Swiw 30.01.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Trudno nie zauważyć. Na każdym skrzyżowaniu widzę oblepioną bandę ochronną twoimi reklamami. Nie wiem czy zaśmiecając miasto zdobędziesz zaufanie klienta? oj, uwaga, Warszawiak! na pewno bardziej niż Ty, który zaśmieca to forum jałowymi dyskusjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.01.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Skąd te 10% to naprawdę nie wiem ale liczę na merytoryczną wypowiedz. Abstrahujac od Waszej klotni. Za opis procesu co sie dzieje i jak sie ten nadmanganian rozklada, wielkie dzieki! Zeby sie bezsensownie nie klocic, to napisz prosze ile to jest procent. Czy jak przetrzymam roztwor w 20C przez miesiac to ile mniej wiecej sie tego utleni, 5, 10, 30 czy 50%? pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 30.01.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 oj, uwaga, Warszawiak! na pewno bardziej niż Ty, który zaśmieca to forum jałowymi dyskusjami. Zadał ci pytanie Jastrząb i zadałem ci ja. Odpowiedz na nie, a nie wywijaj kota ogonem. Powtarzam jak zapomniałeś: Ile klient zaoszczędzi nadmanganianu potasu stosując twoją metodę, czyli dosypywanie co regenerację nadmanganianu? Zamiast wsypania zapasu np. na miesiąc. Niech potencjalny klient wie ile zaoszczędzi i czy to zauważy w portfelu stosując tą bzdurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 30.01.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Zadał ci pytanie Jastrząb i zadałem ci ja. Odpowiedz na nie, a nie wywijaj kota ogonem. Powtarzam jak zapomniałeś: Ile klient zaoszczędzi nadmanganianu potasu stosując twoją metodę, czyli dosypywanie co regenerację nadmanganianu? Zamiast wsypania zapasu np. na miesiąc. Niech potencjalny klient wie ile zaoszczędzi i czy to zauważy w portfelu stosując tą bzdurę. Nie widzę najmniejszego powodu dlaczego bym miał przygotowywać dla CIEBIE taką właśnie informację. Przyjdziesz kupić filtr to się dowiesz;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 30.01.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Nie widzę najmniejszego powodu dlaczego bym miał przygotowywać dla CIEBIE taką właśnie informację. Przyjdziesz kupić filtr to się dowiesz;) pozdrawiam Rozumiem. Bandy na skrzyżowaniach nie wystarczają trzeba było ci jeszcze na forum zaistnieć. Wypowiadając bzdurę musisz się liczyć na reakcję. Niestety takie wypowiedzi nie przyniosą ci klientów nawet cytując formuły z książki. Ja śmieci chińskich nie kupuję. I może bym się twoją wypowiedzią nie zajmował tylko spotkałem się z takim przypadkiem. Robię to z nadzieją że ktoś moje ostrzeżenie przeczyta i wyśmieje Cię jak takie coś zaproponujesz. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 30.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Rozumiem. Bandy na skrzyżowaniach nie wystarczają trzeba było ci jeszcze na forum zaistnieć. Wypowiadając bzdurę musisz się liczyć na reakcję. Niestety takie wypowiedzi nie przyniosą ci klientów nawet cytując formuły z książki. Ja śmieci chińskich nie kupuję. I może bym się twoją wypowiedzią nie zajmował tylko spotkałem się z takim przypadkiem. Robię to z nadzieją że ktoś moje ostrzeżenie przeczyta i wyśmieje Cię jak takie coś zaproponujesz. kupujesz kupujesz... przynajmniej mi się zdarzy do książki czasem zajrzeć Polecam na początek, żebyś się wdrożył "Uzdatnianie wody. Procesy fizyczne, chemiczne i biologiczne." J. Nawrocki, I i II Bo poza tupaniem nogą oraz biciem piany nic konstruktywnego jeszcze Twojego nie przeczytałem. Na tym i innych wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 30.01.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 kupujesz kupujesz... przynajmniej mi się zdarzy do książki czasem zajrzeć Polecam na początek, żebyś się wdrożył "Uzdatnianie wody. Procesy fizyczne, chemiczne i biologiczne." J. Nawrocki, I i II Bo poza tupaniem nogą oraz biciem piany nic konstruktywnego jeszcze Twojego nie przeczytałem. Na tym i innych wątkach. A jak myślisz, skad te słowa: cytując formuły z książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
df950 30.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak pozbyć się zapachu siarkowodoru z wody bez napowietrzania? Posiadam filtr ze złożem CR100 wielkości 13x54. Po filtracji zapach pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 30.01.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak pozbyć się zapachu siarkowodoru z wody bez napowietrzania? Posiadam filtr ze złożem CR100 wielkości 13x54. Po filtracji zapach pozostaje. Rozumiem, że zapach siarkowodoru dotyczy wody zimnej (jeśli tylko ciepłej to rozwiązanie będzie inne). Siarkowodór można łatwo rozpoznać. Szybko się ulatnia i po kilkunastu sekundach woda w szklance powinna być bezwonna. Można spróbować wkład do obudowy BB, ze złożem KDF (stop miedzi i cynku). Przekształca H2S z postaci gazowej do nierozpuszczalnych siarczków, nieszkodliwych zresztą. Poza redukcją siarkowodoru ma również działanie antybakteryjne. Kilka razy pomogło. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 30.01.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Można spróbować wkład do obudowy BB, ze złożem KDF (stop miedzi i cynku) PawełStop miedzi i cynku, to tzw. mosiądz. Czyli, jak rozumiem, po przepuszczeniu wody przez samowar, zapach siarkowodoru zniknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.01.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 hehe - stop to to nie jest Ma jednak wadę - jest cholernie drogi i wszelkie wkłady robione hurtowo (zapewne w państwie na CH...) są jednorazowe i zawierają go niewielkie ilości. Można go dosypać bezpośrednio do zbiornika z innym złożem, ale tu z kolei powstaje problem regeneracji - trzeba ją przeprowadzić gorącą wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 30.01.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 hehe - stop to to nie jest to była tylko cytata:)ale tu z kolei powstaje problem regeneracjiAlbo utylizacji. Zawsze można wyrzucić do lasu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 31.01.2012 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jak pozbyć się zapachu siarkowodoru z wody bez napowietrzania? Posiadam filtr ze złożem CR100 wielkości 13x54. Po filtracji zapach pozostaje.Najtańszym i najlepszym sposobem na usunięcie siarkowodoru jest napowietrzenie wody (warunkiem jest posiadanie zbiornika hydroforowego bez membrany). Tzw. aspirator + zbiornik (np.300 l) + wymiana, to ok. 1500 zł. Spokój na lata + gratis (utlenianie żelaza, manganu, obniżenie utlenialności, podwyższenie pH, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 31.01.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jak pozbyć się zapachu siarkowodoru z wody bez napowietrzania? Posiadam filtr ze złożem CR100 wielkości 13x54. Po filtracji zapach pozostaje. Padłeś ofiara bezczelnej reklamy w której CR jest dobry na wszystko. Niestety w polskich warunkach na usunięcie siarkowodoru jest metoda opisana przez Free_shopa. Ty powinieneś od tego zacząć. A to jest jedyne rozwiązanie ratujące sytuację, tylko ja dodałbym jeszcze tradycyjny odżelaziacz przed CR. Chyba że masz niewielkie przekroczenie żelaza. Stosowanie wkładów wymiennych na cały dom to utopia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
df950 31.01.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Najtańszym i najlepszym sposobem na usunięcie siarkowodoru jest napowietrzenie wody (warunkiem jest posiadanie zbiornika hydroforowego bez membrany). Tzw. aspirator + zbiornik (np.300 l) + wymiana, to ok. 1500 zł. Spokój na lata + gratis (utlenianie żelaza, manganu, obniżenie utlenialności, podwyższenie pH, itp.). Mam napowietrzanie i hydrofor ,ale niewiele to pomogło w moim przypadku. Napowietrzanie to duży problem, ponieważ zbiera się utlenione żelazo w hydroforze i filtrze wstępnym. Czytałem ,że KDF pomaga. Jak się go stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 31.01.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mam napowietrzanie i hydrofor ,ale niewiele to pomogło w moim przypadku. Napowietrzanie to duży problem, ponieważ zbiera się utlenione żelazo w hydroforze i filtrze wstępnym. Czytałem ,że KDF pomaga. Jak się go stosuje? Wywal filtr wstępny, w jego miejsce zamontuj odżelaziacz, a o KDF zapomnij bo Cię zje kosztowo przy stosowaniu na cały dom. Takie filtry powinno się stosować jako zabezpieczenie a nie rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiw 31.01.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mam napowietrzanie i hydrofor ,ale niewiele to pomogło w moim przypadku. Napowietrzanie to duży problem, ponieważ zbiera się utlenione żelazo w hydroforze i filtrze wstępnym. Czytałem ,że KDF pomaga. Jak się go stosuje? Wkłady z KDF (niech będzie granulatem;)) wkładamy do filtrów narurowych. Warto aby był to jak największy wkład np: BB20 i zamontowany na wodzie już uzdatnionej. Warto się dopytać ile jest go we wkładzie (symboliczna ilość nie usunie siarkowodoru i zniechęci Cię do tego sposobu). Większość firm sprzedaje gotowe wyroby i zapewne takiej odpowiedzi nie udzieli. Nieliczne robią je na zamówienie. Tak jak wspomnieli przedmówcy, koszty eksploatacji są dość wysokie i występuje kłopot z regeneracją. Montaż na końcu stacji przedłuży trochę jego żywotność. Większość wyrzuca je do kosza, niektórzy pewnie do lasu. Gdzieś czytałem, że próbowano płukać biegiem wstecznym ale efektów nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 31.01.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mam napowietrzanie i hydrofor ,ale niewiele to pomogło w moim przypadku.Może głupie pytanie, ale czy masz zamontowany na zbiorniku odpowietrznik? Sprawdź też jak długo od załączenia się pompy działa aspirator. Napowietrzanie to duży problem, ponieważ zbiera się utlenione żelazo w hydroforze i filtrze wstępnym.Nie nazwałbym tego problemem, wręcz przeciwnie tak ma być. Odciąża to filtr z CR, który już nie musi usuwać żelaza (mniejsza ilość regeneracji, mniejsze zużycie soli...). Co do filtra wstępnego, zawsze możesz kupić filtr z płukaniem (automatycznym lub ręcznym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blantator 31.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam pomocy, przebijam się przez forum i nie widzę rozwiązania mojego problemu.Zanim wkleję moje badania dodam, że wody gruntowe bardzo wysokie 1,5m, ujęcie na 6m, szambo 15m od ujęcia.Mam zbiornik na solar 300l, i 150l przeponowy hydroforowy. Pomocy co robić ? nową głębszą studnie czy bawić się w lampy uv. Bakterie coli w 100ml npl 2519escherichia coli poniżej 1żelazo ug/l 1960mangan ug/l 288mętność 23twardość 292 reszta w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 31.01.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam pomocy, przebijam się przez forum i nie widzę rozwiązania mojego problemu. Zanim wkleję moje badania dodam, że wody gruntowe bardzo wysokie 1,5m, ujęcie na 6m, szambo 15m od ujęcia. Mam zbiornik na solar 300l, i 150l przeponowy hydroforowy. Pomocy co robić ? nową głębszą studnie czy bawić się w lampy uv. Bakterie coli w 100ml npl 2519 escherichia coli poniżej 1 żelazo ug/l 1960 mangan ug/l 288 mętność 23 twardość 292 reszta w normie Czerpanie wody z 6 m jest dość ryzykowne i traktuj ją jako ostateczność . Nigdy nie będziesz wiedział co pijesz. Po każdym deszczu będzie się zmieniać twoja woda. Zapytaj się sąsiadów na jakiej głębokości mają studnie, gdyż nie zawsze można wykonać głębszą studnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts