Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po pierwsze ocynk nie jest metalem - cynk nim jest :) Cynk na pewno nie jest metalem obojętnym - nie reaguje z wodą w środowisku obojętnym, a to nie to samo.

Zakładasz, że jak nie "widziałeś" odpadającej rdzy to ocynk nadal był wewnątrz zbiornika?

Życzę Ci aby twoje chińskie zbiorniki dożyły takiego wieku i nadawały się do użytku.

Problem z dystrybucją wody nie ma nic wspólnego z wypłukiwaniem złoża - masz rację że część złoża nie pracuje przy słabym rozprowadzeniu wody, ale czemu miałoby być wypłukiwane?

Wyobraź sobie rurę 1 ¼ cala, pełny przepływ bez restryktora, 1/3 wysokoscizbiornika nie pracuje i nieznający się klient który ma do otwarcia dwa trójdrożne zawory a sam odpowiesz sobie na to pytanie. Nie ma kosza górnego, ale to nie zawsze jest wadą.

Ok przyszły wyniki badań z sanepidu

http://img31.imageshack.us/img31/7639/sanepid1.th.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/2337/sanepid2s.th.jpg

Jakieś sugestie ?

Jestem już prawie przekonany że jednak będę brał ten odżelaziacz:

http://allegro.pl/odzelaziacz-wody-ekomech-or-10-aspirator-gratis-i1684859830.html

Tylko proszę jeszcze o jakieś konkretne podpowiedzi jeżeli chodzi o pompę i hydrofor. Zapotrzebowanie na wodę standard (4 osobowa rodzina)

Życzę Ci aby twoje chińskie zbiorniki dożyły takiego wieku i nadawały się do użytku.

Odwracasz kota ogonem - ja nic nie mam do chińskich czy nie-chińskich zbiorników o ile są dobrze wykonane. A takie nie ustępują trwałością zbiornikom metalowym.

Wyobraź sobie rurę 1 ¼ cala, pełny przepływ bez restryktora, 1/3 wysokoscizbiornika nie pracuje i nieznający się klient który ma do otwarcia dwa trójdrożne zawory a sam odpowiesz sobie na to pytanie. Nie ma kosza górnego, ale to nie zawsze jest wadą.

Ale wadą takiego urządzenia jest właśnie sytuacja, którą opisujesz - takie rzeczy nie powinny się dziać. Użytkownik nie ma prawa zepsuć urządzenia tylko przez to że odkręci zawór za mocno. Jeśli nie ma restryktora to musi być kosz, a jak nie ma kosza to restryktor.

Jakieś sugestie ?

Tylko proszę jeszcze o jakieś konkretne podpowiedzi jeżeli chodzi o pompę i hydrofor. Zapotrzebowanie na wodę standard (4 osobowa rodzina)

W badaniach nie masz twardości (ale jest niska przewodność). Po cudownym Dolmixie twardość na pewno wzrośnie.

Do tego masz niskie pH - na żelazo powinno wystarczyć, ale nawet po napowietrzeniu może zostać trochę manganu.

Pompa powinna dać radę "na styk", a hydrofor standardowy (bezprzeponowy).

Pakujesz się w dodatkowy obowiązek regularnego biegania do filtra i odkręcania zaworków, czekania z zegarkiem w ręku kilkanaście minut i znów kręcenia zaworkami. Za takie pieniądze możesz już znaleźć zestawy z automatyczną głowicą (nie mówię, że są lepsze - efekt będzie taki sam, ale są dużo wygodniejsze w obsłudze).

W badaniach nie masz twardości (ale jest niska przewodność). Po cudownym Dolmixie twardość na pewno wzrośnie.

Do tego masz niskie pH - na żelazo powinno wystarczyć, ale nawet po napowietrzeniu może zostać trochę manganu.

QUOTE]

Twardość wzrośnie max o 0,5 stopnia,ale i PH lekko pójdzie do góry i dzięki temu bardziej prawdopodobne że złoże usunie mangan.

Ale jedno jest pewne nie go przybędzie.

Oby tak było, ale nadal to tylko "prawdopodobnie" ;) Zawsze przecież możesz mu "uratować" sytuacje dostawiając kolejny zbiornik... dobra nie będę złośliwy ;)

Przed każdą głowicą powinien być filtr wstępny, niezależnie od producenta.

Jeśli go nie zamontujesz a masz w miarę niezłą wodę to raczej nic się nie stanie, ale jak jesteś na końcu sieci, albo masz dużo zanieczyszczeń (np. rdza z rur) to mogą one w najgorszym wypadku powodować uszkodzenie uszczelek w głowicy - czyli częstszy serwis.

Jak to jest z głowicami clacka czy wymagane jest zastosowanie wkładu filtracyjnego przed głowicą bo spotkałem się z opinią, że przy nich nie są potrzebna!

Niestety musisz stosować filtr wstępny.Glowica Clacka ma słaby silnik który będzie się blokował na zanieczyszceniach z sieci.

Niestety musisz stosować filtr wstępny.Glowica Clacka ma słaby silnik który będzie się blokował na zanieczyszceniach z sieci.

Ten "słaby" silniczek potrafi złamać trzpień tłoka - tylko po co? Nie lepiej wyświetlić błąd i poinformować o potrzebie czyszczenia?

Czy wymontowanie anody z podgrzewacza ciepłej wody wystarczy by przy złożu CR200 nie było przykrego zapachu?

Jakie są inne minusy stosowania CR?

Z praktyki - tak, wystarczy.

Z innych minusów - zmiękcza do zera (można zastosować mieszacz), ale nie wiem czy można to uznać za minus złoża zmiękczającego.

Pompa powinna dać radę "na styk", a hydrofor standardowy (bezprzeponowy).

Pakujesz się w dodatkowy obowiązek regularnego biegania do filtra i odkręcania zaworków, czekania z zegarkiem w ręku kilkanaście minut i znów kręcenia zaworkami. Za takie pieniądze możesz już znaleźć zestawy z automatyczną głowicą (nie mówię, że są lepsze - efekt będzie taki sam, ale są dużo wygodniejsze w obsłudze).

W badaniach nie mam twardości bo nie wiedziałem że twardość to wapń i magnez (zawartość sumaryczna), a baba w sanepidzie nam nie podpowiedziała.

Czy ta przewodność ma związek z twardością (niska znaczy dobra) ?

Nie słyszałem jeszcze o przypadku aby mętność się pojawiła po złożu. Każde złoże po uruchomieniu wymaga wypłukania i wtedy woda może być mętna, ale to powinno pójść do ścieków.
W badaniach nie mam twardości bo nie wiedziałem że twardość to wapń i magnez (zawartość sumaryczna), a baba w sanepidzie nam nie podpowiedziała.

Czy ta przewodność ma związek z twardością (niska znaczy dobra) ?

Przewodność ma związek z twardością, ale nie jest to stała zależność. Generalnie tak niska przewodność sugeruje też dość niską twardość. Jak będzie niska twardość to dolmix będzie się szybciej rozpuszczał i będzie trzeba go szybciej uzupełniać.

Pompę już masz do tego zbiornik 300l bezprzponowy.

Tzn. pompa głębinowa ze studni bezpośrednio będzie tłoczyć wodę do hydroforu bezprzeponowego przez aspirator i następnie do tego odżelaziacza ?

Muszę mieć taki duży zbiornik,myślałem o 150 L, Np czy ten jest bezprzeponowy ?:

http://allegro.pl/zbiornik-hydrofor-150l-ocynk-hydroforowy-wys-24h-i1686938946.html

Tzn. pompa głębinowa ze studni bezpośrednio będzie tłoczyć wodę do hydroforu bezprzeponowego przez aspirator i następnie do tego odżelaziacza ?

Tak.

Muszę mieć taki duży zbiornik,myślałem o 150 L, Np czy ten jest bezprzeponowy ?:

http://allegro.pl/zbiornik-hydrofor-150l-ocynk-hydroforowy-wys-24h-i1686938946.html

W opisie nigdzie nie ma informacji że jest przeponowy więc raczej można założyć że jest OK - ale nie zaszkodzi się upewnić telefonicznie.

Zasada jest taka jak piszesz.

Aby żelazo się odfiltrowało musi być czas na przewartościowanie się żelaza. Do tego służy zbiornik, im większy zbiornik tym czas miedzi napowietrzeniem a odfiltrowaniem jest dłuższy. Stosując zbiornik 150 litrów musisz się liczyć z tym że przy np. napełnianiu szybko wanny może spadać jakość wody.