Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Uważasz, że dystrybutor urządzeń Flamingo z Poznania (nie chcę podać nazwy) robi ludzi w konia?

Tu akurat ja się zgodzę :) Może nie konkretnie przy Flamingach, ale mam z nimi nieprzyjemne wspomnienia.

To może podaj namiary na firmę handlującą Lewatitem...

Jeśli chcesz to proszę bardzo - Radka Polska Sp. z o.o. - dystrybutor na PL (jest też oddział Lanxessa ale nie sprzeda ci mniej niż kilka palet) chcesz telefon do osoby odpowiedzialnej u nich za jonity? ;)

...a sam zbuduję SUW na tej żywicy słuchając twoich rad...
Czy ty jednak nie chciałeś odżelaziacza?

Nurtuje mnie mocno ten Lewatit, skoro wszyscy są nim zachwyceni...
To po prostu jonit dobrej jakości, ale nadal jonit, a nie złoże odżelaziające. Zapcha się żelazem tak jak inne jonity. Taka już jego natura.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co ja chciałem.... hmmm... na pewno urządzenie, które zredukuje mi żelazo i mangan. Dobrze byłoby zmiękczyć tę wodę przy okazji... Zatem... Do odżelazienia większość oferentów proponuje mi Greensand z KMNo4. Generuje on niestety sporo popłuczyn i nie zmiękczy wody... Co niektórzy proponowali MTM albo Greensand Plus (nie wiem jaka różnica).

Żywice mają faktycznie inne zastosowanie. Ale przy CR, zeolicie, chyba można połączyć funkcję zmiękczającą i odżelaziającą. Czyż nie?

Żywice mieszane typu ECOMIX czy Lewatit są tu mało popularne, chociaż producenci tych żywic deklarują ich zdolności do redukcji Fe i Mg. Zatem czemu ich nie stosować przy parametrach wody jak u mnie (1 mg Fe i 0,12 Mg)?

Greensand Plus (nie wiem jaka różnica).
w użyciu nie poczujesz różnicy. Plus jest w zasadzie piaskiem pokrytym warstwą tlenku manganu, a zwykły Greensand jest czystą rudą manganu czyli zawiera tlenki manganu w całej objętości.

Żywice mają faktycznie inne zastosowanie. Ale przy CR, zeolicie, chyba można połączyć funkcję zmiękczającą i odżelaziającą. Czyż nie?
przy zeolicie można, przy żywicach gorzej. To zupełnie inne produkty, które "przypadkiem" mają podobne działanie (zmiękczanie) ;)

Żywice mieszane typu ECOMIX czy Lewatit są tu mało popularne, chociaż producenci tych żywic deklarują ich zdolności do redukcji Fe i Mg. Zatem czemu ich nie stosować przy parametrach wody jak u mnie (1 mg Fe i 0,12 Mg)?
O ile producent Ecomixu (mieszanki żywic, nie mylić z producentem żywicy) podaje faktycznie, że taka mieszanka usuwa żelazo i mangan, to już producenci żywic (m.in. Lanxess) zapierają się, że ich produkty tego nie robią.

Zatem wychodzi na to, że mam do wyboru:

- urządzenie na złożu Greensand (bez plusa) z regeneracją KNMo4, bez zmiękczania, za to z długoletnią trwałością złoża i usunięciem zapachu.

- urządzenie zasypane zeolitem, np. CR200, regenerowane solanką, ze zmiękczaniem, zużywające mniej niż Greensand popłuczyn, ale nie usuwające zapachu i zapychające się dużo szybciej,

- urządzenie zasypane miksem żywic ECOMIX A, z gwarantowaną przez producenta skutecznością, droższe od pozostałych rozwiązań, generujące najmniej popłuczyn...

Dobrze myślę?

Mam pytanie do znawców. Czy dana głowica Clack WS1 CI może obsługiwać zarówno regenerację współ- jak i przeciwprądową ? Czy też dany egzemplarz jest fabrycznie przygotowany tylko do jednego sposobu działania regeneracji ? :confused:

Sterownik CI może obsługiwać oba kierunki regeneracji.

Sama konstrukcja głowicy jest nieco inna więc w zasadzie dany egzemplarz jest przypisany do jednego typu...

...ale jest jeszcze jedna możliwość - głowicę można "przerobić" zmieniając jej tłok i injector. Efekt po przeróbce będzie taki, że głowica będzie robiła regenerację inną niż pierwotnie, ale będzie też przepuszczała część wody surowej (czyli tak jak w przypadku mixingu). Działa w obie strony.

bardzo lubię konkretne odpowiedz, dzięki! :)

jedna rzecz ws. crystal right mnie martwi - indeks nadmanganiowy mam 5.9, podobno crystal right nie powinien byc uzyty przy indeksie powyzej 4?

Nigdzie jeszcze nie spotkałem się z informacją o wymaganiach CR względem utlenialności. W materiałach producenta nic takiego nie było (chyba, że ostatnio się coś zmieniło?) Możesz podać źródło tej informacji?

Jakoś tak to wygląda... :)

Co by kolega wybrał w moim przypadku? Muszę dziś zdecydować, co robię... Niestety Jastrząb i Hytryulik milczą jak zaklęci a nikt inny mi nie potrafi podpowiedzieć. Lokalne firmy opowiadają bajki. Jedna z firm z Warszawy, która oferuje Flamingo dystrybuowane przez poznańską firmę namawia mnie mocno na te rzekome Lewatity. Natomiast inny poznański dealer chce mnie wyposażyć w Tapworksa z Ecomixem A w środku. No i jest zgrzyt.

Co by kolega wybrał w moim przypadku? Muszę dziś zdecydować, co robię... Niestety Jastrząb i Hytryulik milczą jak zaklęci a nikt inny mi nie potrafi podpowiedzieć. Lokalne firmy opowiadają bajki. Jedna z firm z Warszawy, która oferuje Flamingo dystrybuowane przez poznańską firmę namawia mnie mocno na te rzekome Lewatity. Natomiast inny poznański dealer chce mnie wyposażyć w Tapworksa z Ecomixem A w środku. No i jest zgrzyt.

Dostałeś ode mnie dwie propozycje - wykpiłeś je.

Na temat jonitu Lewatit (raz się na nim sparzyłem) i nie będę się wypowiadał, gdyż używałem Romentchasa później Dowexa miałem do nich większe zaufanie. Bardziej to chyba zależy czy trafisz na ”niezleżały" jonit.

Zmiękczacz w Twoim przypadku jest załataniem dziury w całym a nie sposobem ich rozwiązania, z nadzieją na szybiki wodociąg (i wtedy na pewno zmiękczacz Ci się przyda).

O zmiekczaczasz jak wspominalem nie bede sie wypowiadal, bo nie mam o tym pojecia.

Propozycje odzelaziania Ci podalem kiedys. Tak jak w przypadku Hytrego propozycje wykpiles.

A ze zdecydowales sie jednak na zmiekczacz, to z mojej strony nic do dodania.

Po za jednym: jeszcze nie widzialem ani nie slyszalem o inwestycjach gminnych typu wodociag, kanalizacja, ktora byla obiecywana za 3 lata, i tak zostala zrealizowana. Najczesciej trzeba to przez 2-3 przemnozyc. WIec na Twoim miejscu nie planowalbym filtra na krotki okres tylko uwzglednil mozliwosc poslizgu.

Plus ja bym stawial osobno odzelaziacz i zmiekczacz. Przyjdzie ten wodociag, odpinasz pierwszy i dalej hula. Plus masz mozliwosc sterowania twardoscia.

marcin

Jedna z firm z Warszawy, która oferuje Flamingo dystrybuowane przez poznańską firmę namawia mnie mocno na te rzekome Lewatity. Natomiast inny poznański dealer chce mnie wyposażyć w Tapworksa z Ecomixem A w środku. No i jest zgrzyt.

Wybierając tylko z tych dwóch:

Jak mam patrzeć na sympatie do producentów to bym wybrał Clacka i Lewatity, ale wybór filtra to nie konkurs piękności... Problemem jest żelazo i mangan i patrząc pod kątem działania (przynajmniej deklarowanego) wziąłbym Ecomix.

Bardzo dziękuję wszystkim za cenne rady i uwagi. Zaznacza, że niczyich słów i pomysłów nie wykpiłem a jedynie próbowałem zasygnalizować odmienność zdania. Szkoda, że koledzy Hytryulik i Jastrząb nie zaproponowali czegoś alternatywnego.

Wybrałem ostatecznie opcję Tapworksa z 30L Ecomixu, 7 letnią gwarancją na urządzenie, 2 letnim darmowym serwisem i gwarancją na zbicie żelaza, twardości i manganu do oczekiwanych parametrów. Zobaczymy...

Dziękuję

Bardzo dziękuję wszystkim za cenne rady i uwagi. Zaznacza, że niczyich słów i pomysłów nie wykpiłem a jedynie próbowałem zasygnalizować odmienność zdania. Szkoda, że koledzy Hytryulik i Jastrząb nie zaproponowali czegoś alternatywnego.

Wybrałem ostatecznie opcję Tapworksa z 30L Ecomixu, 7 letnią gwarancją na urządzenie, 2 letnim darmowym serwisem i gwarancją na zbicie żelaza, twardości i manganu do oczekiwanych parametrów. Zobaczymy...

Dziękuję

Ani ja i sądzę że i Jastrząb nie są cudotwórcami.

Wybrałeś cudotwórców Twoja sprawa. Papier wszystko przyjmie, poczekamy jak z rzeczywistością. Swoją drogą podziwiam ludzi co dają gwarancję dłuższą niż złoże jest produkowane

Swoją drogą podziwiam ludzi co dają gwarancję dłuższą niż złoże jest produkowane

Bez przesady. Wszyscy tak robia bo konsekwencje generalnie mizerne.

Sasiad sobie kupil samochod marki KIA no bo 7 lat gwarancji. Po 50tys km rozleciala sie turbina. I co sie okazalo? Ze turbina sie nie rozleciala. Ona sie zuzyla. Wszak klocki hamulcowe tez sie nie psuja tylko scieraja do 0 a przeciez nikt nie wymaga zeby je na gwarancji wymieniac :-)

Ot, 7 lat gwaracji w wspolczesnych czasach.

Z filtrem (jak i kazdym innym produktem) sie prodcuent doczepi do nieprawidlowej eksploatacji, opoznionego o tydzien serwisu, albo przedstawi ekspertyze ze nie byla prowadzona regeneracja prawidlowo, ze sie inzektor zatkal jakims paprochem, etc,etc. Generalnie nieskonczona ilosc mozliwosci.

Jedyne co ja w pewnym sensie podziwiam, to perfiia i bezszczelnosc producentow.

marcin

Ani ja i sądzę że i Jastrząb nie są cudotwórcami.

Wybrałeś cudotwórców Twoja sprawa. Papier wszystko przyjmie, poczekamy jak z rzeczywistością. Swoją drogą podziwiam ludzi co dają gwarancję dłuższą niż złoże jest produkowane

Wybrałem opcję uniwersalną, pod moje potrzeby. Mnie nie interesują dywagacje że wodociąg będzie za więcej niż 3 lata, skoro mam na piśmie, że będzie za 3 lata. Po drugie jeśli ktoś nie może pojąć, że nie mam tyle miejsca, by budować trzy lub dwu stopniową stację, to co poradzę? Mam hydrofor w garażu i nie naustawiam w nim nieskończenie wiele urządzeń. Gdyby wszystko było takie łatwe, nie byłoby tej dysputy.

Nikt nie wymaga od nikogo żadnych cudów. Na urządzenie dostaję 7 lat gwarancji, więc nie widzę analogii do żywotności złoża (rzecz ujmując precyzyjnie - mieszanki żywic). Jeśli Ecomix zdechnie do tego czasu - pomyślimy co z fantem zrobić. Poza tym obsługa potrafiła precyzyjnie wyjaśnić zasadę działania urządzenia, zachowanie się żywic w poszczególnych procesach, sposób odpłukiwania czy regulację głowic. Każdy inny podmiot, który zapytywałem (za wyjątkiem jednej firmy z Warszawy, która zna się na rzeczy, ale jest za droga) nie miał elementarnej wiedzy o tym, co robi. Wy Panowie przebijacie ich 100 razy.

Żałuję, że nie mam innego hydroforu, dużej ilości wolnego miejsca w garażu czy pojemnego szamba ze studnią chłonną.... Ale nie mam i to jest fakt. Co wyjdzie w praktyce - czas pokaże. Będę pisał.

Bez przesady. Wszyscy tak robia bo konsekwencje generalnie mizerne.

Jedyne co ja w pewnym sensie podziwiam, to perfiia i bezszczelnosc producentow.

marcin

Uważasz, że firma produkująca te urządzenia zaryzykowałaby budowę SUW za 500 tys. zł dla bardzo dużej firmy przemysłowej nie zważając na konsekwencje?

Długoletnie gwarancje to dzisiaj rzadkość. Wszyscy chcą mieć szynkę za dychę, telewizor za dychę, Mercedesa za dychę... A takie rzeczy tylko w bajkach. Dlatego Chińczyk nie da gwarancji na 7 lat.

Co do egzekucji późniejszych roszczeń - nie chcę zapeszać. W moim mieście owa firma zamontowała 8 SUW, w tym jedną zobaczę na żywo jutro i pogadam z właścicielem.