Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile wody na raz (w litrach / s) bedziesz potrzebowal. Im wiecej, tym wiekszy filtr potrzebny.

Moze masz 6 lazienek, w kazdym deszczownice robiaca wodospad wody.

Potrzebował- a ;)

A jaki jest sposób na obliczenie tego przepływu? Rodzina 6-osobowa, 2 łazienki, pralka, zmywarka itp. myślę, że równocześnie może być używany prysznic, wanna, zmywarka, możliwe, że też umywalka i zlew.

Potrzebował- a ;)

A jaki jest sposób na obliczenie tego przepływu? Rodzina 6-osobowa, 2 łazienki, pralka, zmywarka itp. myślę, że równocześnie może być używany prysznic, wanna, zmywarka, możliwe, że też umywalka i zlew.

Miarka, stoper..... i mierzysz. Zmywarka sie raczej nie przejmuj. Bierze wode chwilowo i w malych ilosciach.

Rozumiem to tak, że odkręcam kilka kranów, wlewam wodę do miski z miarką i liczę czas?Tylko proszę się nie śmiać ze mnie jakby co :D

Jak bardzo byłyby u nas miarodajne te pomiary skoro mamy już założone dwa filtry, które chcemy zamienić na inne? Czy jest w ogóle sens?

Problem też w tym, że jeszcze nie użytkujemy np. drugiej łazienki. A filtr chcielibyśmy założyć już. Nie można przyjąć jakiejś średniej?

Nie można przyjąć jakiejś średniej?

Można przyjąć ok 6-7 litrów na minutę z jednego punktu. Czy możesz określić ile punktów może pracować jednocześnie?

ph 8,15 norma(6,5-9,5)

utlenialność 3,2 mg/dm3 (dopuszczalne 5)

Przy tak wysokim pH może być większy problem z usunięciem żelaza niż manganu.

Stosując filtr wielofunkcyjny w teorii powinno to wszystko zejść do normatywnych poziomów. Polecam do tego złoże AquaMulti. Rozmiar można dobrać jak będzie znany przepływ...

Mam problem z wodą - ciepłą z zasobnika - strasznie śmierdzi - siarkowodór ???

Wykonałem badania wody:

1. Utlenialność z KMno4: 4,9 mg/l

2. Twardość: 256 mg/l

3. Amoniak: 0.12 mg/l

4. Azotyny: 0,073 mg/l

5. Azotany: 11 mg/l

6. Chlorki: 22 mg/l

7. Żelazo: 71 mg/l

8. Mangan: 33,4 mg/l

Mętność: 0,54 NTU

Barwa(Pt): 15 mg/l ( metoda D)

Zapach w 23stC: nieakceptowalny:

pH: 6,9

Uwagi: zapach gnilny

Przegrzewanie wody, dezynfekcja instalacji, wymiana anody magnezowej na tytanową, napowiertzanie, filtr węglowy - troche czytam o tym i nie wiem jakie kroki poczynić najpierw. Od czego zacząć. Okolice Warszawy

Masz płytkie ujęcie, a to może powodować częste zmiany składu i jakości wody. Jeśli w badaniach wyszedł zapach gnilny to prawdopodobnie robienie czegokolwiek z instalacją pomoże tylko na chwilę.

Możesz próbować przegrzać instalację i sprawdzić czy pomoże - to najtańszy i najszybszy sposób. Później możesz inwestować w filtry (wielofunkcyjne albo węglowe), albo od razu zainteresować się nową, głębszą studnią.

Można przyjąć ok 6-7 litrów na minutę z jednego punktu. Czy możesz określić ile punktów może pracować jednocześnie?

Myślę, że max. 5. Policzyłam wannę, prysznic, umywalkę, zlew, i ewentualnie pralka, nie wiem czy dobrze? Bo wiadomo, że np. z umywalki korzysta się krócej niż z prysznica. Nie chciałabym aby były jakieś spadki ciśnienia lub zmiany temperatury wody w czasie np. korzystania z deszczownicy :(

Jestem nowym czytelnikiem tego forum. Mam zamiar zakupić zmiękczacz do wody. Wodę mam z ujęcia gminnego, więc na pewno spełnia podstawowe normy PZH niemniej woda jest bardzo twarda z mnóstwem o sadów na armaturze.

zastanawiam się nad takimi urządzeniami:

-Denver Plus 30

-CosmoWATER HOME 22

-WaterMark 30

doradźcie proszę który z tych urządzeń mogę wybrać aby potem eksploatacja nie przyprawiała mnie o ból głowy

Witam wszystkich.

Bardzo proszę o radę i ew sugestie na poniższe

Mam problem z wodą - ciepłą z zasobnika - strasznie śmierdzi - siarkowodór ???

Ujęcie własne ok10m, zbiornik przeponowy ok 100l, piec jednofunkcyjny współpracujący zasobnikiem 120l w zbiorniku buforowym Elktromet multi duo ( zbiornik w zbiorniku.)

Na moje oko to zimna woda ma zółtawy kolor ( ale zacieków na misce WC ( ok 2 miesięcy ) nie ma )

Wykonałem badania wody:

1. Utlenialność z KMno4: 4,9 mg/l

2. Twardość: 256 mg/l

3. Amoniak: 0.12 mg/l

4. Azotyny: 0,073 mg/l

5. Azotany: 11 mg/l

6. Chlorki: 22 mg/l

7. Żelazo: 71 mg/l

8. Mangan: 33,4 mg/l

Mętność: 0,54 NTU

Barwa(Pt): 15 mg/l ( metoda D)

Zapach w 23stC: nieakceptowalny:

pH: 6,9

Uwagi: zapach gnilny

Przegrzewanie wody, dezynfekcja instalacji, wymiana anody magnezowej na tytanową, napowiertzanie, filtr węglowy - troche czytam o tym i nie wiem jakie kroki poczynić najpierw. Od czego zacząć. Okolice Warszawy

Z góry dzięki za pomoc

Ze względu na wysoką utlenialność zaproponowałbym analizę wody na mikroorganizmy i chlorowanie studni.

Dopiero po tej analizie możemy dalej zaproponować rozwiązania. Zapach może być spowodowany obecnością mikroorganizmów w wodzie.

Hejka, mam wyniki badań i prośbę :)

żelazo 800 (norma 200)

mangan 164 (norma 50)

jon amonowy 0,48 (norma 0,50)

twardość ogólna mval/dm3 7,92

twardość węglanowa mg/dm3 396 (norma 60-500)

reszta parametrów w normie

Czy jest możliwe zastosowanie jakiegoś filtra wielofunkcyjnego? Coś co usunie nadmiar żelaza, manganu i jednocześnie zmiękczy wodę?

Filtr Atlas Filtri BX 20 ‘’ z wkładem sznurkowym o dokładności filtracji 25 mikron - filtr Atlas Filtri montowany za hydroforem w celu zabezpieczenia stacji uzdatniania wody przed zanieczyszczeniami mechanicznymi.

Jonowymiennik 13x54 AM CLACK CI - Urządzenie ma za zadanie usunięcie z wody nadmiaru żelaza, manganu, jonu amonowego oraz twardości wody.

Jonowymiennik 1354 AM CI złożony jest z dwóch elementów, kolumny zasypanej złożem i zbiornikiem na solankę. Dwuczęściowa budowa ułatwia ustawienie urządzenia w dogodnym miejscu.

Głowica sterująca Clack CI z funkcjami diagnostycznymi i historią pracy przeprowadza regenerację kolumny z żywicą po przepływie określonej ilości wody. Regeneracja polega na przepłukiwaniu złoża jonowymiennego roztworem soli.

Edytowane przez KLARSAN
Jestem nowym czytelnikiem tego forum. Mam zamiar zakupić zmiękczacz do wody. Wodę mam z ujęcia gminnego, więc na pewno spełnia podstawowe normy PZH niemniej woda jest bardzo twarda z mnóstwem o sadów na armaturze.

-Denver Plus 30

-CosmoWATER HOME 22

-WaterMark 30

doradźcie proszę który z tych urządzeń mogę wybrać aby potem eksploatacja nie przyprawiała mnie o ból głowy

Jak masz POŚ lub zależy Ci na głowicy UPFLOW to WaterMark 30, a jak nie to Denver Plus 30.

Myślę, że max. 5. Policzyłam wannę, prysznic, umywalkę, zlew, i ewentualnie pralka, nie wiem czy dobrze? Bo wiadomo, że np. z umywalki korzysta się krócej niż z prysznica. Nie chciałabym aby były jakieś spadki ciśnienia lub zmiany temperatury wody w czasie np. korzystania z deszczownicy :(

Do tego ktoś użyje spłuczki w WC... wychodzi jakieś 2 m3/h.

Myślę, że minimum to filtr 10x54" (38 litrów złoża).

-Denver Plus 30

-CosmoWATER HOME 22

-WaterMark 30

Z tych trzech Denver i Watermark to produkty tej samej firmy - chińskie głowice (co nie znaczy, że nie będą działać)...

Cosmowater to też marka robiona dla hurtowni, więc nie liczyłbym na fajerwerki...

Potrzebuje zestaw odwróconej osmozy by w mieszkaniu móc używać wody do spożywania, gotowania?

Tak myślę do 500 zł i żeby wkłady były w miarę tanie !

Dziękuję

POŚ = Przydomowa Oczyszczalnia Ścieków

A teraz pytanie (bo mam POŚ i planuję zmiękczacz) - dlaczego głowica UPFLOW do POŚ'a? A szerzej - jaki zmiękczacz przy POŚu? Na co zwrócić uwagę?

A teraz pytanie (bo mam POŚ i planuję zmiękczacz) - dlaczego głowica UPFLOW do POŚ'a? A szerzej - jaki zmiękczacz przy POŚu? Na co zwrócić uwagę?

Głowica z regeneracją przeciwprądową (upflow) pozwala na stosowanie niższych dawek soli do regeneracji zmiękczacza. Dzięki temu mniej chlorków trafia do POŚa i powoduje mniejsze zakłócenie w jej pracy.

Nie tylko przy POŚu należy dobrać wielkość zmiękczacza do potrzeb a nie stawiać coś "na zapas".

Witam,

chodzi o badania mikrobiologiczne to były wykonane:

Liczba bakterii z grupy coli w 100ml <1

Liczba bakterii z grupy Escherichia coli w 100ml <1

Jak wykonać chlorowanie studni ?

Ze względu na wysoką utlenialność zaproponowałbym analizę wody na mikroorganizmy i chlorowanie studni.

Dopiero po tej analizie możemy dalej zaproponować rozwiązania. Zapach może być spowodowany obecnością mikroorganizmów w wodzie.

Witam,

chodzi o badania mikrobiologiczne to były wykonane:

Liczba bakterii z grupy coli w 100ml <1

Liczba bakterii z grupy Escherichia coli w 100ml <1

Wlewasz podchloryn do studni, czkasz kilka minut, pompujesz, odkręcasz każdy kran/punk tak aby leciała z niego woda z chlorem (wyczuwalny zapach), zakręcasz krany, czekasz kilka/kilkanaście godzin, płuczesz aż do zaniku zapachu i jeszcze trochę.