Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wysokość pomieszczeń?

Recommended Posts

Gość Flawia

też uważam że 2,5-2,55 to za nisko! To wysokość minimalna, robiona w blokach coby na danej wysokości pomiescic jak najwięcej kondygnacji, przy domkach już nie ma tego stresu i spokojnie dajemy wysokość proporcjonalną do powierzchni pomieszczenia. Dobrze by było mieć np 3m na surowo i indywidualnie sobie sufity różnie podwieszać, i wtedy możemy te ukochane 2,5 dać w łazience, wyda się przez to większa...

Ja mam teraz "w bloku" wysokość w mieszkaniu 3,75 i jestem w tej wysokości zakochana, no ale w swoim projekcie rozsądnie zejdę do 3m...

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 6 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam.

Miałam ten sam dylemat :-? W domu w którym mieszkam mamy 2,5 -2,55 w małych pokojamch może być, ale "salon" to koszmar, ciasno i duszno jak usiądzie kilka osób to się duszę :x

W projekcie mamy 2,7. Muraż mówi że 2,55 wystarczy, ja się trochę uparłam i zrobili mi na 2,7. Jeszcze stan surowy bez tynków i wylewek trochę wysoko :o ale myślę, że na gotowo będzie super :)

chociaż w łazience chyba sufit podwiesimy 8)

Ja mam pytanie czy da radę podnieść wysokość parteru ale nie dokładając pustak, tylko obniżając parter. Mamy podpiwniczenie, może by tak strop wylać niżej nad piwnicą i w obrębie parteru faktycznie dołożyć pustak, ale bez zmiany kubatury budynku. Piwnica będzie niższa, ale nie planujemy tam ani siłowni, ani salonu letniego. Tylko co z pom. gosp.? Jaką powinno mieć wysokość?

Wrzucam rzut parteru i piwnicy:

http://www.studioatrium.pl/res/359/pa.pnghttp://www.studioatrium.pl/res/359/pw.png

I teraz pytanie, docelowo ma być 2,6 ale chcemy sufit podwieszany :(

Co zrobić?

- Obniżyć cały strop kosztem piwnicy, mieć wyższy parter? O ile?

- Obniżyć część stropu w części salonu i kuchni (nad garażem)? Czy tak się da? Czy to wymaga konsultacji z konstruktorem czy Kierbud da radę?

Chciałabym wysokość 2,7 do 2,75 :roll:

Gość Flawia

Nie podałaś jaka jest planowana wysokość piwnicy pierwotna. W świetle wykończonych powierzchni nie powinno być mniej niż 2,20. A że budowlańcy to luzacy to trzeba z góry założyć chociaż 2,30 Oni i tak zbudują mniej...

To może zrezygnujcie z sufitu podwieszanego? Halogeny już niemodne :-)

Jak obniżycie poziom podłogi parteru to będzie to istotna zmiana bo akurat poziom podłogi parteru nad poziomem morza podaje się i na mapach i na projekcie, ale może u was nie jest to jeszcze podane.

Wysokość 2,75 jest bardzo cacy, ale skoro upieracie się przy suficie podwieszanym no to chcecie mieć prawie 3 m w świetle konstrukcji, chyba nie dacie rady obniżyć podłogi aż o 40 cm...A może obniżcie podłogę a piwnicę zbudujcie jeszcze głębiej nie tracąc nic z jej zadanych wysokości i schodów. Poziom podłogi piwnic nie jest tak istotny jak poziom podłogi parteru. Tylko dla wykonawcy czasem to problem związany z poziomem wód gruntowych czy jakością gruntu...

Aha, jak rozciągniecie wysokość parteru idąc w dół, to wzrośnie wam w środku odległość podłogi od parapetu okna... A jak okna zbudujecie niżej to wam się zmieni wygląd elewacji...

Naprawdę nie warto zmieniać gotowego projektu....