłaszcza, ze przy 50 jak otworzę wodę to po prostu parzy. Może jednak wydłużyć nieco czasy grzania żeby obniżyć taktowanie ? No to wychodzi około 180L/d można zjechać z temp. niżej a raz w tygodniu na 60stC, można też zastosować mieszacz automatyczny i tam wyregulować ciepłą wodę, można zaizolować lepiej zbiornik. Duży Boban to około 300L/d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 31.01.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 czytam sobie o 2 metrach gazu dla CWU dziennie myśle że u mnie wychodzi od 1 do 2 ( ciężko wyliczyc samą ciepła wode) jak chodzi CWU + CO to około 10 metrów dziennie kuchenke pomijam bo to śladowe ilosci. Ale są tu "sportowcy" - polecam inne wątki co palą 4 metry dziennie na wszystko CO CWU i gotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts