Jastrząb 30.11.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Dzięki Panowie za rady. Najprawdopodobniej odległość między studniami to będzie około 3m. Czy tak może być?To raczej trudne. Zarowno Ty jak i sasiad musicie sie odsunac chyba 5m od granicy dzialki. Wiec jakby nie kombinowac, to raczej kolo 10m miedzy studniami minimalnie wyjdzie. Czytałem niedawno, że ceny wody mają nawet 5 razy wzrosnąć w przeciągu najbliższych kilku lat. To może jednak studnia to wcale nie takie złe rozwiązanie? Podwyzka moze wynikac z kosztow ponoszonych na modernizaje sieci wod-kanalizacyjnej, wymaganej przez EU. Ale co to oznacza dla mnie tego nikt nie potrafi powiedziec. Moja gmina zrobila co trzeba - zbudowala siec kanalizacyjna, wodna. Woda scieki kosztuje iles tam. Czy jak jakas gmina na drugim koncu polski tego nie zrobila, to ja bede za to w rachunkach placil? A to ciezko powiedziec. Jesli rzad zechce przewalic kary unijne na kazdy samorzad (nawet ten ktory wymaganej modernizacji dokonal), to ja sie wypisuje z interesu. Jest szansa, że mając wywierconą głębinówkę, koszt samych urządzeń do uzdatniania wody nie przekroczy kwot rzędu 5-7 tys. zł? Bez hydroforu i pompy. To oddzielny zakup.Jak Ci juz pisano, koszt sporego urzadzenia to okolo 3000PLN. Wiec na zmiekczacz i odzelaaziacz powinna taka kwota starczyc. Ale dopoki nie poznasz skladu wody nie bierz tego za pewnik. Rozglądając się w okolicy po firmach to proponowano mi zakup odżelaziacza, odkamieniacza i filtra mechanicznego. Koszt 5 tys. zł. I sugerowano, że wszystkie te urządzenia raczej w ciągu 5-7 lat będę musiał wymienić na nowe. Czyli kolejne 5 tys. u nich zostawić. Bo złoża się nie wymienia i muszę kupić nowe z nowa obudową z całym systemem automatycznym. To prawda?No to Cie firmy ewidentnie oklamuja. Oczywiscie ze sie zloza wymienia. Sam tymi recami to raz robilem Nic wielkiego. Ile dane zloze wytrzyma zalezy od skladu wody i rodzaju zloza. Koszt wymiany zloza w sporym filtrze to tak pewnie 500-1000PLN zaleznosci od wielkosci i typu zloza. Po paru latach glowica sterujaca tez moze jakiegos serwisu czy czesci zamiennych wymagac, ale czemu od razu nowa kupowac. Czemu zas sam zbiornik nalezaloby po 5-7 latach wyrzucac to juz zupelnie nie lapie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 01.12.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam,Mam takie pytanie odnośnie baterii (kranu) do filtrowanej wody. Do tej pory w starej kuchni miałem założoną osobną wylewkę do lania wody filtrowanej (filtr był pod zlewem - obudowa 10''. Chciałem wodę do picia/gotowania, to napuszczałem z tej wylewki podpiętej pod filtr. Natomiast do mycia, płukania używałem zwyczajnej baterii (bez podłączenia do filtru). I taka sytuacja była dla mnie naturalna. Teraz w większej kuchni paradoksalnie nie mam miejsca na drugą wylewkę i się zastanawiam, czy moje podejście z dwoma wylewkami jest poprawne? Czy wszystko będzie działać bez problemu (tzn. odpowiednio filtrować i nie zużywać się dużo szybciej), jeśli filtr zamontowałbym na zimnej wodzie pod zlewem (czyli de facto filtrowałoby mi całą zimną wodę i do picia i do zmywania). Czy takie podejście jest poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.12.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam, Mam takie pytanie odnośnie baterii (kranu) do filtrowanej wody. Do tej pory w starej kuchni miałem założoną osobną wylewkę do lania wody filtrowanej (filtr był pod zlewem - obudowa 10''. Chciałem wodę do picia/gotowania, to napuszczałem z tej wylewki podpiętej pod filtr. Natomiast do mycia, płukania używałem zwyczajnej baterii (bez podłączenia do filtru). I taka sytuacja była dla mnie naturalna. Teraz w większej kuchni paradoksalnie nie mam miejsca na drugą wylewkę i się zastanawiam, czy moje podejście z dwoma wylewkami jest poprawne? Czy wszystko będzie działać bez problemu (tzn. odpowiednio filtrować i nie zużywać się dużo szybciej), jeśli filtr zamontowałbym na zimnej wodzie pod zlewem (czyli de facto filtrowałoby mi całą zimną wodę i do picia i do zmywania). Czy takie podejście jest poprawne? Jeśli będziesz filtrował więcej wody to logiczne jest, że będziesz szybciej zużywał filtr (czyli będzie trzeba go częściej wymieniać). Jeśli masz tylko filtr sedymentacyjny (piankowy lub sznurkowy) to nie jest to jakiś wielki koszt i wydaje mi się, że powinieneś taki filtr założyć na wejściu wody do całego domu (jeśli mieszkasz w bloku to są też takie filtry do wody ciepłej). Jeśli to jakiś filtr zmiękczający, węglowy czy jeszcze jakiś to tu już bym się zastanawiał czy warto. No i kwestia rozmiaru - na jeden kran będzie pasował każdy rozmiar, a na całe mieszkanie to już zależy od liczby punktów odbioru wody i przepływu (trzeba to policzyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.12.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam, Mam takie pytanie odnośnie baterii (kranu) do filtrowanej wody. Do tej pory w starej kuchni miałem założoną osobną wylewkę do lania wody filtrowanej (filtr był pod zlewem - obudowa 10''. Chciałem wodę do picia/gotowania, to napuszczałem z tej wylewki podpiętej pod filtr. Natomiast do mycia, płukania używałem zwyczajnej baterii (bez podłączenia do filtru). I taka sytuacja była dla mnie naturalna. Teraz w większej kuchni paradoksalnie nie mam miejsca na drugą wylewkę i się zastanawiam, czy moje podejście z dwoma wylewkami jest poprawne? Czy wszystko będzie działać bez problemu (tzn. odpowiednio filtrować i nie zużywać się dużo szybciej), jeśli filtr zamontowałbym na zimnej wodzie pod zlewem (czyli de facto filtrowałoby mi całą zimną wodę i do picia i do zmywania). Czy takie podejście jest poprawne? A to zalezy od paru rzeczy: - woda wodociagowa czy ze studni - jakie sa zarzuty do wody, ze ja filtrujesz, albo inaczej co tym filtrem chcesz usunac z wody, - co siedzie w tym 10" filtrze, wegiel, polipropylen, a moze wklad zmiekczajacy? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 01.12.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 1. Woda jest z wodociągów2/3. Filtr węglowy (ma na celu ogólnie usunąć różne metale ciężkie i inne dodatki mendelejewa;)Na wejściu do domu mam założony filtr piankowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Od dłuższego czasu zabieram się za zakup zmiękczacza. Zgodnie z wytycznymi chciałem coś poskładać z markowych komponentów, jednakże mam okazję kupić Buderus Loga Nice 30 w dobrej cenie (znajomy handluje). Wiem że na forum z niechęcią patrzycie na tego typu chińskie wynalazki, jednakże dla mnie również istotna jest cena, a dokładniej stosunek ceny do jakości. Czy wiele stracę kupując ten zmiękczacz? Czy jest on aż tak zły, że nawet "za darmo" nie warto się za nim oglądać?Z góry dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.12.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 1. Woda jest z wodociągów 2/3. Filtr węglowy (ma na celu ogólnie usunąć różne metale ciężkie i inne dodatki mendelejewa;) Na wejściu do domu mam założony filtr piankowy. Jesli woda nie smierdzi chlorem, tudziez nie ma zastrzezen co do metnosci, barwy, to moim skromnym zdaniem nie ma potrzeby stosowac wegla. Wodociagi maja obowiazek trzymania wszystkich parametrow wody w normie. Jesli woda jest metna, chlorowana to wtedy jak najbardziej wegiel powinien pomoc. Im wiecej takiej wody puscisz przez filtr, tym szybciej trzeba bedzie wklad wymienic czyli wieksze koszty. Stosowanie filtra na wszelki wypadek, nawet nie wiedzac czy jest potrzebny to troche dzialanie psychologiczne. Wiesz ze masz te "rozne metale ciezkie" w wodzie? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.12.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Od dłuższego czasu zabieram się za zakup zmiękczacza. Zgodnie z wytycznymi chciałem coś poskładać z markowych komponentów, jednakże mam okazję kupić Buderus Loga Nice 30 w dobrej cenie (znajomy handluje). Wiem że na forum z niechęcią patrzycie na tego typu chińskie wynalazki, jednakże dla mnie również istotna jest cena, a dokładniej stosunek ceny do jakości. Czy wiele stracę kupując ten zmiękczacz? Czy jest on aż tak zły, że nawet "za darmo" nie warto się za nim oglądać? Z góry dzięki za opinię. Akurat dla Buderusa w Polsce zmiękczacze składa firma z Poznania Nie jest to szczyt możliwości, ale nie jest to też sama chińszczyzna. Pytanie czy ta atrakcyjna cena jest naprawdę atrakcyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 A jaka jest naprawdę atrakcyjna? Myślę że udałoby mi się go dostać w granicach 1800, nie jestem pewien, bo rozmawiałem z nim jakiś czas temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 01.12.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 J Stosowanie filtra na wszelki wypadek, nawet nie wiedzac czy jest potrzebny to troche dzialanie psychologiczne. Wiesz ze masz te "rozne metale ciezkie" w wodzie? marcin Twardych liczb nie mam - tak jakoś założyłem, że mieszkając na śląsku, to coś takiego może być. Nawet jeśli ołów byłby w normie, to chyba jeszcze lepiej, jakby go było jeszcze mnie... hmm, może rzeczywiście nie ma sensu stosować filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.12.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 A jaka jest naprawdę atrakcyjna? Myślę że udałoby mi się go dostać w granicach 1800, nie jestem pewien, bo rozmawiałem z nim jakiś czas temu... Jakbyś go mial za 1400 to by było faktycznie atrakcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 A jeśli za 1800, to już nie warto? Jestem w stanie mieć za tę cenę coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.12.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Czy warto to osobna kwestia - pytanie jaką wersję ci proponują (jest sporo opcji dodatkowych). Za 1800 możesz już kupić całkiem dobry zestaw - jeśli proponują ci full opcję to może i warto.... ...a za 1200 możesz mieć oryginalnego chińczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 01.12.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 a jeszcze pytanie o wkłady do filtra na wejściu do domu. Człowiek się nie zna, i kupi filtr piankowy, a potem się dowiaduje, że jest jeszcze jakiś mikronaż. Okazało, się, że zakupiłem filtry z mirkonażem 1. Nadadzą się one na filtr za wodomierzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Czy warto to osobna kwestia - pytanie jaką wersję ci proponują (jest sporo opcji dodatkowych). Za 1800 możesz już kupić całkiem dobry zestaw - jeśli proponują ci full opcję to może i warto.... Kurcze patrzę na stronie buderusa i żadnych opcji nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.12.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Im mniejszy mikronaż tym dokładniejszy filtr. Ten co kupiłeś będzie pasował ale pewnie szybciej się zapcha niż np 10- czy 20-mikronowy (bo zatrzyma więcej zanieczyszczeń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.12.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Kurcze patrzę na stronie buderusa i żadnych opcji nie widzę... Czy głowica jest objętościowa? Czy ma możliwość ustawienia twardości (mieszacz)? Czy jest bypass? Czy w zestawie jest filtr wstępny? Jak długa gwarancja? Jak drogie przeglądy? itp... bo na to jaki jest tam jonit to raczej nie wpłyniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 http://www.buderus.pl/files/201009071546590.09_uzdatnianie_wody.pdf Nowoczesne rozwiązanie sterownika umieszczonego na płycie zewnętrznej kompaktu.• Duża wytrzymałość systemu dzięki zastosowaniu materiałów typu NORYL GE.• Przyjazny interfejs sterowniczy.• Możliwość zdalnego sterowania.• Najwyższej jakości żywice jonowymienne.• Posiada atest higieniczny PZH.System kontroli LOGIX:• elektroniczne, logiczne (objętościowe) sterowanie,• możliwość kontroli zawartości soli,• 4 lata gwarancji na układ sterowania,• stały dostęp do informacji zawartych w pamięci sterownika. Czyli głowica objętościowa, filtrów nie ma w zestawie. Przeglądy chyba niekonieczne, bypass i mieszacz to nie wiem, ale czy czasem to nie polega na puszczeniu obejścia z zaworem, bo takie coś już w zasadzie mam przygotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.12.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Nowoczesne rozwiązanie sterownika umieszczonego na płycie zewnętrznej kompaktu. • Duża wytrzymałość systemu dzięki zastosowaniu materiałów typu NORYL GE. • Przyjazny interfejs sterowniczy. • Możliwość zdalnego sterowania. • Najwyższej jakości żywice jonowymienne. • Posiada atest higieniczny PZH. System kontroli LOGIX: • elektroniczne, logiczne (objętościowe) sterowanie, • możliwość kontroli zawartości soli, • 4 lata gwarancji na układ sterowania, • stały dostęp do informacji zawartych w pamięci sterownika. Czyli głowica objętościowa, filtrów nie ma w zestawie. Przeglądy chyba niekonieczne, bypass i mieszacz to nie wiem, ale czy czasem to nie polega na puszczeniu obejścia z zaworem, bo takie coś już w zasadzie mam przygotowane. Gwarancja musi być na całe urządzenie a nie tylko na "układ sterownika" (cokolwiek to jest). Bypass możesz zrobić na zaworach, ale ustalenie wyjściowej twardości na takich zaworach będzie trudne. Przeglądy są konieczne w każdym urządzeniu - nie tylko jak się zepsuje. Reszta parametrów jest tak ogólna, że można to samo powiedzieć o każdym urządzeniu Ważne, że jest to sterowanie objętościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 A jak działa taki bypass? Myślałem że to zwykły zawór... To jest zawór sterowany z głowicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts