qbek17 11.06.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Oczyszczalnia to dokładnie taka: http://www.ekopol.pl/oczyszczalnia-biologiczna-typu-bio-hybryda-z-odprowadzeniem-wody-do-studni-chlonnej-w-nasypie-5-osob_p-BH-5SN W rodzinie 3 osoby na stałe, 2 płci żeńskiej:) Wszyscy bierzemy prysznic codziennie, co jakiś czas kąpiel w wannie + pranie prawie codziennie, zmywarka prawie codziennie no i toaleta;) Edit Czy brać pod uwagę coś takiego: Erie IQSoft Eco 9 czy 12? przy 9 to jest 15 l/ min - wystarczy do kąpieli? Pojemność przepompowni i oczyszczalni to ok 3,5 m3. Jak do takiej ilości, raz na 10 dni, dodasz 3 kg soli to jej stężenie w wyniesie <1 g/l (chociaż w praktyce większość tej soli jest zużyta na regenerację złoża i nie przechodzi do ścieków). Nie sądzę aby taka ilość zabiła całą oczyszczalnię. Sugerowałbym zmiękczacz z 25 l jonitu. Zbiornik w rozmiarze np. 10x35. Wydajność rzeczywista ok 20 l/min (wydajności chwilowej nie ma co porównywać - można sobie podać każdą wartość). Z głowicą Clack CI (z regeneracją przeciwprądową) w obudowie Maxi Crystal i solidnym jonitem - koszt ok 2 tys. PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aion 13.06.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam, proszę o radę jaki zmiękczacz kompaktowy wybrać. Po przejrzeniu prawie całego wątku wydaje mi sie ze wiem coraz mniej..• Dom jednorodzinny zamieszkały przez 3 osoby (2 dorosłe), • zużycie miesięczne nie za duże (średnio 7 m3), • pobór chwilowy powiedzmy 3 punkty naraz (pewnie standardowy przepływ 1,2m3/h) • woda z wodociągu, sód w przedziale 9,6-1,9, żelazo 40mangan 10 (tak mi podały wodociągi), parametrów twardości nie znam, ale jest średnio twarda (jestem z woj. lubelskiego, twardość ok. 16,17 st. niemieckich) i tego głównie chcę sie pozbyć (osad z kamienia na wszystkim, wydatki na odkamienianie urządzeń)• posiadam biologiczno-mechaniczną oczyszczalnię ścieków delfin premium pro 6 (przepływ dobowy 0,90m3/d) http://www.delfin-polska.pl/pr,56,Osad_Czynny_Premium.html (montażyści twierdzili, że bakterie do niej nie są konieczne, ale dodajemy gdyż czasem pojawia sie nieprzyjemny zapach przy POŚ)Z tego co juz wiem najlepiej wybrać zmiękczacz z głowicą clack z regeneracją przeciwprądową ale nie wiem czy coś znajdę jeśli wydać mogę max 2 tyś. Może wybrać z głowicą Fleck? 20 litrów wystarczy? Czy prócz zmiękczacza i filtra wstępnego coś jeszcze mam kupić? Zaznaczam też że nie mam za dużo miejsca w kotłowni. Sama znalazłam takie : • http://cristalaqua.pl/pl/p/Zmiekczacz-MAXI-C/114• http://allegro.pl/optima-20l-zmiekczacz-usa-ge-760-clack-ws1-promoc-i4313980038.html• http://allegro.pl/automatyczny-zmiekczacz-wody-sol-test-filtr-i4322533005.htmlOsobiście wybrałabym ten ostatni z głowicą autotrol, ale nie piszą jaka regeneracja jest, więc sama nie wiem..Jak już będę wiedzieć jaką mam kupić to wyślę oferty do okolicznych firm, jak nic ciekawego nie zaproponują to zakup przez net i montować będziemy sam z hydraulikiem. Dzięki za radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 - regeneracja upflow (solanka najpierw przepływa przez dolną mniej wyeksploatowaną warstwę złoża, a dopiero przez górną bardziej wyeksploatowaną. Przy dużych butlach to rzeczywiście daje wymierne korzyści, ale przy małych zysk jest niewielki) Jest jeszcze jedna sprawa przy tym typie regeneracji. Nie robi się etapu płukania wstecznego przed solankowaniem (dlatego można ten typ regeneracji stosować przy wodzie już "czystej"). Nawet przy niewielkich butlach dawka soli jest proporcjonalnie niższa niż przy dużych więc zysk ekonomiczny nie jest znaczący, ale za to przy oczyszczalni biologicznej ta różnica w ilości soli jest istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.06.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam, proszę o radę jaki zmiękczacz kompaktowy wybrać. Po przejrzeniu prawie całego wątku wydaje mi sie ze wiem coraz mniej.. • Dom jednorodzinny zamieszkały przez 3 osoby (2 dorosłe), • zużycie miesięczne nie za duże (średnio 7 m3), • pobór chwilowy powiedzmy 3 punkty naraz (pewnie standardowy przepływ 1,2m3/h) • woda z wodociągu, sód w przedziale 9,6-1,9, żelazo 40 mangan 10 (tak mi podały wodociągi), parametrów twardości nie znam, ale jest średnio twarda (jestem z woj. lubelskiego, twardość ok. 16,17 st. niemieckich) i tego głównie chcę sie pozbyć (osad z kamienia na wszystkim, wydatki na odkamienianie urządzeń) • posiadam biologiczno-mechaniczną oczyszczalnię ścieków delfin premium pro 6 (przepływ dobowy 0,90m3/d) http://www.delfin-polska.pl/pr,56,Osad_Czynny_Premium.html (montażyści twierdzili, że bakterie do niej nie są konieczne, ale dodajemy gdyż czasem pojawia sie nieprzyjemny zapach przy POŚ) Z tego co juz wiem najlepiej wybrać zmiękczacz z głowicą clack z regeneracją przeciwprądową ale nie wiem czy coś znajdę jeśli wydać mogę max 2 tyś. Może wybrać z głowicą Fleck? 20 litrów wystarczy? Czy prócz zmiękczacza i filtra wstępnego coś jeszcze mam kupić? Zaznaczam też że nie mam za dużo miejsca w kotłowni. Sama znalazłam takie : • http://cristalaqua.pl/pl/p/Zmiekczacz-MAXI-C/114 • http://allegro.pl/optima-20l-zmiekczacz-usa-ge-760-clack-ws1-promoc-i4313980038.html • http://allegro.pl/automatyczny-zmiekczacz-wody-sol-test-filtr-i4322533005.html Osobiście wybrałabym ten ostatni z głowicą autotrol, ale nie piszą jaka regeneracja jest, więc sama nie wiem.. Jak już będę wiedzieć jaką mam kupić to wyślę oferty do okolicznych firm, jak nic ciekawego nie zaproponują to zakup przez net i montować będziemy sam z hydraulikiem. Dzięki za radę! Pierwszy sobie odpuść - nie ma słowa o żywicy i głowicy, a na zdjęciu jest chińszczyzna. Pozostałe dwa pewnie nie różnią się za bardzo poza wyglądem - nie ma informacji o żywicy, a głowica Clack jest opcjonalna (w drugim linku). Prawdopodobnie głowice są z regeneracją standardową. Jeśli chodzi o pojemność złoża (wielkość zmiękczacza) to przy takim zużyciu (7m3) to i 10 litrów by wystarczyło. Jeśli masz ograniczone miejsce to możesz pokombinować z niższym zbiornikiem (np. w obudowie Crystal Mini) lub wysokim ale węższym (np. 8x35") i oddzielnym zbiornikiem na sól (najmniejsze mają chyba 20-25 litrów pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.06.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 No to jaką różnicę w ilości soli miałbyś przy jednej regeneracji? Zalecana dawka soli przy regeneracji przeciwprądowej to 70-120 g/l, a przy regeneracji współprądowej 200 g/l. Inny producent podaje wykresami: przeciwprąd 50-150, a współprąd 50-250 g/l. Są to różnice sięgające 50 %. Przy wspomnianych 10 litrach złoża jest to różnica między 1, a 2 kg. Oczywiście można zrobić taką samą dawkę w obu systemach i wtedy faktycznie nie ma to znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.06.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Nie uważasz, że przy 10 litrach regeneracja włączałaby się za często? Przy zużyciu miesięcznym 7 m3 i twardości 16-17 dH, 10 litrów dobrego złoża regenerowałoby się raz na tydzień. To był skrajny przykład Jasne, że może być więcej, ale Aion zaznaczała, że ma mało miejsca - stąd taki pomysł. Poza tym zmiękczacza nie kupujesz raz na kwartał, tylko raz na kilka dobrych lat więc lepiej zainwestować. Nie bardzo rozumiem czy to zarzut do tego co napisałem, bo w zupełności się z tym zgadzam? Poza tym koszta eksploatacji małego zmiękczacza wyjdą Ci większe. Różnica między zmiękczaczem małym (10 litrów) i dużym (20 litrów) nie będą takie duże. To są w obu przypadkach malutkie stacje i różnica w zużyciu wody rzędu 100l na miesiąc jest małą różnicą. Drugi aspekt to oczyszczalnia biologiczna. Lepiej żeby dostawała małe dawki soli częściej, niż jeden duży strzał. Będzie to mniej zakłócało pracę bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 14.06.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Jeśli miałbym przepuścić wodę z regeneracji przez POŚ to chyba jednak bym wolał jak najmniejszą ilość soli jednorazowo, w może trochę większej objętości wody i chyba częściej. Myślę że mniejsza dawka bardziej rozcieńczona podana 1 x w tygodniu zaszkodzi mniej niż jednorazowy zrzut dużej ilości w dużym stężeniu. Myślę nad ominięciem komory reakcyjnej oczyszczalni, ale kanaliza już położona pod płytą i nie bardzo jest jak puścić rurę. Problem ze spadkiem rury i płynnym odpływem, zamarzaniem zimą. Zamontować jakiś zbiornik na wodę obok z pompą uruchamianą automatycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.06.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Jeśli miałbym przepuścić wodę z regeneracji przez POŚ to chyba jednak bym wolał jak najmniejszą ilość soli jednorazowo, w może trochę większej objętości wody i chyba częściej. Myślę że mniejsza dawka bardziej rozcieńczona podana 1 x w tygodniu zaszkodzi mniej niż jednorazowy zrzut dużej ilości w dużym stężeniu. Myślę nad ominięciem komory reakcyjnej oczyszczalni, ale kanaliza już położona pod płytą i nie bardzo jest jak puścić rurę. Problem ze spadkiem rury i płynnym odpływem, zamarzaniem zimą. Zamontować jakiś zbiornik na wodę obok z pompą uruchamianą automatycznie? Jak już masz dokładać specjalną instalację tylko do ścieków ze zmiękczacza to chyba szkoda zachodu. Łatwiej będzie dosypać od czasu do czasu bakterii do POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aion 14.06.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Dzięki za radę. Tego miejsca w kotłowni wystarczy i na 20tkę (tym bardziej ,że z tego co widziałam 10tki są po prostu tylko niższe, a w górę miejsce mam). Różnice w cenie też nie są jakieś znaczne między nimi. Więc mi jest wszystko jedno. Choć, jak piszesz, ze względu na oczyszczalnię może rzeczywiście lepiej mniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.06.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Dzięki za radę. Tego miejsca w kotłowni wystarczy i na 20tkę (tym bardziej ,że z tego co widziałam 10tki są po prostu tylko niższe, a w górę miejsce mam). Różnice w cenie też nie są jakieś znaczne między nimi. Więc mi jest wszystko jedno. Choć, jak piszesz, ze względu na oczyszczalnię może rzeczywiście lepiej mniejszą. Jeśli masz mało miejsca "na szerokość" to najwęższe zbiorniki (nadal wysokie) mają chyba 7" średnicy i 35" wysokości (pojemność 19 litrów - więc złoża wejdzie max 12 litrów). Następne są 8x35" (23 litry pojemności / 16 litrów złoża) lub 8x44" (31 litrów pojemności / 21 litrów złoża). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aion 14.06.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Już miałam decydować się na ten http://allegro.pl/automatyczny-zmiekczacz-wody-sol-test-filtr-i4322533005.html , ale znalazłam teraz ten http://allegro.pl/najbardziej-oszczedny-zmiekczacz-wody-flamingo-c10-i4321087823.html Coś czuję że warto te 500zł dołożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aion 15.06.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 A wiesz, jakoś najmniej zwróciłam uwagę na to hasło o oszczędności wody. Spodobał mi sie flamingo ze względu na głowicę i płukanie przeciwprądowe. Ile wody dodatkowo mi pójdzie tak na prawdę olewam, ale już ile soli poleci mi w POŚ już nie. Tylko jeszcze jedna rzecz. Twardośc wody jaką podałam jest z danych na województwo ( tak jak napisałam wodociągi nie podały mi jaką mam), więc dziś zbadałam i mam jednak większą ( prawie 19). Tak więc proszę o radę czy nadal 10tka wystarczy i czy wydać te 500zł więcej kupując flamingo. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 16.06.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam i powracam z moim odżelaziaczem na pyrolix'ie. Mija 4-ty miesiąc od gruntownego przeglądu filtra z wysypaniem do płukania złoża, włącznie. Dałem większy restryktor 13gal/min i wymieniłem rury do popłuczyn na grubsze - 1". Pompa w czasie płukania (co 3 dni) tez chodzi na full - otwieram napowietrzacz na maksymalny przepływ. Jedyne czego nie zrobiłem, to nie usunąłem górnego kosza - porada przyszła za późno filtr był już zmontowany . Nie dałem też nowej podsypki na dno, zgodnie z poradą że ułoży się w czasie płukania. No i teraz znów jest pogorszenie wody na wyjściu. Filtr się zatyka. W czasie płukania ciśnienie przed filtrem wzrosło z 2,25 na 2,5 bara. Czyli stawiam jednak na konieczność usunięcia górnego kosza. Czy podsypka żwirowa też może poprawić sytuację? Wydaje mi się też że wysokość złoża jest zbyt mała, bo woda była odrobinę niedopłukana nawet zaraz po operacji z lutego. Ma sens dosypać z 10cm złoża? To co wysypałem z niego miało wysokość 64cm z wymieszaną podsypką. Filtr 10/54. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 17.06.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Proszę o pomoc, bo szukam i nie mogę znaleźć. Mam miejsca na zmiękczacz o wymiarach w x sz x g=1,2x65x59 (taka szafka kuchenna w kotłowni z blatem-można przedziurawić). W tym na tej głębokości jest zawór z wodą do domu (przy ścianie). Szukam zmiękczacza z głowicą objętościową, który by się tam zmieścił (docelowo 4 osoby w domu, obecnie przy 3 osobach ok 9 m3 wody/m-c) Nie mogę znaleźć nic rozsądnego w tych wielkościach. Proszę podeślijcie jakiegoś linka z czymś optymalnym. Twardości dokładnie nie znam, ale w mieście obok oscyluje wokół 12 stopni niemieckich. Ewentualnie zbiornik może stać obok pod zlewem (ale zlew b. głęboki)- ale też może być problem. Chyba zostawiliśmy za mało miejsca :bash:Edit: Znalazłam coś takiego: ERIE Slimline eco wersja 11 (tylko czy nie będzie za mała), nic nie piszą jakie funkcje ma głowica. Czy to będzie się nadawało w ogóle, czy jednak lepiej coś większego. Mamy pośkę... to może nie ma tego złego... Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Gremlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digi21 17.06.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Kochani please pomóżcie kobiecie mam dylemat czy przyłączać się do kanalizacji czy założyć filtr? Zaczełam od zbadania wody i to co mi wyszło: żelazo 5380 mangan 424 mętność 52 jon amonowy 0,17 baterie psychrofilne 300 jaki filtr i czy wogóle proponujecie filtr przy takich parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.06.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Kochani please pomóżcie kobiecie mam dylemat czy przyłączać się do kanalizacji czy założyć filtr? Zaczełam od zbadania wody i to co mi wyszło: żelazo 5380 mangan 424 mętność 52 jon amonowy 0,17 baterie psychrofilne 300 jaki filtr i czy wogóle proponujecie filtr przy takich parametrach? Potrzebujesz odzelaziacza. Raczej duzego niz malego. Przydaloby sie wiedziec pH wody. Na bakteire procedura jest nastpujaca: chlorowanie studni. Ponowne badania po jakims czasie. Jesli bakterie sa nadal, to montaz lampy UV marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnio 19.06.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) WitamMam normalną wodę z wodociągów, teoretycznie on (stopnie niemieckie) około 12-tu, niemniej mam wrażenie że więcej, gdyż po ok 2-3 kąpielach szyba od prysznica pokrywa się już białym kamiennym nalotem, a po 2 latach mieszkanie w domu zaczynam wyczuwać nawet lekką szorstkość kafelek prysznica wynikającą z jego zakemienienia. W domu mieszkają na razie 2 osoby w przyszłości może max jeszcze dwójka dzieciaków. Co sądzicie o Blue Soft - RX17/C100, Viessmann Aquahome 20-N lub Clack TC ?Czy warto za dwa ostatnie zapłacić dwukrotność kwoty za pierwszego ? Edytowane 19 Czerwca 2014 przez barnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnio 20.06.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Ale cenowo to żadna rewelacja, więc wolę coś bardziej sprawdzonego. Poza tym jest dosyć głęboki, a z miejscem u mnie słabo. Te blue Softy RX17 i RX13 są relatywnie tanie, pytanie jakie to ma ew. skutki uboczne. Wszystkie inne zmiękczacze przy podobnej wydajnosci zamykają się ok 2 tys złotych. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez barnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 20.06.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Dodajesz koszt filtra mechanicznego? W każdym razie u mnie żadnych problemów nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.06.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Te blue Softy RX17 i RX13 są relatywnie tanie, pytanie jakie to ma ew. skutki uboczne. Są tanie bo są z tanimi głowicami. Przy małym zmiękczaczu cena głowicy to czasami 60-70 % ceny całości. A skutki uboczne mogą być minimalne (mała przyjemność obsługi), ale też i bardziej przykre (zalanie) - to loteria, na której możesz wygrać albo stracić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts