Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Każdy inny podmiot, który zapytywałem (za wyjątkiem jednej firmy z Warszawy, która zna się na rzeczy, ale jest za droga) nie miał elementarnej wiedzy o tym, co robi.

I właśnie dlatego powoli zastanawiam się nad propozycją Hytrego coby własny biznes założyć... ;)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uważasz, że firma produkująca te urządzenia zaryzykowałaby budowę SUW za 500 tys. zł dla bardzo dużej firmy przemysłowej nie zważając na konsekwencje?

Tu się zgodzę z Jastrzębiem - nie chodzi o konsekwencje tylko o to, że bardzo trudno udowodnić winę producenta urządzenia, za to bardzo łatwo zwalić to na nieprawidłowe użytkowanie. Taka możliwość to duża pokusa, a skoro dzięki temu można wygrać przetarg to wielu korzysta z takiej okazji.

Bez przesady. Wszyscy tak robia bo konsekwencje generalnie mizerne.

Sasiad sobie kupil samochod marki KIA no bo 7 lat gwarancji. Po 50tys km rozleciala sie turbina. I co sie okazalo? Ze turbina sie nie rozleciala. Ona sie zuzyla. Wszak klocki hamulcowe tez sie nie psuja tylko scieraja do 0 a przeciez nikt nie wymaga zeby je na gwarancji wymieniac :-)

Ot, 7 lat gwaracji w wspolczesnych czasach.

Z filtrem (jak i kazdym innym produktem) sie prodcuent doczepi do nieprawidlowej eksploatacji, opoznionego o tydzien serwisu, albo przedstawi ekspertyze ze nie byla prowadzona regeneracja prawidlowo, ze sie inzektor zatkal jakims paprochem, etc,etc. Generalnie nieskonczona ilosc mozliwosci.

Jedyne co ja w pewnym sensie podziwiam, to perfiia i bezszczelnosc producentow.

marcin

Dokładnie tak jest. Przykład: kilku cwaniaków umawia się na współpracę, wymyśla "orginalną" nazwę brzmiącą z angielska, dzielą się Polską i pakują kasę w reklamę. A to potrafią. Zatrudniają "srewisantów" których uczą jednego: jak znaleźć dziurę w całym i aby to klient zapłacił za serwis. Znam to z autopsji parę lat wcześniej z nimi próbowałem działać ( wytrzymałem tydzień), jeszcze wtedy pod inną nazwą. No i te słowa : ty nie masz naprawiać tylko szukać pretekstu do wystawienia faktury.

Wybrałem opcję uniwersalną, pod moje potrzeby. Mnie nie interesują dywagacje że wodociąg będzie za więcej niż 3 lata, skoro mam na piśmie, że będzie za 3 lata. Po drugie jeśli ktoś nie może pojąć, że nie mam tyle miejsca, by budować trzy lub dwu stopniową stację, to co poradzę? Mam hydrofor w garażu i nie naustawiam w nim nieskończenie wiele urządzeń. Gdyby wszystko było takie łatwe, nie byłoby tej dysputy.

3 lata na pismie. Ech. Albos mlody albos naiwny (bez urazy). Ile ja takich papierow w zyciu widzialem,. Ja pare lat temu mialem podpisana na piaperze umowe ze mi prad do dzialki podlacza. I pewnego dnia przyszli i powiedzieli ze bedzie pol roku pozniej. I moge to zaakceptowac lub nie ale niczego to nie zmieni.

Jak to Hytry zawsze pisze: papier wszystko przyjmie ;-)

Tylko czemu nam (mi) zarzucajac brak konkretnosci, sam jestes tak konkretny ze az strach. O wodociagu za 3 lata powiedziales po moich dywagacjach o koszcie wymiany hydroforu. O braku miejsca na 2 urzadzenia tez chyba nie wspominales wczesniej.

Z drugiej strony rozwazales gdzies po drodze greensand (czyli filtr plus miejsce na zbiornik regeneratow) Spokojnie zmiescilby sie wiec maly odzelaziacz i kompaktowy zmiekczacz, wiec to raczej nie o miejsce chodzi. Strasznie ciezko Ci cos napisac jesli kazda propozycje kwitujesz jakas istotna rewelacja o ktorej wczesniej nie wspominales a ktora istotnie cos zmienia.

powodzenia zwoda zycze,

pozdrawiam,

marcin

Moim zdaniem system jaki jest zastosowany w zaworach sterujących w To….. nie wróży długoletniej pracy. Najlepszym systemem jest system tłokowy tak jak we Fleckach i Clackach

Trudno, w okolicy nie było żadnego konkretnego serwisanta/instalatora chcącego wykonać zestaw na Clacku czy Flecku. Firmy z Warszawy musiałem na dzień dobry wyeliminować poniekąd ze względu na daleki serwis.

Nigdzie jeszcze nie spotkałem się z informacją o wymaganiach CR względem utlenialności. W materiałach producenta nic takiego nie było (chyba, że ostatnio się coś zmieniło?) Możesz podać źródło tej informacji?

niestety zrodla nie znam - jeden ze sprzedawcow (ktory nota bene rowniez sprzedaja CR'a) zasugerowal, ze przy takim poziomie indeksu nie powinno sie CR stosowac

Cześć, chcielibyśmy prosić naszych ekspertów i doradców o pomoc w dobraniu urządzenia do uzdatniania wody w naszym domu. Badania mamy takie

LABORATORIUM WODY – WYNIKI BADAŃ FIZYKOCHEMICZNYCH WODY

Numer próbki: 64/77/09

Mętność 14,3

Barwa naturalna 16

Zapach R* - roślinny

pH 7,5

Twardość 222,2

Utlenialność 1,26

Chlorki 19,4

Żelazo 1,384

Amoniak 0,553

Azotyny 4,09

Azotany 8,28

Przewodność elektrolityczna 502

Mangan 0,480

W domu mieszka 5 osób, a wodę mamy z własnego ujęcia, tj. ze studni głębinowej.

Z badań wynika przekroczony mangan i żelazo - standard. Podaj jeszcze typ pompy (albo lepiej rzeczywistą wydajność), typ hydroforu i rodzaj kanalizacji.

Czy chcesz zmiękczać wodę czy tylko poprawić to co przekroczone?

Z badań wynika przekroczony mangan i żelazo - standard. Podaj jeszcze typ pompy (albo lepiej rzeczywistą wydajność), typ hydroforu i rodzaj kanalizacji.

Czy chcesz zmiękczać wodę czy tylko poprawić to co przekroczone?

Zelazo to pikus. A co z azotynami. ponad 4mg, jesli dobrze z pamieci pisze norma to 0.1mg

marcin

Faktycznie - spojrzałem na nie i wydawało mi się, że norma to 5, ale jednak jest 0,1... W takim razie na pewno "coś" do ich usuwania. W warunkach domowych to chyba najlepiej sprawdzają się anionity. Biorąc pod uwagę to, że część azotynów możesz utlenić chemicznie do azotanów, może warto rozważyć odżelaziacz regenerowany chemicznie? Co prawda taki proces (utlenianie, czyli dozowanie utleniacza) powinien być ciągły, ale jak na domowe warunki może to trochę pomoże... Pytanie na ile chcesz mieć system bezobsługowy, a na ile skuteczny.

Wybierając tylko z tych dwóch:

Jak mam patrzeć na sympatie do producentów to bym wybrał Clacka i Lewatity, ale wybór filtra to nie konkurs piękności... Problemem jest żelazo i mangan i patrząc pod kątem działania (przynajmniej deklarowanego) wziąłbym Ecomix.

Wziąłem Ecomix A z urządzeniem Tapworks i ... pokłon w stronę Hytryulika i Jastrzębia. Woda po urządzeniu śmierdzi jakimś plastikiem czy acetonem wręcz! Do tego w smaku jest jakaś sztuczna, jak tworzywo... Instalatorzy walczyli pół dnia z ustawieniami i się poddali... Jutro mają podmienić urządzenie i żywice. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jedno jest pewne - urządzenie zmiękczyło wodę niemal do zera, zbiło żelazo do setnych grama, manganu nie było jak zmierzyć... Ale co z tego, jak efekt połowiczny...Uczciwie opisuję jak widzicie przebieg zdarzeń, nie zapierając się że jest idealnie. Teraz "magicy" mają zagłostkę, bo urządzenie podpięte, zasypane żywicami a faktura nie opłacona... Oby się postarali, bo mnie żona już wyzywa, że narurowe filterki były skuteczniejsze!

Jedno jest pewne - urządzenie zmiękczyło wodę niemal do zera, zbiło żelazo do setnych grama, manganu nie było jak zmierzyć...

...czyli zrobiło to co było gwarantowane...

A zapach to już raczej nie kwestia ustawień urządzenia. Albo trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz gdzie, np. żywica jest niedopłukana po produkcji, albo jednak ten słaby zapach twojej wody w zestawieniu z jonitami tak się potęguje, co by było trochę dziwne. Jak wymienią ten egzemplarz to napisz co zmienili względem oryginalnego urządzenia.

Zelazo to pikus. A co z azotynami. ponad 4mg, jesli dobrze z pamieci pisze norma to 0.1mg

marcin

qbek "dał ciała", a Ty Jastrząb też się pomyliłeś (w ramach przeprosin mogę przyjąć skrzynkę piwa:)).

Zgodnie z tzw "normą" (czyli Rozporządzeniem Ministra Zdrowia), dopuszczalna zawartość azotynów to 0,5 mg/l (wg. WHO 0,2 mg/l). Co do szkodliwości w/w wody, należałoby przeczytać "Wytyczne WHO dotyczące jakości wody do picia".

mk CocaYna, zaproponowałbym Ci aspirator + zbiornik hydroforowy bezprzeponowy np. 300l.

Powinno to zbić azotyny. Jeżeli to nie pomoże, to tylko pozostaje Ci zamontować filtr z żywicą jonowymienną usuwającą azotyny.

Edytowane przez free_shop

Wziąłem Ecomix A z urządzeniem Tapworks i ... pokłon w stronę Hytryulika i Jastrzębia. Woda po urządzeniu śmierdzi jakimś plastikiem czy acetonem wręcz! Do tego w smaku jest jakaś sztuczna, jak tworzywo... Instalatorzy walczyli pół dnia z ustawieniami i się poddali... Jutro mają podmienić urządzenie i żywice. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jedno jest pewne - urządzenie zmiękczyło wodę niemal do zera, zbiło żelazo do setnych grama, manganu nie było jak zmierzyć... Ale co z tego, jak efekt połowiczny...Uczciwie opisuję jak widzicie przebieg zdarzeń, nie zapierając się że jest idealnie. Teraz "magicy" mają zagłostkę, bo urządzenie podpięte, zasypane żywicami a faktura nie opłacona... Oby się postarali, bo mnie żona już wyzywa, że narurowe filterki były skuteczniejsze!

Może zapach jest efektem zastosowania chińskich komponentów wątpliwej jakości. Kiedyś spotkałem się z tym że zapach ze zbiornika aż odrzucał. Z czasem to pewnie minie. Ale czy to będzie zdrowe?

qbek "dał ciała", a Ty Jastrząb też się pomyliłeś (w ramach przeprosin mogę przyjąć skrzynkę piwa:)).

Zgodnie z tzw "normą" (czyli Rozporządzeniem Ministra Zdrowia), dopuszczalna zawartość azotynów to 0,5 mg/l (wg. WHO 0,2 mg/l).

Ej... wszędzie podają 0,1 mg/l. Pewnie dlatego, że przy 0,5 jest "gwiazdka" o treści:

"Należy spełnić warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l, ponadto aby stężenie azotynów w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie przekraczało wartości 0,10 mg/l."

Ej... wszędzie podają 0,1 mg/l. Pewnie dlatego, że przy 0,5 jest "gwiazdka" o treści:

"Należy spełnić warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3≤1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych oznaczają stężenie azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l, ponadto aby stężenie azotynów w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie przekraczało wartości 0,10 mg/l."

Jak sam widzisz 0,1 dotyczy sieci wodociągowej. A my tu rozmawiamy głównie o ujęciach własnych.

Chociaż nawet wodociągi podają w swoich tabelach z wynikami badań jako dopuszczalną wartość 0,5.