Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dzięki za poradę, też mi się zdawało że przy tej ilości manganu złoże Greensand to przesada ale cóż; handlowcy chcą sprzedać towar trudno im się dziwić.

Spróbuję za Twoją poradą zastosować odmanganiacz ze złożem płukanym,może Klarsanit plus Defeman ? Napowietrzenie to nie problem - wykonam.

Tego manganu nie ma dużo ale jest widoczny w hydroforze podczas czyszczenia .Moja woda niesie taką czerwonawą zawiesinę, dorobiłem spust na samym dole hydroforu i co jakiś czas odbieram. Wygląda jak sok z marchwi. Co ciekawe w płytkiej studni kopanej był ten sam problem, teraz po kilku latach oczekiwania na wodociag i użytkowania tej nieuzdatnionej wody trzeba pruć całą łazienkę. Zabawa przez całą wiosnę.

Mam nadzieję że doczekam się czystej wody.

Osady manganu sa czarne, smoliste. Marchewka jak piszesz to utlenione zelazo. Wedlug badan tego zelaza masz bardzo malo, wiec skad sie wzielo w hydroforze? Przy tej ilosci zelaza jes faktycznie go jest tak malo, to duzy filtr narurowy za hydroforem powinien sprawe zalatwic i te odrobina utlenionego w zbiorniku zelaza wylapac. Od takich ilosci zadna lazienka nie powinna byc do remontu!

Proponuje powtorzyc badania chocby na zelazo, ale poprawnie. Czyli woda prosto ze studni bez przetrzymywania w hydroforze! Nalana pod korek do butelki zeby nie zamnknac w butelce powietrza. I wtedy do badania.

Takie filterki są dobre pod jeden kran, ale nie na cały dom...

Sprawdź jednostki bo chyba coś jest nie tak z tymi wynikami.

A jak masz wysoką twardość i osady z kamienia to trzeba postawić normalny zmiękczacz.

Już zaważyłem błąd.

Utlenialność z KMn04 1,98 mg/l max zawatosc 5,0

Twardość ogólna 288 mg/l max zawatosc 500

Amoniak <0,10 mg/l max zawatosc 0,50

Azotyny <0,006 mg/l max zawatosc 0,50

Azotany 8,9 mg/l max zawatosc 50

Chlorki 128 mg/l max zawatosc 250

Żelazo <20 ug/l max zawatosc 200

Mangan 10,1 ug/l max zawatosc 50

Chlor wolny <0,02 mg/l max zawatosc 0,30

Mętność <0,20 NTU max zawatosc 1,0

pH 7,6 max zawatosc 6,5-9,5

Zestaw filtrów chce zmienić na większe Big Blue.

Zastanawiam się czy przy okazji nie dołożyć wkładki do zmiękczania wody ma maks wydajność 20l/min ( http://www.woda.com.pl/p406,st10bb-wklad-zmiekczajacy-do-bb10-25x11-cm.html )

Tylko żywotność jest krótka bo w tym przypadku raptem 2000l.

Ten poniżej to żywotność do 8000l i wydajność 18l/min. - co też by szału nie było.

http://filtry.co/pl/p/FCCST20BB-Wklad-zmiekczajacy-wode-do-filtrow-BB-20-cali/198

U mnie w okresie rozliczeniowym (2 miesiące) wychodzi ok. 10m3-12m3 zużycia wody.

Dlatego zastanawiałem się nad oddzielnym zmiękczaczem wody ze złożem. Ale też nie chciał bym na to przeznaczać 5000tyś PLN.

Z góry dzięki za pomoc.

Wez pod uwage ze przy tych wkladach masz napisane magiczne "do" 8000L. Czy te 8000L to dostaniesz w idealnych warunkach i bardzo miekkiej wodzie. albo przy czesciowym zmiekczeniu (sredni interes). Zmiekczacz z 25L-30L dobrej zywicy zmiekczy Ci tak ze 4-5m3 wody pewnie. Faktycznie zmiekczy,

Wklad BigBlue 20" to 50cmx11cm. Czyli jakies.... 5litrów. Dostaniesz wiec teoretycznie 5-6x mniej wody niz typowego zmiekczacza. Czyli stawiałbym na jakies 1000L Twojej wody zmiekczanej do 0, czyli baaaardzo wolno przeplywajacej przez ten filtr, bo te 18l/min tez jest solidnie przesadzone. Co prawie nierealne w domu. To sie nadaje przy podlaczeniu do jednego kranu/pralki itp.

Potem musisz kupic nowy wklad za 100PLN. A zmiekczacz zregenerujesz sola za ...5PLN. Moim skromnym zdaniem, prosty wybor. Jak poszukaj to kupisz zmiekczacz za nie wiecej niz 3 tys.

Zestaw filtrów chce zmienić na większe Big Blue.

Zastanawiam się czy przy okazji nie dołożyć wkładki do zmiękczania wody ma maks wydajność 20l/min.

Tylko żywotność jest krótka bo w tym przypadku raptem 2000l.

Ten poniżej to żywotność do 8000l i wydajność 18l/min. - co też by szału nie było.

U mnie w okresie rozliczeniowym (2 miesiące) wychodzi ok. 10m3-12m3 zużycia wody.

Nie wierz w takie ilości wody. W takim filtrze BB10 wejdzie jakieś 4-4,5 litra żywicy. Przy twojej twardości to daje może ciut ponad 1000 litrów.

W BB20 niech będzie 2x więcej złoża więc i wydajność będzie w okolicy 2-2,5 m3.

Tak samo z przepływem: w kartach katalogowych złóż znajdziesz informację o maksymalnym przepływie na poziomie 40-50 objętości złoża na godzinę. To daje jakieś 4 litry na minutę (BB10) lub 8 l/min (BB20).

Zwróć uwagę na małe słowo "do" (lub maksymalnie) przy parametrach tych wkładów :)

Dlatego zastanawiałem się nad oddzielnym zmiękczaczem wody ze złożem. Ale też nie chciał bym na to przeznaczać 5000tyś PLN.

Jak sobie policzysz wymiany tych wkładów to szybko Ci wyjdzie, że zmiękczacz będzie tanim rozwiązaniem...

i nie kosztuje 5000 tyś (to daje 5 milionów) tylko jakieś 2500-3500 PLN. A jak jesteś odważny i gotowy zmierzyć się z chińskimi urządzeniami to i za 1000 PLN znajdziesz... (chociaż szczerze bym to odradzał).

Edytowane przez qbek17

Dzięki za informację.

Tak podejrzewałem, że to może być wszystko "lekko" zawyżone. :lol:

W takim razie jaki system powinienem brać pod uwagę. Czytałem już na forum, że jest kilka systemów oraz różne złoża, ale niestety nie jestem w stanie wykombinować, który był by najbardziej odpowiedni.

Poniżej zrobiłem sobie porównanie parametrów. Tylko nie bardzo wiem na które parametry w szczególności powinienem zwrócić uwagę.

Np.: denver plus 30 ma 7,4 m3 uzdatnionej wody pomiędzy regeneracjami, przy rozsądnym zużyciu soli, w cenie 2280 PLN. Ale u mnie to będzie prawie 2 miesiące bez regeneracji.

Ecowatery są dość drogie, ale może mają jakąś ukrytą zaletę o której nie jestem w stanie się doczytać.

Przede wszystkim szukam zmiękczacza, który będzie potrzebował jak najmniejszej obsługi. Niechciał bym aby wymiana złoża wymagała mgr inżyniera :lol:

Często nie ma mnie w domu, więc wolał bym aby dla żony zostawało tylko: tu otworzyć, tam wsypać i zamknąć. Może być łatwiejsze od obsługi pralki :)

Oprócz ecowater ceny wziąłem ze stron firmowych.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Zrzut ekranu 2016-01-22 o 23.00.58.jpg

Przy zmiekczaczu musisz nasypac soli do zbiornika. Jak masz miejsce to bierzesz osobny duzy pojemnik na sól to dosypujesz 2-3 worki raz na pol roku.

Whmiany zloza nie zrobisz sam, ale zloze dobre 5 lat wytrzyma. Moze z 10 nawet. Raz na rok warto zeby serwisant obejrzal calosc - przeglad taki. Ale ja mam odzelaziacz i go nie sprawdzalem od lat 5ciu :/

W takim razie jaki system powinienem brać pod uwagę. Czytałem już na forum, że jest kilka systemów oraz różne złoża, ale niestety nie jestem w stanie wykombinować, który był by najbardziej odpowiedni.

Masz twardość 16 dH i zużycie do 12 m3/miesiąc. Będzie Ci pasował każdy zmiękczacz z 20-25 litrami złoża. Złoże jest jedno - kationit silnie kwaśny. Nie bierz pod uwagę żadnych mieszanek bo ich nie potrzebujesz.

Poniżej zrobiłem sobie porównanie parametrów. Tylko nie bardzo wiem na które parametry w szczególności powinienem zwrócić uwagę.

Zwrć uwagę na ilość złoża.

W teorii wszystkie modele będą bezobsługowe i efekt będzie ten sam. Różnica może być w jakości użytych komponentów (głównie głowica i złoże). Jeśli nie przeszkadza Ci chińskia technologia to możesz kupić najtańszy model ;)

A wymiany złoża nawet nie planuj - jak weźmiesz solidne to i kilkanaście lat wytrzyma.

Masz twardość 16 dH i zużycie do 12 m3/miesiąc. Będzie Ci pasował każdy zmiękczacz z 20-25 litrami złoża. Złoże jest jedno - kationit silnie kwaśny. Nie bierz pod uwagę żadnych mieszanek bo ich nie potrzebujesz.

Zwrć uwagę na ilość złoża.

W teorii wszystkie modele będą bezobsługowe i efekt będzie ten sam. Różnica może być w jakości użytych komponentów (głównie głowica i złoże). Jeśli nie przeszkadza Ci chińskia technologia to możesz kupić najtańszy model ;)

A wymiany złoża nawet nie planuj - jak weźmiesz solidne to i kilkanaście lat wytrzyma.

To w takim razie, które to są chińszczyzna, a na które firmy warto zwrócić uwagę?

Czy lepsze są w wersji pojedynczego urządzenia, czy tam gdzie np są dwie butle??

To w takim razie, które to są chińszczyzna, a na które firmy warto zwrócić uwagę?

Chińskie są głowice RX i BNT, a z nimi najczęściej są składane tańsze zestawy. Zazwyczaj w takich kompletach jest też chiński jonit "no name".

"Nie chińskie" są Viessmany, Ecowatery, Flamingo,

Czy lepsze są w wersji pojedynczego urządzenia, czy tam gdzie np są dwie butle??

Dwie butle można rozumieć jako:

- 2 butle ze złożem (tzn system naprzemienny)

lub

- butla ze złożem i osobny zbiornik na solankę

Myślę, że chodziło Ci o ten drugi przypadek... taki układ ma taki plus, że nie jesteś ograniczony pojemnością (zbiornik na sól może być dużo większy lub mniejszy niż standardowo) i ustawieniem (możesz go ustawić kilka metrów od butli ze złożem bo połączony jest tylko jednym wężykiem).

Witam ponownie!

Od niedawna jestem użytkownikiem zmiękczacza firmy Ecowater. Co do zmiękczania wody nie mam zastrzeżeń, ale kilka dni temu zaobserwowałem pewien problem. Wstając rano zauważyłem, że urządzenie wykazuje zużycie wody, mimo że przez noc nie był otwierany żaden punkt poboru. Fikcyjne zużycie przez noc jest całkiem spore, wynosi około 70-90 litrów. Na wyświetlaczu urządzenia można ustawić wyświetlanie aktualnego przepływu, zauważyłem, że co jakiś czas, mimo braku odkręconych kranów, pojawiają się niewielkie przepływy rzędu 1-3 l/min. Połączone jest to z lekkimi wahaniami wskazań manometru na wejściu do zmiękczacza, ciśnienie waha się w zakresie ok. 3,9 - 4,2 bar. Raz ciśnienie podskoczyło na chwilę do 4,4 bara wskazówka manometru zawibrowała z trzepoczącym dźwiękiem, po czym z powrotem opadła na 4 bar, licznik na zmiękczaczu wskazywał dodatkowe 2 litry zużycia. Domyślam się, że takie zjawiska występują przez całą dobę, zupełnie zafałszowując pomiar zużycia wody.

Czy takie wahania ciśnienia w instalacji wodociągowej to coś normalnego? Jak sobie z tym radzić - czy pomogłoby zamontowanie zaworu zwrotnego przed zmiękczaczem, na doprowadzeniu wody do domu? A może warto by zamontować regulator ciśnienia, taki jak ten: https://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_d04fm.html ? Albo i jedno i drugie?

Zastanawia mnie też jeszcze jedna sprawa - instalacja cwu zabezpieczona jest u mnie naczyniem przeponowym. Zmiękczacz zainstalowany został na wejściu zimnej wody do domu, toteż znajduje się "przed" naczyniem przeponowym. Czy to prawidłowa kolejność?

Chińskie są głowice RX i BNT, a z nimi najczęściej są składane tańsze zestawy. Zazwyczaj w takich kompletach jest też chiński jonit "no name".

"Nie chińskie" są Viessmany, Ecowatery, Flamingo,

Dwie butle można rozumieć jako:

- 2 butle ze złożem (tzn system naprzemienny)

lub

- butla ze złożem i osobny zbiornik na solankę

Myślę, że chodziło Ci o ten drugi przypadek... taki układ ma taki plus, że nie jesteś ograniczony pojemnością (zbiornik na sól może być dużo większy lub mniejszy niż standardowo) i ustawieniem (możesz go ustawić kilka metrów od butli ze złożem bo połączony jest tylko jednym wężykiem).

Wielkie dzięki za informacje.

Chyba zdecyduje się na Vissmana 20-N.

A czy jest możliwość od kamienienia instalacji? Działa ona od 2 lat i niestety było bez zmiękczacza.

Edytowane przez rybafly

Osady manganu sa czarne, smoliste. Marchewka jak piszesz to utlenione zelazo. Wedlug badan tego zelaza masz bardzo malo, wiec skad sie wzielo w hydroforze? Przy tej ilosci zelaza jes faktycznie go jest tak malo, to duzy filtr narurowy za hydroforem powinien sprawe zalatwic i te odrobina utlenionego w zbiorniku zelaza wylapac. Od takich ilosci zadna lazienka nie powinna byc do remontu!

Proponuje powtorzyc badania chocby na zelazo, ale poprawnie. Czyli woda prosto ze studni bez przetrzymywania w hydroforze! Nalana pod korek do butelki zeby nie zamnknac w butelce powietrza. I wtedy do badania.

Wodę badałem dwukrotnie w odstępie kilku miesięcy ,wyniki są bardzo zbliżone.

Wodę pobierałem tak jak pisałeś, przed hydroforem po solidnym przepompowaniu studni.Widocznie to czerwone co mi zapycha rury to nie żelazo tylko jakiś osad ,nie wiem jak to nazwać:, glinka ,ił,.Po otwarciu hydroforu widać to w postaci "kłaczków" unoszących się w wodzie na dnie hydroforu . Jest to bardzo lekkie bo zrobiony przeze mnie dosyć wąski hydrocyklon tego nie odbiera.Rury zapchała mi woda ze starej studni ,więc teraz chcę mieć wszystko w porządku.A mangan w hydroforze i nie tylko osadza się .Dałem sobie już spokój z czyszczeniem .Miesiąc do remontu wytrzymam, Więc to widać czarny pasek na tle czerwonego w sedesie i w wannie.Zastanawiam się w jakim stopniu złoże typu IR + DE oczyści mi wodę z tego osadu.Mętność mam dosyć wysoką.Może ktoś miał podobny przypadek.?

Czy takie wahania ciśnienia w instalacji wodociągowej to coś normalnego? Jak sobie z tym radzić - czy pomogłoby zamontowanie zaworu zwrotnego przed zmiękczaczem, na doprowadzeniu wody do domu? A może warto by zamontować regulator ciśnienia...? Albo i jedno i drugie?

W sieci wodociągowej powinno być względnie stałe ciśnienie. A na pewno nie powinno być takich uderzeń, że wskazówka manometru "wibruje z trzepoczącym dźwiękiem" :)

Myślę, że regulator ciśnienia powinien to załatwić.

A czy jest możliwość od kamienienia instalacji? Działa ona od 2 lat i niestety było bez zmiękczacza.

Jest taka możliwość, ale to już nie jest zabawa dla majsterkowicza tylko dla specjalistycznej firmy, więc z powodu kosztów raczej zapomnij.

Wodę badałem dwukrotnie w odstępie kilku miesięcy ,wyniki są bardzo zbliżone.

Wodę pobierałem tak jak pisałeś, przed hydroforem po solidnym przepompowaniu studni.Widocznie to czerwone co mi zapycha rury to nie żelazo tylko jakiś osad ,nie wiem jak to nazwać:, glinka ,ił,.Po otwarciu hydroforu widać to w postaci "kłaczków" unoszących się w wodzie na dnie hydroforu . Jest to bardzo lekkie bo zrobiony przeze mnie dosyć wąski hydrocyklon tego nie odbiera.Rury zapchała mi woda ze starej studni ,więc teraz chcę mieć wszystko w porządku.A mangan w hydroforze i nie tylko osadza się .Dałem sobie już spokój z czyszczeniem .Miesiąc do remontu wytrzymam, Więc to widać czarny pasek na tle czerwonego w sedesie i w wannie.Zastanawiam się w jakim stopniu złoże typu IR + DE oczyści mi wodę z tego osadu.Mętność mam dosyć wysoką.Może ktoś miał podobny przypadek.?

Te klaczki to wlasnie utlenione zelazo.

Przyznam sie ze dziwne ze mangan sie na czarno osadza. Z mojego doswiadczenia wynika ze parokrotnie wieksze stezenie manganu nie jest widoczne. Sasiadowi kiedys odzelaziacz nie dzialal za dobrze, cały mangan (300ug, czyli duuuzo wiecej niz u Ciebie zostawal, filtr go nie wylapywal i nie bylo takich akacji.

Ja tez mialem kiedys okresowy problem, i zostawalo podobna ilosc manganu, kolo 200ug (norma) zelaza i widac tego nie bylo. Masz ilosci ponizej normy, tego nie powinno byc widac,

Jesli masz rury zapaskudzone osadami ze starej studni to moze byc przyczyna. Jaki poziom Fe i Mn miales w starej studni? Moze te rury oddaja to co przez lata nagromadzily?

Sprobuj sprawdzic poziom manganu/zelaza ale ktory leci wlasnie z kranu. Jesli on jest wyzszy niz to co masz w obecnej studni, to zaden filtr nie pomoze dopoki sie rury nie oczyszca, co moze potrwac.

Witam ponownie!

Od niedawna jestem użytkownikiem zmiękczacza firmy Ecowater. Co do zmiękczania wody nie mam zastrzeżeń, ale kilka dni temu zaobserwowałem pewien problem. Wstając rano zauważyłem, że urządzenie wykazuje zużycie wody, mimo że przez noc nie był otwierany żaden punkt poboru. Fikcyjne zużycie przez noc jest całkiem spore, wynosi około 70-90 litrów. Na wyświetlaczu urządzenia można ustawić wyświetlanie aktualnego przepływu, zauważyłem, że co jakiś czas, mimo braku odkręconych kranów, pojawiają się niewielkie przepływy rzędu 1-3 l/min. Połączone jest to z lekkimi wahaniami wskazań manometru na wejściu do zmiękczacza, ciśnienie waha się w zakresie ok. 3,9 - 4,2 bar. Raz ciśnienie podskoczyło na chwilę do 4,4 bara wskazówka manometru zawibrowała z trzepoczącym dźwiękiem, po czym z powrotem opadła na 4 bar, licznik na zmiękczaczu wskazywał dodatkowe 2 litry zużycia. Domyślam się, że takie zjawiska występują przez całą dobę, zupełnie zafałszowując pomiar zużycia wody.

Czy takie wahania ciśnienia w instalacji wodociągowej to coś normalnego? Jak sobie z tym radzić - czy pomogłoby zamontowanie zaworu zwrotnego przed zmiękczaczem, na doprowadzeniu wody do domu? A może warto by zamontować regulator ciśnienia, taki jak ten: https://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_d04fm.html ? Albo i jedno i drugie?

Zastanawia mnie też jeszcze jedna sprawa - instalacja cwu zabezpieczona jest u mnie naczyniem przeponowym. Zmiękczacz zainstalowany został na wejściu zimnej wody do domu, toteż znajduje się "przed" naczyniem przeponowym. Czy to prawidłowa kolejność?

Takie wachania ciśnienia wody na instalacji to często spotykane zjawisko. Dodatkowe zużycie wody które pojawia sie na zmiękczaczu wynika z minimalnego ruchu turbiny która jest bardzo czuła na przepływ wody. Brak zaworu antyskażeniowego za wodomierzem (to taki zawór zwrotny) powoduje ze jeżeli np sąsiad pobiera wodę to w instalacji następuje spadek ciśnienia i woda nieznacznie cofa sie z twojego domu do instalacji wodociągowej jeżeli zakończy pobór to ciśnienie nieznacznie wzrasta u ciebie w instalacji. Bardzo nieznaczne wachania ciśnienia z tym związane mogą powodować takie naliczanie na zmiękczacze. Załóż dobry reduktor ciśnienia wody najlepiej z filtrem przed zmiekczaczem a za nim zawór zwrotny tak jak jest w instrukcji montażu i bedzie po problemie. Zawór zwrotny za urządzeniem jednocześnie zniweluje ewentualne złe działanie zaworu bezpieczeństwa przy bojlerze cwu

Witam ponownie!

A masz jakiś filtr wstępny zamontowany przed tym zmiękczaczem? Może wkład się zapchał i dlatego są wahania ciśnienia wody?

Witam.

Proszę o pomoc w doborze stacji uzdatniającej.

Woda ze studni głebinowej, głebokości 45 m, pompa na 20 m.

Wyniki analizy:

-bakterii -0

-barwa poniżej 2

-mętność 0,97

-pH 7,4

-przewodność 471

-zapach-zo

-smak-zo

-amonowy jon -poniżej 0,20 mg/l

-azotany- 49 mg/l

-azotyny- poniżej 0,05 mg/l

-mangan -poniżej 10

-żelazo poniżej100

-twardość- 241 mg/l CaCO3

-utlenialność - 1,4 mg/l

Organoleptycznie- czysta , klarowna woda bez zapachu,bez posmaku żelaza, nie mętnieje- tak samo i po zagotowaniu.

Woda do domu jednorodzinnego 4-5 osób, 2 łazienki, w trakcie wykończeniówki.Bardzo istotne - narazie tylko szambo, kanaliza pewnie za kilka lat.

1.czy wystarczy sam zmiękczacz wody?

2.czy potrzebny odżelaziacz?

3.hydraulik proponuje Aquamix viessman do ujęć indywidualnych - trochę drogo, ok.3600zł?

4.może starczy Flamingo C25?

5.doradźcie jaki zbiornik hydroforowy- z przeponą czy ocynk?

Pozdrawiam szanownych forumowiczòw.Z góry dziękuję za pomoc.

A masz jakiś filtr wstępny zamontowany przed tym zmiękczaczem? Może wkład się zapchał i dlatego są wahania ciśnienia wody?

Raczej jeszcze się nie zapchał, 2 tygodnie temu był montowany. Poza tym manometr mam przed filtrem.

Załóż dobry reduktor ciśnienia wody najlepiej z filtrem przed zmiekczaczem a za nim zawór zwrotny tak jak jest w instrukcji montażu i bedzie po problemie.

Jaką funkcję pełni filtr w takim reduktorze - chroni sam reduktor czy raczej chodzi o ochronę całej instalacji? Bo tuż za miejscem gdzie montowany byłby reduktor mam filtr narurowy z wkładem, który wszystko ładnie odfiltrowuje.

Nie rozumiem w jaki sposób

Zawór zwrotny za urządzeniem jednocześnie zniweluje ewentualne złe działanie zaworu bezpieczeństwa przy bojlerze cwu
Czy taki zawór teoretycznie nie wprowadza ryzyka uszkodzenia instalacji w przypadku przegrzania wody i wzrostu ciśnienia przy jednoczesnym niezadziałaniu zaworu bezpieczeństwa? Woda nie będzie mogła cofnąć się do sieci wodociągowej. (?)

Czy ewentualnie wchodzi w grę montaż zaworu zwrotnego przed zmiękczaczem, np. bezpośrednio przed regulatorem ciśnienia?

Witam.

Proszę o pomoc w doborze stacji uzdatniającej.

Woda ze studni głebinowej, głebokości 45 m, pompa na 20 m.

Wyniki analizy:

-bakterii -0

-barwa poniżej 2

-mętność 0,97

-pH 7,4

-przewodność 471

-zapach-zo

-smak-zo

-amonowy jon -poniżej 0,20 mg/l

-azotany- 49 mg/l

-azotyny- poniżej 0,05 mg/l

-mangan -poniżej 10

-żelazo poniżej100

-twardość- 241 mg/l CaCO3

-utlenialność - 1,4 mg/l

Organoleptycznie- czysta , klarowna woda bez zapachu,bez posmaku żelaza, nie mętnieje- tak samo i po zagotowaniu.

Woda do domu jednorodzinnego 4-5 osób, 2 łazienki, w trakcie wykończeniówki.Bardzo istotne - narazie tylko szambo, kanaliza pewnie za kilka lat.

1.czy wystarczy sam zmiękczacz wody?

2.czy potrzebny odżelaziacz?

3.hydraulik proponuje Aquamix viessman do ujęć indywidualnych - trochę drogo, ok.3600zł?

4.może starczy Flamingo C25?

5.doradźcie jaki zbiornik hydroforowy- z przeponą czy ocynk?

Pozdrawiam szanownych forumowiczòw.Z góry dziękuję za pomoc.

Witam, odpowiadając na Twoje pytania:

1. Tak, sam zmiękczacz wystarczy.

2. Nie ma konieczności stosowania odżelaziacza.

3. Fakt. Drogo. Za taką cenę znajdziesz lepszy zmiękczacz.

4. j.w są lepsze jakościowo zmiękczacze.

5. Na Twoim miejscu wybrał bym zbiornik ocynkowany, gdyby w przyszłości parametry wody uległy pogorszeniu.