civic9 25.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 jedziemy na tym samym wózku,od dwóch miesięcy szukam dogodnego momentu na wzięcie kolejnej transzy - tak jak bym brał kredyt na połowę tego co Ty chcesz. i się waham pomimo tego, że w CHF jestem już utopiony. spokojnie (ale dla siebie) doradzać mogą Ci co wzięli dawno temu. oni mają względny spokój i duuuuużo większe marginesy bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.08.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Mój kredyt rozpoczął się w marcu 2008 :)Jakoś spokojnie śpię :)To co wtedy proponowały banki w pln było żenadą. NIe wiem jak teraz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 27.08.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 W zeszłym roku jak braliśmy kredyt w Millenium Pani Kierowniczka jednego z oddziałów w Koszalinie stanowczo odradzała nam branie kredytu we frankach. Cyt: Państwo bierzcie tylko w złotówkach. Ja wzięłam 400 tys w złotówkach... Niestety nie posłuchaliśmy jej i wzięliśmy we frankach (był po 2,35-2,4. Jak mijam ją teraz w banku to odwraca głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 27.08.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 A niby dlaczego ? Ja również wyznaję zasadę, że kredyty powinno brać się w takiej walucie w jakiej się zarabia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.08.2008 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Tak, Mariusz ..ale w normalnym i stabilnym państwie ...a u nas? banda złodziei w tym roku tak podniosła stopy że ja pierdziu ... tak sobie pluję, że dałam się wtedy nabrać na złotówki , że nie masz pojęcia na dzień dzisiejszy : skontaktowałam się z Panem z Open Finance...czekam na oferty skontaktowałam się z Panią w Nordea...czekam na ofertę jak będę miała coś konkretnego (warunki) to poradzę się Was, bo jakby ...hm...zielona jestem zleksza w te klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 27.08.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Daggulka - złoty słabnie także przemyśl sobie, czy warto w takim momencie przewalutowywać ... Kredyt bierze się na maksymalnie długi okres czasu i nie warto, a może nawet niezbyt mądrze jest, działać pod wpływem chwili i mając na uwadze tylko i wyłącznie zyski tu i teraz .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.08.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Tylko nadal potrzebujemy szklanej kuli: - czy Wibor spadnie - czy kurs CHF wzrośnie ( i ile musi zwrosnąć, żeby sie to przestało opłacać) - co się stanie po wejściu w strefę Uero ( niestety, kredyt musi przejść również tę transformację) i co się stanie wtedy ze stopami - gdzie się zatrzymaja ? Przy okazji tej dyskusji zastanawiam sie ilu kredytobiorcow zabezpiecza sie w jakikolwiek sposob przed wzrostem CHF np. poprzez transakcje przeciwstawne na Forex. Ciekawe tez czy jesli juz tak ktos kombinuje to czy dlugoterminowo czy codziennie wychodzi z pozycji, aby uniknac dodatkowych kosztow? daggulka, przewalutowujac nie popelnij tylko tych bledow, ktore spotkaly wiekszosc klientow TFI. Wyszli z pozycji w najprawdopodobniej najmniej korzystnym czasie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2008 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Się okazało, że nie mogę i tak teraz sobie tego zmienić ....musze mieć najpierw odbiór domu ... jestem w trakcie zbierania papierków - wszystkie mam oprócz geodety.... poczekam sobie na mapke od geodety jeszcze z miesiąc ... czyli mam miesiąc na poobserwowanie, przeanalizowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 28.08.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Przy okazji tej dyskusji zastanawiam sie ilu kredytobiorcow zabezpiecza sie w jakikolwiek sposob przed wzrostem CHF np. poprzez transakcje przeciwstawne na Forex. Ciekawe tez czy jesli juz tak ktos kombinuje to czy dlugoterminowo czy codziennie wychodzi z pozycji, aby uniknac dodatkowych kosztow? Nikt sie nie zabezpiecza poniewaz jest to nieplacalne. W ostatecznosci bedziemy mieli tak jak Amerykanie. Bedziemy splaca same odsetki i minimalnie kapitał. Niech sie potem nastepne pokolenia martwia czy im sie opłaca spłacic do konca, czy lepiej sprzedac, spłacic kredyt a roznice miec w kieszeni. Ewentualnie od pewnego wieku gdy ZUS przyzna 200 euro emerytury a OFE 100 euro pozostanie odwrocona hipoteka. W ten sposob życie zaczniemy i skonczymy bez domu, chociaz spedzimy w nim znaczna czesc zycia. Taka wersja leasingu ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 28.08.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Nikt sie nie zabezpiecza poniewaz jest to nieplacalne. a dla jakich parametrow to liczyles? Bardzo mnie to interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 28.08.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Nikt sie nie zabezpiecza poniewaz jest to nieplacalne. a dla jakich parametrow to liczyles? Bardzo mnie to interesuje Ja sie na tym nie znam. Pytałem kiedys w paru bankach to powiedzili, ze dla takiego kredytu jest to nieplacalne tzn. oplaty za to by przerosly ewentualne korzysci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 28.08.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Ja sie na tym nie znam. Pytałem kiedys w paru bankach to powiedzili, ze dla takiego kredytu jest to nieplacalne tzn. oplaty za to by przerosly ewentualne korzysci. aaa ... teraz rozumiem ... Sadze, ze w tych bankach to sie raczej na tym nie znali Transakcje na Forex nie sa tak popularne jak na akcjach czy kontraktach. Nie mniej z uwagi na skale wydaja sie byc bardziej przewidywalne pod wzgledem trendow, niz miotane przez lokalnego kacyka kontrakty Zawsze to jakas dodatkowa szansa ochrony portfela, gdy wahania kursu CHF siegalyby 20 - 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.08.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Ja sie na tym nie znam. Pytałem kiedys w paru bankach to powiedzili, ze dla takiego kredytu jest to nieplacalne tzn. oplaty za to by przerosly ewentualne korzysci. aaa ... teraz rozumiem ... Sadze, ze w tych bankach to sie raczej na tym nie znali Transakcje na Forex nie sa tak popularne jak na akcjach czy kontraktach. Nie mniej z uwagi na skale wydaja sie byc bardziej przewidywalne pod wzgledem trendow, niz miotane przez lokalnego kacyka kontrakty Zawsze to jakas dodatkowa szansa ochrony portfela, gdy wahania kursu CHF siegalyby 20 - 30% gra na Forex wymaga zainwestowania solidnych pieniędzy popartych solidną wiedzą, wbrew pozorom podjęciu dość duzego ryzyka, żeby zarobić Za to faktycznie ryzyko strat nie jest tak duze jak na papierach wartosciowych. Jest za to duże ryzyko utraty pracy, jak za bardzo wciagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.08.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 ryzyko strat nie jest duże? przy lewarach 1:20,50 a nawet 100? mam znajomych, którzy wpłacony kapitał spłukali do zera. uwaga: a na symulacjach zarabiali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.08.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 ryzyko strat nie jest duże? przy lewarach 1:20,50 a nawet 100? mam znajomych, którzy wpłacony kapitał spłukali do zera. uwaga: a na symulacjach zarabiali wierzę, że gdyby nie grali na symulacjach, to nie spłukaliby się do zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 28.08.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 wierzę, że gdyby nie grali na symulacjach, to nie spłukaliby się do zera Podczas symulacji wlasciwie mamy wylaczone emocje ... Gdy angazujemy wlasny kapital potezny strach miesza sie z chciwoscia i zapanowanie nad tym jest dla wiekszosci niewyobrazalne Co do dzwigni, to rzeczywiscie jest tu duzo wieksza niz na kontraktach. Dochodza jeszcze roznice w oprocentowaniu PLN i CHF, czyli koszty dzienne pozostanie z pozycja na nastepna dobe. Stawiam pytanie, bo interesuje mnie czy ktos z Forumowiczow gleboko analizowal ten temat merytorycznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.09.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 jak tam się rozwijają losy przewalutowania? jeśli jeszcze nie przewalutowałaś to dobrze idzie, może niedługo będzie się opłacało wziąć/przewalutować na CHF: http://www.millenet.pl/serwis_ekonomiczny/kursy_walut/?currency1=797/CHF&period=1 od początku sierpnia już 10%. uwzgl. spread - można było 15% stracić (tzn. powiększyć sobie kredyt o tyle) w ciągu ok. miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.09.2008 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 nie przewalutowałam, obserwuje chf na bieżąco, czytam ....no i czekam ....na odbiór domu ...bez tego ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 19.09.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Prośba do civic9 Czy moge dostac na priva arkusz do wyliczanek rat, pisałeś że masz , chodzi mi o maszynkę do wyliczenia raty stałej. Prosze o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.09.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 arkusz: http://patek.netinfo.pl/symkredyt.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts