Asyenna 22.08.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witajcie,pytam w imieniu przyjaciółki. Jak to w końcu jest z nadaniem numeru domu. W urzędzie twierdzą że do nadania numeru domu musi być wykonany odbiór budynku, a przyjaciółka dowiedziała się że wg ustawy nie musi być odbioru aby mógł zostać nadany numer. Kto ma rację? Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 22.08.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Ja musiałem mieć też. Żeby nadać numer domu, musi być dom, a w świetle prawa domem jest budynek odebrany, tzn. nadający się do zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 22.08.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 mało tego-o ile pamiętam-2 tyg. od uprawomocnienia decyzji o odbiorze właściciel jest zobowiązany umieścić tablice z nr na budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.08.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mój dom jeszcze w budowie a ma swój numer. Numer posesji (zwany też numerem policyjnym) był mi potrzebny do zawierania umów z dostawcami mediów: gaz, woda, kanalizacja. O numer posesji/budynku wystąpiłam do gminy (wydział spraw komunalnych). Na mojej uliczce stoją już domy, ale jest sporo działek niezabudowanych. Każda z nich ma zarezerwowany numer i wydano mi zaświadczenie bez problemu. Gorzej jeśli ziemia dopiero po podziale. Dom budowany jest w dalszym pasie zabudowy, droga prywatna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cleodor12 22.08.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 u nas póki co jest tylko fundament, ale gmina nadała nam już numer posesji/domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asyenna 22.08.2008 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Widzę że są różne podejścia urzędników do tej sprawy. Tylko od czego to zależy? Jakie w końcu są w tym temacie przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 22.08.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Numer nadają od ręki i wcale nie pytają nawet o dom. Zadzwoniłem do gminy podałem nr ew. działki i pani po chwili podała numer. Przysyłają to również pocztą na stały adres zamieszkania.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.08.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 My juz mamy adres . Wystrczyło udac sie do wydziłu architektury i złozyc wniosek A adres była zanim powstał budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.08.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 No i zameldowac tez sie mozemy nawet na samej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.08.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 hehe żeby dostać numerek trzeba mieć odbiór hehehe zeby mieć odbiór, trzeba mieć nadany numerek... nie wierzycie ? a jednak... doswiadczyłem tej paranoi w Poznaniu pracując w firmie developerskiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ... przyjaciółka dowiedziała się że wg ustawy nie musi być odbioru aby mógł zostać nadany numer. Kto ma rację? Pomóżcie. racje ma przyjaciółka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadz1 22.08.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 właśnie wczoraj byłam w gminie i złożyłam podanie o nadanie numeru tymczasowego , potrzebny mi jest do umowy z zakł. energetycznym. Mam czekać 1,5 tygodnia, ale z tego co słyszałam to numer stały będzie taki jak tymczasowy. Dom jeszcze nie oddany do użytku i na drodze prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 22.08.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 W mojej gminie wymaganym załącznikiem do wniosku o nadanie numeru jest inwentaryzacja geodezyjna potwierdzająca istnienie budynku.Odbiór nie jest wymagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 22.08.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Jeszcze przed rozpoczęcie budowy musiałem mieć nadany numer nieruchomiści czyli adres. Potrzebne to było do wodociągów żeby wydali warunki techniczne podłaczenia wody, co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ... co kraj to obyczaj. przepisy są jednakowe, tylko niektórzy urzędnicy chcą byc bardziej papiescy niz sam papiez lub ... chca w łapke o nadanie numeru nalezy zwrócic sie pisemnie i wtedy urzednik będzie pokorniejszy ... / musi podac podstawe prawna ewentualnej odmowy / tym bardziej spokornieje, ze Palikot szykuje ustawe takim "wyrywnym" urzędnikom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.08.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Ja musiałem mieć też. Żeby nadać numer domu, musi być dom, a w świetle prawa domem jest budynek odebrany, tzn. nadający się do zamieszkania. Nie do końca - należy stale zamieszkiwać. I w tym celu Pani z urzędu wsiadła ze mną do auta (bez podtekstów... ), pojechała na miejsce, zobaczyła że faktycznie mieszkamy, po czym nadała budynkowi numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asyenna 22.08.2008 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dzięki za wszystkie informacje. Mam nadzieję że przyjaciółce uda się załatwić ten numer domu. Pod koniec przyszłego tygodnia przeprowadza się do domku. Ech, a ja trochę jeszcze sobie tu w boku pomieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 22.08.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Rozporządzenie Ministra Infrastrukturyz dnia 28 października 2004 r. w sprawie numeracji porządkowej nieruchomości (Dz. U. Nr 243, poz. 2432) Na podstawie art. 47b ust. 2 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2000 r. Nr 100, poz. 1086, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje: § 1. Rozporządzenie określa sposób ustalania numerów porządkowych oraz oznaczania nimi nieruchomości zabudowanych, jak i przeznaczonych pod zabudowę zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, zwanych dalej "nieruchomościami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asyenna 22.08.2008 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Przejrzałam powyższe rozporządzenie -nie zauważyłam tam żadnego określenia tego co jest wymagane do nadania numeru. Chyba w takim rozporządzeniu powinny być takie informacje. A może jest jeszcze jakieś inne rozporządzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 22.08.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Przejrzałam powyższe rozporządzenie -nie zauważyłam tam żadnego określenia tego co jest wymagane do nadania numeru. Chyba w takim rozporządzeniu powinny być takie informacje. A może jest jeszcze jakieś inne rozporządzenie? Oparte na powyzszym, np. http://www.bip.sycow.pl/1695,1703/1703/art373.html Ale też liczy się ułańska fantazja urzędników, np. http://www.rp.pl/artykul/85081,84775_Potrzebna_tabliczka_z_numerem_i_nazwa_ulicy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts