civic9 23.08.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 No właśnie ... i teraz pytanie do jasnowidzów : czy chf juz osiągnął najniższy pułap i teraz będzie tylko rósł? czy też jeszcze będzie leciał na łeb na szyję (najniżej w ciągu ostatnich 15 lat stał bodajże po 1,32 ) ... nie da się tego chyba z pewnością 99,99% przewidzieć niestety wróżka forum obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.08.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 mam kredyt w CHF. zadowolny na dzień dzisiejszy jestem, jak każdy. ale... kredyt walutowy to po prostu spekulacja na walutach. jesteś gotowa na spekulacje walutami? kupić taniej sprzedać drożej, albo sprzedać drożej i odkupić taniej. w uproszczeniu bo przy kredycie wystarczy odkupić i sprzedać za tyle samo. weszłabyś na giełdę walutową i sprzedała 100 tys. franków wartych ponad 200 tys. zł, żeby je odkupić z zyskiem (taniej) za jakiś czas? jeśli potrafisz spekulować na walutach przy takich kwotach i wychodzić z zyskiem, to można przy okazji pomyśleć o zmianie pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.08.2008 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 wróżka faktycznie by się przydała a co do waluty .... nie byłby to taki prawdziwy walutowy kredyt ze spłatą w chf ...tylko nie wiem jak to się nazywa ....indeksowany kursem? czyli że bank ściąga w złotówkach po aktualnym przeliczniku. Natomiast cały czas rozważam jak to się ma do opłat związanych z przeniesieniem tego kredytu ....czy mi się to opłaci? no i ten frank teraz tak nisko stoi ....kurcze, ciężki orzech do zryzienia ...ale uwierz mi .... coraz większej raty niby bezpiecznego kredytu złotówkowego wciśniętego nam przez pko nie mam zamiarui płacić jak już napisałam...miał być taki bezpieczny, stabilny ...jak to ujęła Pani w pko " na pewno bezpieczniejszy niż w chf" ...a jest coraz większa rata ... nawet gdyby frank poszedł do góry majuąc kredyt w chf na pewno nie płaciłabym cały czas tak wysokiej raty....ale nieświadomy człowiek brał co mu dawano ....bo niby kredyty w chf mieli zablokowane w tamtym czasie ....a ja sobie myślę, że najzwyczajniej nas na ten złotowy kredyt naciągnęli z premedytacją ....jeleni sobie znaleźli ...jezzzzu jakie mam na nich nerwy.... nie chcę mieć kredytu w banku który mnie z premedytacją naciągnął i wykorzystał ..... teraz tylko pytanie :czekać na podwyższenie kursu chf i przewalutować czy teraz przewalutować bo będzie jeszcze niżej no i sen z powiek mi spędza ten czas za 5-6 lat kiedy to wejdziemy do tej śmiesznej strefy euro ...co wtedy będzie z kredytami ? jak znam Polskę to damy się wychuśtać i może być nieciekawie może ktoś jeszcze dołączy się do dyskusji i wyjawi swoje zdanie? każde doświadczenie i każda wypowiedź jest dla mnie ważna i cenna pozdrawiam, Dagmara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lizka 23.08.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 po co bank mial Cię naciagać na PLN? Bank więcej (WBREW POZOROM) zarabia na kredycie w walucie.. sproboj powalczyc o obnizenie marzy dla kredytu w pln.. w niektorych bankach wykonalna jest marza nawet na poziomie ok. 0,5% dla niskiego LTV (mala kwota kredytu/duza wartośc nieruchomosci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.08.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 w pko raczej nic nie wywalczysz .... przynbajmnniej u nas w pko porównajcie : teraz spłacam kredyt złotowy na 30 lat 200.000zł - rata 1320zł z kalkulatorów wychodzi , ze kreddyt w chf na 25 lat na 220.000zł - rata 1180zł ...te 20.000zł przeznaczam na koszty związane z przeniesieniem kredytu i spłatą karty kredytowej kwota kredytu większa o 20.000zł, czas spłaty krótszy o 5 lat , a rata mniejsza o 140zł daje do myślenia pozostaje jeszcze jedna opcja -przewalutowanie tego kredytu w pko na franki, .... ale wtedy nie chcieli dać w chf , to wątpię że teraz z otwartymi ramionami będa chcieli tą transakcję przeprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.08.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 czego oczekujesz? nikt nie przewidzi... to może być zarówno bardzo dobra decyzja, jak i bardzo zła. jeśli czekasz, że ktoś Ci napisze - że na świecie dzieje się tak i tak, więc z walutami na pewno będzie tak to... może i się doczekasz, ale już wielokrotnie ludzie się przekonali, że to są zjawiska całkiem nieprzewidywalne (pogadaj z tymi co brali kiedyś kredytu w euro i usd, co im mówiono, co czytali w prasie). lubisz hazard i spekulację walutami - to wchodź w to. można wygrać trochę grosza. masz wyższą ratę, ale za to znasz swoje zadłużenie. przejdziesz na CHF - rata będzie na początek mniejsza. ale w razie niekorzystnych okoliczności Twój kredyt z 200 tys może urosnąć nawet do 300 tys w niedługim czasie. poza tym - zacznij od zbadania czy masz zdolność na CHF. trzeba zarabiać trochę więcej niż w przypadku PLN. i nie obraź się, ale skoro piszesz, że to bank Cię naciągnął i wykorzystał oznacza to, że za bardzo nie orientujesz się jak to wszystko działa. to źle jak na spekulanta walutowego (czy indeksowany czy nie to bez znaczenia). co będzie jak się przewalutujesz i tendencja się odwróci - też będziesz pomścić na bank, rząd czy kogoś tam jeszcze? wytrzymasz nerwowo trudny okres, kilka lat, czy przewalutujesz znowu spowrotem w najgroszym momencie? będziesz potrafiła zabezpieczyć się odkładając tą całą różnicę w racie między PLN a CHF na taką sytuację? aby było jasne - nie odradzam, ale staram się uświadomić pewne sprawy. decyzja należy do Ciebie. sam mam CHF... brałem 1.5 roku temu. też była taka sytuacja - frank stał nisko, najniżej w historii (w tamtej chwili). niektórzy mówili, że będzie dalej leciał w dół, niektórzy, że w górę. teraz wiadomo. ale wtedy przy każdej transzy szlag mnie trafiał, że jest niżej i niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.08.2008 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 no właśnie - nie znam się na sprawach bankowo-finansowych , laik ze mnie ..... ale widzę różnicę w ratach , widzę że ludzie którzy mają kredyt w chf są zadowoleni , że ludzie teraz nadal biorą we chf chętniej niż w złotówkach .... to chyba coś znaczy i zdecydowana jestem coś z tym kredytem zrobić bo tak być nie może , no i jak wspomniałam boję się przejścia do strefy euro ( nie wiem co tam nawywijają ale może to nie być korzystne) tak naprawdę boję się cholernie , bo to ważna decyzja - ale wszyscy znajomi zachęcają nas do przewalutowania tego kredytu ... również znajomi, którzy siedzą w temacie ... mówią, że nawet jeśli kurs chf wzrośnie w pewnym momencie , to po pewnym czasie znowu spadnie ....no i te wzrosty nie są jakieś bardzo duże - tak naprawdę chf jest jeszcze najbardziej stabilną walutą - tak wnioskuję śledząc wykresy z ostatnich 15 lat ..... więc nawet biorąc pod uwagę te wzrosty i spadki to ostatecznie mając przed sobbą 25 lat spłacania pewnie korzystniej na tym wyjdę tak mówią ludzie ...a ja nie wiem kogo mam słuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.08.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 statystycznie ludzie biorą co tańsze... nie ważne czy kredyt czy samochód czy masło. Wiesz, rok temu cały chór takich "wszystkich, osób w temacie i znajomych" mówił, żeby kupować mieszkania bez względu na cenę. Największe banki właśnie zaczynają się wycofywać z udzielania kredytów na 100% w CHF. Wprowadzają ograniczenia pomimo tego, że ponad 50% kredytów do tej pory było na więcej niż 80%. Ryzykują utratę znacznej części klientów. Z banków na CHF polecam Millennium. chociaż tu też nie ma co polecać, pytać... każdy przypadek jest inny, trzeba zebrać wyceny kilku(nastu) banków i wybrać najlepsze warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.08.2008 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 dzięki za poświęcony czas i rady ... jeśli się zdecydujemy to własnie tak zamierzam zrobić . Tylko kiedy? teraz? czy czekać co się stanie z chf...jaką będzie miał tendencję dżizes ...osiwnę kiedyś przez te finanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 24.08.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam. Własnie o mało mnie szlag nie trafił .... przelała się czara goryczy i czas coś z tym zrobić . Kredyt na budowe mam w kwocie 200.000zeta zaciągnięty w PKO BP w złottówkach (tylko takie wtedy dawali - nie chcieli dać w franku ), dom wybudowany , całą ratę (wcześniej były tylko od wypłaconej transzy) płace od miesiąca kwietnia 2008, więc mogę "na bieżąco" obserwować co ten bank wyprawia z ratami kredytu . Popatrzcie sobie: kwiecień - 1178,98zł maj - 1175,76zł czerwiec - 1214,98zł lipiec 1274,45zł sierpień 1316,00zł Czy to jest kuźwa możliwe , żeby w ciągu 5 miesięcy rata kredytu podniosła sie o 140zł??? chyba ich pogięło jak mi rata będzie rosła w takim tempie to wypłaty zbraknie koniec-basta decyzja : chcę zmienić walutę na franka szwajcarskiego i koniecznie bank ....no właśnie: tylko na który? wypełniłam formularz z prośba o o konsultacje Panią z Open Finance ... w związku z tym, iż nie mam czasu biegac po bankach to jest jakies wyjście .... ale chciałabym wysłuchać Waszych opini przejrzałam oczywiście forum, ale sprawa z bankami zmienia się z dnia na dzień .... więc teraz - na świeżo może ktoś ma jakieś sugestie? czy jesteście zadowoleni z waszych kredytów? z banku?z obsługi? z wysokości i zmiany rat? mam nadzieje, że ktoś mi pomoże w wyborze banku "na resztę życia" ...bo przecież kredyt na 25 lat to dożywocie Hmm, nie wiem czy sobie to dobrze policzyłaś, bo według mnie to co płacisz to są tylko i wyłącznie SAME ODSETKI od kredytu a nie spłata kapitału. Spłatę kapitału masz pewnie odroczoną na 3 lata i do tego czasu spłacasz tylko odsetki. Ze spłatą kapitału powinnaś przy tym kredycie płacić jakieś 1800-1900 zł miesięcznie. Przyjmując że oprocentowanie kredytu masz na poziomie 7% to miesięcznie same odsetki wychodzą około 1200 zł, a gdzie kapitał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.08.2008 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Jezus maria ....Ty mnie nie stresuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.08.2008 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ło matko ...faktycznie ...poczytałam umowę ...tak pisze: kredytobiorca korzysta z karencji w spłacie kredytu w okresie do dnia 15.12.2008....w okresie karencji kredytobiorca będziie spłacał miesięcznie należne pko odsetki jassssna cholera .... fajnie że w pko ktoś nam o tym powiedział ... a ze mnie niezła kretynka ...umowę przeciez czytałam.... to jak ja ją czytałam??? trza uciekać ..... trza przewalutować .... decyzja zapadała właśnie w tej chwili w poniedziałek wycieczka po bankach .... do odwiedzenia: millenium, nordea, polbank... one mają przeważnie pozytywne opinie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.08.2008 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 mój małż stwierdził, że to jest niemożliwe ....jutro idę do pko i poproszę o wydrukowanie harmonogramu spłaty rat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 24.08.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ło matko ...faktycznie ...poczytałam umowę ...tak pisze: kredytobiorca korzysta z karencji w spłacie kredytu w okresie do dnia 15.12.2008....w okresie karencji kredytobiorca będziie spłacał miesięcznie należne pko odsetki jassssna cholera .... fajnie że w pko ktoś nam o tym powiedział ... a ze mnie niezła kretynka ...umowę przeciez czytałam.... to jak ja ją czytałam??? trza uciekać ..... trza przewalutować .... decyzja zapadała właśnie w tej chwili w poniedziałek wycieczka po bankach .... do odwiedzenia: millenium, nordea, polbank... one mają przeważnie pozytywne opinie na forum No to sobie jeszcze poczytaj, bo powinno tam być napisane że spłata kredytu przed upływem 3 lat może zostać dokonana po opłaceniu 5% (nie pamiętam dokładnie) prowizji, czyli licz że za przeniesienie kredytu do innego banku zapłacisz w PKO 10 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.08.2008 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 wcześniejsza spłata jest obarczona prowizją 1,5% ....to jest 3000zeta .... jestem w stanie przeboleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 24.08.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ło matko ...faktycznie ...poczytałam umowę ...tak pisze: kredytobiorca korzysta z karencji w spłacie kredytu w okresie do dnia 15.12.2008....w okresie karencji kredytobiorca będziie spłacał miesięcznie należne pko odsetki jassssna cholera .... fajnie że w pko ktoś nam o tym powiedział ... a ze mnie niezła kretynka ...umowę przeciez czytałam.... to jak ja ją czytałam??? trza uciekać ..... trza przewalutować .... decyzja zapadała właśnie w tej chwili w poniedziałek wycieczka po bankach .... do odwiedzenia: millenium, nordea, polbank... one mają przeważnie pozytywne opinie na forum Jezu daggulka, jeżeli nie potrafisz przeczytać umowy ze zrozumieniem to lepiej poszukaj jakiegoś dobrego doradcy albo lepiej znajomego co się na tym zna. Myślisz, że w innych bankach będzie inaczej niż w PKO BP? Przedstawią Ci standardową ofertę dla pierwszego lepszego klienta. Czy wiesz, że w bankach można negocjować warunki? - ale do tego potrzebna jest jakaś wiedza o tym jak to wszystko funkcjonuje. Polbank - pozytywne opinie na forum? Ciekawa teoria. Pozdr Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 24.08.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 mój małż stwierdził, że to jest niemożliwe ....jutro idę do pko i poproszę o wydrukowanie harmonogramu spłaty rat Co jest niemożliwe, karencja? To jest standard przy kredytach wypłacanych w transzach na budowę. Przeważanie we wniosku podaje się termin karencji, nikt się Was o to nie pytał? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 24.08.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 (...) Czy wiesz, że w bankach można negocjować warunki? - ale do tego potrzebna jest jakaś wiedza o tym jak to wszystko funkcjonuje. (...) Jarek Dokładnie, mnie udało sie zbić prawie 0,5% z marży banku i 50% prowizji za udzielenie kredytu i to w PKO . Ale negocjowałem z bankiem prawie 2 miesiące. Przykład : - rata daggulki - sierpień 1316,00zł - moja rata - sierpień 1250 zł Ten sam kredyt, ta sama wysokość kredytu, w tym samym czasie uruchomiony, na ten sam okres czasu - 25lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 24.08.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 trza uciekać ..... trza przewalutować .... decyzja zapadała właśnie w tej chwili w poniedziałek wycieczka po bankach .... do odwiedzenia: millenium, nordea, polbank... one mają przeważnie pozytywne opinie na forum Przeanalizuj to na spokojnie, obecnie wibor jest na poziomie 6,57%, do tego dochodzi marża banku, ty masz około 1,5% a to nie jest taka tragedia. W innym banku nie wiem czy dostaniesz kredyt złotówkowy na lepszych warunkach. Żeby znowu wydłużyć okres kredytowania, co by ci zmniejszyło ratę, to musi ci wyjść zdolność kredytowa, a banki jakoś niechętnie udzielają kredytów na dłużej niż 25-30 lat. Z reguły jest tak że liczą że kredyt spłacisz przed przejściem na emeryturę, więc raczej na dłużej niż 30 lat nie dostaniesz. Przewalutowanie, też sie zastanów, obecnie złoty jest wyjątkowo mocny i będzie lekko słabnąć, więc jak przewalutujez kredyt na franki, to oszczędzisz na odsetkach, ale będziesz miała większe ryzyko kursowe. Niech złoty osłabi sie 20%, to automatycznie masz do spłacenia nie 200ty, a 240 tyś, i od tego będą liczone odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.08.2008 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 (...) Czy wiesz, że w bankach można negocjować warunki? - ale do tego potrzebna jest jakaś wiedza o tym jak to wszystko funkcjonuje. (...) Jarek Dokładnie, mnie udało sie zbić prawie 0,5% z marży banku i 50% prowizji za udzielenie kredytu i to w PKO . Ale negocjowałem z bankiem prawie 2 miesiące. Przykład : - rata daggulki - sierpień 1316,00zł - moja rata - sierpień 1250 zł Ten sam kredyt, ta sama wysokość kredytu, w tym samym czasie uruchomiony, na ten sam okres czasu - 25lat. wszystko ładnie pięknie, tylko że ja mam ten kredyt na 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts