qbek17 12.05.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 (edytowane) Jest stosowany do płukania gardła, ale w jakim stężeniu? I nie pijesz tego płucząc gardło... Do regeneracji stosujesz dużo większe ilości nadmanganianu i dlatego też uważam że jest to niepraktyczne do zastosowań domowych. Po co stosować coś co jest potencjalnie trujące jeśli jest bezpieczna i do tego tańsza alternatywa? "Stężone roztwory nadmanganianu potasu mają działanie żrące. Wielokrotne stosowanie nawet słabych roztworów preparatu może wywołać silne podrażnienie skóry." Edytowane 12 Maja 2010 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Po przebrnięciu przez 'tony' stron internetowych sama już nie wiem. Czy należy zastosować odżelaziacze i odmanganianiacze? I jeśli tak to na co zwrócić uwagę przy wyborze filtra, żeby nie paść łupem sprzedawców? i nie zostać mocno okrojoną z kasy. A najlepiej to proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego filtra/systemu. Jeśli chcesz obniżyć wartości żelaza i manganu to tak, należy zastosować odżelaziacz. Uwagę należy zwrócić na rodzaj złoża w filtrze, częstotliwość regeneracji, rodzaj głowicy sterującej, cenę i serwis. Na ile osób ma być ten filtr, jakie pobory wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patiuszka 12.05.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Filtr ma być na 5 osób przy poborach 1m3 (chwilowy) i 0,5m3 (dzienny). Dostałam ofertę na zmiękczacz (ok. 3tys. zł), jako sposób na żelazo i mangan. Czy to jest skuteczny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Po pierwsze to drogo jak na zmiękczacz.Po drugie zmiękczacz może też usuwać żelazo, ale górną granicą jest tu 0.9-1.0 mg/l. Przy twoim poziomie żelaza sam zmiękczacz to za mało.Przy takim poborze powinien ci wystarczyć filtr 10x54 na Pyroloxie - wystarczy mu płukanie wodą co kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIDZIAK 12.05.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Potrzebuje pomocy jesli chodzi o wode bo brak mi srodkow i nerwow. Pol roku temu robilam badanie wody i wyszlo mi:metnosc 52zelazo 7mangan 0,8Zakupilam wtedy filtr automatyczny odzelaziajaco - odmanganiajacy typ BLUE 1054 GS czyli na na bazie GREENSAND, sluzyl mi on przez pol roku ale na poczatku tego roku zobaczylam ze woda mi sie pogorszylam, zawolalam serwisanta ktory stwierdzil ze woda nam sie pogorszyla i pewnie dlatego ten filtr nie daje sobie rady.Zrobilismy drugie badanie i wyszlo:metnosc 93zelazo 8mangan 0,9barwa 10 Facet stwiedzil ze to oznacza ze mamy zmenna wode i zakupilismy drugi filtr ze złożem Crystal Right regenerowany roztworem solanki.Ale po tym filtrze woda tez jest beznadziejna tj:metnosc 9zelazo 0.6 (norma 0,2)mangan 0,04 (norma 0,05)natomiast barwa sie pogorszyla bo wychodzi 20 (norma 15) Nie wiem co teraz mamy zrobic, facet wymysla dodatkowe rzeczy ale one wiaza sie z dodatkowymi kosztami a ja jakos juz mu nie wierze ze to sie sprawdzi.Czy moge liczyc na Wasza pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Na Crystalu przy takim stężeniu filtr nie może być za mały. Jaki rozmiar ci wstawił?Przy nie dużej zmianie parametrów wody pierwszy filtr na Greensandzie powinien dać sobie radę przy większej dawce nadmanganianu lub częstszych regeneracjach.Czy te badania są dla wody "po" filtrze? W jakiej kolejności są one podłączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIDZIAK 12.05.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 w pierwszej kolejnosci jest greensand pozniej cristal, jaki rozmiar? ok 150 cm a butla nie jest bardzo szeroka, a regeneracje w chwili obecnej juz mam ustawiona na codzienna.Ostanie wyniki sa to badania po filtrze.Czy istnieje mozliwosc ze ten facet cos zle zrobil ze te filtry nie daja sobie rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Trzeba sprawdzić czy regeneracja (głównie Greensandu) odbywa się prawidłowo (tzn czy zasysany jest nadmanganian) i czy czasy regeneracji są wystarczające (jeśli możesz to podaj). Rozmiar to pewnie 10x54... ale też do zweryfikowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIDZIAK 17.05.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 wlasnie zweryfikowalam ze filtr greensand zostal podmieniony na filtr ze złożem sedymentacyjnym, oczywiscie crystal tez jest. Jesli chodzi o regeneracje to jest to codziennie ok. 1h.Czy mozesz mi zaproponowac co mozna zrobic aby woda byla lepsza?Facet nam zaproponowal: 1. napowietrzanie -jest, 2. Pompa dozująca podchloryn sodu wraz z wodomierzem kontraktonowy+zbiornik na podchloryn sodu - brak, 3. Filtr ze złożem greensand regenerowany nadmnganianem potasu - (zamiast sedymentacyjnego) 4.Filtr ze złożem CR - jest, 5. Filtr Węglowy - brak, 6. lampa UV - brak.Odnosze wrazenie ze chce mnie naciagnac i nie wiem czy mu podziekowac za wspolprace....ale co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jak widać nawet za mały filtr na Crystalu daje sobie radę z 8 mg/l żelaza. Gdyby był dobrze dobrany do wody surowej to usunąłby go całkowicie. Swoją drogą to jak można podmienić greensand na sedymentacyjny?Nie pisałaś nigdzie że masz bakterie, więc nie wiem po co ci w tym zestawie dozowanie chloru i jednocześnie lampa UV? Radziłbym ci:- zamiast tego sedymentacyjnego który się nie sprawdza - odżelaziacz na Pyroloxie (masz napowietrzanie więc po co się pchać w regeneracje z nadmanganianem?)- zrobić porządne płukanie (czyszczenie) złoża CR. Jeśli chcesz można też dodać celę chlorującą (podłącza się to do linii solanki) i masz dezynfekcję złoża w czasie regeneracji.- jeśli nadal pozostanie barwa lub mętność to wtedy na zakończenie węgiel.- jeśli masz bakterie - lampa UV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIDZIAK 17.05.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 ile to powinno kosztowac?Bakteri nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Odżelaziacz 10x54 - ok 2500Cela chlorująca - ok 450-500Filtr węglowy - zależnie od wielkości, ale myślę że w granicy 800-1500 (bez płukania, z płukaniem ręcznym lub automatycznym.... jest sporo opcji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 17.05.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 (edytowane) wlasnie zweryfikowalam ze filtr greensand zostal podmieniony na filtr ze złożem sedymentacyjnym, oczywiscie crystal tez jest. Jesli chodzi o regeneracje to jest to codziennie ok. 1h. Czy mozesz mi zaproponowac co mozna zrobic aby woda byla lepsza? Facet nam zaproponowal: 1. napowietrzanie -jest, 2. Pompa dozująca podchloryn sodu wraz z wodomierzem kontraktonowy+zbiornik na podchloryn sodu - brak, 3. Filtr ze złożem greensand regenerowany nadmnganianem potasu - (zamiast sedymentacyjnego) 4.Filtr ze złożem CR - jest, 5. Filtr Węglowy - brak, 6. lampa UV - brak. Odnosze wrazenie ze chce mnie naciagnac i nie wiem czy mu podziekowac za wspolprace....ale co dalej? Trafiłeś na firmę która ma problem z uczciwością. Oznaczenie filtra BLUE 1054 GS kojarzy mi się z łódzka firmą która specjalizuje się w chińszczyźnie i tu morze być problem. Te dwa twoje urządzenia powinny dawać Ci dobrą wodę. Sądzę że jest to problem techniczny niż potrzeba montażu kolejnych urządzeń. Proponuję zrób zdjęcie Twojej stacji i prześlij mi na e-maila: [email protected] to coś Ci podpowiem. Edytowane 17 Maja 2010 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.05.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jak już zrobisz zdjęcie to wstaw Jeśli nie ma tam filtra odżelaziającego to ciężko będzie cokolwiek rozwiązać bez wstawiania takowego (ew.wymiany złoża na odpowiednie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 17.05.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 (edytowane) wlasnie zweryfikowalam ze filtr greensand zostal podmieniony na filtr ze złożem sedymentacyjnym, oczywiscie crystal tez jest. Jesli chodzi o regeneracje to jest to codziennie ok. 1h. Czy mozesz mi zaproponowac co mozna zrobic aby woda byla lepsza? Facet nam zaproponowal: 1. napowietrzanie -jest, 2. Pompa dozująca podchloryn sodu wraz z wodomierzem kontraktonowy+zbiornik na podchloryn sodu - brak, 3. Filtr ze złożem greensand regenerowany nadmnganianem potasu - (zamiast sedymentacyjnego) 4.Filtr ze złożem CR - jest, 5. Filtr Węglowy - brak, 6. lampa UV - brak. Odnosze wrazenie ze chce mnie naciagnac i nie wiem czy mu podziekowac za wspolprace....ale co dalej? Uważam, że facet jest dobrym sprzedawcą. Chce Ci zaproponować stację uzdatniania "full wypas":) ad 1. Zobacz, czy napowietrzanie Ci działa? (przyłóż rękę w czasie pracy pompy do aspiratora, powinno nieźle ssać). ad 2. Podchloryn sodu stosuje się raczej w "przemysłówce" (np. w wodociągach). W instalacjach domowych tylko w przypadku tzw. "trudnych wód". ad 3. Pewnie wystarczy zwykły odżelaziacz. ad 4. Nie jestem pewien, za mało danych odnośnie jakości wody. ad 5. Jeżeli podchloryn, to musi być. ad 6. Zabezpieczenie. Koszt tego, czego nie masz + montaż + materiały to co najmniej 15.000. A teraz prościej. W salonie sprzedawca wciska Ci: ad 2. Koła 350x15xR30 do poloneza ad 3. Skórzane siedzenia (chociaż w tych z tapicerki też się dobrze siedzi) ad 4. Fotelik dla dziecka, chociaż syn właśnie skończył trzydziestkę ad 5 Klimę (a Ty lubisz jeździć z otwartymi oknami) ad 6 Łańcuchy na koła (w zimę jeździsz tylko nad może) Zastanów się, czy żeby podjechać do monopolowego potrzebny Ci maybach, czy wystarczy maluch:)? Dopisz jeszcze jaką masz pompę i zbiornik hydroforowy, jaka jest twardość wody i pH oraz jakie złoże jest w filtrze sedymentacyjnym. Edytowane 17 Maja 2010 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.05.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 tylko oby ten maluch odpalił bo można skończyć spacerując do monopolowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIDZIAK 18.05.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 dzieki za podpowiedzi, postaram zdobyc odp na Wasze pytania.Bo wlasnie mam takie odczucia jak Wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIDZIAK 18.05.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 a oto moje pelne wyniki badan:surowa wodahttp://images43.fotosik.pl/295/1b60542aa2915dfamed.jpgwoda po filtrach (sendymentacyjny + cr)http://images45.fotosik.pl/296/349e689d8232375emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 18.05.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 To co widzę to masz napewno słabe napowietrzanie - pozostał zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 18.05.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Faktycznie, napowietrzanie chyba nie działa:(Filtr węglowy by się przydał (zapach, utlenialność).Barwa większa niż w wodzie surowej? Nie wiem co się dzieje:( Może ktoś ma pomysła?)Odczyn (pH) w wodzie surowej i uzdatninej, prawie taki sam? Czy nie masz przypadkiem złoża "Crystal-Right CR 200"? (zły wybór, moim zdaniem lepszy byłby CR-100, a jeszcze lepszy po prostu zwykły zmiękczacz z zaworem mieszającym).Twardość tragiczna! Przy tak niskim odczynie wody uzdatnionej (pH 6,5) oraz twardości 1,5 mg/l, instalacja długo nie wytrzyma! Po prostu Ci ją "zeżre" (skoroduje).Coś mi nie pasuje z wynikami: żelazo 7,55/ barwa 10/ utlenialność 6,0. Może wypowiedziałby się jakiś chemik, czy jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts