ania_mania 12.12.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 4) Centralny zmiękczacz. Koszt od ok 1800 zł do ok. 2800 zł w zależności od producenta, objętości żywicy jonowymiennej i możliwości sterownika (głowicy sterującej). Witam! Widzę, że w tym wątku były wzmiankowane urządzenia do zmiękczania wody pracujące na złożu jono-wymiennym, dlatego przyłączę się do niego. Jesteśmy podłączeni do wodociągu, który bierze swój początek w studni głębinowej. Woda jest czysta bakteriologicznie lecz jest twarda. Widziałem dzisiaj wyniki badań -- twardość na poziomie 380 mg CaCO3/dm3. Jeśli dobrze zrozumiałem to co jest napisane w Wikipedii odpowiada to twardości rzędu 38 stopni w skali niemieckiej. Interesuje mnie szczególnie jak reguluje się docelową twardość wody w takich urządzeniach?! Czy to się jakoś programuje na głowicy sterującej? Zakładając, że urządzenie jest wyposażone w sterowanie elektroniczne, logiczne (objętościowe), to czy częstość regeneracji jest uzależniona od stopnia redukcji twardości wody czy tylko od m3 wody, które zostały zmiękczone? Czy ktoś ma może doświadczenia z użytkowania zmiękczacza wody firmy Buderus z serii Loga Nice? Pozdrawiamy Ania i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2872583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 12.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Widziałem dzisiaj wyniki badań -- twardość na poziomie 380 mg CaCO3/dm3. Jeśli dobrze zrozumiałem to co jest napisane w Wikipedii odpowiada to twardości rzędu 38 stopni w skali niemieckiej. 380*0,056=21dH (stopni niemieckich). Co nie zmienia faktu że to jest woda twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2872811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 12.12.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 380*0,056=21dH (stopni niemieckich). Co nie zmienia faktu że to jest woda twarda. No tak! Nie spojrzałem dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2872978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 14.12.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Witam, wiem, ąe jest osobny wątek poswięcony tematyce związanej z VAT-em, ale pilnie potrzebuję odpowiedzi, więc zapytam i tutaj- czy można odliczyć VAT od zakupu urządzeń do uzdatniania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2874987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 15.12.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam, wiem, ąe jest osobny wątek poswięcony tematyce związanej z VAT-em, ale pilnie potrzebuję odpowiedzi, więc zapytam i tutaj- czy można odliczyć VAT od zakupu urządzeń do uzdatniania wody? Witam, Ja będę płacił 7% VAT od ceny netto za urządzenie i jego montaż. W związku z tym wydaje mi się, że będziesz mógł odliczyć VAT. Pozdrawiamy Ania i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2878122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaroo21 22.12.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Witam, Dziś otrzymałem badania swojej studni z którymi można zapoznać się poniżej. Zastanawiam się czy można coś z tą wodą zrobić czy też wiercić nową studnie... ? http://www.supertypy.pl/images/stories/Newsy/woda.jpg Z góry dziękuję za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2893974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 22.12.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Czy są zmiękczacze które nie muszą być podłączone do kanalizacji? A jeśli nie ma to czy woda z płukania złoża może trafić do oczyszczalni przydomowej (poliplast) czy to nie zaszkodzi złożu bakterii. I druga sprawa jesli już zmiękczacz mogłby pracować z oczyszczalnią to niestety ale mogą go podłączyć tylko do pbiegu ciepłej wody - czy to ma sens? (zmywarka i pralka podłączone są do ciepłej wody) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2894125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 22.12.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Witam, Dziś otrzymałem badania swojej studni z którymi można zapoznać się poniżej. Zastanawiam się czy można coś z tą wodą zrobić czy też wiercić nową studnie... ? Wyniki wskazują że: - masz ujęcie głębinowe (żelazo i mangan) - mangan dość trudno się usuwa z żelazem jest łatwiej. Nowa studnia nie pomoże (bo wody na tej głębokości tak mają). - niepokoi wysoki poziom CHzT - wskazuje na zanieczyszczenie organiczne (bakterie ogólne to potwierdzają) - bakterie ubijesz z łatwością lampą UV. Barwa może być związana z żelazem i manganem. Jak się je usunie to dopiero będzie widać co dalej. Jaki jest zapach tej wody (na nos)? To tyle co ja wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2894241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 23.12.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Interesuje mnie szczególnie jak reguluje się docelową twardość wody w takich urządzeniach?! Czy to się jakoś programuje na głowicy sterującej? Zakładając, że urządzenie jest wyposażone w sterowanie elektroniczne, logiczne (objętościowe), to czy częstość regeneracji jest uzależniona od stopnia redukcji twardości wody czy tylko od m3 wody, które zostały zmiękczone? Czy ktoś ma może doświadczenia z użytkowania zmiękczacza wody firmy Buderus z serii Loga Nice? PozdrawiamyAnia i Grzegorz Częstotliwość regeneracji przy sterowaniu objętościowym jest wyliczana przez urzadzenie o ile poprawnie sa wprowadzone parametry wody i uzależnione jest tylko i wyłącznie od tego co zostało wprowadzone do układu sterowania przez uzytkownika bądź serwis. Jeżeli poprawnie zostały wprowadzone parametry dot. twardości skorygowanej (twardośc ogólna + odrobina wiedzy) to urządzenie zregeneruje się po maksymalnym wykorzystaniu swoich zdolności jonowymiennych.Odpowiadając na pytanie jednak: częstotliwośc regeneracji zależy od poprawności wpisanych parametrów. Jesli właściwie są wpisane to wtedy zależy tylko i wyłącznie od ilości przepływającej przez nie wody. A propos Serii loga nice. Nazwę każdy może sobie nadać więc tak tez jest w tym przypadku.95% dostepnych urzadzeń jest składanych przez importerów części lub podzespołów i nazwa to tylko efekt fantazji składającego. Jesli chodzi konkretnie o Loga Nice - sterownik produkcji GE , butla z chin lub włoch obudowa zewnetrzna z chin - cóz to za seria?? Zmiekczacz składak jak większość trudno zatem mieć opinię. Ot przecietne urzadzenie niczym sie nie wyróżniające jesli chodzi o ekonomikę uzytkowania. Istotą rzeczy jednak jest to by mieć serwis pod ręką - taki z prawdziwego zdarzenia który potrafi ustawić urzadzenie a nie tylko sprzedać. Mnóstwo urzadzeń z którymi sie spotykam jest niestety źle poustawianych i powoduje to nieekonomiczne ich wykorzystywanie.Podsumowując - nie jest istotne jak się nazywa . Najważniejszy w tym przypadku jest poziom kultury technicznej gwarantujacego skutecznośc jego pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2895189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 23.12.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam, Dziś otrzymałem badania swojej studni z którymi można zapoznać się poniżej. Zastanawiam się czy można coś z tą wodą zrobić czy też wiercić nową studnie... ? Z góry dziękuję za wszystkie rady Bez obaw. Taką wode można bez większych problemów uzdatnić. Na poczatek jednak proponowałbym podziałac odrobine w kierunku zmniejszenia ilości bakterii i przeprowadzić dezynfekowanie studni. Po takim zabiegu dopiero można podejmowac kolejne kroki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2895231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaroo21 26.12.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Na wiosnę wyłowiłem z studni mysz rozkładającą się i po tym czasie dwukrotnie wlewałem chloraminę i sprężarką sprawdzałem czy nie ma w środku więcej niespodzianek. Studnia jest już zabezpieczona ale widać że niezbyt odkażona. Czym należało by ją skutecznie odkazić ? i czy ta chloramina nie była wystarczająca ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2898803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 27.12.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Częstotliwość regeneracji przy sterowaniu objętościowym jest wyliczana przez urzadzenie o ile poprawnie sa wprowadzone parametry wody i uzależnione jest tylko i wyłącznie od tego co zostało wprowadzone do układu sterowania przez uzytkownika bądź serwis. Jeżeli poprawnie zostały wprowadzone parametry dot. twardości skorygowanej (twardośc ogólna + odrobina wiedzy) to urządzenie zregeneruje się po maksymalnym wykorzystaniu swoich zdolności jonowymiennych. Odpowiadając na pytanie jednak: częstotliwośc regeneracji zależy od poprawności wpisanych parametrów. Jesli właściwie są wpisane to wtedy zależy tylko i wyłącznie od ilości przepływającej przez nie wody. Przede wszystkim dziękuję za wypowiedź! Niby wszystko jest jasne ale jest jedno ale.... Rozumiem, że wprowadzam informację o twardości wody wodociągowej. A jak definiuje się twardość wody na wyjściu ze zmiękczacza? Jest w ogóle taka możliwość? Pytam tak ogólnie o zmiękczacze jako takie, a nie ten konkretny model Buderusa! A propos Serii loga nice. Nazwę każdy może sobie nadać więc tak tez jest w tym przypadku. 95% dostepnych urzadzeń jest składanych przez importerów części lub podzespołów i nazwa to tylko efekt fantazji składającego. Jesli chodzi konkretnie o Loga Nice - sterownik produkcji GE , butla z chin lub włoch obudowa zewnetrzna z chin - cóz to za seria?? Zmiekczacz składak jak większość trudno zatem mieć opinię. Ot przecietne urzadzenie niczym sie nie wyróżniające jesli chodzi o ekonomikę uzytkowania. Istotą rzeczy jednak jest to by mieć serwis pod ręką - taki z prawdziwego zdarzenia który potrafi ustawić urzadzenie a nie tylko sprzedać. Mnóstwo urzadzeń z którymi sie spotykam jest niestety źle poustawianych i powoduje to nieekonomiczne ich wykorzystywanie. Zatem postawię takie pytanie: jaki zmiękczacz kupić, by nie było w nic chińskiego? I jeszcze, co masz na myśli pisząc "źle poustawianych"? Podsumowując - nie jest istotne jak się nazywa . Najważniejszy w tym przypadku jest poziom kultury technicznej gwarantujacego skutecznośc jego pracy. Jestem bardzo kulturalnym inżynierem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2900248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 27.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Czy są zmiękczacze które nie muszą być podłączone do kanalizacji? [...] Z tego co się orientują to na pewno nie! Co jakiś czas złoże musi być regenerowane czyli musi przez nie przejść w odwrotnym kierunku roztwór soli a efekt tego płukania czyli solanka musi trafić do kanalizacji. Są natomiast filtry z wkładami zmiękczającymi i te możesz sobie zainstalować na części instalacji, np. przed zmywarką czy pralką. Takie filtry to np. filtry Eko-Dafi produkowane przez FORMASTER S.A. Nie wiem natomiast jak reagują one na ciepłą wodę! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2900261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 27.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Jesli aniu _maniu .......chcesz kupic coś co nie posiada nic z chińskich elementów to ja niestety znam tylko serię Tapworks lub Ekowater. Innych urzadzeń spełniających Twoje kryteria nie znam. A propos twardości wody na wyjściu:takie ustawienia realizowane sa za pomocą tzw. domieszkowania a polega to na tym , że część wody twardej za pomoca zaworu obejściowego - tzw. by pass- miesza się z wodą zmiękczoną i uzyskuje sie okresloną i oczekiwaną twardość wypadkową.Niektóre urzadzenia są wyposazone w takie zawory ale można to również wykonać samemu lub zlecić firmie montujacej. A jakby było jeszcze jakieś ale to oczywiście służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2900447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 28.12.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 [...] Jeżeli poprawnie zostały wprowadzone parametry dot. twardości skorygowanej (twardośc ogólna + odrobina wiedzy) to urządzenie zregeneruje się po maksymalnym wykorzystaniu swoich zdolności jonowymiennych. [...] Czy chodzi o zastosowanie tego wzoru: Twardość skorygowana [. o. f] = twardość [. o. f] + 8.55 × ilość żelaza w mg Fe/ l? Wzór jest oparty na stopniach francuskich, tak? Pozdrawiamy Ania i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2901257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 28.12.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Jesli aniu _maniu .......chcesz kupic coś co nie posiada nic z chińskich elementów to ja niestety znam tylko serię Tapworks lub Ekowater. Innych urzadzeń spełniających Twoje kryteria nie znam. Czy możesz polecić jakiś konkretny model dla rodziny 4-osobowej? Sporadycznie oczywiście są u nas dodatkowi domownicy, więc zamawiając zmiękczacz Buderusa wybrałem model Loga Nice 20, który jest przewidziany dla 6 osób. Zmiękczacz będzie zainstalowany zaraz po wodomierzu, więc będzie przez niego przechodziła cała woda zużywana w domu! Razem z montażem zmiękczacza będziemy zakładać drugi wodomierz dla wody wychodzącej poza budynek do podlewania ogrodu. A propos twardości wody na wyjściu: takie ustawienia realizowane sa za pomocą tzw. domieszkowania a polega to na tym , że część wody twardej za pomoca zaworu obejściowego - tzw. by pass- miesza się z wodą zmiękczoną i uzyskuje sie okresloną i oczekiwaną twardość wypadkową. Niektóre urzadzenia są wyposazone w takie zawory ale można to również wykonać samemu lub zlecić firmie montujacej. Interesuje mnie jaka jest twardość wody bez takiego obejścia? Jest to gdzieś podawane? A może jest to przyjęte odgórnie na podstawie jakiś wytycznych i stosowane przez ogół producentów? Jak kontrolować twardość wody po założeniu obejścia do mieszania wody surowej ze zmiękczonej? Jest to jakoś policzalne? Czy też trzeba oddać wodę do badania? A jakby było jeszcze jakieś ale to oczywiście służę pomocą. Dziękujemy! Jak widać skorzystaliśmy z tego zaproszenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2901294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 28.12.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Soro jesteś zainteresowana to owszem moge polecić. Najbliżej masz chyba firme MOST w Lublinie - to w kwestii gdzie?... jesli zas chodzi o model to wystarczajacy dla 4-ro osobowej rodziny bedzie Tapworks NSC 17 ED to czywiście polecam. Przeniosłem to juz na twardośc wody jaka jest w Twoim rejonie więć bez obaw.Proponuję , prze zmiękczaczem zrobic odejście na podlewanie ogrodu inaczej przy każdym podlewaniu będzie wymagane przełączanie wody na zaworach. I ostatnie.Twardośc wody wyjściowej ze zmiękczacza waha się na poziomie ok 0,14 stopnia niemieckiego. Po założeniu mieszacza do domieszkowania ustawić raz i nie ruszać. zapewne zrobi to montażysta firmy którą Ci poleciłem i zrobią to dobrze. Samodzielnego montażu nie zalecam.Ja używam wody całkowicie zmiekczonej i tylko na poczatku jest problem z przyzwyczajeniem sie. Później odczuwa się tylko zalety takiej wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2901419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 28.12.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Skoro jesteś zainteresowana to owszem moge polecić. Najbliżej masz chyba firme MOST w Lublinie - to w kwestii gdzie?... jesli zas chodzi o model to wystarczajacy dla 4-ro osobowej rodziny bedzie Tapworks NSC 17 ED to czywiście polecam. Przeniosłem to juz na twardośc wody jaka jest w Twoim rejonie więć bez obaw. Załóż po prostu dobry i na wiele lat będzie spokój. To sprawdzona marka i sprawdzony producent. Jako ciekawostkę podam , że to ten producent opracował pierwszy na świecie model zmiekczacza. Proponuję , przed zmiękczaczem zrobic odejście na podlewanie ogrodu inaczej przy każdym podlewaniu będzie wymagane przełączanie wody na zaworach. I ostatnie. Twardośc wody wyjściowej ze zmiękczacza waha się na poziomie ok 0,14 stopnia niemieckiego. Po założeniu mieszacza do domieszkowania ustawić raz i nie ruszać. zapewne zrobi to montażysta firmy którą Ci poleciłem i zrobią to dobrze. Samodzielnego montażu nie zalecam. Ja używam wody całkowicie zmiekczonej i tylko na poczatku jest problem z przyzwyczajeniem sie. Później odczuwa się tylko zalety takiej wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2901602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 28.12.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 [...] Proponuję , prze zmiękczaczem zrobic odejście na podlewanie ogrodu inaczej przy każdym podlewaniu będzie wymagane przełączanie wody na zaworach. Tak, tak. Właśnie tak to będzie zrobione!! I ostatnie. Twardośc wody wyjściowej ze zmiękczacza waha się na poziomie ok 0,14 stopnia niemieckiego. [...] Ile? Brzmi to wprost niewiarygodnie! Musi być przecież jakaś granica rozsądku... Przecież zbyt miękka (słyszałem, że dzieje się tak przy twardości około 4 stopni niemieckich) woda utrudnia spłukiwanie mydła. Zatem powtórzę moje pytanie jeszcze raz: Jaką twardość ma woda na wyjściu ze zmiękczacza przy jego standardowym ustawieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2901716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 28.12.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Napisałem w poprzednim poście - ale powtórzę- 0,14 stopnia niemieckiego. To jest poziom twardości przy poprawnie pracującym jonicie ( zasyp zmiękczacza) Wcale sie źle nie zmywa to mydło - to jest tylko wrażenie......mydło spłukuje się dobrze tylko na skórze nie pozostaje skrystalizowany wapń i magnez , który występuje w wodzie twardej a co za tym idzie ręce są śliskie i jest takie wrażenie jakby mydło było na nich nadal. Ale przy takiej wodzie brak jest osadów na sanitariatach , stosuje sie zdecydowanie mniej proszku do prania - ok. 60% mniej , obniża sie zdecydowanie ilośc proszku do zmywarki itd. .....to sa oszczędności jakie daje miękka woda. Szamponu i mydła też trzeba zdecydowanie mniej. Mamy jeszcze jakieś pytanie? aha .....0,14 to odpowiada polskiemu oznaczeniu w ilości ok.2,5 mg/litr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/7/#findComment-2901842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts