Bartex 22.08.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam zamiar ocieplać dom styropianem 15 cm na zakładkę , czy koniecznością niezbędną do tego aby styropian się trzymał ściany jest jego kołkowanie , czy tą czynność można pominąć , a może bezwzględnie trzeba to zrobić? Jeżeli zaś trzeba to zrobić czy macie jakieś patenty na ocieplenie kołków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 22.08.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 możesz użyć też kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.08.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mówią, że do 6m wysokości kołkować nie trzeba. Niedługo zaczynają robić elewację u mnie na domu i będą stosować 4 kołki na 1m2 styro ( też 15cm ) czyli 2 kołki na płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 22.08.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-styropianem-a-kolkowanie,t111088.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 22.08.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 WitamTeż niedawno zadałem takie pytanie,zdecydowałem kołkować tylko na narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viszna 22.08.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam!Ja mam ocieplony 15-ką frezowaną 1 warstwa w najwyższym miejscu jest 6,4m i nie mam kołkowania.Wykonawca mi odradził -byliśmy oglądać inny dom który jest niedaleko i po deszczu -jak woda mocno zacinała widać prawie każdy kołeczek na elewacji.Fakt, że oznacza to "spierdzieloną" robotę, ale może się okazać, że akurat u Ciebie też się tak będzie działo, że będzie widać miejsca kołkowania i będziesz się wściekał. P.S.U mnie jechali z styropianem na specjalny klej poliuretanowy TYTAN (pianka do pistoletu) to po wyschnięciu nie mogliśmy oderwać testowego styropianu od ściany, w końcu się oderwał połowa z cienką warstwą Ytonga a połowa została na ścianie. Także nie sądzę aby była jakakolwiek możliwość aby ten styropian odpadł. pozdrawiamPiotr W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartex 22.08.2008 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 w niskich domach nie trzeba kołkować styropianu U mnie jechali z styropianem na specjalny klej poliuretanowy TYTAN (pianka do pistoletu) to po wyschnięciu nie mogliśmy oderwać testowego styropianu od ściany, w końcu się oderwał połowa z cienką warstwą Ytonga a połowa została na ścianie. Także nie sądzę aby była jakakolwiek możliwość aby ten styropian odpadł. czy wobec tego powinien być jakiś specjalny klej , ja mam juz kupionego maxita? czy nie ma to znaczenia? Witam Też niedawno zadałem takie pytanie,zdecydowałem kołkować tylko na narożnikach. i tak chyba tez zrobię , jeżeli to rozwiązanie spełni swoją rolę, w wątku przytoczonym przez Beaty jest opisany cel kołkowania i przy tym rozwiązaniu spełniłby swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 22.08.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Podejmij decyzje i nie rozmyślaj bo zwariujesz, ja też zachodziłem w głowe: kołkować czy nie, jedni mówili kołkuj będziesz pewniejszy, ja na to sobie myśle po co tyle dziur w styropianie skoro nawet prooducenci piszą że nie trzeba, sąsiedzi duże oczy że niekołkuje. Tak jak napisałem zakołkowałem tylko narożniki i teraz o tym nie myśle. Co ma być to będzie, ja myśle że będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viszna 22.08.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 czy wobec tego powinien być jakiś specjalny klej , ja mam juz kupionego maxita? czy nie ma to znaczenia? U mn ie używali kleju TYTAN tu masz jakiś opis http://www.otopr.pl/pr/jeszcze-nigdy-klejenie-styropianu-nie-bylo-tak-proste,art,2624.html A poradzę Tobie też z mojego doświadczenia -jak już się na coś zdecydujesz to WIĘCEJ SIĘ NAD TYM NIE ZASTANAWIAJ bo pamiętaj: "gdzie 2-ch POLAKÓW tam 3 zdania" Ja to przerabiałem podczas wyboru materiału na ściany, metody (klej czy zaprawa), później deskowania dachu, gdybym się miał teraz nadal nad tym zastanawiać czy dobrze zrobiłem to bym pewnie był nie tylko siwy, ale i łysy pozdrawiam Piotr W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 22.08.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Zrób próbę, przyklej styropian do ściany i po 3 dniach spróbuj oderwać siłą prostopadłą, jak styropian się rozwarstwi to połączenie jest OK i nie trzeba kołkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.08.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Teoria mówi- do 8 m na NOWYM podłożu nie trzeba kołkować.- chyba że jest jakaś okrutna lokalizacja i wieje mocniej- wskazane "kołki strachu" - po 2szt na płytę- na istniejącym podłożu - trzeba kołkować.- zawsze strefa narożna powinna być mocniej kołkowana niz srodek ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartex 23.08.2008 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Teoria mówi - do 8 m na NOWYM podłożu nie trzeba kołkować. - chyba że jest jakaś okrutna lokalizacja i wieje mocniej - wskazane "kołki strachu" - po 2szt na płytę - na istniejącym podłożu - trzeba kołkować. - zawsze strefa narożna powinna być mocniej kołkowana niz srodek ściany a może ktoś ma praktyczne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 23.08.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 praktyka - wskazane "kołki strachu" - po 2szt na płytę - zawsze strefa narożna powinna być mocniej kołkowana niz srodek ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 23.08.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 jak napisałemużyj kleju - ale dobrego - tytan jest oknie kołkuj bo to zbędna inwestycja jeśli masz wątpliwości to maksymalnie na co bym jeszcze poszedł to zrób jak pisze jeden z forumowiczówzakołkuj na narożnikach, tam działają największe siły w momencie wiatru czy deszczu. jeśli kiedykolwiek będzie coś odpadać to zacznie własnie na narożnikachwszystko ponad to co napisałem to pieniądze niepotrzebnie wyrzucone w błoto. Według mnie. Oczywiście każdy musi sam podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 23.08.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Zrób próbę, przyklej styropian do ściany i po 3 dniach spróbuj oderwać siłą prostopadłą, jak styropian się rozwarstwi to połączenie jest OK i nie trzeba kołkować. taka próba nic nie mówi, niech poczeka 5 lat i spróbuje oderwać - wtedy to będzie miarodajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 23.08.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 taka próba nic nie mówi, niech poczeka 5 lat i spróbuje oderwać - wtedy to będzie miarodajne Za 5 lat już zapewne nie będzie takiego kleju i próbę trzeba powtórzyć już z nowym klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 23.08.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Hey A jak sie ma kosztowo ten klej Tytana do normalnego kleju?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 23.08.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Tak przy okazji zapytam,czy maksymalna (dopuszczalna) szczelina między ścianą a styropianem w przypadku zastosowania tradycyjnych zapraw klejowych i kleju poliuretanowego (np.Tytan Eos) jest taka sama ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 23.08.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 A jak sie ma kosztowo ten klej Tytana do normalnego kleju?? Wpadła mi w ręce broszura reklamowa Ceresit gdzie jest porównanie tradycyjnej zaprawy klejowej CT83 i kleju poliuretanowego CT 84 : CT83 - orientacyjne zużycie 5kg/1m2, - cena worka 25kg - 40,30 zł netto. CT84 - orientacyjne zużycie 1op./6m2 - cena opakowania 32,50 zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.08.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 CT83 - orientacyjne zużycie 5kg/1m2, - cena worka 25kg - 40,30 zł netto. CT84 - orientacyjne zużycie 1op./6m2 - cena opakowania 32,50 zł netto.84 jak widach wygrywa nie tylko cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts