Bluerose26 22.08.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam wszystkich serdecznie, Mam działkę, przy której stoi słup elektryczny. Będzie on po części kolidował z moim przyszłym garażem, dlatego też chciałabym go przestawić. Wiem, że należy złożyć wniosek do ZE (ja w Pabianicach). Czy orientujecie się może jaka jest procedura i ile to może kosztować? A, i ile to może trwać? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje PozdrawiamJoanna M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Formalności to jedno, a wykonawstwo drugie. Jak załatwisz pozytywną decyzję to najlepiej zleć wykonanie firmie, z która współpracuje ZE, gdyż u nich wykonawca będzie musiał załatwić odstawienie linii na czas przestawienia słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 22.08.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 znajdź firmę, która robi sieci dla ZE, popytaj najpierw ich jak to załatwić w warszafce, a raczej niedaleko niej, można nabawić się traumatycznych doznań związanych z formalnościami (tyle, że to była trochę grubsza sprawa)zgody, służebności itp,stary ten słup? na czyim terenie stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluerose26 22.08.2008 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam, Słup jest dość stary. Stoi na poboczu, wzdłuż ulicy przy mojej siatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 22.08.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Można wystąpić do właściwego ZE o przestawienie słupa (rozumiem niskiego napięcia) na ich koszt w związku z kolizją budynku. Sprawa pewnie oparła by się o sąd, który wydałby decyzję pomyślną dla Ciebie ale trwałoby to zbyt długo i szkoda nerwów.Tak więc najprawdopodobniej czeka Cię przestawienie słupa na swój koszt.Wystąp do swojego Zakładu Energetycznego z pismem i prośbą o przestawienie tego słupa i opisz dlaczego, zamieszczając mapki geodezyjne.Nie robią problemu ale koszty ponosisz Ty. Płacisz za projekt przebudowy (ok 500 zł, wykonają Ci go sami w ZE i uzgodnią). Projekt musi być bo przebudowa linii energetycznych jest na pozwolenie na budowę. Wypełnia się także wniosek o Warunki Przyłączenia. Najlepiej powiązać tą przebudowę z przyszłym przyłączem jeśli go jeszcze nie ma. Trzeba być przygotowanym na koszt ok kilku tys. zł w zależności od typu słupa i długości przęsła. Zakład sam daje firmy wykonawcze które mają z nimi podpisane umowy i mogą działać na ich terenie. Co do cen zawsze można negocjować ale te sprawy lepiej załatwiać polubownie bo człowiek i tak jest od nich uzależniony.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluerose26 22.08.2008 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Obecnie czekam na pozwolenie na budowę, warunki przyłączy energ. już mam i są one uwzględnione przy budowie domu. Czy jeśli będę chciała przestawić słup, to wszystko w projekcie się zmieni czy nie? Czy będzie to miało jakiś wpływ na pozwolenie na budowę? Słup będę chciała przestawić o max. 1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 22.08.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 zmienić się tylko mogą warunki przyłączenia w związku ze zmianą usytuowania słupa, chociaż niekoniecznie bo odległość jest bardzo mała.Na pozwolenie na budowę nie ma to żadnego wpływu ani na zmiany w projekcie domu.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluerose26 22.08.2008 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dziękuję bardzo za informacje. Już jestem "mniej głupia" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotras_slupca 29.11.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 witam mam taki sam problem moze wiesz juz cos wiecej ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.11.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Taki sam problem i takie samo rozwiązanie jak 2 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przestawieslup 24.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Masz problem z przestawieniem słupa w Warszawie? Robimy projektowanie i przestawianie. Napisz: [email protected] Masz problem z przestawieniem słupa w Warszawie? Robimy projektowanie i przestawianie. Napisz: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts