Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Ale ta głowica RX - 636B+B z tego co czytałem gdzieś wcześniej to popularny ale całkiem niezły model, nie jest to ponoć jakiś no-name.

Problem innych zmiękczaczy to ich duża głębokość, a ja mam akurat około 45 cm na głębokość wnękę na niego. Jakbym go chciał gdzie indziej postawić to będę musiał z rurami przejść dwie ściany w kotłowni w te i z powrotem, co chyba jeszcze bardziej zwiększa możliwość zalania.

Ale ta głowica RX - 636B+B z tego co czytałem gdzieś wcześniej to popularny ale całkiem niezły model, nie jest to ponoć jakiś no-name.

Popularność to efekt ceny - jest to chyba najtańsza głowica i stąd jej częste stosowanie w tanich filtrach. A to że nazwa jest chwytliwa to jeszcze nie gwarancja jakości :)

Problem innych zmiękczaczy to ich duża głębokość, a ja mam akurat około 45 cm na głębokość wnękę na niego. Jakbym go chciał gdzie indziej postawić to będę musiał z rurami przejść dwie ściany w kotłowni w te i z powrotem, co chyba jeszcze bardziej zwiększa możliwość zalania.

Problemem nie są wymiary. Jak chcesz kupić zmiękczacz o konkretnych wymiarach to idziesz do firmy od uzdatniania wody i oni powinni Ci dobrać filtr na twoje wymagania (a mają takie możliwości). Jeśli tylko szukasz standardowego, gotowego produktu to faktycznie jest ciężko znaleźć coś o nietypowych kształtach.

Witam

Od dłuższego czasu myślę na instalacją zmiękczacza do wody.

Wstępnie wybór padł na Longa Nice 20 firmy Buderus za 2100 zł.

Chciałbym zapytać o opinie na temat tego urządzenia. Czy to jest "chińczyk" z firmową naklejką czy trochę lepsze urządzenie.

Ewentualnie o wskazanie innego urządzenia "lepszego" w podobnej cenie.

Z góry dziękuję za opinie i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Witam,

Mam takie parametry wody:

odczyn 6.5 pH

żelazo 2,01 mg/l

mangan 0,158mg/l

Proszę o dobór stacji uzdatniania.

W temacie jestem zielony

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Tomek

Na jaką wydajność/przepływy?

Przy tak niskim pH może być problem - może napowietrzanie trochę podniesie pH, ale jak to nie wystarczy to albo dozowanie NaOH (mało praktyczne i niebezpieczne w domowych warunkach) albo jakieś złoże do podnoszenia pH (czyli dodatkowa kolumna ze złożem). W każdym przypadku nie chce to być proste i łatwe.

Witam

Od dłuższego czasu myślę na instalacją zmiękczacza do wody.

Wstępnie wybór padł na Longa Nice 20 firmy Buderus za 2100 zł.

Chciałbym zapytać o opinie na temat tego urządzenia. Czy to jest "chińczyk" z firmową naklejką czy trochę lepsze urządzenie.

Ewentualnie o wskazanie innego urządzenia "lepszego" w podobnej cenie.

Z góry dziękuję za opinie i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Jest to naklejka Buderusa na sprzęcie składanym w PL. Nie jest to chińczyk (przynajmniej nie w większości) :)

Czy to że jest składany w PL to jest wada czy zaleta bo rozumiem że lepszy od chińczyka.

Wiem, że każdy z nas ma w sobie coś z chińczyka :) ale czy warto za tą kasę kupić to urządzenie czy lepiej coś innego.

Bo generalnie zasady działania są zbliżone chodzi tylko żeby urządzenie wytrzymało więcej niż 2-3 lata :)

Czy to że jest składany w PL to jest wada czy zaleta bo rozumiem że lepszy od chińczyka.

Wiem, że każdy z nas ma w sobie coś z chińczyka :) ale czy warto za tą kasę kupić to urządzenie czy lepiej coś innego.

Bo generalnie zasady działania są zbliżone chodzi tylko żeby urządzenie wytrzymało więcej niż 2-3 lata :)

Generalnie najważniejsze w zmiękczaczu są głowica i żywica jonowymienna. Ponieważ żywice (nawet najtańsze) wytrzymują te kilka lat, to różnice są głównie w głowicach. W Buderusach są chyba Autotrole więc całkiem niezłe głowice.

PS. Montaż w PL to raczej zaleta - większość tych tanich zmiękczaczy jest montowana gdzieś w Azji i w PL nikt nawet pudełka nie otworzy przed zamontowaniem u klienta.

Edytowane przez qbek17

Na jaką wydajność/przepływy?

Przy tak niskim pH może być problem - może napowietrzanie trochę podniesie pH, ale jak to nie wystarczy to albo dozowanie NaOH (mało praktyczne i niebezpieczne w domowych warunkach) albo jakieś złoże do podnoszenia pH (czyli dodatkowa kolumna ze złożem). W każdym przypadku nie chce to być proste i łatwe.

zasilanie jest z pompy glebinowej ktora wydajnosc ma 5.7m3/h i max cisnienie 9bar.

woda bedzie zasilany dom jednorodzinny 4-5 osobowy.

Pozdrawiam

a ja mam pytanie takie ,czy sa jakies filtry (mniejsza o wkład),które mozna zamontowac na wejsciu ujęcia lub wyjsciu z hydroforu zeby nie powodowaly zauwazalnego spadku cisnienia lub zeby ten spadek był niewielki i czy jest mozliwosc zeby po takim filtrze przepływ wody nie był skokowy tylko stały liniowy?

Ja sie bardzo zawidołem na typowym BIG BLUE własciwie jakikolwiek wkład tak blokuje przepływ ze to jest nieakceptowalne,w dodatku woda wyplywa pulsacyjnie a pompa pompuje liniowo .Montując taki filtr na wyjsciu do wody do celów spozywczych(mały pobór itd.)jakoś dałoby sie to zdzierzyć,ale puszczenie czegoś takiego na cały dom(prysznic,wanna,umywalka) to jakaś tragedia.Da sie to jakoś zrobic zeby było normalnie?

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

a ja mam pytanie takie ,czy sa jakies filtry (mniejsza o wkład),które mozna zamontowac na wejsciu ujęcia lub wyjsciu z hydroforu zeby nie powodowaly zauwazalnego spadku cisnienia lub zeby ten spadek był niewielki i czy jest mozliwosc zeby po takim filtrze przepływ wody nie był skokowy tylko stały liniowy?

Ja sie bardzo zawidołem na typowym BIG BLUE własciwie jakikolwiek wkład tak blokuje przepływ ze to jest nieakceptowalne,w dodatku woda wyplywa pulsacyjnie a pompa pompuje liniowo .Montując taki filtr na wyjsciu do wody do celów spozywczych(mały pobór itd.)jakoś dałoby sie to zdzierzyć,ale puszczenie czegoś takiego na cały dom(prysznic,wanna,umywalka) to jakaś tragedia.Da sie to jakoś zrobic zeby było normalnie?

pozdrawiam

Filtry narurowe z założenia mają niski przepływ - chodzi o to, żeby montować je tuż przed ujęciem (np. pod zlewem). Jak chcesz uzyskać większy przepływ to dajesz większy filtr lub kilka filtrów równolegle.

Co do tego skokowego przepływu to coś musiało być nieprawidłowo w Twoim przypadku - normalnie nie ma prawa się coś takiego dziać.

Witam,

Mam takie parametry wody:

odczyn 6.5 pH

żelazo 2,01 mg/l

mangan 0,158mg/l

Proszę o dobór stacji uzdatniania.

W temacie jestem zielony

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Tomek

przepraszam źle podałem odczyn mam 7.5 pH

zasilanie jest z pompy glebinowej ktora wydajnosc ma 5.7m3/h i max cisnienie 9bar.

Pozdrawiam

Tomek

przepraszam źle podałem odczyn mam 7.5 pH

Pozdrawiam

Tomek

Max wydajnosc, max cisnienie to ladnie na pudelku wyglada, a nic lub niewiele mowi o wydajnosci pompy przy aktualnym cisnieniu pracy (powiedzmy 4-5atm).

Dobrze by bylo jakbys wiedzial jaki to typ pompy dokladnie, wtedy mozna sprawdzic jakiej faktycznej wydajnosci mozesz sie spodziewac.

Ale na oko, pompa powinna wystaczyc do wyplukania odzelaziacza.

Przy tym pH nie powinno byc problemu z usunieciem zelaza.

Czy masz juz hydrofor? Jesli nie, dlugofalowo pewnie bedzie lepiej zalozyc ocynkowany i dorobic do niego napowietrzanie wody i zastosowac jakies zloeze odzelaziajace.

Jesli hydrofor juz masz z workiem a zmieniac nie chcesz, to mozesz uzyc zloza regenerowanego nadmanganianem potasu, ale to pod warunkiem, ze nie masz oczyszczalni przydomowej.

marcin

Max wydajnosc, max cisnienie to ladnie na pudelku wyglada, a nic lub niewiele mowi o wydajnosci pompy przy aktualnym cisnieniu pracy (powiedzmy 4-5atm).

Dobrze by bylo jakbys wiedzial jaki to typ pompy dokladnie, wtedy mozna sprawdzic jakiej faktycznej wydajnosci mozesz sie spodziewac.

Ale na oko, pompa powinna wystaczyc do wyplukania odzelaziacza.

Przy tym pH nie powinno byc problemu z usunieciem zelaza.

Czy masz juz hydrofor? Jesli nie, dlugofalowo pewnie bedzie lepiej zalozyc ocynkowany i dorobic do niego napowietrzanie wody i zastosowac jakies zloeze odzelaziajace.

Jesli hydrofor juz masz z workiem a zmieniac nie chcesz, to mozesz uzyc zloza regenerowanego nadmanganianem potasu, ale to pod warunkiem, ze nie masz oczyszczalni przydomowej.

marcin

Typ pompy Omnigena 3,5SC3-19. teraz mam hydrofor na placu budowy i pompa nabija mi do 8 barów.(tyle mam na manometrze i wyłącznik ciśnieniowy wyłącza mi pompę)

Docelowo chciałem hydrofor z workiem, bo mam mało miejsca w gospodarczym i chciałem go poziomo umieścić.

Będę miał oczyszczalnie biologiczna. wiec kolejny problem z popłuczynami.

Tomek

Typ pompy Omnigena 3,5SC3-19. teraz mam hydrofor na placu budowy i pompa nabija mi do 8 barów.(tyle mam na manometrze i wyłącznik ciśnieniowy wyłącza mi pompę)

Docelowo chciałem hydrofor z workiem, bo mam mało miejsca w gospodarczym i chciałem go poziomo umieścić.

Będę miał oczyszczalnie biologiczna. wiec kolejny problem z popłuczynami.

Tomek

Hydrofor z workiem (czyli bez napowietrzenia) to zloze regenerowane chemicznie, czego przy oczyszczalni zrobic nie mozesz, bo ja zamordujesz.

Oczyszczalnia narzuca Ci wymiane zbiornika na bezworkowy :-( I niestety, zeby to mialo sens, zbiornik wiekszy niz mniejszy. Optymalnie 200-300L zeby woda miala czas sie natlenic.

Inne rozwiazanie to zloze jonowymienne. Dostaniesz wode bez zelaza za to zmiekczona do 0, czego tez nie musisz lubi. Wtedy zloze regenerujesz sola, i z grubsza mozesz przyjac ze na 1m3 uzdatnionej wody pojdzie 1kg soli do oczyszczalni. Bakterie moga lub nie musza tego lubic.

3 opcja, to zrobienie studni chlonnej tylko na popluczyny z filtra z nadmanganianem potasu (ale to jest raczej srednio legalne) lub popluczyny z solą.

Pompa przy 5atm powinna dac okolo 60L/minute patrzac na wykres wydajnosci. Wiec wystarczy na wyplukanie filtra jakiego potrzebujesz (odzelaziacza).

marcin

Cintropur jest doskonałą alternatywą... http://www.krainawody.pl/40-filtr-cintropur-nw-25.html - niezauważalne spadki ciśnienia, do tego możliwe płukanie wkładów (mniejsze koszta eksploatacji). Jak nie wierzysz to przejedź się do jakiegoś sklepu hydraulicznego, żeby porównać chociażby samą jakość wykonania.

No wlasnie ja sie zraziłem po kupnie takiego BIGBLUE...strasznie dlawilo przeplyw a zamontowany idealnie..aczkolwiek zamontowałem go przed pompą..tzn z ujecia do filtra,potem hydrofor i kran...moze rzeczywiscie za hydroforem trzeba.One te filtry wygladaja wszystkie podobnie więc boje sie wydawac znów kase nie majac pewnosci ze bedzie normalnie dzialac.

Filtry narurowe z założenia mają niski przepływ - chodzi o to, żeby montować je tuż przed ujęciem (np. pod zlewem). Jak chcesz uzyskać większy przepływ to dajesz większy filtr lub kilka filtrów równolegle.

Co do tego skokowego przepływu to coś musiało być nieprawidłowo w Twoim przypadku - normalnie nie ma prawa się coś takiego dziać.

jeszcze dopytam czyli te filterki kubelkowe mozna równolegle łaczyć? to nie wiedzialem.

dzieki za pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Ok. Serdeczne dzięki za podpowiedź. Chyba się na niego zdecyduję, szczególnie że są niedaleko więc z ewentualną reklamacją będę miał blisko. :)

Też myślałam o Buderusie, bo tez jestem z Lublinia i wygodniej by mi było kupić go na miejscu, ale w końcu kupiłam ZM-Work-20. Identyczna głowica co w Buderusie, zloże Purolite , wiec nie jest źle i cena prawie o 300 zł mniejsza, może nie ma co płacić za firmową naklejkę.

Wybacz, ale Cintropur wygląda jednak trochę inaczej :) Uwierz mi, spadki ciśnienia przy filtrach belgijskiego producenta są niezauważalne.

Spadek ciśnienia w takim filtrze zależy głównie od zastosowanego wkładu. Im jest on dokładniejszy tym szybciej się zapycha i spadek ciśnienia większy.

Sam korpus ma faktycznie pomijalne opory przepływu i to raczej niezależnie od kraju producenta ;)

Oj czepiasz się ;) Chciałem uniknąć powtarzanie nazwy producenta ;)

Może trochę ;)

Chodzi mi też o to, że jakbyś porównał np. wkład siatkowy no-name z allegro za 2zł z mikronażem "5" i obok postawił Cintropura z zaaplikowaną "skarpetką" też "5" to różnica była by duża.

Różnica w wytrzymałości, w dokładności filtracji, ale w spadku ciśnienia - nie.

Nie sądzisz, że system montowania wkładu na supportach (tych nośnikach) jest bardziej wydajny od standardowych 10 calówek?

Wydajny może tak (z tym że nie wiem do końca co masz na myśli pisząc o wydajności wkładu filtracyjnego) ale co to ma wspólnego ze spadkiem ciśnienia?