Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadanie numeru domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój dom jeszcze w budowie a ma swój numer. Numer posesji (zwany też numerem policyjnym) był mi potrzebny do zawierania umów z dostawcami mediów: gaz, woda, kanalizacja.

O numer posesji/budynku wystąpiłam do gminy (wydział spraw komunalnych). Na mojej uliczce stoją już domy, ale jest sporo działek niezabudowanych. Każda z nich ma zarezerwowany numer i wydano mi zaświadczenie bez problemu.

Gorzej jeśli ziemia dopiero po podziale. Dom budowany jest w dalszym pasie zabudowy, droga prywatna itp.

... co kraj to obyczaj.

przepisy są jednakowe, tylko niektórzy urzędnicy chcą byc bardziej papiescy niz sam papiez lub ... chca w łapke

o nadanie numeru nalezy zwrócic sie pisemnie i wtedy urzednik będzie pokorniejszy ... / musi podac podstawe prawna ewentualnej odmowy /

tym bardziej spokornieje, ze Palikot szykuje ustawe takim "wyrywnym" urzędnikom ... :wink:

Ja musiałem mieć też. Żeby nadać numer domu, musi być dom, a w świetle prawa domem jest budynek odebrany, tzn. nadający się do zamieszkania.

Nie do końca - należy stale zamieszkiwać.

I w tym celu Pani z urzędu wsiadła ze mną do auta (bez podtekstów...;) ), pojechała na miejsce, zobaczyła że faktycznie mieszkamy, po czym nadała budynkowi numer.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury

z dnia 28 października 2004 r.

w sprawie numeracji porządkowej nieruchomości

(Dz. U. Nr 243, poz. 2432)

Na podstawie art. 47b ust. 2 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2000 r. Nr 100, poz. 1086, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa sposób ustalania numerów porządkowych oraz oznaczania nimi nieruchomości zabudowanych, jak i przeznaczonych pod zabudowę zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, zwanych dalej "nieruchomościami".

Przejrzałam powyższe rozporządzenie -nie zauważyłam tam żadnego określenia tego co jest wymagane do nadania numeru. Chyba w takim rozporządzeniu powinny być takie informacje. A może jest jeszcze jakieś inne rozporządzenie?

Oparte na powyzszym, np. http://www.bip.sycow.pl/1695,1703/1703/art373.html

Ale też liczy się ułańska fantazja urzędników, np. http://www.rp.pl/artykul/85081,84775_Potrzebna_tabliczka_z_numerem_i_nazwa_ulicy.html