Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Montuję układ napowietrzania wody. Mam studnie głębinową a w niej pompa zanurzona na 20 metrach następnie zamontowany jest zawór zwrotny ( tu rozumiem jaki jest jego cel) i potem w ziemi 15 metrów do kotłowni. W kotłowni na wyjściu wody montuję zwężkę venturiego na by- passie następnie zawór zwrotny potem wejście od góry do zbiornika hydroforowego poprzez dyszę rozbryzgową. Nie za bardzo rozumiem jaki ma cel zakładanie zaworu zwrotnego po zwężce w wielu realizacjach jest to robione ale czy to ma jakieś większe znaczenie ? czy przez to nie dławi pompy ? Proszę o poradę.

Dodatkowy zawór trochę "dławi" pompę ale zapobiega cofaniu się wody z hydroforu jeżeli zawór przecieka.

Nastąpił jakiś paradoks. Woda na wejściu ma 18 a na wyjściu 23 stopnie niemieckie. Te wcześniejsze 29 to z poprzedniego miejsca zamieszkaniamale w granicach jednego miesta, widać różne ujęcia. Teraz sprawdziłem, dla 18 stopni jest 321 mg/litr, jak myślisz dać 320 czy ciut więcej. A ze śrubą przed chwilą wygrałem, po prostu kropla oleju i idzie płynnie odchylając ten listek na belce.

Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpowiadam. Ja w praktyce jak ustawiam twardość w sterowniku to daję lekką rezerwę i tak dla 320 wody surowej ustawiłbym 350 w sterowniku.

Badanie było wykonane z pół roku temu po 5 miesiącach mieszkania właśnie przez ten nalot . Z obawy o moje błędy zdecydowałem się nie pobierać próbek samodzielnie co powinno wykluczyć" błąd "( mam chociażby taką nadzieje ).

Woda smakuje dobrze neutralnie i jest bezapachowa ,klarowna .

Obawiam się o hydrofor , zasobnik i sprzęty domowe po drugie dobijają mnie te żółte naloty na ceramice ...

W naszej komornicy( przy zalewie zegrzyńskim )wszyscy mają studnie na 6-8 metrach i wieś raczej słynie z bardzo dobrej wody )

rozumiem że szukać raczej problemów w samej studni w filtrze i np łączeniu na sztandze .

-przesyłam zdjęcie filtra po 2 tyg

z góry dziekuję za wszelkie sugestie.

Przy tak niewielkim przykroczeniach manganu można spokojnie zastosować Oxydizera. Mamy pozytywne doświadczenia związanie z tym urządzeniem w podobnych przypadkach do Twojego.

Witam.

Kupno i założenie zmiękczacza miało być formalnością. Im dłużej czytam wątek, tym mam większe wątpliwości.

Woda wodociągowa ma 24 dH twardości. Zużycie miesięczne w domu zamieszkałym przez 5 osób (2+3) ok 8-10 m3.

Początkowo wybór padł na Waatermarka lub Denvera 30. Po rozmowie z bardzo rzeczowym sprzedawcą m.in. na Allegro, zacząłem szperać w sieci i

poszukiwania na nowo. Jako że bogactwo wyboru jest zbyt duże, pomóżcie coś wybrać.

Skłaniam się do ERIE MAXIMA 26 lub któregoś z tych poniżej

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-do-wody-twardej-clack-ei-p-890.html?standard_ceneo

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-do-wody-twardej-clack-tc-p-569.html?standard_ceneo

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-clack-pallas-ei-p-1076.html

Co do głowic Clacka to nie mam pojęcia czym się różnią od siebie. O Erie zasięgnąłem informacji.

Witam.

Kupno i założenie zmiękczacza miało być formalnością. Im dłużej czytam wątek, tym mam większe wątpliwości.

Woda wodociągowa ma 24 dH twardości. Zużycie miesięczne w domu zamieszkałym przez 5 osób (2+3) ok 8-10 m3.

Początkowo wybór padł na Waatermarka lub Denvera 30. Po rozmowie z bardzo rzeczowym sprzedawcą m.in. na Allegro, zacząłem szperać w sieci i

poszukiwania na nowo. Jako że bogactwo wyboru jest zbyt duże, pomóżcie coś wybrać.

Skłaniam się do ERIE MAXIMA 26 lub któregoś z tych poniżej

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-do-wody-twardej-clack-ei-p-890.html?standard_ceneo

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-do-wody-twardej-clack-tc-p-569.html?standard_ceneo

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-clack-pallas-ei-p-1076.html

Co do głowic Clacka to nie mam pojęcia czym się różnią od siebie. O Erie zasięgnąłem informacji.

Przy takim zużyciu wystarczy Ci około 25 litrów złoża.

Głowice Clacka różnią się sterownikiem:

- wersja TC jest czasowa i raczej się jej nie stosuje w zmiękczaczach.

- wersja EI jest już objętościowa, ale to raczej starszy model

- wersja CK (Pallas) jest najnowszym sterownikiem i ma wszystkie opcje (m.in. duży podświetlany ekran, polskie menu, itp)

Przy takim zużyciu wystarczy Ci około 25 litrów złoża.

Głowice Clacka różnią się sterownikiem:

- wersja TC jest czasowa i raczej się jej nie stosuje w zmiękczaczach.

- wersja EI jest już objętościowa, ale to raczej starszy model

- wersja CK (Pallas) jest najnowszym sterownikiem i ma wszystkie opcje (m.in. duży podświetlany ekran, polskie menu, itp)

Dziękuję za szybką odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie. Jak się ma Clack z głowicą Pallas do Softaqua 22.

http://www.filtrywody.mobi/sklep?func=productPage&pid=116&cid=5&prid=0&wid=41

Chodzi mi głównie o trwałość głowicy jakość złoża i tzw "święty spokój" w użytkowaniu. Jeśli wydam ok 2.5k na sprzęt to nie chciałbym

o nim myśleć poza normalnym czynnościami kontrolnymi i dosypywaniem soli.

Cytat Napisał grzegorzsw Zobacz post

Montuję układ napowietrzania wody. Mam studnie głębinową a w niej pompa zanurzona na 20 metrach następnie zamontowany jest zawór zwrotny ( tu rozumiem jaki jest jego cel) i potem w ziemi 15 metrów do kotłowni. W kotłowni na wyjściu wody montuję zwężkę venturiego na by- passie następnie zawór zwrotny potem wejście od góry do zbiornika hydroforowego poprzez dyszę rozbryzgową. Nie za bardzo rozumiem jaki ma cel zakładanie zaworu zwrotnego po zwężce w wielu realizacjach jest to robione ale czy to ma jakieś większe znaczenie ? czy przez to nie dławi pompy ? Proszę o poradę.

Już się dowiedziałem może się komuś przyda pompę może i faktycznie dławi ale tak jak ja to chcę zrobić czyli wejście wody do zbiornika od góry przez dyszę rozbryzgową zawór zwrotny pozwala utrzymywać poduszkę powietrza w zbiorniku bez tego szybko uciekałoby powietrze.

Już się dowiedziałem może się komuś przyda pompę może i faktycznie dławi ale tak jak ja to chcę zrobić czyli wejście wody do zbiornika od góry przez dyszę rozbryzgową zawór zwrotny pozwala utrzymywać poduszkę powietrza w zbiorniku bez tego szybko uciekałoby powietrze.

Samo pompowanie pompę dławi.

Pompujesz przy 2atm to masz wydajnosc X. Pompujesz przy 4atm to masz wydajnosc mniejsza. Pompy sa od tego żeby je dławić. Dopiero zdławienie poniżej poziomu zalecanego przez producenta (co moze np niedostatecznie chlodzic pompe) moze taka pompe uszkodzic.

Nie bardzo rozumiem którędy miałaby ta poduszka uciekać?

Dzień dobry, chciałabym prosić o pomoc i wskazówki w zakresie uzdatnienia wody. Ujęcie ze studni własnej (ok. 7 m - przynajmniej tak twierdzi deweloper). Pompa INOX 2200 3-fazowa, hydrofor z przeponą 80 l. Wykorzystanie do wszelkich celów domowych - 2 osoby.

Poniżej wyniki badania wody (z najwyższą dopuszczalną normą):

Utlenialność z KMnO4 - 2,56+/- 0,26 (5,0)

Twardość ogólna 332 +/- 7 (500)

Amoniak 0,26 +/- 0,03 (0,50)

Azotyny - 0,63 +/- 0,06 (0,50)

Azotany - 8,6 +/- 0,9 (50)

Chlorki - 41+/- 2 (250)

Żelazo - 25 +/- 3 (200)

Mangan - 553 +/- 55 (50)

Mętność <0,20 (1,0)

Barwa (Pt) - 5 +/- 1

pH 7,2 +/- 0,3 (6,5-9,5)

bakterie grupy coli w 100 ml - 0

bakterie Escherichia coli w 100 ml - 0

Z góry dziękuję za rekomendacje.

Pozdrawiam

Dzień dobry, chciałabym prosić o pomoc i wskazówki w zakresie uzdatnienia wody. Ujęcie ze studni własnej (ok. 7 m - przynajmniej tak twierdzi deweloper). Pompa INOX 2200 3-fazowa, hydrofor z przeponą 80 l. Wykorzystanie do wszelkich celów domowych - 2 osoby.

Chlorki - 41+/- 2 (250)

Żelazo - 25 +/- 3 (200)

Mangan - 553 +/- 55 (50)

Mętność <0,20 (1,0)

Barwa (Pt) - 5 +/- 1

pH 7,2 +/- 0,3 (6,5-9,5)

Z góry dziękuję za rekomendacje.

Pozdrawiam

Rekomendacja to często badac wode, bo studnia płytka wiec zagrozona zanieczyszczeniem pochodzacym z powierchni. Moze byc dobrze a po wiekszym opadzie deszczu bedzie zle.

1. Filtr multifunkcyjny, Pozbedziesz sie manganu, i twardosci. Twardosc dosyc wysoka.

2. Odmanganiacz -+ pozbedziesz sie manganu twardosc zostanie

3. Mozesz tez nie robic nic a w kuchni do picia zastosowac dobra osmoze. Manganu nie zauwazysz przy takim pH na sanitariatach, nie bedzie brudził (na czarno) tak jak brudzi na rudo nadmiar żelaza. Taka ilosc magnanu ani nie wplynie na smak, ani na zdrowie jakbys ja nawet wypila bez filtrowania. Te normy czesto sa powodoowane innymi czynnikami niz zdrowie (ochrona rur przed odkladaniem sie zanieczyszczen).

Azotynami sie nie przejmuj. TO nie jest tak, ze po przekroczeniu normy umrzesz od picia tej wody.

Chlorki - 41+/- 2 (250)

Żelazo - 25 +/- 3 (200)

Mangan - 553 +/- 55 (50)

Mętność <0,20 (1,0)

Barwa (Pt) - 5 +/- 1

pH 7,2 +/- 0,3 (6,5-9,5)

Z badania wychodzi, że przekroczony jest mangan i azotyny. Jest też spora twardość. Główne pytanie jest do Ciebie - co chcesz z tą wodą zrobić? Niestety taki zestaw parametrów wymaga osobnych filtrów na azotyny i na mangan (i ewentualnie na twardość).

Manganu jest niby dużo (względem normy) ale nie jest to jakaś ogromna ilość (patrząc bezwzględnie). Raczej nie będziesz widziała ogromnych zacieków z tego powodu. Usunięcie go wymagałoby jednak solidnego filtra z ciężkim złożem katalitycznym.

Azotyny są w ogóle niewidoczne w postaci osadów czy zacieków, ale nie są dobre przy spożyciu. Można postawić duży (i drogi) filtr aby je usunąć, ale można też postawić tylko mały zestaw RO (odwróconej osmozy) do wody pitnej, a resztę odpuścić...

Co do twardości to jest to najbardziej widoczny z parametrów wody (osady, zacieki, itd). Można postawić zmiękczacz, który załatwi tą sprawę.

Kombinacji może być dużo... jak określisz co byś chciała osiągnąć to będziemy dalej kombinować :)

Edytowane przez qbek17

Z badania wychodzi, że przekroczony jest mangan i azotyny. Jest też spora twardość. Główne pytanie jest do Ciebie - co chcesz z tą wodą zrobić? Niestety taki zestaw parametrów wymaga osobnych filtrów na azotyny i na mangan (i ewentualnie na twardość).

Manganu jest niby dużo (względem normy) ale nie jest to jakaś ogromna ilość (patrząc bezwzględnie). Raczej nie będziesz widziała ogromnych zacieków z tego powodu. Usunięcie go wymagałoby jednak solidnego filtra z ciężkim złożem katalitycznym.

Azotyny są w ogóle niewidoczne w postaci osadów czy zacieków, ale nie są dobre przy spożyciu. Można postawić duży (i drogi) filtr aby je usunąć, ale można też postawić tylko mały zestaw RO (odwróconej osmozy) do wody pitnej, a resztę odpuścić...

Co do twardości to jest to najbardziej widoczny z parametrów wody (osady, zacieki, itd). Można postawić zmiękczacz, który załatwi tą sprawę.

Kombinacji może być dużo... jak określisz co byś chciała osiągnąć to będziemy dalej kombinować :)

Mając świadomość, że ta woda nie jest najlepsza to niby nie planujemy do picia, ale mycie zębów, płukanie naczyń warzyw, kąpiel itd.. to tak.

Dlatego w miarę możliwości chciałabym poznać możliwości nawet osobnych filtrów, które by:

- obniżyły poziom azotynów

- obniżyły poziom manganu

- zmniejszyły twardość wody

W momencie, jak będę znała poziom kosztów i wymagania jakie musimy spełnić, aby zmniejszyć ww parametry to łatwiej nam będzie podjąć jakiekolwiek decyzje

Mając świadomość, że ta woda nie jest najlepsza to niby nie planujemy do picia, ale mycie zębów, płukanie naczyń warzyw, kąpiel itd.. to tak.

Dlatego w miarę możliwości chciałabym poznać możliwości nawet osobnych filtrów, które by:

- obniżyły poziom azotynów

- obniżyły poziom manganu

- zmniejszyły twardość wody

W momencie, jak będę znała poziom kosztów i wymagania jakie musimy spełnić, aby zmniejszyć ww parametry to łatwiej nam będzie podjąć jakiekolwiek decyzje

Orientacyjnie koszty wynoszą:

- azotyny - 3500-4500 PLN

- mangan - 2000-3000 PLN

- twardość - 2300- 2800 PLN

To są ceny przy założeniu, że każdy filtr jest osobno i jest to spora kolumna z głowicą automatyczną.

Można próbować montować filtry narurowe... ale wszystko zależy od przepływu na jaki to ma być. Poza tym są potem koszty wymiany wkładów, które dość szybko mogą przekroczyć koszt dużej kolumny.

No i stało się. Węgiel aktywny przestał działać. Trochę szybko ponieważ po około 120m3 wyczerpała się zdolność 40l złoża. Przeprowadziłem rozmowę z producentem, który stwierdził, że niepotrzebnie węgiel był płukany i węgli aktywnych nie należy płukać (tylko pierwsze płukanie w celu oczyszczenia) - wtedy lepiej pracują i dłużej wytrzymują... po tym stwerdzeniu zgłupiałem całkiem.

Spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym?

No i stało się. Węgiel aktywny przestał działać. Trochę szybko ponieważ po około 120m3 wyczerpała się zdolność 40l złoża. Przeprowadziłem rozmowę z producentem, który stwierdził, że niepotrzebnie węgiel był płukany i węgli aktywnych nie należy płukać (tylko pierwsze płukanie w celu oczyszczenia) - wtedy lepiej pracują i dłużej wytrzymują... po tym stwerdzeniu zgłupiałem całkiem.

A napisz coś wiecej co ten wegiel filtrował?

Z ego co pamietam to w kwestii żywtonosci wegla pisało sie zawsze o ~12miesiecach raczej niz o 5 latach.

Nie spotkałem się z takim podejściem. Filtr trzeba płukać regularnie. Po pierwsze żeby wypłukać zanieczyszczenia mechaniczne, a po drugie aby wzruszyć i wymieszać złoże (zapobiec kanałowaniu przepływu).

Nie wiem jaki to konkretnie węgiel, ale wydajność na poziomie 4 m3 przefiltrowanej wody na każdy litr węgla to chyba niezły wynik... nie spodziewałbym się dłuższej żywotności.