Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Według mnie 18 m głębokości studni to najlepsze rozwiązanie. Według mnie lampa powinna być zabezpieczeniem, a nie środkiem na problemy.

dokładnie, kopać nową i to jak najdalej od szamba, być może jest nieszczelne.

chlorować całą instalację i profilaktycznie lampę UV

Może głupie pytanie, ale czy masz zamontowany na zbiorniku odpowietrznik? Sprawdź też jak długo od załączenia się pompy działa aspirator.

Nie mam odpowietrznika. Jakie ma on znaczenie? Aspirator teraz mam całkowicie odkręcony, wiec teraz nie działa i woda dzięki temu wg. mnie mniej śmierdzi.

Nie mam odpowietrznika. Jakie ma on znaczenie? Aspirator teraz mam całkowicie odkręcony, wiec teraz nie działa i woda dzięki temu wg. mnie mniej śmierdzi.
Odpowietrznik automatyczny (np. taki http://www.afriso.pl/pionowy-z-zaworem-stopowym-frac12-gz-p-703.html?page=1&cPath=1_532_542&zenid=431391b3f279f562ecef5c17adfe4a1b) montuje się aby utrzymać poziom poduszki powietrznej na odpowiedniej wysokości.

Jeżeli masz siarkowodór w wodzie to, najprościej mówiąc, powietrze zasysane przez aspirator "wypycha" go. Bez odpowietrznika siarkowodór nadal pozostaje w wodzie.

Czy masz siarkowodór, czy nie, to w przypadku napowietrzania zawsze powinien być zamontowany odpowietrznik.

Edytowane przez free_shop

Witam pomocy, przebijam się przez forum i nie widzę rozwiązania mojego problemu.

Zanim wkleję moje badania dodam, że wody gruntowe bardzo wysokie 1,5m, ujęcie na 6m, szambo 15m od ujęcia.

Mam zbiornik na solar 300l, i 150l przeponowy hydroforowy. Pomocy co robić ? nową głębszą studnie czy bawić się w lampy uv.

Bakterie coli w 100ml npl 2519

escherichia coli poniżej 1

żelazo ug/l 1960

mangan ug/l 288

mętność 23

twardość 292

reszta w normie

Zgadzam się z przedmówcami - woda na tak małej głębokości może się zmieniać po każdych opadach... a kilka metrów niżej możesz trafić na zupełnie inne parametry. I wtedy się okaże czy warto to uzdatniać czy nie...

Odpowietrznik automatyczny (np. taki http://www.afriso.pl/pionowy-z-zaworem-stopowym-frac12-gz-p-703.html?page=1&cPath=1_532_542&zenid=431391b3f279f562ecef5c17adfe4a1b) montuje się aby utrzymać poziom poduszki powietrznej na odpowiedniej wysokości.

Jeżeli masz siarkowodór w wodzie to, najprościej mówiąc, powietrze zasysane przez aspirator "wypycha" go. Bez odpowietrznika siarkowodór nadal pozostaje w wodzie.

Czy masz siarkowodór, czy nie, to w przypadku napowietrzania zawsze powinien być zamontowany odpowietrznik.

W którym miejscu mam go zamontować?

W którym miejscu mam go zamontować?
Najprościej jest wyrzucić rurkę wodowskazu. Na dolny króciec zakładasz korek z gwintem wewnętrznym. Na górny króciec nakręcasz kolanko, w kolanko wkręcasz odpowietrznik (najlepiej z zaworem stopowym).

Bardziej poprawnie powinno się połączyć dolny i górny króciec rurką 1/2 cala. na rurce zamontować trójnik, w trójnik wkręcić kolanko z odpowietrznikiem. Odpowietrznik powinien być zamontowany na wysokości 1/4 - 1/3 (licząc od góry zbiornika). Oczywiście aby dało się to wszystko skręcić na rurce musi być holender.

Proszę o pomoc w dobrze Stacji Uzdatniania Wody (SUW).

Instalacja:

studnia głębinowa

pompa (wydajność 100l/m, 92m podnoszenia) zainstalowana na 21 metrach,

30 metrów PE40 (studnia - budynek) do zbiornika ciśnieniowego 300l (klasyczny powietrzny ocynk)

Badania:

Utlenialnosc mg O2/l 1,5 ± 0,15

Twardosc ogólna (CaCO3) mg/l 216 ± 4

Amoniak mg/l 0,27 ± 0,02

Azotyny mg/l poniżej 0,006

Azotany mg/l poniżej 0,50

Chlorki mg/l 6,0 ± 0,3

Żelazo μ g/l 1008 ± 101

Mangan μ g/l 135 ± 14

Metnosc NTU 3,9 ± 0,5

Barwa(Pt) mg Pt/l 25 ± 5

Zapach nieakceptowalny

Odczyn pH 7,5 ± 0,2

Bakterie oki, czyli 0.

Zużycie wody:

6 kranów (~10l)

1 wanna (16l)

1 prysznic (16l)

suma: 76l/m - 4,5m3 przy jednoczesnym maksymalnym zużyciu

Za średnie zużycie trzeba przyjąć 1 - 2 m3. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Jakie złoże i jak duże proponujecie, jaki produkt? Pewnie na I stopniu Fe/Mn a z mętnością i zapachem.

Co do twardości to mam mieszane uczucia. Nie widzę problemu z usunięciem popłuczyn z solanki.

Tylko czy warto grzebać przy twardości. Przeczytałem cały wątek i dla jasności zajrzałem do zaleceń WHO z 2008r.

Wyszło na to, że nie ma zaleceń. Powiedziane jest tylko, że twardość poniżej 100 mg/l może powodować korozję instalacji.

Twardość powyżej 200 mg/l może powodować osiadania kamienia. Nie ma zaleceń zdrowotnych.

Pozdrawiam.

Proszę o pomoc w dobrze Stacji Uzdatniania Wody (SUW).

Instalacja:

studnia głębinowa

30 metrów PE40 (studnia - budynek) do zbiornika ciśnieniowego 300l (klasyczny powietrzny ocynk)

Badania:

Amoniak mg/l 0,27 ± 0,02

Chlorki mg/l 6,0 ± 0,3

Żelazo μ g/l 1008 ± 101

Mangan μ g/l 135 ± 14

Metnosc NTU 3,9 ± 0,5

Barwa(Pt) mg Pt/l 25 ± 5

Zapach nieakceptowalny

Odczyn pH 7,5 ± 0,2

Bakterie oki, czyli 0.

Zużycie wody:

6 kranów (~10l)

1 wanna (16l)

1 prysznic (16l)

suma: 76l/m - 4,5m3 przy jednoczesnym maksymalnym zużyciu

Za średnie zużycie trzeba przyjąć 1 - 2 m3. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Jakie złoże i jak duże proponujecie, jaki produkt? Pewnie na I stopniu Fe/Mn a z mętnością i zapachem.

Co do twardości to mam mieszane uczucia. Nie widzę problemu z usunięciem popłuczyn z solanki.

Tylko czy warto grzebać przy twardości. Przeczytałem cały wątek i dla jasności zajrzałem do zaleceń WHO z 2008r.

Wyszło na to, że nie ma zaleceń. Powiedziane jest tylko, że twardość poniżej 100 mg/l może powodować korozję instalacji.

Twardość powyżej 200 mg/l może powodować osiadania kamienia. Nie ma zaleceń zdrowotnych.

Pozdrawiam.

Masz niewielkie przekroczenie żelaza, więc masz możliwość zastosowania kilku wariantów.

Urządzenie regenerowane nadmanganianem pasatu lub odżelaziacz tradycyjny.

Osobiście polecam drugą wersję w szczególności że masz dobry do tego celu zbiornik hydroforowy. W twojej wodzie jest najprawdopodobniej siarkowodór, a ja uważam iż napowietrzenie i filtracja na tradycyjnym odżelaziaczu jest najlepsza aby go się pozbyć bez przyszłych problemów.

Zacznij używać tego rozwiązania przez trzy miesiące. W tym czasie odżelaziacz się „wpracuje” i wówczas zrób kolejną analizę aby sprawdzić efekty. Będziesz też miał czas na sprawdzenie czy twardość którą masz będzie dla Ciebie uciążliwa.

30 metrów PE40 (studnia - budynek)

Te dane nie wystarczą. Podaj typ pompy, albo link z charakterystyką.

Badania:

Amoniak mg/l 0,27 ± 0,02

Chlorki mg/l 6,0 ± 0,3

Żelazo μ g/l 1008 ± 101

Mangan μ g/l 135 ± 14

Metnosc NTU 3,9 ± 0,5

Barwa(Pt) mg Pt/l 25 ± 5

Zapach nieakceptowalny

Odczyn pH 7,5 ± 0,2

Bakterie oki, czyli 0.

Przekroczone: barwa, mętność, żelazo, mangan, zapach.

Często nie zgadzam się z "Hytrym", ale w tym przypadku chyba ma rację :(. Zapach ("nieakceptowalny"), to prawdopodobnie siarkowodór. Zapach gnilny, roślinny można wykluczyć ze względu na niską utlenialność. Z przykrością muszę się przyznać, ale też zastosowałbym technologię, jaką zaproponował W/W. Czyli: aspirator przed zbiornikiem hydroforowym, za zbiornikiem tradycyjny odżelaziacz.

Str. 382. Gdyby wszyscy klienci byli tak dociekliwi, to dla nas (hydraulików) nie byłoby pracy :(. Nie chce mi się teraz grzebać w trzeciej edycji zaleceń WHO, ale w drugiej proponowano twardość 8 st. niemieckich. Taka twardość jest wymagana ze względów zdrowotnych (jeżeli ktoś pije li tylko "kranówę"). Wapń i magnez można uzupełniać pijąc mleko, jedząc czekoladę itp. Edytowane przez free_shop

Te dane nie wystarczą. Podaj typ pompy, albo link z charakterystyką.

Pedrollo 4sr 14, foto z charakterystyką:

http://img.bazarek.pl/75548/6797/679791/12268966064b69617c886e8.jpg

http://img.bazarek.pl/75548/6797/679791/4825716484b6961a4d6581.jpg

Przekroczone: barwa, mętność, żelazo, mangan, zapach.

Często nie zgadzam się z "Hytrym", ale w tym przypadku chyba ma rację :(. Zapach ("nieakceptowalny"), to prawdopodobnie siarkowodór. Zapach gnilny, roślinny można wykluczyć ze względu na niską utlenialność. Z przykrością muszę się przyznać, ale też zastosowałbym technologię, jaką zaproponował W/W. Czyli: aspirator przed zbiornikiem hydroforowym, za zbiornikiem tradycyjny odżelaziacz.

Co należy rozumieć przez ,,tradycyjny odżelaziacz''? Mówimy tutuj tradycyjnym złożu (czyli jakim?). Czy zbiorniku ocynkowanym jaki sprzedaje np. Otago/Wimest?

Str. 382. Gdyby wszyscy klienci byli tak dociekliwy, to dla nas (hydraulików) nie byłoby pracy :(. Nie chce mi się teraz grzebać w trzeciej edycji zaleceń WHO, ale w drugiej proponowano twardość 8 st. niemieckich. Taka twardość jest wymagana ze względów zdrowotnych (jeżeli ktoś pije li tylko "kranówę"). Wapń i magnez można uzupełniać pijąc mleko, jedząc czekoladę itp.

Dla pewności sprawdziłem to jeszcze raz:

Hardness in water is caused by dissolved calcium and, to a lesser extent, magnesium.

It is usually expressed as the equivalent quantity of calcium carbonate.

Depending on pH and alkalinity, hardness above about 200 mg/litre can result

in scale deposition, particularly on heating. Soft waters with a hardness of less than

about 100 mg/litre have a low buffering capacity and may be more corrosive to water

pipes.

A number of ecological and analytical epidemiological studies have shown a statistically

significant inverse relationship between hardness of drinking-water and cardiovascular

disease. There is some indication that very soft waters may have an adverse

effect on mineral balance, but detailed studies were not available for evaluation.

No health-based guideline value is proposed for hardness. However, the degree of

hardness in water may affect its acceptability to the consumer in terms of taste and

scale deposition (see chapter 10).

Ważne jest ostatnie zdanie: brak zaleceń (ze wskazaniem na smak i odkładanie się kamienia).

Pozdrawiam.

Masz niewielkie przekroczenie żelaza, więc masz możliwość zastosowania kilku wariantów.

Urządzenie regenerowane nadmanganianem pasatu lub odżelaziacz tradycyjny.

Osobiście polecam drugą wersję w szczególności że masz dobry do tego celu zbiornik hydroforowy. W twojej wodzie jest najprawdopodobniej siarkowodór, a ja uważam iż napowietrzenie i filtracja na tradycyjnym odżelaziaczu jest najlepsza aby go się pozbyć bez przyszłych problemów.

Zacznij używać tego rozwiązania przez trzy miesiące. W tym czasie odżelaziacz się „wpracuje” i wówczas zrób kolejną analizę aby sprawdzić efekty. Będziesz też miał czas na sprawdzenie czy twardość którą masz będzie dla Ciebie uciążliwa.

Z dwóch w/w możliwości zdecydowanie odrzucam regenerację nadmanganieniem potasu. Pozostaje tradycyjny odżelaziacz, tylko co należy przez to rozumieć?

W jaki domowy sposób mogę określić czy ten zapach to siarkowodór? Na teraz mogę powiedzieć, że jak pobieram wodę z kranu, po przejściu przez zbiornik ciśnieniowy to nie czuję ,,jakiegoś mocnego'' zapachu. Dziwne też jest, że sanepid nie określił typu zapachu w badaniu.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

wlasnie odebralem wyniki badania wody i propozycje jej uzdatniania wiec chcialbym zapytac czy ma to rece i nogi

metnosc 1 mg SiO2/dm3

barwa 5 mg Pt/dm3

Odczyn 5,9

Twardosc ogolna 160 mg CaCo3/dm3

Zelazo ogolne 0,02 ,g Fe/dm3

Mangan 0,17 mg Mn/dm3

Amoniak 0,04 NH4/dm3

Azotany 11,9 mg NO3/dm3

Azotyny 1,315 mg NO2/dm3

Przewodnosc wlasciwa 480 us/cm

Utlenialnosc 8 mg O2/dm3

Propozycja uzdatnienia:

filtr narurowy do usowania zanieczyszczen mechanicznych

szesciostopniowy filtr odwrocona osmoza na wode pitna z oddzielna wylewka

ewentualna opcja to filtr weglowy na caly dom.

Teraz kilka pytan:

-czy warto zastosowac zmiekczac-chodzi mi glownie o to, zeby kamien sie nie wytracal na bateriach itp

-czy wode z odwroconej osmozy moge podpiac po prostu zamiast zimnej wody do kranu-jakos srednio mi sie widzi dodatkowa wylewka, a w zlewozmywaku raczej naczyn nie bedziemy myli-od tego jest zmywarka-a nawet jesli to i tak raczej cieplej wody sie do tego uzywa

-wg. firmy oferujacej filtry odczyn jest troche za niski, ale w zwiazku z tym, ze instalacja jest plastikowa, to nie ma sie co za bardzo tym przejmowac

-czy warto doplacic za dodatkowy filtr weglowy, czy to raczej zbedny gadzet

bede wdzieczny za pomoc

Witaj, jeśli chodzi o odczyn, zmiękczacz itd, to qbek17 już odpowiedział. Natomiast rozwiązanie niechcianego dodatkowego kranika na wodę filtrowaną istnieje. Faktycznie spotykam się z osobami, które wolą również tą opcję co Ty. Masz już osmozę? Jaką? Przyślij e-mail na [email protected], wyślę Ci proste rozwiązanie/podłączenie. [email protected] pozdrawiam

Z dwóch w/w możliwości zdecydowanie odrzucam regenerację nadmanganieniem potasu. Pozostaje tradycyjny odżelaziacz, tylko co należy przez to rozumieć?

Jak "znam" Hytrego to miał na myśli "złoże kwarcowe" czyli po prostu żwirek :) Takie rozwiązanie jest tanie ale wymaga czasu na wpracowanie się.

Drugą opcją (także bez regeneracji) jest złoże katalityczne czyli ruda manganu. Ta opcja będzie droższa ale działa od razu.

Można też pomieszać żwirek ze złożem aktywnym :) i myślę, że warto to rozważyć - nie będzie to dużo droższe, nie wymaga zmiany w technologii, a przy twoich (niskich) przekroczeniach da niemal 100% pewności i to bez czekania na wpracowanie się złoża.

W jaki domowy sposób mogę określić czy ten zapach to siarkowodór? Na teraz mogę powiedzieć, że jak pobieram wodę z kranu, po przejściu przez zbiornik ciśnieniowy to nie czuję ,,jakiegoś mocnego'' zapachu. Dziwne też jest, że sanepid nie określił typu zapachu w badaniu.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Szkoda że nie piszesz gdzie masz swoją budowę. Możliwe że pani z Sanepidu w momencie poboru wody wyczuła zapach, a może profilaktycznie znając teren wykonał ten zapis. Na zasadzie „nie bój nie bój przyjdzie do Ciebie”

Co do odżelaziaczy typu Wimest to nie podlecem, gdyż to są najczęściej durze zbiorniki i później jest problem z dopukaniem złoża. Następstwem tego jest zbrylanie się złoża w którym tworzą się kanały przez które płynie woda nie filtrując się. Przy twojej pompie proponuję zastosować odżelaziacz na butli 10x54cale a max to 13x54cale. No i zastosowanie głowicy automatycznej która będzie płukała odżelaziacz niezależnie od twoich chęci pracy w domu. Co do złoża ja nie ukrywam iż do tej wody najlepszym będzie mieszanka złóż których głównym składnikiem jest dolomit. Tu zdania nie zmienię gdyż mam na nim najlepsze efekty.

Ale zgodzę się z Free_shop skontaktuj się z firmą która uzdatnia wodę i jej zaufaj. Próby kombinowania najczęściej źle się kończą.

Szkoda że nie piszesz gdzie masz swoją budowę. Możliwe że pani z Sanepidu w momencie poboru wody wyczuła zapach, a może profilaktycznie znając teren wykonał ten zapis. Na zasadzie „nie bój nie bój przyjdzie do Ciebie”

Budowa: okolice Halinów/Dębe Wielkie.

Wodę badałem w warszawskim sanepidzie - wątpie, że znają te tereny.

Co do odżelaziaczy typu Wimest to nie podlecem, gdyż to są najczęściej durze zbiorniki i później jest problem z dopukaniem złoża. Następstwem tego jest zbrylanie się złoża w którym tworzą się kanały przez które płynie woda nie filtrując się. Przy twojej pompie proponuję zastosować odżelaziacz na butli 10x54cale a max to 13x54cale. No i zastosowanie głowicy automatycznej która będzie płukała odżelaziacz niezależnie od twoich chęci pracy w domu. Co do złoża ja nie ukrywam iż do tej wody najlepszym będzie mieszanka złóż których głównym składnikiem jest dolomit. Tu zdania nie zmienię gdyż mam na nim najlepsze efekty.

Ale zgodzę się z Free_shop skontaktuj się z firmą która uzdatnia wodę i jej zaufaj. Próby kombinowania najczęściej źle się kończą.

Acha, otago/wimest to ten sam styl.

Dostałem ofertę od firmy na S. Proponują uzdatenienie wody na dwóch stopniach. Pierwszy Fe, drugi Mn. Ewentulanie zamiast Mn zmiękczacz wody do 6 stopni niemiecki:

Filtr wstepny narurowy serii Aqua Hydro 20 cali z przezroczystym kloszem 1 - 190,00

Wkład polipropylenowym 20 cali Aqua 20 FRN 90 1 - 25,00

I stopien filtracji

2. Filtr ze złożem chalcedonitowym, butla Aqua Sky 13x54”, głowica

sterujaca CLACK pracujaca w cyklu czasowym, aspirator napowietrzajacy

1 kpl. - 1 770,00

II stopien filtracji

Zmiekczacz z kationitom, butla Aqua Sky 10x35”, kompaktowy kabinet

Aqua Sky Maxi, głowica sterujaca CLACK z mieszaczem, pracujaca w

cyklu objetosciowym, zbiornik solanki w kabinecie. Układ z podwójnym

zaworem bezpieczenstwa, 25 kg soli pastylkowanej, układ dezynfekujacy

złoże.

1 kpl. 1 650,00

3. Montaż rozruch oraz elementy instalacyjne. - 1400,00

Razem: 5 035,00 + 23% VAT.

Co o tym sądzicie? Chcą to robić na złożu chalcedonitowym.

Niestety nic nie powiedzieli o zapachu. Montaż wygląda na nieźle przesacowany.

Powiedzcie mi proszę o jakich przepływności powinienem mieć SUW. Jak wcześniej napisałem jeśli zliczę maksymalny pobór wody

(otwarte wszystkie punkty z maksymalną przepustowością) to wychodzi mi 4,5m3. Ile powinienem przyjąć 30% tej wartości?

Pozdrawiam.

Budowa: okolice Halinów/Dębe Wielkie.

Wodę badałem w warszawskim sanepidzie - wątpie, że znają te tereny.

Acha, otago/wimest to ten sam styl.

Dostałem ofertę od firmy na S. Proponują uzdatenienie wody na dwóch stopniach. Pierwszy Fe, drugi Mn. Ewentulanie zamiast Mn zmiękczacz wody do 6 stopni niemiecki:

Filtr wstepny narurowy serii Aqua Hydro 20 cali z przezroczystym kloszem 1 - 190,00

Wkład polipropylenowym 20 cali Aqua 20 FRN 90 1 - 25,00

I stopien filtracji

2. Filtr ze złożem chalcedonitowym, butla Aqua Sky 13x54”, głowica

sterujaca CLACK pracujaca w cyklu czasowym, aspirator napowietrzajacy

1 kpl. - 1 770,00

II stopien filtracji

Zmiekczacz z kationitom, butla Aqua Sky 10x35”, kompaktowy kabinet

Aqua Sky Maxi, głowica sterujaca CLACK z mieszaczem, pracujaca w

cyklu objetosciowym, zbiornik solanki w kabinecie. Układ z podwójnym

zaworem bezpieczenstwa, 25 kg soli pastylkowanej, układ dezynfekujacy

złoże.

1 kpl. 1 650,00

3. Montaż rozruch oraz elementy instalacyjne. - 1400,00

Razem: 5 035,00 + 23% VAT.

Co o tym sądzicie? Chcą to robić na złożu chalcedonitowym.

Niestety nic nie powiedzieli o zapachu. Montaż wygląda na nieźle przesacowany.

Powiedzcie mi proszę o jakich przepływności powinienem mieć SUW. Jak wcześniej napisałem jeśli zliczę maksymalny pobór wody

(otwarte wszystkie punkty z maksymalną przepustowością) to wychodzi mi 4,5m3. Ile powinienem przyjąć 30% tej wartości?

Pozdrawiam.

Nie doceniasz kobiet z Sanepidu one po tylu latach pracy to Ci powiedzą jaką masz wodę po adresie.. Mieszkasz na trudnym terenie i na pewno masz siarkowodór. Dziwi mnie tylko że masz tak mało żelaza jak na Dębe Wielkie.

Złoże chalcedonitowe to ładnie brzmi marketingowo ale jest porównywalne ze żwirem filtracyjnym tylko że jest kruszone ze skały i dzięki temu ma strukturę porowatą i podobno lepiej działa. Ja wole dolomit.

Co do urządzeń zbiornik Aqua Sky jest od niedawna na rynku i nie wiadomo jak się zachowuje z czasem ( cuodzi o trwalość) no i ten czarny kolor. Proponuję poszukać oferty na belgijskich zbiornikach Structural.

Co do ceny montażu to jeżeli dają swój materiał i montują całą stację to cena nie jest wygórowana. Przecież oni muszą wyciąć całą twoją hydrofornię i i wykonać od nowa.

Wielkość urządzeń właściwa do potrzeb domu jednorodzinnego

Nie doceniasz kobiet z Sanepidu one po tylu latach pracy to Ci powiedzą jaką masz wodę po adresie.. Mieszkasz na trudnym terenie i na pewno masz siarkowodór. Dziwi mnie tylko że masz tak mało żelaza jak na Dębe Wielkie.
Niezgodze sie z powyzszym. Ja mam 3.5mg Fe. Sasiad 100m dalej w jedna strone 1mg. Sasiad 300m w druga strone ma zelazo w normie!!. Wszystkie studnie czerpia wode z podobnej gleboksoci, z pierwszej warstwy wodonosnej zaczynajacej sie okolo 60m,a ktora wedle badan ma okolo 30-40m grubosci w tym terenie.

marcin