qbek17 12.03.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witam. Bardzo proszę o dobór urządzeń do: Lokal gastronomiczny Zużycie na dobę: do 4m3 - kuchnia - woda odżelaźniona i zmiękczona 3m3 - ogród - woda tylko odżelaźniona 3m3 - ogród - woda tylko odżelaźniona A jakie zużycia chwilowe? Czy to ciągły przepływ przez całą dobę czy raczej są jakieś "godziny szczytu" i jakie wtedy jest zapotrzebowanie? Co ze ściekami? Masz tam kanalizację czy musisz uważać na skład ścieków (POŚ)? a może liczy się ilość ścieków (szambo)? Jakie masz możliwości pompowania (wydajność studni, wydajność pompy, itd)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.norge 12.03.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Zużycie chwilowe trudne do określenia, ale można przyjąć np 1m3/hGodziny szczytu od godz. 11 do 19Ścieki do kanalizacji wiejskiej.Pompa 120 L/minHydrofor z przeponą 500L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2016 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Zużycie chwilowe trudne do określenia, ale można przyjąć np 1m3/h Godziny szczytu od godz. 11 do 19 Ścieki do kanalizacji wiejskiej. Pompa 120 L/min Hydrofor z przeponą 500L Możesz podać typ pompy? Te 120 litrów to wydajność rzeczywista (zmierzona) czy nominalna (z pudełka)? Co do zmiękczania to sprawa dosyć prosta - zmiękczacz w wersji do pracy naprzemiennej (dwa zbiorniki ze złożem) na 50 litrów złoża każdy (wtedy regeneracja praktycznie co 2 dni). Co do odżelaziacza to jest więcej możliwości (zależy to też od wydajności pompy). Może to być np. układ z "wbudowanym" napowietrzaniem, albo odżelaziacz z regeneracją chemiczną. W każdym przypadku coś większego niż domowy zestaw i częste regeneracje/płukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 13.03.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 No niestety nie masz racji ani z tym marketingiem ani z mądrością ludową Mądrość ludowa mówi, że "Skąpy dwa razy płaci" a nie biedny:). Natomiast mówiąc o wskaźniku cena/jakość chodzi nam o jak najniższą wartość tego wskaźnika. Jak coś jest tanie i ma niską jakość to wskaźnik jest wysoki bo mianownik jest bliski zeru. Jak jest drogie i słabe to wskaźnik analogicznie jest jeszcze gorszy. Szukamy zatem produktu o możliwie najlepszym stosunku jakości do ceny, nie chodzi, że ma być tylko tanie (bo to zmienia kryterium tylko na cenę a nie cenę/jakość) - może być drogie ale ma to odpowiadać nadzwyczajnej jakości, jak jakość jest zbliżona wybieramy produkt tańszy, wzrost ceny musi korespondować z relatywnie wyższą jakością. Także, ciągle czekam na porady jaki produkt wybrać o najlepszym wskaźniku Cena/Jakość Zapoznaj się z Ofertą Ecowater są to wysokiej jakości urządzenia. Ale wskaźnik sam musisz wyliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.03.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Witam. Bardzo proszę o dobór urządzeń do: Lokal gastronomiczny Zużycie na dobę: do 4m3 - kuchnia - woda odżelaziona i zmiękczona 3m3 - ogród - woda tylko odżelaziona 3m3 - ogród - woda tylko odżelaziona Wyniki badania: Żelazo ogólne - 2610 ug/l Mangan - 90 ug/l Twardość ogólna - 277 mg CaCO3/l Jon amonowy - 0,24 mg/l pH - 7,6 Mętność - >20 NTU Mam oferty z urządzeniami: EcoWater lub Clack 300, złoże Aqua Luxe Bardzo proszę o pomoc Dziękuję Jeżeli jest to jedno ujęcie wody to najlepiej zastosować jeden większy odżelaziacz. Mniejszy zmiękczacz na samą kuchnie. Mętność jest duża więc zdecydowanie lepszą opcją wydaje się być właśnie odżelaziacz niż np. jonowymiennik. Myślę, że taki 14x65 powinien spokojnie wystarczyć. Na zmiękczacz zaproponował bym 10x54. Wszystko na głowicach Clack. Zastanowić się trzeba jak rozwiązać kwestie napowietrzania lub jakie złoże dać. Edytowane 14 Marca 2016 przez KLARSAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszdg 15.03.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 W instrukcji jest schemat montażu. jeżeli tak zrobisz to będzie super. Nie używaj kształtek ocynkowanych tylko mosiężnych. Częstym błędem jest stosowanie właśnie kształtek ocynkowanych za filtrem wstępnym. Ocynk zarasta rdzewieje i kawałki rdzy wpadają później do głowicy i mogą ją uszkodzić. Zanim zaczniesz montaż upewnij się jakie masz ciśnienie w sieci czy przypadkiem nie potrzebujesz reduktora ciśnienia wody. Jeżeli ciśnienie masz większe niż 4,5 bar to dobrze pomyśleć o reduktorze najlepiej z filtrem np FK 06 Honeywell . Próg filtracji dla niego wynosi 100mik więc wystarczający dla ochrony zmiękczacza. Wtedy spust z tego filtra można wykorzystać jako zaworek do poboru wody twardej do badania. W reduktor wkręcasz również manometr i całe zasilanie do zmiękczacza masz gotowe. Blisko za zmiękczaczem zamontuj koniecznie zaworek do poboru próbek zawór odcinający i zawór zwrotny (manometr nie koniecznie). Możesz wykorzystać na wyjście coś takiego http://www.sklepy24.pl/sklep/tchsystem_pl/produkt/zawor-antyskazeniowy-skosny-3-4-perfexim/1627 jest to zawór odcinający z zaworem zwrotnym z zaworem do poboru próbek oraz dodatkowo posiada dwa wyjścia 1/4 np na manometr. Jeden zawór załatwia całe wyjście ze zmiękczacza. Zwróć dużą uwagę na prawidłowe podłączenie węża od popłuczyn i węża od przelewu bezp do kanalizacji. Pamiętaj o syfonie ale koniecznie z przerwą powietrzną. http://www.ceneo.pl/28941717 Jeżeli decydujesz się na filtr szklankowy to koniecznie zwróć uwagę na maksymalne ciśnienie pracy tego filtra . Na rynku jest pełno badziewia o słabych parametrach które niekiedy pękają. Przy takim filtrze zasilanie możesz wykonać jak w instrukcji. Witam, Zdecydowałem się na Cosmo, i instalację na wejściu zrobiłem tak jak pisałeś: kształtki mosiężne, filtr z reduktorem FK 06 Honeywell, teraz czas na instalację samego zmiękczacza, chcę kupić zawór np. wspomniany Perfexim, pytanie czy można zastosować jakiś inny odpowiednik ? syfon zamówię taki jak w podpowiedzi. rozumiem, że wąż od popłuczyn i wąż od przelewu ma być bezpośrednio do syfonu podłączony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 ...rozumiem, że wąż od popłuczyn i wąż od przelewu ma być bezpośrednio do syfonu podłączony. Myślę, że taki był zamysł, ale to rozwiązanie ma jedną wadę... jak już się okaże, że coś zawiedzie i przelewem będzie się lała woda to nawet tego nie zauważysz. Będzie się tak mogła lać tygodniami... Rozwiązaniem jest przezroczysty wąż od przelewu lub podłączenie go tak żebyś widział czy coś z niego wypływa (ewentualnie nie podłączanie w ogóle - tylko tu ryzykujesz, że w tej samej sytuacji zalejesz sobie podłogę - sam wybierz co lepsze w twojej sytuacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.03.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) co myślicie o takim urządzeniu: Sentencia Volumo 20 Erie USA bo cena jest zachęcająca. Liczba osób 2+2, twardość 280.... Ewentualnie Volumo 32 Edytowane 15 Marca 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Nie wiem ile wody zużywacie ale te 20 litrów będzie się regenerowało co 3,75 m3. Jeżeli tyle zużywacie w tydzień lub dwa to OK. A co do samego sprzętu - nic specjalnego, zmiękczacz jak inne. Z opisu wynika tylko, że głowica jest firmy Erie, ale nic więcej. PS. znalazłem instrukcję... W tych modelach nie masz możliwości programowania cykli pracy. tzn mają na stałe zapisaną kolejność regeneracji i te wersje Volumo mają tylko 2 cykle. Nie ma płukania wstecznego - a to wymaga dobrej (czystej mechanicznie) wody. I z taką głowicą nie masz możliwości nawet okresowego wypłukania złoża... już wiesz skąd ta atrakcyjna cena... ja bym się nie zdecydował. Edytowane 15 Marca 2016 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 15.03.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 co myślicie o takim urządzeniu: Sentencia Volumo 20 Erie USA bo cena jest zachęcająca. Liczba osób 2+2, twardość 280.... Ewentualnie Volumo 32 Nie za mała pojemność złoża jak na 4 osoby łącznie? Ja bym jednak pomyślał o czym większym. Jak już jesteśmy w temacie zmiękczaczy Erie to zobacz może jeszcze coś takiego http://www.filtry-do-wody.info/recenzja-zmiekczaczy-wody-erie-iqsoft-eco/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Nie wiem ile wody zużywacie ale te 20 litrów będzie się regenerowało co 3,75 m3. Jeżeli tyle zużywacie w tydzień lub dwa to OK. A co do samego sprzętu - nic specjalnego, zmiękczacz jak inne. Z opisu wynika tylko, że głowica jest firmy Erie, ale nic więcej. PS. znalazłem instrukcję... W tych modelach nie masz możliwości programowania cykli pracy. tzn mają na stałe zapisaną kolejność regeneracji i te wersje Volumo mają tylko 2 cykle. Nie ma płukania wstecznego - a to wymaga dobrej (czystej mechanicznie) wody. I z taką głowicą nie masz możliwości nawet okresowego wypłukania złoża... już wiesz skąd ta atrakcyjna cena... ja bym się nie zdecydował. Dzięki za konkretne informacje. Jaki zmiękczacz ma obecnie najlepszy stosunek jakości/cena ? Reklamowany Denver? Polecany przez mojego hydraulika chińczyk Ruby Line? :0 Myślałem również o Zm-Work 30 Autotrol Logix ale sprzedawca mnie poinformował że potrafi wciągnąć 300 litrów podczas regeneracji. Usilnie przekonywał do Maximy... Co kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jaki zmiękczacz ma obecnie najlepszy stosunek jakości/cena ? Reklamowany Denver? Polecany przez mojego hydraulika chińczyk Ruby Line? :0 Myślałem również o Zm-Work 30 Autotrol Logix ale sprzedawca mnie poinformował że potrafi wciągnąć 300 litrów podczas regeneracji. Usilnie przekonywał do Maximy... Co kupić? Te wszystkie chińczyki są podobne: mają głowice BNT i "nie wiadomo jakie" złoże. Osobiście bym tego nie brał, ale nie wiem jak w nich wygląda stosunek jakość/cena (może za taką cenę, taka jakość jest idealna?) To ile wody "wciągnie" zmiękczacz na regenerację zależy od jego ustawień, a nie od konkretnego modelu. Jednostkowo w tych wszystkich modelach wyjdzie podobnie. Czy masz jakieś inne ograniczenia? może ilość/jakość ścieków, cena albo ograniczone miejsce... jeśli nie to możesz brać cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.03.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Te wszystkie chińczyki są podobne: mają głowice BNT i "nie wiadomo jakie" złoże. Osobiście bym tego nie brał, ale nie wiem jak w nich wygląda stosunek jakość/cena (może za taką cenę, taka jakość jest idealna?) To ile wody "wciągnie" zmiękczacz na regenerację zależy od jego ustawień, a nie od konkretnego modelu. Jednostkowo w tych wszystkich modelach wyjdzie podobnie. Czy masz jakieś inne ograniczenia? może ilość/jakość ścieków, cena albo ograniczone miejsce... jeśli nie to możesz brać cokolwiek Jedynym ograniczeniem jest tylko cena. Chciałbym się zmieścić w 2200-2300 max. Jeżeli chodzi o pojemność złoża. Czy można przyjąć zasadę że im większe tym lepsze? W wielu przypadkach (dla schematu 2+2) polecacie Flamingo c25 lub Viesmanna n20 a one mają chyba 20l. Edytowane 15 Marca 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jedynym ograniczeniem jest tylko cena. Chciałbym się zmieścić w 2200-2300 max. Jeżeli chodzi o pojemność złoża. Czy można przyjąć zasadę że im większe tym lepsze? W wielu przypadkach (dla schematu 2+2) polecacie Flamingo c25 lub Viesmanna n20 a one mają chyba 20l. W tej kwocie powinieneś już kupić coś solidnego. Z ilością złoże nie jest to aż tak proste. Chodzi o to, że im więcej złoża tym większa pojemność (czyli regenerację robi się nie tak często). Z drugiej strony jest kwestia "higieny" - zaleca się aby robić regeneracje nie rzadziej niż co 2 tygodnie. Dlatego najlepiej jest dobrać ilość złoża do zużycia wody i twardości. Poza tym dużo złoża to dużo chlorków jednorazowo przy regeneracji, a to nie jest korzystne przy oczyszczalniach biologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raszer 15.03.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam Proszę o pomoc w doborze urządzenia uzdatniającego dla 2 osób. W domu jeszcze nie mieszkam, więc przewiduję miesięczne zużycie na poziomie 6-7 m3 na miesiąc. Woda z wodociągu, odpływ do kanalizacji.Parametry wody:pH - 7,4przewodność elektryczna - 503mangan - < 4,0sód - 5,48żelazo - < 60siarczany - 9,47chlorki - 3,41twardość ogólna - 269mętność - < 0,10barwa - < 5liczba progowa zapachu - < 1utlenialność 0,75. Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Proszę o pomoc w doborze urządzenia uzdatniającego dla 2 osób. W domu jeszcze nie mieszkam, więc przewiduję miesięczne zużycie na poziomie 6-7 m3 na miesiąc. Woda z wodociągu, odpływ do kanalizacji... Woda całkiem dobra. Jedyne co można zrobić to postawić zmiękczacz ale to tylko Twoja decyzja czy (i do jakiego stopnia) chcesz zmiękczać. Jeśli się zdecydujesz to raczej szukaj czegoś małego - najlepiej ok 15 (max 20) litrów złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raszer 15.03.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Dzięki za szybką odpowiedź. Możesz podpowiedzieć jakiś konkretny model? Z tego co czytałem w tym wątku, to mógłby być flamingo, tylko, że nie widzę go w wersji 20 litrów złoża. Nie mam żadnego doświadczenia z wodą, więc nie wiem do jakiego stopnia chcę zmiękczyć wodę. Po prostu nie chcę mieć kamienia na armaturze czy na szybie pod prysznicem. I jeszcze jedno. Czy warto wchodzić w odwróconą osmozę, aby mieć czystą wodę do celów spożywczych. Czy ona nie będzie zbyt sterylna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszdg 15.03.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 W instrukcji jest schemat montażu. jeżeli tak zrobisz to będzie super. Nie używaj kształtek ocynkowanych tylko mosiężnych. Częstym błędem jest stosowanie właśnie kształtek ocynkowanych za filtrem wstępnym. Ocynk zarasta rdzewieje i kawałki rdzy wpadają później do głowicy i mogą ją uszkodzić. Zanim zaczniesz montaż upewnij się jakie masz ciśnienie w sieci czy przypadkiem nie potrzebujesz reduktora ciśnienia wody. Jeżeli ciśnienie masz większe niż 4,5 bar to dobrze pomyśleć o reduktorze najlepiej z filtrem np FK 06 Honeywell . Próg filtracji dla niego wynosi 100mik więc wystarczający dla ochrony zmiękczacza. Wtedy spust z tego filtra można wykorzystać jako zaworek do poboru wody twardej do badania. W reduktor wkręcasz również manometr i całe zasilanie do zmiękczacza masz gotowe. Blisko za zmiękczaczem zamontuj koniecznie zaworek do poboru próbek zawór odcinający i zawór zwrotny (manometr nie koniecznie). Możesz wykorzystać na wyjście coś takiego http://www.sklepy24.pl/sklep/tchsystem_pl/produkt/zawor-antyskazeniowy-skosny-3-4-perfexim/1627 jest to zawór odcinający z zaworem zwrotnym z zaworem do poboru próbek oraz dodatkowo posiada dwa wyjścia 1/4 np na manometr. Jeden zawór załatwia całe wyjście ze zmiękczacza. Zwróć dużą uwagę na prawidłowe podłączenie węża od popłuczyn i węża od przelewu bezp do kanalizacji. Pamiętaj o syfonie ale koniecznie z przerwą powietrzną. http://www.ceneo.pl/28941717 Jeżeli decydujesz się na filtr szklankowy to koniecznie zwróć uwagę na maksymalne ciśnienie pracy tego filtra . Na rynku jest pełno badziewia o słabych parametrach które niekiedy pękają. Przy takim filtrze zasilanie możesz wykonać jak w instrukcji. Mam jeszcze pytanie czy jest faktycznie potrzeba montowania zaworu zwrotnego i zaworu odcinającego ?? pobór próbek mogę robić z umywalki która będzie obok zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 15.03.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam, Zdecydowałem się na Cosmo, i instalację na wejściu zrobiłem tak jak pisałeś: kształtki mosiężne, filtr z reduktorem FK 06 Honeywell, teraz czas na instalację samego zmiękczacza, chcę kupić zawór np. wspomniany Perfexim, pytanie czy można zastosować jakiś inny odpowiednik ? syfon zamówię taki jak w podpowiedzi. rozumiem, że wąż od popłuczyn i wąż od przelewu ma być bezpośrednio do syfonu podłączony. Pozdrawiam Dobry Wybór. Ten zawór który podałem to tylko takie wygodne rozwiązanie. Nie musisz wcale takiego zakładać wystarczy abyś na wyjściu miał zawór odcinający, zawór zwrotny i zawór do poboru próbek wody. Ten podany w przykładzie zawór ma w sobie wszystkie te trzy rzeczy i zajmuje mało miejsca. Podpowiem Ci jeszcze że do by-pasu od CosmoWater-a idealnie pasują śrubunki od filtra szklankowego DAFI. Co do syfonu to kup taki jak podałem koszt około 40 zł W króciec pionowy podłącz wąż od głowicy w króciec poziomy przelew bezpieczeństwa od zbiornika. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 15.03.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Myślę, że taki był zamysł, ale to rozwiązanie ma jedną wadę... jak już się okaże, że coś zawiedzie i przelewem będzie się lała woda to nawet tego nie zauważysz. Będzie się tak mogła lać tygodniami... Rozwiązaniem jest przezroczysty wąż od przelewu lub podłączenie go tak żebyś widział czy coś z niego wypływa (ewentualnie nie podłączanie w ogóle - tylko tu ryzykujesz, że w tej samej sytuacji zalejesz sobie podłogę - sam wybierz co lepsze w twojej sytuacji). Syfon o którym piszę ma właśnie zapobiegać takim takim sytuacjom o których piszesz. Posiada on przerwę powietrzną pomiędzy wodą w syfonie a przewodami. Dodatkowo po oby stronach jest otwarte "okienko" i jak woda wypływa z urządzenia to doskonale ją widać. Osobiście nie znam lepszego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts