Marcin H 19.09.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Masz go zamontowanego na rurze? Powinien być zamontowany na zbiorniku, żeby wypuszczać ze zbiornika nadmiar powietrza. Inżektor powinien być ustawiony tak, żeby dodawał ciut za dożo powietrza do hydroforu, lub inaczej, żeby powodował (bez upuszczania) wzrost poduszki powietrznej. A na instalacji CO nie można zastosować odpowietrzników? Możesz tez pokręcić zaworami na inżektorze )obejściu) żeby było mniej powietrza dodawane. marcin Odpowietrznik mam na pionowej rurze odchodzącej poprzez trójnik z głównej rury wyjściowej ze zbiornika hydroforowego. Odpowietrzniki mam na instalacji CO ale tak to obecnie działa że dolewam wody "gazowanej" i ciśnienie mam ok 1,5 atm a po kilku godzinach powietrze uchodzi na odpowietrznikach i ciśnienie spada poniżej 0,5 atm i piec gazowy się wyłącza. Oczywiście przykręcam zaworami żeby było mniej powietrza dodawane, ale tu mam obawę że będzie go za mało żeby utlenić żelazo rozpuszczone w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.09.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Odpowietrznik mam na pionowej rurze odchodzącej poprzez trójnik z głównej rury wyjściowej ze zbiornika hydroforowego. .Moim zdaniem zle. Odpowietrznik powinien upuszczac powietrze bezposrednio z poduszki powietrznej zeby tam nie przyrosla powyzej jakiegos poziomu. W granicznej sytuacji gdy prawie caly zbiornik by zawieral powietrze , to powietrze mogloby sie dostawac do instalacji rure wychodzaca ze zbiornika. Odpowietrzniki mam na instalacji CO ale tak to obecnie działa że dolewam wody "gazowanej" i ciśnienie mam ok 1,5 atm a po kilku godzinach powietrze uchodzi na odpowietrznikach i ciśnienie spada poniżej 0,5 atm i piec gazowy się wyłącza. Oczywiście przykręcam zaworami żeby było mniej powietrza dodawane, ale tu mam obawę że będzie go za mało żeby utlenić żelazo rozpuszczone w wodzie .Jak wezmiesz butle coca coli pod cisnienem, to zadych babelkow poweitrza tam nie ma. Zrobia sie dopiero jak odkrecisz korek czyli zmiejszysz cisnienie. Tak samo w takiej natlenionej wodzie. Woda pochlonie jakies ilosci powietrza, nadmiar (jak babelki z coca coli) powinna sie ultonic do poduszki powietrznej. Reszta powinna byc stabilnnie i trwale rozpuszczona we wodzie. Tlenu na zelazo nie potrzeba jakos makabrycznie duzo. Nawet jakbys dopompowal hydrofor kompresorem raz na 2 tygodnie to tlenu by starczylo. Wiem z wlasnego doswiadczenia (3.5mg Fe). Ja obecnie mam maciupki kompresorek ktory sie wlacza w nocy na kilkanascie minut i troche podpompowuje. Odpowietrzenie zamkniete. Poduszka albo jest stabilna albo sie bardzo pomau zmniejsza. Cale zelazo jest usuwane. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 20.09.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Zakupiłem zmiękczacz, który zgodnie z zamówieniem powinien mieć 30 litrów złoża Rohm&Haas Amberlite IR120Na.Mam wątpliwości, czy dostawca faktycznie zasypał zamówiony jonit, a nie np. popularny Purolite C100E.Można jakoś wizualnie odróżnić te żywice ?Wg kart Amberlite ma mieć ziarno 0,6-0,8mm, a Purolite 0,3-1,2mmNa oko jest sporo drobnego ziarna i trochę grubego (ponad 1mm).Stawiałbym na Purolite - jak myślicie ?pzdrPiotrek Edytowane 20 Września 2013 przez Pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.09.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Zakupiłem zmiękczacz, który zgodnie z zamówieniem powinien mieć 30 litrów złoża Rohm&Haas Amberlite IR120Na. Mam wątpliwości, czy dostawca faktycznie zasypał zamówiony jonit, a nie np. popularny Purolite C100E. Też bym stawiał na coś innego... jeśli widzisz dużo podziarna i ogólnie żywica nie jest jednorodna to prawdopodobnie jest to tańszy rodzaj (jeśli Purolite to jeszcze nie jest źle, ale jak to najtańszy "chińczyk czy indyjczyk" to nie zazdroszczę). Nie da się określić "marki", można (przez analizę chemiczną) określić typ, tzn. zmiękczająca czy inna i ewentualnie usieciowanie (ilość DVB - najdroższego składnika w żywicy). Inna sprawa to "wiarygodność" sprzedawcy. Rohm&Haas został parę lat temu wykupiony przez firmę DOW i już nie ma na rynku takiej żywicy jak "Amberlite IR120Na". Można dostać Dowex IR120, ale to nie jest promowany produkt (bo Dowex ma swoje marki) i z jego dostępnością jest słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 20.09.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Rohm&Haas został parę lat temu wykupiony przez firmę DOW i już nie ma na rynku takiej żywicy jak "Amberlite IR120Na". Można dostać Dowex IR120, ale to nie jest promowany produkt (bo Dowex ma swoje marki) i z jego dostępnością jest słabo. Na stronach DOW cały czas jest: http://www.dowwaterandprocess.com/en/products/a/amberlite_ir120_na To są już nieaktualne informacje ? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.09.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) To są już nieaktualne informacje ? Nie mogę znaleźć żadnej daty aktualizacji na tych stronach czy dokumentach, więc ciężko powiedzieć... To co mówiłem wcześniej to moje doświadczenie (widziałem worki z nazwą Dowex IR120) i rozmowy z ludźmi z DOW'a i jego przedstawicielami w Polsce (może w innych regionach jest inaczej). PS. Potwierdzeniem pochodzenia żywicy może być certyfikat jakości - jest to dokument wystawiany do każdej partii jonitu i przekazywany kupującemu przez producenta. Myślę, że możesz zażądać jego udostępnienia (nie ma w nim żadnych niejawnych informacji, a powinna być data produkcji i numer partii). Jeśli faktycznie masz to w swoim zmiękczaczu to nie powinno być problemu z otrzymaniem tego od ręki. Edytowane 20 Września 2013 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 22.09.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam, czy ktoś może wyrazić opinię na temat tego typu urządzeń http://www.hydropath.pl/baza-wiedzy/hydropath-a-inne-technologie.html ? Producent bardzo obiecująco przedstawia produkt, ale dla mnie to trochę lepszy magnetyzer. Mam twardą wodę i bardzo mało miejsca na umiejscowienie klasycznego zmiękczacza ;( - natomiast co 'cudo' zakładam na rurę i po problemie (aż nie chce się wierzyć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 22.09.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Bardzo blisko temu do magnetyzera... na pewno nie będzie tak, że "założysz to cudo i będzie po problemie". Co to znaczy, że masz bardzo mało miejsca? Są różnej wielkości zmiękczacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 22.09.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Co to znaczy, że masz bardzo mało miejsca? Są różnej wielkości zmiękczacze. miejsca praktycznie nie mam. Maksymalnie mogę wygospodarować ok 40 cm szerokości i 140 cm wysokości (to jest pod skosem schodów ) - nie chcę wstawiać wielkiego ustrojstwa obok wc lub umywalki - chcę to gdzieś schować. Natomiast urządzenie nie może być zbyt małe ponieważ rodzina jest 5 osobowa (wydajność musi być na odpowiednim poziomie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 miejsca praktycznie nie mam. Maksymalnie mogę wygospodarować ok 40 cm szerokości i 140 cm wysokości (to jest pod skosem schodów ) - nie chcę wstawiać wielkiego ustrojstwa obok wc lub umywalki - chcę to gdzieś schować. Natomiast urządzenie nie może być zbyt małe ponieważ rodzina jest 5 osobowa (wydajność musi być na odpowiednim poziomie) Możesz połączyć 2 (mniejsze) butle równolegle, i dać jedną, wspólną solankę - w ten sposób zmieścisz się z szerokością i wysokością... ale nie podałeś głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 22.09.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 ... ale nie podałeś głębokości głębokość pralki, czyli ok 60 cm. Nie ukrywam, że bardzo zainteresował mnie ten hydropath. Kosztuje ok 1000 zł (czyli tyle co zmiękczacz na głowicy RX ), gdyby tylko to działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Mam twardą wodę i bardzo mało miejsca na umiejscowienie klasycznego zmiękczacza ;( - natomiast co 'cudo' zakładam na rurę i po problemie (aż nie chce się wierzyć Masz rację - nie chce się wierzyć. I nie ma w co wierzyć. Jakby to było takie proste to już dawno wszyscy by to stosowali. Niestety takie rzeczy tylko w bajkach (i w Erze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.09.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 głębokość pralki, czyli ok 60 cm. Nie ukrywam, że bardzo zainteresował mnie ten hydropath. Kosztuje ok 1000 zł (czyli tyle co zmiękczacz na głowicy RX ), gdyby tylko to działało Wszelkie wynalazki typu magnetyzer nie usuwaja twardosci. I zawsze gdzies malym drukiem bedzie napisane, ze "dzialaja" do X stopni C. Czyli jak potraktujesz wode do 70C w CWU albo 100C w czajniku to kamien sie wytraci chocbys 5 magnetyzerow zamontowal. I to bedzie zgodne z tym co kupiles. Do tego wyniki dzialania tych wynalazkow sa z zalozenia niemierzalne!! Bo jak wode zaniesiesz do labolatorium to wyjdzie to samo co bez magnetyzera. Cala ocena dzialania jest wiec zawsze i z zalozenia subiektywna. A nigdzie nie mozna znalezc wiarygodnego badania porownawczego: 2 rury z taka sama woda jedna z magnetyzerem druga bez. Tyle samo wody leci i porownanie czy jest roznica w stopniu odkladania sie kamienia, czy zarastania rur. Skoro to taka rewelacja to powinno byc pelno takich badan zrobionych. A wszystko co mozna znalezc to solenne zapewnienia glownie sprzedawcow ze On/Ona zamontowal/a i widzi roznice na zasadzie kiedys bylo gorzej. Nie na zasadzie bezposredniego porownania. Ewentualnie jednopostowcow ktorzy od 5 lat uzywaja i sa zachwyceni i akurat po 5 latach zarejsetrowali sie a forum zeby pochwalic. Jakby dzialalo to taki czlowiek by po 5 latach o tym zapomnial a nie chwalil na forum w pierwszym i jedynym poscie. Wydasz 1000PLN i bedziesz sobie wmawial ze dziala. W czesci stanow US sprzedaz tego jest zabroniona z racji ze nosi znamiona przestepsta (sprzedaz czegos co nie dziala). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 22.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witajcie Nadszedł ten piękny dzień - moje CR100 umarło. Nie zmiękcza wody, więc nawet nie sprawdzam, jak jest z żelazem. Zgłosiłem już oczywiście reklamację, ale znając życie, dostanę treściwą odpowiedź w stylu "spier...". Nie wiem, o co chodzi - regeneracja zawsze była, ostatnio wyczyściłem zbiornik na sól, napełniłem na nowo tabletkami i ładnie solankę pobierało. Wczoraj coś mnie tknęło i sprawdziłem testem twardość - wysoka. Zrobiłem regenerację - bez zmian. Aktualnie trwa kolejna regeneracja, wyczyściłem też injektor, choć jest praktycznie nowy. Zobaczymy. Tak czy siak - przestrzegam przed tym złożem. U mnie wytrzymało rok przy 1,3 mg żelaza i 0,5 manganu oraz twardości 220. Czeka mnie przeróbka systemu, a miało być tak pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.09.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 To dziwne bo warunki nie są takie złe i powinno wytrzymać dużo dłużej. Jakbyś miał nowe info na temat reklamacji (tzn. czy coś robią ze złożem, jakieś czyszczenie lub analiza) to daj znać. Jakbyś miał okazję zajrzeć do zbiornika to zobacz jaki jest poziom złoża i pobierz próbkę złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 22.09.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Żywicę CR można jeszcze reanimować węglanem sodu. Dobry opis dostępny na stronie alamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 22.09.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jestem po kolejnej regeneracji - woda ma 5 stopni twardości. Więc guzik działa, kolor wody też kiepski. Oczywiście będę walczył o reklamację, w razie czego do akcji wkroczy prawnik. Oficjalnie informuję, że urządzenie dobrała mi firma Czysta Woda spod Warszawy. A CR-100, z mojego doświadczenia, odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 23.09.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Dziwna sprawa z tym CR-100. Według producenta żywotność tego złoża to od 7 do 10 lat... głowica Ci dobrze pracowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 24.09.2013 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Reklamacja zgłoszona, ale sprzedawca od razu złapał mnie na tym, że nie było serwisu po roku użytkowania. Zobowiązał się jednak do pomocy przy reanimowaniu złoża. Czekam na informacje. Póki co są nowe obserwacje - po dwóch dniach od regeneracji złoże zaczęło działać nieco lepiej. Test twardości wykazuje 2 stopnie. Jest więc szansa, że złoże całkiem nie umarło i pomoże mu ostra regeneracja. Nie wiem już sam, czy głowica działała prawidłowo - wszystkie czasy były ustawione dobrze i proces regeneracji przebiegał bez przeszkód. Sam mam już jednak wątpliwości, czy ostatecznie dobrze pobierał solankę. Mi ubywało 25 kilogramów w ciągu 2-2,5 miesiąca. Na pewno jednak ze zbiornika nie była zasysana cała solanka - około 20 litrów wody. Myślałem, że to normalne, ale pewnie się myliłem. Swoją drogą - co mogło być przyczyną niepobierania całej solanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 25.09.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Witam wszystkich, jesli moge, chcialbym i ja zasiegnac informacji co zastosowac na wode z takimi parametrami: Metnosc - 19 NTUBarwa - 30 mgPt/dmStezenie jonow wodoru - 7,3Amonowy jon - 3,93 mg/dmAzotyny - <0,04mg/dmAzotany - < 1mg/dmMangan - 2096 ug/dmZelazo ogolne - 3226 ug/dmTwardosc ogolna - 188 mg/dm Bakterii 0. Woda jest metna, zapach akceptowalny. W domu mieszka 5-6 osob.Studnia kopana, zbiornik hydroforowy otwarty. Dziekuje za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts