Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt domku

Recommended Posts

no to ja pierwszy:

1 - witaj na forum. Mam nadzieję, że sie tu zadomowisz i znajdziesz odpowiedzi na wszytskie Twoje pytania

2 - dom fajny (mimo, że mi osobiście brakuje garazu i porządnej garderoby na poddaszu ale każdemu wedle potrzeb)

3 - prosty dach - pochwalam, spiżarnia - pochawalam, duża kotłownia - pochwalam, wygodnia komunikacja nie zabierająca miejsca - pochwalam :)

4 - trudno określic przyblizony koszt realizacji bo nie piszesz z czego bedziesz budować, co na dachu, jakie instalacje....

Gość justyna_m

Witaj

ja z mężem buduejmy dom parterowy więc nijako ma się to do Twojego projektu...jednak chciałbym również napisać kilka zdań..może pomogą:)

1. brak garażu - ale skoro już kupiłaś to z penością jest to przemyślany wybór

2. brak garderoby na poddaszu...może nie potrzebujecie aż 3 pokoi na poddaszu - przróbcie jeden z nich na dwie fajne garderoby???

3. nie wiem, z której strony macie wjazd na działkę (północ, południe???) ja lubię kiedy kuchnia jest zwrócona w stronę wejścia do domu a salon do ogrodu...zamieniłabym więc salon z kuchnią...choć nie wiem jak tam z wymiarami wyjdzie..no i kominy

4. czy potrzebujecie tyle balkonów??? w końcu jest to domek, macie taras, pewnie ładną dziłkę??? z życia wzięte - brat mojego męża ma domek z balkonami i wcale z nich nie korzystają, nawet zapominają, że kwaiatki trzeba podlewać:(

Napisz jakie oczekiwania macie co do domku, do jego funkcji, jak dużą rodzinką jesteście..wówczas łatwiej doradzać:)

pozdrawiam

czy potrzebujecie tyle balkonów??? w końcu jest to domek, macie taras, pewnie ładną dziłkę???

Dla mnie te balkony to własnie jeden z fajniejszych punktów domu. Po pierwsze wyjście na balkon z łazienki - możana wywalic mokre ręczniki do przesuszenia (mam świra) lub ją zwyczajnie przewietrzyc po kąpieli.

mam też świra na punkcie wietrzenia pościeli po spaniu więc to, że na ten sam balkon wyłazi się też z sypialni poczytuję za kolejny plus projektu.

W rodzinnym domu mojej zony z Jej pokoju wychodziło się na fajny balkon i do dziś ten pokój jest moim uluionym w domu teściów dlatego, że rano mozna chociażby wyjśc na balkon i sie przeciągnąć.

Ja bym zostawił prawie wszystko. Prawie bo pokój nr 4 na poddaszu ma wyjścia na 2 balkony przez co dochodzi problem jego ustawności no i jednak szyby gorzej trzymają ciepło niż ściany

Witam:)

Serdecznie dziękuję za rady.

Zacznę od tego, iż prawdopodobnie budować będziemy z porothermu, na dach Roebena. Jesteśmy na drodze załatwiania pozwolenia na budowę. Zastanawiamy się czy jeszcze na zimę wylewać fundamenty, bo troszkę się obawiamy. Także Wasze rady będą dla nas na pewno cenne. Domek budujemy bez garażu, taras chcemy sobie przedłużyć, aby wyjście było również z jadalni. Na temat balkonów toczymy wciąż rozmowy między sobą:) nie ukrywam, że może z jednego zrezygnujemy. Jeśli chodzi o okna dachowe to powiem szczerze, że marzeniem moim jest mieć choć jedno okno dachowe w sypialni, by leżąc móc spoglądać w niebo. No ale to również jest w trakcie dyskusji.

Jeśli chodzi o liczebność rodziny to jestem z chłopakiem ,choć nie ukrywam, iż na pewno pojawi się ktoś trzeci.

Cenna dlanas również będzie informacja kosztu domu stanu surowego otwartego

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc

pozdrawiam

Magda

WITAM

Kupiłam projekt domu " dom w lukrecji" ( http://www.extradom.pl) i chciałabym prosic o ewentualne Wasze zdanie na temat tego domeczka jak również- jesli to mozliwe- podanie orientacyjnego kosztu budowy takiego domku,

Serdecznie dziękuję

Lenka

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_lukrecji/m43eb46ccc1ced,1074

http://www.dobry-dom.pl/projekt100,1772/gotowe_projekty_domow/dom_w_lukrecji.html

na tych stronach też masz chyba ten sam domek - i tam zrobili wycenę. Jak ona ma się do stanu faktycznego nie wiem ale zawsze można założyć że nie będzie taniej niż podane kosztorysy ;)

Gość justyna_m
dobroszka ma rację...garderoby, pomieszczenia gospodarcze, zakamarki itp. stryszki są potrzebne. Ja u siebie w domku mam zaprojektowaną garderobę rpzy sypialni o pow. 8m2. po pierwsze - wygoda po drugie nie trzeba mieć w sypialni szafy, która zajmuje dużo miejsca.

Dzięki justyna m :oops:

Prawdę mówiąc , bardziej myślałam o pomieszczeniach typowo gospodarczych.Musi się przecież znaleźć miejsce na rowery,walizki,rolki,kosiarkę,narzędzia,często trzyma się tam też meble ogrodowe w sezonie zimowym jesli meble są skladane....itp..itd Nie wspominając o praniu , którego zimą nie wywalimy na zewnątrz , a niefajnie się o nie potykać .

Ale każdy ma swoje priorytety .Może są i tak zdyscyplinowane jednostki,które potrafią zapanować nad chaosem przedmiotów :D

Witam,

Jesli chodzi o garderobę to macie na pewno rację, jest ona niezbędna i też myślimy nad nią:). Jeśli chodzi o pomiessczenie gospodarcze na pewno obok domku powstanie, póki co zrobimy pewnie jakieś zadaszenie, gdzie umieścimy niezbędne" graty". Zastanawiamy się czy na zimę można wylać fundamentym czy się nic nie wydarzy??.

Witam,

Dziękuję Justynko za radę, dzięki niej na pewno będziemy bardziej przekonani. To wszystko wydaje się takie skomplikowane, trudne a zarazem przerażające. O kredyt też starac się musimy, ale czytając Wasze komentarze i rady, człowiek nabiera wiary w siebie i odwagi,

Dzieki Wam ,

Magda:):)

• 3 years później...