Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadanie numeru domu

Recommended Posts

Dobre. Ale pare szlag mnie trafil i tak zadzialalem. Ale pismo nie do jego szefa bo wyrzuci, ale to burmistrza, starosty lub rzecznika praw obyw. Potem pozostaje tylko sie przygladac jaka powstaje jatka a w urzedzie wreszcie sie krzataja jak pszczolki w ulu:) Jak mowilem, na wlasne zyczenie tak mieli bo z definicji urzednik jest niekompetentny i zlosliwy. Postepuje sie z nim jak z siekiera i Kaszubem: siekiere sie ostrzy, Kaszuba tepi.

Prawo jest jedno dla wszystkich.

Urzędas nie chce wydać zaświadczenia o numeracji na gębe? To pismem go! Nie odpowiada - to skarga na bezczynność urzędu. Odpowiedział, że nie wyda, ale nie powołał się na podstawę prawną - pismo z informacjią o bezzasadności żądaniem przywrócenia terminów KPA.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Urzędas nie chce wydać zaświadczenia o numeracji na gębe? To pismem go! Nie odpowiada - to skarga na bezczynność urzędu. Odpowiedział, że nie wyda, ale nie powołał się na podstawę prawną - pismo z informacjią o bezzasadności żądaniem przywrócenia terminów KPA.

Ale...jak rozumiem o naszym, pięknym, polskim kraju piszesz?

Co potrzebne jest to otrzymania numer?

Tak na zdrowy rozum,to numer nadaje sie nieruchomosci,a nieruchomoscia jest przeciez takze dzialka.Numer nadaje sie wiec dzialce,a nie budynkowi.

Wyobrazmy sobie sytuacje,gdzie przy jednej drodze,czy ulicy jest 45 dzialek z czego pierwsza jest zabudowana wiec ma numer 1,potem dlugo nic i dzialka druga od konca jest tez zabudowana wiec jaki on bedzie maiec numer 2??,czy 44??

Przepisy sa jedne i ustawa jest tez jedna to poprostu umiejetnosc czytania przepisow ze zrozumieniem i ich interpretacja nie jest nasza specjalnoscia,wiec jest tak jak jest.

Wyobrazmy sobie sytuacje,gdzie przy jednej drodze,czy ulicy jest 45 dzialek z czego pierwsza jest zabudowana wiec ma numer 1,potem dlugo nic i dzialka druga od konca jest tez zabudowana wiec jaki on bedzie maiec numer 2??,czy 44??

44 zgodnie z

§ 7. 1. Nieruchomości przylegające do ulic lub placów oznacza się kolejnymi numerami porządkowymi

Wygraną w postaci kapsla od piwa bezalkoholowego proszę przesłać p.Ziobrze - ma chłop zgryza niech się odtruje :)

Ale...jak rozumiem o naszym, pięknym, polskim kraju piszesz?

Oczywiście, że tak! 8)

Raffran - nie do końca - sam mieszkałem swego czasu pod numerem 32 a po paru latach przemianowano go na nr 8. Okazało się, że w miejscu domków jednorodzinnych powstały rzędy szeregowców i zrobił się taki bajzel , że przez jakieś 2 lata numer domu rodziców (32) był między numerem 6 a 10.

Killer - to spróbuj to załatwić w ten sposób w przeciętnej, polskiej gminie.

Zobaczymy ile sobie poczekasz i ile kontroli przejdziesz... W Gminie Wejherowo jest sporo "powiązań" i tu np lepiej za dużo nie fikać, jak się chce spokojnie żyć. To jest niestety "polityka"...

Watek mnie zmotywowal i wlasnie wczoraj przykleilem numer na domu (dotad byl tylko na skrzynce). Dla was rada: wiecej odwagi w tym co robicie, bo co widze to skrajne asekuranctwo i strach przed wszystkich. To sa wasze nieruchomosci, czesto za ciezka jak cholera kase. Nikt wam nie bedzie mowil co na nich macie robic a co nie. A jesli to robi to dlatego ze na to pozwalacie. Kropka.

Jeszcze jedno: mynia_pynia poprobuj w taki sposob pracowac w jakims koncernie, a zobaczysz jak dlugo pociagniesz. Tylko panstwowe urzedy pozwalaja jeszcze na takie niby-pracowanie. Na szczescie jest ich coraz mniej.

Brawo, zawsze popieram rozsadne dzialanie. Panike - nigdy.

Ja przed chwilą rozmawiałam z moją gminą i powiedzieli, że nie musi być odbioru, tylko inwentaryzacja geodezyjna i oświadczenie kierownika, że dom nadaje się do zamieszkania. Dobrze też podać najbliższy numer, żeby urzędnicy wiedzieli jak dalej numerować :wink:

Ja przed chwilą rozmawiałam z moją gminą i powiedzieli, że nie musi być odbioru, tylko inwentaryzacja geodezyjna i oświadczenie kierownika, że dom nadaje się do zamieszkania ...

sciemniali

zadzwoń jeszcze raz i popros o podanie podstawy prawnej na to, ze musi byc im przedłożona inwentaryzacja powykonawcza i oswiadczenie KB ...

Do czego ci meldunek? To twor z czasu komuny. W cywilizowanym swiecie jest podaje sie adres do koresp. (Francja, Hiszpania, ...) Jakby meldunek cos znaczyl przy akcie wlasnosci. Jakie wy macie dziwaczne ograniczenia w glowach.

Wolałabym, żeby to była prawda, bo za jakiś czas muszę się przemeldować :p

Mozna. Ja jestem zameldowany nigdzie. Nikt ode mnie tego nie chce. Wazny adres do korespondencji, czyli gdzie MIESZKASZ kobieto. I papier dot. prawa wlasnosci. Meldunek to gleboka komuna. Super ze od nowego roku nie bedzie juz tego badziewia.

No ja go nie potrzebuję, ale nowi właściciele mieszkania mnie tam nie chcą zameldowanej, a nie można nigdzie nie być zameldowanym :cry: