Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbiornik Cannature 10x54, restryktor DLFC 3/4" 0.7-10 GPM, zbiornik na sól 50kg.

DLFC z tego zakresu to standard, ale sprawdź jaki masz konkretnie. Powinno to być wypisane na kolanku płukania (szare, od góry głowicy) lub jak wyjmiesz to kolanko to w nim siedzi sam restryktor i na nim jest wytłoczony opis.

Jaki injector? (kolor lub litera)

Przy tak niskich wartościach w zupełności wystarczy ci proponowany CR (i znów radziłbym jednak CR200) ale wodę będziesz miał zmiękczoną do zera.

Jeśli chcesz odżelaziacz to weź zbiornik 9x48 lub 10x54 i złoże Pyrolox/G1/Defeman - wszystko sobie poradzi. Pytanie tylko czy pompa da wystarczająco dużo wody?

dziekuje za szybka odpowiedz.

Czemu radzisz CR200? Martwi mnie ze wg. danych producenta pH wody jest bliskie granicznemu.

Moglbys rozwinac mysl o wydajnosci pompy wody ?

Zakladajac zloze CR i ww. charakterystyke wody, jak czesto powinno byc takie zloze plukane? Czy dobrze kombinuje, ze moznaby je plukac rzadziej przy ww. parametrach ?

dziekuje za szybka odpowiedz.

Czemu radzisz CR200? Martwi mnie ze wg. danych producenta pH wody jest bliskie granicznemu.

CR100 usuwa amoniak kosztem pojemności - u ciebie go nie ma (albo nie był badany) więc bardziej liczy się pojemność złoża, a ta jest wyższa w CR200. Do tego niższe wymagania płukania, więc mniej wody na regenerację. pH masz wystarczające i z zapasem.

Moglbys rozwinac mysl o wydajnosci pompy wody ?

Do odżelaziacza z ciężkim złożem na zbiorniku o średnicy 10" potrzebujesz przepływu ok 2,5 m3/h - czy twoja pompa da tyle (uwzględniając wszystkie opory)?

Zakladajac zloze CR i ww. charakterystyke wody, jak czesto powinno byc takie zloze plukane? Czy dobrze kombinuje, ze moznaby je plukac rzadziej przy ww. parametrach ?

http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr200_PL.pdf - masz tu tabelę z wszelkimi danymi o wydajności i regeneracji. Zbiornik 10x54 da ci ok 7,5 m3 wody między regeneracjami (CR200) lub ok 5 m3 (CR100).

A czemu wątpisz, że jest tam Lewatit i co to za żywica? Nada się to do czegoś? Coś ktoś słyszał o niej?

Lewatit to marka jonitów. Produkuje ją Lanxess, kiedyś cała produkcja należała do Bayera a teraz to oddzielna firma. To są jedne z najlepszych i najdroższych żywic. Wątpię żeby sypali je do urządzeń produkowanych seryjnie, których zadaniem jest bycie tanimi. Te jonity stosuje się w przemyśle, tam gdzie wymagana jest wysoka jakość.

Lewatit to marka jonitów. Produkuje ją Lanxess, kiedyś cała produkcja należała do Bayera a teraz to oddzielna firma. To są jedne z najlepszych i najdroższych żywic. Wątpię żeby sypali je do urządzeń produkowanych seryjnie, których zadaniem jest bycie tanimi. Te jonity stosuje się w przemyśle, tam gdzie wymagana jest wysoka jakość.

Te urządzenia tanie nie są, przynajmniej w porównaniu do konkurencyjnych marek. Firma je sprowadzająca gwarantuje, że jest w nich faktycznie 20L żywicy Lewatit. Jeśli tak - głupie to nie jest...

Idąc inną drogą, za Twoimi radami... Urządzenie na złożu CR200 z domieszką KDF (lub bez). Co konkretnie powinienem użyć do budowy takiej SUW:

- złoże: ilość?

- podsypka: ilość?

- głowica: CLACK, jaki model?

- zbiornik: producent, wielkość fizyczna?

- zbiornik na solankę: jaki duży?

- by pass?

- filtr wstępny inny niż 10" sznurkowy/PPE?

- ewentualne późniejsze ustawienia płukania - współprądowe, przeciwprądowe, jak długo, kiedy, itd?

Mając te dane lokalna firma jest w stanie zmontować mi stację pod zamówienie i wymagania.

Podejmie się kolega? Na innych nie mogę chyba liczyć, bo się obrazili chyba :)

Wdzięczny za pomoc !

TNa innych nie mogę chyba liczyć, bo się obrazili chyba :)
Oj tam od razu obrazili. Nie widze po prostu powodu cokolwiek pisac, gdy Ty na kazdym kroku w malo wyrafinowany sposob mnie przekonujesz, ze mojej pomocy nie chcesz.

Po za tym o ile w kwestii odzelaziania moge cos napiasc, to o zmiekczaniu tudziez CR-ach wypowiadac sie nie bede a widze ze na tym wlasnie stanelo.

pozdrawiam

marcin

Witam oddałem ze studni głębinowej wodę do badania i mam przekroczone żelazo ogólne 2,27mg Fe/dm3 i Mangan 0,10mg Mn/dm3 czy to jest dużo ? Czy mogę pic tą wode? Mam 8 miesięczne dziecko i trochę ta woda mnie przeraża cały czas jest żółta. I jakie powinienem założyć filtry żeby się tego pozbyć?

Oj tam od razu obrazili. Nie widze po prostu powodu cokolwiek pisac, gdy Ty na kazdym kroku w malo wyrafinowany sposob mnie przekonujesz, ze mojej pomocy nie chcesz.

Po za tym o ile w kwestii odzelaziania moge cos napiasc, to o zmiekczaniu tudziez CR-ach wypowiadac sie nie bede a widze ze na tym wlasnie stanelo.

pozdrawiam

marcin

Oj tam, oj tam... Podałeś mi rozwiązania, których z różnych przyczyn nie mogę/nie chcę zaakceptować (wymiana hydroforu). Poza tym potrzebuję urządzenia spełniającego dodatkowe wymaganie - generowanie małej ilości popłuczyn. Nie zależy mi na eliminacji zapachu, to rzecz trzeciorzędna. Najważniejsze parametry to: usunięcie do norm żelaza i manganu, zmiękczenie wody, mało popłuczyn i mało miejsca na montaż.

Kolega qbek17 przynajmniej prostuje mnie na każdym kroku, co przyjmuję z pokorą.

DLFC z tego zakresu to standard, ale sprawdź jaki masz konkretnie. Powinno to być wypisane na kolanku płukania (szare, od góry głowicy) lub jak wyjmiesz to kolanko to w nim siedzi sam restryktor i na nim jest wytłoczony opis.

Jaki injector? (kolor lub litera)

Dzięki za podpowiedź,

pozostałe dane głowicy podam w poniedziałek.

Witam oddałem ze studni głębinowej wodę do badania i mam przekroczone żelazo ogólne 2,27mg Fe/dm3 i Mangan 0,10mg Mn/dm3 czy to jest dużo ? Czy mogę pic tą wode? Mam 8 miesięczne dziecko i trochę ta woda mnie przeraża cały czas jest żółta. I jakie powinienem założyć filtry żeby się tego pozbyć?
Poczytaj ten watek, nie jestes pierwszy. Potrzebujesz odzelaziacza w formie kolumny filtracyjnej. Wszelakiej masci jednorazowe wklady to samobojstwo organizacyjne (bardzo szybko sie zapchaja) wiec w dluzszej perspektywie tez finansowe.

Przed podjeciem decyzji jaki rodzaj filtra z jakim zlzoem musisz wiedziec jakiej wydajnosci masz pompe, gdziez zrzucasz scieki (szambo, kanalizacja, oczyszczalnia) oraz jaki masz typ i wielkosc hydroforu (z workiem czy bez worka).

Taka ilosc zelaza Ci nie zaszkodzi w sensie zdrowotnym. Musialoby go byc wielokrotnie wiecej zeby moglo zaszkodzic. Dziecku malutkiemu dawalbym jednak butelkowana az sie z problemem uporasz. Najgorszy w tej wodzie jest kolor, czasem nieprzyjemny zapach oraz fakt ze niemilosiernie wszystko brudzi.

marcin

A jaki jest koszt takiego zestawu? Skończyłem budowę domu i jestem spłukany i zadłużony na 2 lata . Pompa czeska z wirnikiem ślimakowym można go wymieniać, ścieki zrzucam do szamba z odpływem, hydrofor ocynk 200 litrów bez worka.

A jaki jest koszt takiego zestawu? Skończyłem budowę domu i jestem spłukany i zadłużony na 2 lata . Pompa czeska z wirnikiem ślimakowym można go wymieniać, ścieki zrzucam do szamba z odpływem, hydrofor ocynk 200 litrów bez worka.

Koszt automatycznego odzelaziacza to pewnie jakies 2000PLN w gore.

Co to jest "szambo z odplywem"?

A przypadku takiego hydroforu najprosciej napowietrzyc wode (poprzez tzw aspirator) i postawic za nim rzeczony odzelaziacz.

Zeby byla pewnosc podaj jeszcze pH wody, powinno to byc w badaniach.

Taka kolumna okresowo (np raz na tydzien) musi byc wyplukana silnym strumieniem wody zeby sie pozbyc zebranego brudu.

Automatyczna glowica sterujaca zrobi to sama w zaprogramowanych odstepach do czasu. Scieki z plukania (rzedu 200-300L) leca do kanalizacji, wiec i filtr musi stac blisko jakiegos odplywu. Potrzebujesz strumienia wody pewnie rzedu 2m3/h na warunki domowe. Dokladnie Ci nie napisze bo to zalezy od wielkosci filtra i rodzaju (ciezaru) zloza. Wiec okreslenie "czeska pompa" to troche za malo. Potrzbny typ pompy, lub wydajnosc zmierzona wiaderkiem i stoperem ostatecznie. Jesli pompa bardzo mizerna, to nie wyplucze filtra,czyli sie nie nada.

Mozliwe sa tansze wersje bez automatycznej glowicy. W takim przypadku trzeba raz na ten tydzien pokrecic 15minut galkami/zaworami przy filtrze. Dosyc upierdliwe. Wtedy taki filtr pewnie mozna by poskaldac za jakies 1500PLN

marcin

Te urządzenia tanie nie są, przynajmniej w porównaniu do konkurencyjnych marek. Firma je sprowadzająca gwarantuje, że jest w nich faktycznie 20L żywicy Lewatit. Jeśli tak - głupie to nie jest...

Jeśli tak jest to jest to solidny zmiękczacz. Ale możliwości sprawdzenia nie masz, więc pozostaje kwestia wiarygodności tej firmy. Oczywiście są też różne rodzaje jonitów, o różnych parametrach i zawsze warto sprawdzić (na ile się da) co konkretnie wsypują.

Idąc inną drogą, za Twoimi radami... Urządzenie na złożu CR200 z domieszką KDF (lub bez). Co konkretnie powinienem użyć do budowy takiej SUW:
Tu masz tabelę z ustawieniami i parametrami: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr200_PL.pdf

Przykładowy zestaw:

- złoże: ilość? - CR200 - 42,5 litra (1,5 cu.ft), KDFu ok 1-2 kg powinno wystarczyć z zapasem.

- podsypka: ilość? - żwir ok 6 kg

- głowica: CLACK, jaki model? - Clack WS1 CI

- zbiornik: producent, wielkość fizyczna? Producent nie ma znaczenia dla systemu, np. Wave Cyber, Structural, wielkość 10x54"

- zbiornik na solankę: jaki duży? - zależy od ilości miejsca, np 100litrów

- by pass? - nie zaszkodzi

- filtr wstępny inny niż 10" sznurkowy/PPE? - wystarczy 10", nie zaszkodzi jak będzie więcej

- ewentualne późniejsze ustawienia płukania - współprądowe, przeciwprądowe, jak długo, kiedy, itd? - według tabeli i parametrów wody

Mając te dane lokalna firma jest w stanie zmontować mi stację pod zamówienie i wymagania.
Mając takie dane sam możesz sobie zamówić i złożyć tą stację olewając firmę która nie jest w stanie sama zaproponować nic więcej poza "standardem".

Jeśli tak jest to jest to solidny zmiękczacz. Ale możliwości sprawdzenia nie masz, więc pozostaje kwestia wiarygodności tej firmy. Oczywiście są też różne rodzaje jonitów, o różnych parametrach i zawsze warto sprawdzić (na ile się da) co konkretnie wsypują.

Tu masz tabelę z ustawieniami i parametrami: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr200_PL.pdf

Przykładowy zestaw:

- złoże: ilość? - CR200 - 42,5 litra (1,5 cu.ft), KDFu ok 1-2 kg powinno wystarczyć z zapasem.

- podsypka: ilość? - żwir ok 6 kg

- głowica: CLACK, jaki model? - Clack WS1 CI

- zbiornik: producent, wielkość fizyczna? Producent nie ma znaczenia dla systemu, np. Wave Cyber, Structural, wielkość 10x54"

- zbiornik na solankę: jaki duży? - zależy od ilości miejsca, np 100litrów

- by pass? - nie zaszkodzi

- filtr wstępny inny niż 10" sznurkowy/PPE? - wystarczy 10", nie zaszkodzi jak będzie więcej

- ewentualne późniejsze ustawienia płukania - współprądowe, przeciwprądowe, jak długo, kiedy, itd? - według tabeli i parametrów wody

Mając takie dane sam możesz sobie zamówić i złożyć tą stację olewając firmę która nie jest w stanie sama zaproponować nic więcej poza "standardem".

Powiedz uczciwie : „nie kochamy się” z producentem ani z dystrybutorem na Polskę tych urządzeń więc są Beeeee bo robią mi konkurencję.

Z tego co wiem, jak byłem w zeszłym roku na spotkaniu z przedstawicielem Euroaqua na Polskę to właśnie do zmiękczaczy sypią jonit Lewatit bo mieli z nimi umowę na 2012r i oczernianie ich Ci sprzedaży nie zrobi. Według mnie jest inny problem : jeżeli zmiękczacz jakoś ma działać powinien być przynajmniej na bulli 10x44 a takich Cabinetów nie ma. A regeneracja powinna odbywać się wyłącznie w wersji Down-flow w przypadku gdy zmiękczacz jest pierwszym urządzeniem.

Teraz ta twoja wersja z KDF przecież to jednorazówka na jedną analizę, ale kolejny raz namawiasz kogoś do tego aby sam składał urządzenie. Ty zarobisz podając link tylko George29 wypije problemy. Ciekawe kiedy administrator wystawi Ci fakturę za darmową reklamę.

Według mnie George29 ma firmę której powinien zaufać i później wymagać.

Powiedz uczciwie : „nie kochamy się” z producentem ani z dystrybutorem na Polskę tych urządzeń więc są Beeeee bo robią mi konkurencję.

Z tego co wiem, jak byłem w zeszłym roku na spotkaniu z przedstawicielem Euroaqua na Polskę to właśnie do zmiękczaczy sypią jonit Lewatit bo mieli z nimi umowę na 2012r i oczernianie ich Ci sprzedaży nie zrobi. Według mnie jest inny problem : jeżeli zmiękczacz jakoś ma działać powinien być przynajmniej na bulli 10x44 a takich Cabinetów nie ma. A regeneracja powinna odbywać się wyłącznie w wersji Down-flow w przypadku gdy zmiękczacz jest pierwszym urządzeniem.

Teraz ta twoja wersja z KDF przecież to jednorazówka na jedną analizę, ale kolejny raz namawiasz kogoś do tego aby sam składał urządzenie. Ty zarobisz podając link tylko George29 wypije problemy. Ciekawe kiedy administrator wystawi Ci fakturę za darmową reklamę.

Według mnie George29 ma firmę której powinien zaufać i później wymagać.

Ależ wręcz przeciwnie - ja jak najbardziej lubię Lewatity! ;) Jeśli już miałbym stosować jakiś jonit to byłby to właśnie Lewatit.

Co do Euraqua'y i ich umowy z Lewatitem to już bym nie był taki pewien - a mam dobre źródło w tej sprawie ;) I nikogo nie oczerniam :)

Co do rozmiaru zmiękczaczy - ponownie nie masz racji. Są kabinety na 10x44 i są też większe! Znów wracamy do tego, że jak czegoś nie widziałeś to myślisz, że to nie istnieje :) Ale poza samym rozmiarem kabinetu - co według ciebie nie będzie działało w zmiękczaczu mniejszym niż 10x44?

Przecież napisałem, że przy regeneracji upflow woda powinna być wstępnie oczyszczona - ale tego już nie widziałeś?

Szkoda mi już słów na pisanie kolejny raz, że nic na tym nie zarobię - weź to sobie wbij do głowy i przestań powtarzać insynuacje że jest inaczej!

Odczyn pH wody to 6,0 strumień wody powyżej 2m3/h mam 80m2 piwnicy do dyspozycji to wszystko się zmieści tylko gdzie znaleść w okolicy Bielska-Białej kogoś godnego zaufania żeby mi to zrobił w dobrych pieniądzach bo jak dałem jednemu gosciowi to od razu powiedział 5000zł za to.

Widzi kolega Hytryulik... Różnica w polemice między Panem a kolegą qbek17 polega na konkretyzacji wypowiedzi. Pan zaprzecza wszystkiemu, co proponują inni, samemu nie proponując nic w zamian. Nie chcesz przyjąć do wiadomości, że ktoś może nie chcieć wywalić zainstalowanego już hydroforu i zastosować napowietrzania. Wyczuwam, że masz awersję do wszystkiego, co niezgodne z twoimi pomysłami. Chwała ci, ale żeby mnie przekonać musisz wysilić muskuły i dać konkretny przykład alternatywny do swoich pierwotnych tez.

Co znaczy, że wersja z KDFem to jednorazówka? Co do wielkości urządzeń - twierdzisz że koncerny produkujące zmiękczacze robią buble, nie poparte badaniami, praktyką i wiedzą? Uważasz, że dystrybutor urządzeń Flamingo z Poznania (nie chcę podać nazwy) robi ludzi w konia? To może podaj namiary na firmę handlującą Lewatitem a sam zbuduję SUW na tej żywicy słuchając twoich rad. Tylko mi je daj, proszę...

qbek17 - dziękuję za podpowiedź. Przemyślę temat... Nurtuje mnie mocno ten Lewatit, skoro wszyscy są nim zachwyceni...