pbas 10.11.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 jak i gdzie podłączyć zasilenie wody. W komplecie z systemem RO powinieneś dostać złączkę - coś w tym rodzaju: http://www.woda.com.pl/index.php?k63,przylacza-wody. Złączka taka wraz z zaworkiem (http://www.woda.com.pl/index.php?p182,zawor-kulowy-1-4-gz-pod-przewod-elastyczny-6-mm) stanowi trójnik, który wkręcasz typowo między wężyk elastyczny idący od baterii zlewozmywakowej a rurę z zimną wodą. Do tak powstałego trójnika podłączasz wężyk, który z drugiej strony wpinasz w złączkę wejściową w pierwszym korpusie wstępnym. Szczegóły (wraz ze zdjęciami) znajdziesz w instrukcji, do której podałem Ci link w poprzedniej wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 11.11.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tutaj masz info o montażu osmozy: http://www.woda.com.pl/index.php?d=aktualnosci#36 Mam problem..instr nie chce sie otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 11.11.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 A masz zainstalowaną przeglądarkę plików PDF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 11.11.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tak mam.W trakcie sciągania melduje że 'zatrzymano'.No ale stronka generalnie b.ładna.Czy do filtrów do pralki można po tym okresie 6 mieś dostać sam wkład? osmozę prawie złożyłem)/oczywiście nie wiedziałem że żeby wyjąć wężyk to po zdjęciu tego niebieskiego trzeba wcisnąć)))/cóż każdy ma swoje tempo odkrywania świata).Kolejne pytanie...membrana.Wyjąłem z torby plastikowej..to jest taki niebieski walec...czy tą niebieską grubą folię też zdjąć?Bo jest na niej nalepka z marką firmy i nr seryjny? I więcej nie będę ..............zawracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 11.11.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Tak mam.W trakcie sciągania melduje że 'zatrzymano'. No to coś nie tak - u mnie działa OK. Podaję Ci nowy link - bezpośredni: http://www.woda.com.pl/__instrukcje/instrukcja-montazu-osmozy-a4.pdf Czy do filtrów do pralki można po tym okresie 6 mieś dostać sam wkład? Tak - są odpowiednie złoża - np: http://www.woda.com.pl/index.php?p230,zloze-wymienne-do-filtra-pralkowego-polifosfat Kolejne pytanie...membrana.Wyjąłem z torby plastikowej..to jest taki niebieski walec...czy tą niebieską grubą folię też zdjąć?Bo jest na niej nalepka z marką firmy i nr seryjny? Nie ściągaj z membrany niczego, poza przeźroczystym opakowaniem. Nie dotykaj jej również brudnymi dłońmi. I więcej nie będę ..............zawracał Nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 13.11.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Duży rośnij dobry człowieku..do zobaczenia na mazurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 15.11.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Ha ...działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 21.11.2008 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Nalezy tez zwrócić uwage ze w instalacji z miedzi woda miękka powoduje utlenianie się miedzi co jest zjawiskiem niekotzystnym dla zdrowia... To co wtedy robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.11.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Mam pytanie dotyczące osmozy. Wodę mam ze studni i pompa głębinowa tłoczy ją do zbiornika hydroforowego. Jak powinno być ustawione ciśnienie załączenia i wyłączenia pompy dla właściwego działania osmozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 23.11.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Mam pytanie dotyczące osmozy. Wodę mam ze studni i pompa głębinowa tłoczy ją do zbiornika hydroforowego. Jak powinno być ustawione ciśnienie załączenia i wyłączenia pompy dla właściwego działania osmozy. Do prawidłowej pracy filtra RO, potrzebne jest ciśnienie w granicach 3-4 bar, ze wskazaniem na bliżej 4 niż 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.11.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Pompa sterowana jest łącznikiem LCA2. Ciśnienie wyłączenia mogę ustawić na 4 bary ale wtedy ciśnienie załączenia mogę ustawić maks na 2,2 bara. Przy takich ustawieniach co jakiś czas słychać jakieś burczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 23.11.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Pompa sterowana jest łącznikiem LCA2. Ciśnienie wyłączenia mogę ustawić na 4 bary ale wtedy ciśnienie załączenia mogę ustawić maks na 2,2 bara. Przy takich ustawieniach co jakiś czas słychać jakieś burczenie. W LC histerezę reguluje się taką wkręcaną śrubką od góry. Można zejść gdzieś tak do 1 - 1,2 bary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.11.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Pompa sterowana jest łącznikiem LCA2. Ciśnienie wyłączenia mogę ustawić na 4 bary ale wtedy ciśnienie załączenia mogę ustawić maks na 2,2 bara. Przy takich ustawieniach co jakiś czas słychać jakieś burczenie. W LC histerezę reguluje się taką wkręcaną śrubką od góry. Można zejść gdzieś tak do 1 - 1,2 bary. Wiem ale mi chodzi o jak najwyższe ciśnienie załączenia i przy ustawionym wyłączeniu na 4 bary nie mogę podnieść ciśnienia załączenia więcej niż na 2,2 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 23.11.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Jeżeli ciśnienie wody przed filtrem RO będzie większe niż powiedzmy 4 bar, możesz zainstalować przed filtrem osmotycznym, mały reduktor ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.11.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Wiem ale mi chodzi o jak najwyższe ciśnienie załączenia i przy ustawionym wyłączeniu na 4 bary nie mogę podnieść ciśnienia załączenia więcej niż na 2,2 bara. To znaczy że nie wiesz. To o czym piszesz regulujesz taką zębatą nakrętką na samym dole regulatora. Odległość między załączaniem a wyłączaniem reguluje się skontrowaną śrubką na samej górze. Mam u siebie LC2 i załaczam przy 2,7 a wyłączam przy 4. I da się jeszcze podnieść bardziej tą dolną. Jak będziesz dalej miał problemy to zrobie fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 27.11.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Jeżeli ciśnienie wody przed filtrem RO będzie większe niż powiedzmy 4 bar, możesz zainstalować przed filtrem osmotycznym, mały reduktor ciśnienia. Nie mam możliwości podniesienia ciśnienia pow 3 załącza się przy 2.Podobno są jakieś pompki do instalacji przed RO. Napisz czy można to normalnie dostać ..jaka jest orientacyjna cena....i jak to w bojach działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 27.11.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Nie mam możliwości podniesienia ciśnienia pow 3 załącza się przy 2.Podobno są jakieś pompki do instalacji przed RO. Napisz czy można to normalnie dostać ..jaka jest orientacyjna cena....i jak to w bojach działa. Tak - są pompy elektryczne, które wzmacniają ciśnienie wody na membranie. Taka kompletna pompa ma dwa czujniki - jeden, niskiego ciśnienia, zabezpiecza ją przed pracą na sucho; drugi, czujnik wysokiego ciśnienia, wyłącza ją, gdy zbiornik jest napompowany w całości. Przykładowa pompa elektryczna (kompletna z czujnikami) do odwróconej osmozy. Do filtrów RO ze zbiornikami, stosuje się również pompy hydrauliczne permeate pump. W przypadku niskiego ciśnienia wody w instalacji, również one mogą być dobrą opcją. Jednak z obydwu powyższych rozwiązań, sugerowałbym pompę elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoda 27.11.2008 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Jeżeli ciśnienie wody przed filtrem RO będzie większe niż powiedzmy 4 bar, możesz zainstalować przed filtrem osmotycznym, mały reduktor ciśnienia. Nie mam możliwości podniesienia ciśnienia pow 3 załącza się przy 2.Podobno są jakieś pompki do instalacji przed RO. Napisz czy można to normalnie dostać ..jaka jest orientacyjna cena....i jak to w bojach działa. Polecam zamontowanie pompki permeatu. Działa przy ciśnieniu minimum 2 bar. Zaletą tej pompki jest zmniejszenie nawet o 70% ilości wody odpływającej do kanalizacji. Montując pompkę można zdenontować zawór odcinający dopływ wody przy pełnym zbiorniku (zawory często nie dzialają poprawnie i woda płynie do kanalizacji non stop). Pompka odcina dopływ wody. Dodatkowo w zbiorniku jest wyższe ciśnienie. Koszt pompki permeatu Aquatec to około 200 PLN. http://www.aquatec.com/permeate.htm Pompka elektryczna będzie droższa w zakupie i eksploatacji (chyba że chinska -będzie tańsza ale jej żywotnośc jest krótka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 29.11.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki panowie za wyczerpujące odpowiedzi.Wymienię jednak chyba pompę przy hydroforze....ta i tak ma z 10-12lat a słabowita jakaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 01.12.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Mieszkam 6 km od Szczecina. Woda jest tutaj chyba głównie z dużą ilością wapnia. Udało mi się usunać cały kamień tzn. nalot na ściankach oraz luźno pływające blaszki odkamieniaczem kupionym w hipermarkecie, więc zaniczyszczenie wydaje mi się dość pospolite. PO 1,5 miesiąca od odkaminienia czjnika znowu jest kamień, więc chyba jest tego dużo w wodzie. Po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy u mnie można zainstalować jakiąś przydomową stację uzdatniaania wody, oszczędzę wszystkie urządzenia agd, piec do podgrzewania wody odraz kaloryfery. Co byłoby u mnie najlepsze i w którym miejscu instaluje sie taką stację? Główny kran przy wejściu wody mam w pomieszeniu na poziomie piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts