qbek17 04.01.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Takie pytanie. Przynajmniej kiedyś, nie pamiętam jak jest teraz, w wynikach badania wody był określany zakres maksymalnej twardości od 60 (mg/l) do już nie pamiętam ilu. To 60 (mg/l) czyli ok. 3-4 dh było z gwiazdką i informacją, że to zalecana wartość ze względów zdrowotnych. No i właśnie to jest zalecana maksymalna wartość czy w ogóle zalecana to znaczy czy niższa wartość jest nie zalecana? Zakres "wody pitnej" to 60-500 mg/l. Co do słuszności danego poziomu minerałów i aspektów zdrowotnych to można dyskutować bez końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 04.01.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Poszukuję firmy która zajmie się dostarczeniem i montażem stacji uzdatniania wody-dokładnie zmiękczacza. Mam wodę z wodociągów. Kamień staje sie poważnym problemem po 1,5 roku mieszkania szklane kabiny prysznicowe, baterie a nawet ociekaczka do naczyń jest pokryta kamieniem. Szukam firmy z okolic Pruszkowa/ Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 05.01.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Udało mi się wreszcie ustawić te 4 dh na bypassie przy zmiękczaczu, to znaczy do kranu dolatuje już 3 dh ale chyba mogę tak zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 09.01.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Poszukuję firmy która zajmie się dostarczeniem i montażem stacji uzdatniania wody-dokładnie zmiękczacza. Mam wodę z wodociągów. Kamień staje sie poważnym problemem po 1,5 roku mieszkania szklane kabiny prysznicowe, baterie a nawet ociekaczka do naczyń jest pokryta kamieniem. Szukam firmy z okolic Pruszkowa/ Warszawy Zapraszamy do kontaktu - 4 proste kroki: analiza wody, dobór urządzeń pod konkretną wodę i zapotrzebowanie, montaż urządzeń, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Działamy na terenie całego kraju również w okolicach Pruszkowa i Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.01.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Udało mi się wreszcie ustawić te 4 dh na bypassie przy zmiękczaczu, to znaczy do kranu dolatuje już 3 dh ale chyba mogę tak zostawić? Też ustawiłem na wyjściu zmiękczacza 3 dh ale podniosłem do 8. Trochę wkurzało mnie to, że kiepsko zmywa się z ciała wszelkie środki myjące. Ale to kwestia upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi8a 13.01.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam.Poszukuje ustawień regeneracji do głowicy pentair water 7700sxt. Może ktoś wie jakie parametry powinny być ustawione? nigdzie nie mozna znależć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Nie ma jednego, idealnego zestawu parametrów... to zależy od tego jaki masz zestaw elementów. Nie znam na pamięć programowania akurat tego modelu, ale chyba jest w necie dostępna instrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 15.01.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witam wszystkichchciałbym wrócić do wątku uzdatniania wody od ostatniego czasu trochę się zmieniło zamontowałem ostatecznie zbiornik hydroforowy ocynkowany 300 litrów dołożyłem napowietrzanie i dyszę rozbryzgową. Parametry wody po napowietrzeniu uległy zmianie - żelazo znacząco spadło spora część utlenionego żelaza gromadzi się na filtrze na rurowym (w środku filtr piankowy) który oblepia się sporą ilością rudej mazi. Poniżej, krótkie przypomnienie i co byście w takim wypadku polecali czy jakiś uzdatniacz typu multi sobie poradzi ? Nie mam pojęcia dlaczego poziom manganu wzrosła w wodzie. Studnia głębinowa 22 metry. Dom jednorodzinny, miesięczne zużycie wody to 10 m3. (2 osoby dorosłe + 2 dzieci) W studni umieszczona jest pompa SKT 150 zasilanie 400V producent OMNIGENA. Wg danych pompa max wydajność - 50L/min. Ścieki odprowadzane do kanalizacji. Po zastosowaniu napowietrzenia woda nie ma już zapachu „zgniłych jaj” jak również nie widać żółtego osadu na umywalkach.Badania wody (studnia użytkowana 3 lata) z 2016-10-03 wykazały:Twardość ogólna 276 mg/lMangan 190 ug/lŻelazo 1914 ug/lW grudniu 2016 roku zmieniłem zbiornik z przeponowego na ocynkowany 300 l dołożyłem zwężkę napowietrzającą i dysze rozbryzgową. W styczniu 2017 roku zrobiłem kolejne badania wody. Woda pobrana do badania była już po napowietrzeniu.Wyniki:Barwa 3 mg/lMętność 10,7 NTUPH 7,3Twardość ogólna 254 mg/lUtlenialność 1,2 mg/lJon amonowy 0,080 mg/lAzotyny <0,012Azotany 0,44 mg/lŻelazo 100 ug/lMangan 341 ug/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.01.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Parametry wody po napowietrzeniu uległy zmianie - żelazo znacząco spadło spora część utlenionego żelaza gromadzi się na filtrze na rurowym (w środku filtr piankowy) który oblepia się sporą ilością rudej mazi. Poniżej, krótkie przypomnienie i co byście w takim wypadku polecali czy jakiś uzdatniacz typu multi sobie poradzi ? Nie mam pojęcia dlaczego poziom manganu wzrosła w wodzie. Spadek ilości żelaza jest ogromny... 95% redukcja - tylko tak jak widzisz na filtrze piankowym, jest z tego dużo osadów, także wewnątrz zbiornika i trzeba co jakiś czas go czyścić. Co do wzrostu manganu to może wynikać z sezonowej zmiany jakości wody albo skumulowanych błędów poboru próbki i pomiaru... zmiana o 50% to sporo ale samo napowietrzanie nie spowoduje wzrostu ilości manganu... Czy złoże typu mulit sobie z taką wodą poradzi? - myślę, że tak (ale nie spodziewałbym się pełnej redukcji manganu). Rozmiar filtra na 25 litrów powinien być wystarczający. Ale zostawiłbym ten filtr narurowy po napowietrzaniu żeby cały ten wytrącony osad nie trafiał na złoże (bo je po prostu zaklei i jego efektywność spadnie znacząco). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 16.01.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Co byś proponował w kolejnym etapie wymiana pompy ? jakie złoże ? i jaki dobry filtr narurowy może Filtr Cintropur NW 32 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.01.2017 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Co byś proponował w kolejnym etapie wymiana pompy ? jakie złoże ? i jaki dobry filtr narurowy może Filtr Cintropur NW 32 ? Na tą chwilę nie widzę powodu do wymiany pompy. Jeśli chcesz iść w stronę złoża wielofunkcyjnego to ono nie wymaga aż tak dużych przepływów, więc obecna pompa powinna wystarczyć. Ze złóż masz do wyboru AquaMulti lub Ecomix. W zasadzie z badania wody nie wynika żadna preferencja (oba powinny dać radę). Osobiście wolę AquaMulti. Co do filtra mechanicznego to jeśli tak szybko się zapycha to warto pomyśleć o modelu z możliwością płukania i zautomatyzowaniu tego filtra. W ten sposób możesz ograniczyć częstotliwość wymiany wkładów i rozkręcania całości. Cintropur jest OK, ale raczej szukałbym czegoś z automatem płuczącym lub jakimiś ruchomymi szczotkami do czyszczenia siatki filtracyjnej bez otwierania korpusu. No i jeszcze kwestia dokładności filtracji - zazwyczaj te siatki wielorazowe są dosyć zgrubne (90 - 100 um) więc szukałbym czegoś o jak najdrobniejszych oczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 17.01.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Witam wszystkich chciałbym wrócić do wątku uzdatniania wody od ostatniego czasu trochę się zmieniło zamontowałem ostatecznie zbiornik hydroforowy ocynkowany 300 litrów dołożyłem napowietrzanie i dyszę rozbryzgową. Parametry wody po napowietrzeniu uległy zmianie - żelazo znacząco spadło spora część utlenionego żelaza gromadzi się na filtrze na rurowym (w środku filtr piankowy) który oblepia się sporą ilością rudej mazi. Poniżej, krótkie przypomnienie i co byście w takim wypadku polecali czy jakiś uzdatniacz typu multi sobie poradzi ? Nie mam pojęcia dlaczego poziom manganu wzrosła w wodzie. Studnia głębinowa 22 metry. Dom jednorodzinny, miesięczne zużycie wody to 10 m3. (2 osoby dorosłe + 2 dzieci) W studni umieszczona jest pompa SKT 150 zasilanie 400V producent OMNIGENA. Wg danych pompa max wydajność - 50L/min. Ścieki odprowadzane do kanalizacji. Po zastosowaniu napowietrzenia woda nie ma już zapachu „zgniłych jaj” jak również nie widać żółtego osadu na umywalkach. Badania wody (studnia użytkowana 3 lata) z 2016-10-03 wykazały: Twardość ogólna 276 mg/l Mangan 190 ug/l Żelazo 1914 ug/l W grudniu 2016 roku zmieniłem zbiornik z przeponowego na ocynkowany 300 l dołożyłem zwężkę napowietrzającą i dysze rozbryzgową. W styczniu 2017 roku zrobiłem kolejne badania wody. Woda pobrana do badania była już po napowietrzeniu. Wyniki: Barwa 3 mg/l Mętność 10,7 NTU PH 7,3 Twardość ogólna 254 mg/l Utlenialność 1,2 mg/l Jon amonowy 0,080 mg/l Azotyny <0,012 Azotany 0,44 mg/l Żelazo 100 ug/l Mangan 341 ug/l Przy takiej wodzie każde złoże do usuwania żelaza i manganu powinno się sprawdzić. Ja bym zaproponował butlę 13 54 na mieszance złóż katalitycznych wposmagających proces usuwania żelaza i managanu. Sprawdzone przez nas rozwiązania, same pozytywne doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.01.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ja bym zaproponował butlę 13 54 na mieszance złóż katalitycznych wposmagających proces usuwania żelaza i managanu Niezmiennie zaskakujecie mnie propozycjami strzelania z armaty do szałasu... Poważnie chcecie stawiać odżelaziacz ze złożem katalitycznym na butli 13x54 przy 0,1 mg/l żelaza i 0,3 mg/l manganu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 18.01.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Niezmiennie zaskakujecie mnie propozycjami strzelania z armaty do szałasu... Poważnie chcecie stawiać odżelaziacz ze złożem katalitycznym na butli 13x54 przy 0,1 mg/l żelaza i 0,3 mg/l manganu? Odnieśliśmy się do wyników tych pierwszych badań. Przecież tam są 2 mg żelaza, porostu żelazo utlenione i zatrzymane na mechanicznym, stąd nie wyszło na drugim badaniu. Wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Odnieśliśmy się do wyników tych pierwszych badań. Przecież tam są 2 mg żelaza, porostu żelazo utlenione i zatrzymane na mechanicznym, stąd nie wyszło na drugim badaniu. Wszystko. OK.Rozumiem.Tylko że te pierwsze badania są już nieaktualne bo doszło napowietrzanie więc ilość żelaza rozpuszczonego wynosi 0,1 mg/l - a przecież złoże katalityczne pomaga w utlenieniu właśnie tego rozpuszczonego żelaza. Żelazo już wytrącone zatrzyma się na pierwszym odcinku złoża - to tylko filtracja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 18.01.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 OK.Rozumiem.Tylko że te pierwsze badania są już nieaktualne bo doszło napowietrzanie więc ilość żelaza rozpuszczonego wynosi 0,1 mg/l - a przecież złoże katalityczne pomaga w utlenieniu właśnie tego rozpuszczonego żelaza. Żelazo już wytrącone zatrzyma się na pierwszym odcinku złoża - to tylko filtracja mechaniczna. Dobierając stację uzdatniania staramy się uwzględnić cały układ. Najważniejsze są jednak parametry wody surowej no i oczywiście zapotrzebowanie na wodę. Bardzo dobrze, że akurat w wypadku tej wody po napowietrzeniu w wynikach badania spadło stężenie żelaza, ale przecież żelazo nie wyparowało, jest czy to w hydroforze, czy na filtrze mechanicznym tyle, że wytrącone. Jak będzie dłuższy pobór wody albo bardziej intensywny to poleci woda surowa, a nie woda która odstała w hydroforze (wiadomo, że zawsze mamy pewien czas zatrzymania wody na hydroforze ale im większy będzie pobór tym czas krótszy i mniej żelaza się wytrąci). Analiza wody po jej napowietrzeniu mówi tylko, że żelazo się dobrze utlenia. Nie sugerowałbym się bardzo jego stężeniem bo przy innym przepływie mogą być zupełnie inne parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 18.01.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam. Proszę o pomoc w wyborze zmiękczacza z 2-4 osobami w domu , miesięcznym zużyciem ok 5 m3 (przy dwóch osobach) wody, z ujęciem wody miejskiej w cenie do 2500 zł.W sprzedaży jest wielki wybór tych urządzeń ale boje się że trafię na chińczyka.Na ale....o znalazłem coś takiego http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-na-duzy-dom-zm-work-30-gratisy-i5190842608.htmlMile widziane inne propozycje w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.01.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam. Proszę o pomoc w wyborze zmiękczacza z 2-4 osobami w domu , miesięcznym zużyciem ok 5 m3 (przy dwóch osobach) wody, z ujęciem wody miejskiej w cenie do 2500 zł. W sprzedaży jest wielki wybór tych urządzeń ale boje się że trafię na chińczyka. Na ale....o znalazłem coś takiego http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-na-duzy-dom-zm-work-30-gratisy-i5190842608.html Mile widziane inne propozycje w tej cenie. Mam zmiękczacz z tą głowicą ze zdjęcia. To głowica Logix Autotroll objętościowa. Działa u mnie doskonale i ma jedną ważną cechę a mianowicie regeneracja odbywa się po zużyciu ilości wody określonej przez zmiękczacz po regeneracji, tzn niektóre mają głowice czasowe i czy korzystasz czy nie to regeneracja nastąpi w określonym czasie (np raz na tydzień), przy Logix-ie mi pokazuje po regeneracji np 3600 litrów do następnej i dopiero jak wykorzystasz tą ilość to zmiękczacz zregeneruje złoże. Czyli jest oszczędny, gdyż regeneracja zużywa około 120-150 litrów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsw 19.01.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Na tą chwilę nie widzę powodu do wymiany pompy. Jeśli chcesz iść w stronę złoża wielofunkcyjnego to ono nie wymaga aż tak dużych przepływów, więc obecna pompa powinna wystarczyć. Ze złóż masz do wyboru AquaMulti lub Ecomix. W zasadzie z badania wody nie wynika żadna preferencja (oba powinny dać radę). Osobiście wolę AquaMulti. Co do filtra mechanicznego to jeśli tak szybko się zapycha to warto pomyśleć o modelu z możliwością płukania i zautomatyzowaniu tego filtra. W ten sposób możesz ograniczyć częstotliwość wymiany wkładów i rozkręcania całości. Cintropur jest OK, ale raczej szukałbym czegoś z automatem płuczącym lub jakimiś ruchomymi szczotkami do czyszczenia siatki filtracyjnej bez otwierania korpusu. No i jeszcze kwestia dokładności filtracji - zazwyczaj te siatki wielorazowe są dosyć zgrubne (90 - 100 um) więc szukałbym czegoś o jak najdrobniejszych oczkach. Dostałem kilka wycen Zrobiłem zestawienie. Które polecacie ? Odnośnie filtra pianowego znalazłem coś takiego jak wkłady dyskowe 30 mik wielokrotnego użytku. Czy ktoś posiada jak się sprawdzają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 19.01.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Mam zmiękczacz z tą głowicą ze zdjęcia. To głowica Logix Autotroll objętościowa. Działa u mnie doskonale i ma jedną ważną cechę a mianowicie regeneracja odbywa się po zużyciu ilości wody określonej przez zmiękczacz po regeneracji, tzn niektóre mają głowice czasowe i czy korzystasz czy nie to regeneracja nastąpi w określonym czasie (np raz na tydzień), przy Logix-ie mi pokazuje po regeneracji np 3600 litrów do następnej i dopiero jak wykorzystasz tą ilość to zmiękczacz zregeneruje złoże. Czyli jest oszczędny, gdyż regeneracja zużywa około 120-150 litrów wody. Dziękuje za opinie ale ten zmiękczacz nie ma polskiego menu i brakuje mu mieszacza. Bardzo proszę o inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts