qbek17 27.08.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Jak dla mnie to ta sama półka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 27.08.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Qbek, jest jeszcze ostatni Denver Plus 30 ; ) Jedni znajomi maja Cosmowatera - jak narazie chwalą, drudzy Viessmana - też chwalą sobie. Ja jeszcze doszukałam tego Logixa - bo na forum naczytałam się o głowicach ( zeby omijać RX), małż coś tam czytał o tym Denver. W sumie jedna półka cenowa A jakiś punkt zaczepny, żey ułatwić wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.08.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Denver ma chińską głowicę BNT - jak masz wybór to odpuść ten model. Wszystkie będą działać Jakbym miał wybierać to chyba wziąłbym Viessmana - robi go firma Epuro, a oni korzystają z dobrych jonitów Lanxessa więc jest to jakiś argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 27.08.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Denver ma chińską głowicę BNT - jak masz wybór to odpuść ten model. Wszystkie będą działać Jakbym miał wybierać to chyba wziąłbym Viessmana - robi go firma Epuro, a oni korzystają z dobrych jonitów Lanxessa więc jest to jakiś argument. No i dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 27.08.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zmiękczacz wody Denver Plus 30 owszem ma głowicę na podzespołach z Tajwanu ale powiem Wam, że korzystam z niego już ponad 2 lata i śmiga bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.08.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zmiękczacz wody Denver Plus 30 owszem ma głowicę na podzespołach z Tajwanu ale powiem Wam, że korzystam z niego już ponad 2 lata i śmiga bez zarzutu. To nie "podzespoły" tylko cała głowica, a i pozostałe komponenty są chińskie. Jeśli coś jest wykonywane w ich hiszpańskim oddziale to tylko składanie tego w całość (chociaż i w to wątpię, bo siła robocza jest tańsza w Azji). Nie żebym miał coś do ich sprzętu - na pewno też działa i nigdy nie mówiłem, że nie działa ale nie lubię kiedy "maskuje się" pochodzenie urządzeń przez mylące nazwy czy otwieranie oddziału w UE i reklamowanie jako "europejski sprzęt" A co do jakości towarów z tego regionu miałem kilka razy okazję się przekonać, więc jak ktoś ma wybór i pyta mnie o zdanie to z własnego doświadczenia odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.08.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 W tym watku ktoś opisywał przypadek totalnie zalanego pomieszczenia. Wina była podwójna, instalatora (nie włożył węza od popłuczyn do odpływu!!) ale i takiej azjatyckiej głowicy o "wysmienitym stosunku jakosci do ceny". Głowica w czasie pierwszej regeneracji nie zamkneła się i przez nie włożony waż do odpływu lało się bardzo długo z prędkoscia backwash'u. Gdyby sie lało 10 minut to by było troche wody, ale tam poszły jakies metry szescienne przez cała nocy czy coś podobnego i spowodowało to ogromne szkody W nowiutkim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 28.08.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Cześć, w penym mieszkaniu, do którego się przymierzam, jest własne ujecie wody i taka instalacja? Coś Wam to mówi? O co zapytać właściciela? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.08.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Coś Wam to mówi? O co zapytać właściciela? Wygląda na odżelaziacz i zmiękczacz. Zapytaj o dane techniczne, karty katalogowe (czy ma w ogóle jakąś dokumentację tego żeby w razie czego można było cokolwiek zrobić), datę uruchomienia, czy były serwisowane (za ile i przez kogo). Zakładam, że źródłem wody jest studnia więc o nią też popytaj (głębokość lustra wody i całej studni, typ pompy, daty, wydajność, itp) Możesz też sprawdzić jakość wody przed i po filtrach. Ewentualnie zapytaj o badania wody surowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_ka 28.08.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Dzięki! Dzisiaj idę jeszcze raz oglądać mieszkanie (wydzielone 3 mieszkania w budynku jednorodzinnym), więc popytam Z tego co wiem, to serwis kosztuje jakieś 100zł/rocznie (?) Budynek był zamieszkany przez 3 rodziny od ok. 2007(rok zakończenia budowy) do ok. 2010. Później sporadyczny najem. Z tego wynika, że całość ma około 8-9 lat. Po spotkaniu mam nadzieję, że się więcej wyjaśni. ps. Woda ta zasila również zasobnik z piecem jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.08.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Budynek był zamieszkany przez 3 rodziny od ok. 2007(rok zakończenia budowy) do ok. 2010. Później sporadyczny najem. Z tego wynika, że całość ma około 8-9 lat. Pytanie czy przez te lata najmu były robione serwisy? I sprawdź jakie złoże było zasypane bo 10 lat to dla niektórych złóż taki maksymalny okres żywotności. Zajrzyj też do zmiękczacza i sprawdź czy jest zasypana sól... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 29.08.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Witam. Jaka stacja uzdatniania dla takiej wody;Żelazo - 6130 norma 200Mangan - 327 norma 50Azotany- 0,49 norma 50Jon amonowy - 0,84 norma 0,5Bakteria coli 252 norma 0Escherichia coli <10 norma 0Enterokoki kałowe 0 norma 0 Odnośnie coli to prawdopodobnie juz jej nie ma ( wyżej wymienione wyniki to pierwsze badanie po przeplukaniu ale bez dezynfekcji). Dom jednorodzinny(rodzina 6-cio osobowa) , przydomowa oczyszczalnia ścieków. Prosze o jakieś sprawdzone typy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.08.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Witam. Jaka stacja uzdatniania dla takiej wody; Żelazo - 6130 norma 200 Mangan - 327 norma 50 Azotany- 0,49 norma 50 Jon amonowy - 0,84 norma 0,5 Bakteria coli 252 norma 0 Escherichia coli <10 norma 0 Enterokoki kałowe 0 norma 0 Odnośnie coli to prawdopodobnie juz jej nie ma ( wyżej wymienione wyniki to pierwsze badanie po przeplukaniu ale bez dezynfekcji). Radziłbym się upewnić co do bakterii... ewentualnie zainstalować lampę UV. Dom jednorodzinny(rodzina 6-cio osobowa) Przekroczenia żelaza i manganu są spore. Przydałby się duży zbiornik hydroforowy, napowietrzanie i duży odżelaziacz. Nie podałeś typu pompy, ale potrzebna będzie solidna wydajność żeby wypłukać duży odżelaziacz. przydomowa oczyszczalnia ścieków. Nie podałeś twardości, więc nie wiem czy chcesz zmiękczać wodę. Ścieki z odżelaziacza (bez regeneracji chemicznej) mogą trafiać do POŚ. Prosze o jakieś sprawdzone typy. To tak nie działa. Nie ma pewności, że do twojej wody będzie idealnie pasować taki a nie inny zestaw. Ryzyko jest Twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 29.08.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Dziękuje za odzew. Co do bakterii to badanie powtórzę niebawem. Zbiornik hydroforowy , przeponowy. Co do pompy to nie mam pojęcia jaka wysadzona( jestem za granicą i nie wszystko wiem co "spece" od studni wsadzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 29.08.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Zbiornik wielkości 150litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.08.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Zbiornik hydroforowy , przeponowy. Co do pompy to nie mam pojęcia jaka wysadzona( jestem za granicą i nie wszystko wiem co "spece" od studni wsadzili. Pompa będzie tu kluczowa. Poza tym przyda się reszta badań (np. pH). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lupus77 30.08.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Jesli nawet obecna pompa bedzie za słaba to nie ma problemu , zmieni sie ją na mocniejszą. Woda napewno twarda. Co do pH to nie wiem. Jaki byłby orientacyjny koszt całej stacji łącznie ze zmianą pompy i zbiornika? Lampe UV narazie sobie darujmy( w razie potrzeby tez sie założy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.08.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Jesli nawet obecna pompa bedzie za słaba to nie ma problemu , zmieni sie ją na mocniejszą. Woda napewno twarda. Co do pH to nie wiem. Jaki byłby orientacyjny koszt całej stacji łącznie ze zmianą pompy i zbiornika? Lampe UV narazie sobie darujmy( w razie potrzeby tez sie założy). Orientacyjnie, nie mając wszystkich informacji, to pewnie w granicach 10 tysięcy: - solidny odżelaziacz - 3000-3500 - filtr wielofunkcyjny lub zmiękczacz - 3000-4000 - hydrofor - 1000 - pompa - 1000-1500 To tak bardzo orientacyjnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 31.08.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Witam. Jaka stacja uzdatniania dla takiej wody; Żelazo - 6130 norma 200 Mangan - 327 norma 50 Azotany- 0,49 norma 50 Jon amonowy - 0,84 norma 0,5 Bakteria coli 252 norma 0 Escherichia coli <10 norma 0 Enterokoki kałowe 0 norma 0 Odnośnie coli to prawdopodobnie juz jej nie ma ( wyżej wymienione wyniki to pierwsze badanie po przeplukaniu ale bez dezynfekcji). Dom jednorodzinny(rodzina 6-cio osobowa) , przydomowa oczyszczalnia ścieków. Prosze o jakieś sprawdzone typy. Pozdrawiam Pytanie jeszcze jakie jest pH, barwa i mętność. Jeśli nie ma w tej kwestii tragedii to może uda się uzdatnić na jednym stopniu na klarsanicie i defemanie jednak jest to rozwiązanie obarczone pewnym ryzykiem. Ze względu na ilość żelaza trzeba by dać nieco większe urządzenia niż normalnie. Myślę, że 14 x 65 powinien sobie poradzić. Oczywiście zależy to od parametrów, o których wspominałem wcześniej. Cały zestaw widział bym tak: Sprężarka bezolejowa do napowietrzenia wody. Hydrofor bezprzeponowy Odżelaziacz 14 x 65 Koszt takiego zestawu to około 5500 zł brutto. Ewentualnie jak bakterie to lampa UV cena koło 1000 zł Jeżeli w wodzie była by utlenialność, barwa to trzeba by poprawić drugim stopniem. Można dać jonowymiennik 10x54 za około 3500 zł lub jeszcze raz mniejszy odżelaziacz za około 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.08.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Orientacyjnie, nie mając wszystkich informacji, to pewnie w granicach 10 tysięcy: - solidny odżelaziacz - 3000-3500 - filtr wielofunkcyjny lub zmiękczacz - 3000-4000 - hydrofor - 1000 - pompa - 1000-1500 To tak bardzo orientacyjnie... A ja tylko dodam zwyczajowe "witamy w swiecie darmowej wody z wlasnej studni...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts