Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dziękuje za opinie ale ten zmiękczacz nie ma polskiego menu i brakuje mu mieszacza.

Bardzo proszę o inne propozycje.

A kto Ci takie bzdury przekazał. Jeśli chodzi o głowicę Logix to mieszacz jest wewnątrz głowicy a nie wiem o jakie menu Ci chodzi skoro w głowicy programujesz tylko parę parametrów i żaden język Ci nie jest potrzebny.

Dziękuje za opinie ale ten zmiękczacz nie ma polskiego menu i brakuje mu mieszacza.

Bardzo proszę o inne propozycje.

Ta głowica Logix posiada mieszacz a polskie menu jest zbędne, gdyż proces programowania ustawia się tylko raz i koniec. Wyświetlacz pokazuje na zmianę czas i ilość litrów do następnej regeneracji. Jest to dokładnie opisane w instrukcji i proste do wykonania. Ja na wejściu mam wodę o twardości 19 dh a na wyjściu po zmieszaniu ustawiłem 8 dh. Mieszanie reguluje się śrubą imbusową po lewej stronie głowicy patrząc od frontu (opisane w instrukcji).

Edytowane przez wg39070

Witam.

Proszę o pomoc w wyborze zmiękczacza z 2-4 osobami w domu , miesięcznym zużyciem ok 5 m3 (przy dwóch osobach) wody, z ujęciem wody miejskiej w cenie do 2500 zł.

W sprzedaży jest wielki wybór tych urządzeń ale boje się że trafię na chińczyka.

Na ale....o znalazłem coś takiego ...

Mile widziane inne propozycje w tej cenie.

Zużycie jest niskie, ale do prawidłowego doboru sprzętu brakuje informacji o twardości wody. Prawdopodobnie 30 litrów złoża przy tak małym zużyciu będzie za dużą ilością.

To głowica Logix Autotroll objętościowa. Działa u mnie doskonale i ma jedną ważną cechę a mianowicie regeneracja odbywa się po zużyciu ilości wody określonej przez zmiękczacz po regeneracji, tzn niektóre mają głowice czasowe i czy korzystasz czy nie to regeneracja nastąpi w określonym czasie (np raz na tydzień), przy Logix-ie mi pokazuje po regeneracji np 3600 litrów do następnej i dopiero jak wykorzystasz tą ilość to zmiękczacz zregeneruje złoże. Czyli jest oszczędny, gdyż regeneracja zużywa około 120-150 litrów wody.

Jest to dosyć standardowa cecha głowic zmiękczaczy :) Dawno już nie widziałem żeby ktoś stosował głowice czasowe w tych urządzeniach...

Zużycie jest niskie, ale do prawidłowego doboru sprzętu brakuje informacji o twardości wody. Prawdopodobnie 30 litrów złoża przy tak małym zużyciu będzie za dużą ilością.

Jest to dosyć standardowa cecha głowic zmiękczaczy :) Dawno już nie widziałem żeby ktoś stosował głowice czasowe w tych urządzeniach...

Jeszcze wciska się nie świadomym inwestorom czasówki. Sąsiad zakładał w zeszłym roku i regenerację, nie zależnie o zużycia, ustawioną ma raz na tydzień.

A c możecie powiedzieć o tym:

http://cosmowater.pl/urzadzenia/produkty/cosmowater-home-22/

W mojej miejscowości jest też serwis i mogę go nabyć w dobrej cenie razem z montażem.

Twardość wody z wodociągu wynosi podobno ok. 18 stopni ale nie wiem w jakiej skali :)

Tak mi przekazał miejscowy instalator.

Edytowane przez wojtas77

A c możecie powiedzieć o tym:

http://cosmowater.pl/urzadzenia/produkty/cosmowater-home-22/

W mojej miejscowości jest też serwis i mogę go nabyć w dobrej cenie razem z montażem.

Twardość wody z wodociągu wynosi podobno ok. 18 stopni ale nie wiem w jakiej skali :)

Twardość wody mierzymy sami i nie ufamy nikomu! Instalator, tym bardziej miejscowy, gdzieś kiedyś zmierzył i klepie każdemu.

Jeśli tak jest faktycznie to maksymalną ilością złoża dla Ciebie jest 15 litrów... a jak będziesz chciał na wyjściu pozostawić kilka stopni twardości to nawet taka ilość może być zbyt duża :)

A co możecie powiedzieć o tym: ...

Na pewno będzie działać, ale jest to zbyt duże urządzenie na Twoje potrzeby. Z drugiej strony jak masz go w dobrej cenie... to Twój wybór :)

Dostałem kilka wycen Zrobiłem zestawienie. Które polecacie ? Odnośnie filtra pianowego znalazłem coś takiego jak wkłady dyskowe 30 mik wielokrotnego użytku. Czy ktoś posiada jak się sprawdzają ?

[ATTACH=CONFIG]379044[/ATTACH]

Z tej tabeli możesz od razu odrzucić pozycje 2, 4 i 5 - mają najsłabsze chińskie, głowice.

Pozycja 3 jest na moje oko zbyt duża dla Ciebie, poza tym pod złoża wielofunkcyjne nie daje się podsypki kwarcowej bo jest to element złoża.

Pozycje 6 i 7 to zwykłe zmiękczacze - nie usuwają manganu. Do tego ten z numerem 6 ma słabiutką hinduską żywicę.

Pozostają pozycje 1 i 8 (zakładam, że w modelu Ecowatera jest żywica Ecomix). Różnica w cenie jest duża... głównie przez markę (czyli głowicę).

i jeszcze coś takiego znalazłem ....

To sobie odpuść - ma głowicę ze sterownikiem czasowym. Poza tym to złoże wymaga lepszej głowicy i dłuższych czasów regeneracji.

Może prościej byłoby rozesłać zapytania do firm o konkretne rozwiązanie? Np. "złoże Ecomix lub AquaMulti (w ilości 25 litrów), zbiornik 10x35, głowica Clack CK lub Clack CI albo głowica Autotrol (ale koniecznie ze sterownikiem objętościowym czyli 760 lub 762)" albo "złoże Crystal Right 100 lub 200, zbiornik 10x44, głowica Clack CK lub CI".

Jeśli tak jest faktycznie to maksymalną ilością złoża dla Ciebie jest 15 litrów... a jak będziesz chciał na wyjściu pozostawić kilka stopni twardości to nawet taka ilość może być zbyt duża :)

Na pewno będzie działać, ale jest to zbyt duże urządzenie na Twoje potrzeby. Z drugiej strony jak masz go w dobrej cenie... to Twój wybór :)

Dziękuje za szybką odpowiedź, Wasze opinie są niezmiernie pomocne dla takiego laika jak ja.

Poszukam jeszcze innych zmiękczaczy bo faktycznie ten ostatni jest jak dla mnie zbyt duży nawet gabarytowo. Chciałbym go umieścić w pomieszczeniu nad garażem (pralnia) a tam są nisko skosy no i musi się jeszcze zmieścić pralka.

Może coś takiego ?

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-do-wody-twardej-clack-ei-p-890.html

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-clack-pallas-ei-p-1076.html

http://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-slide-luxe-1035-p-1023.html

Nie wiem jaką głowice ma ten ostatni, czy to w ogóle clack? Jeśli chodzi o ilość żywicy to dwa pierwsze mają jej tyle samo, ostatni trochę więcej ale ma mniejszy zbiornik na solankę. Gabarytowo mi odpowiadają.

Może coś takiego ?

...

Nie wiem jaką głowice ma ten ostatni, czy to w ogóle clack? Jeśli chodzi o ilość żywicy to dwa pierwsze mają jej tyle samo, ostatni trochę więcej ale ma mniejszy zbiornik na solankę. Gabarytowo mi odpowiadają.

Ten ostatni to nie Clack. Ze zdjęć ciężko wywnioskować co to konkretnie za model, ale zazwyczaj jak jest solidna głowica to jest się czym chwalić...

W każdym przypadku żywicy jest z duużym zapasem.

Jeśli już chcesz iść w taki rozmiar to ten model z głowicą Pallas powinien być najbardziej OK (chociaż opis na stronie jest bardzo chaotyczny i naciągany...)

Witam, postanowiłem zamontować u siebie zmiękczacz wody. Mieszkam w domu (5-6 użytkowników), miesięczne zużycie wody to ok 20m3. Woda z toruńskich wodociągów(ciężko mi stwierdzić jakiej jakości, ale baterie i czajniki szybko zarastają kamieniem).

Jaką stację byście polecili aby była najmniej problematyczna. Chodzi o wizyty serwisantów, koszt użytkowania. Kwota w jakiej chciałbym się zmieścić to ok 3000zł, jak będzie trochę więcej też zniosę.

Z tego co czytałem polecane są w necie:

WaterMark 30

aquahome 20-n

Witam, postanowiłem zamontować u siebie zmiękczacz wody. Mieszkam w domu (5-6 użytkowników), miesięczne zużycie wody to ok 20m3. Woda z toruńskich wodociągów(ciężko mi stwierdzić jakiej jakości, ale baterie i czajniki szybko zarastają kamieniem).

Jest coś takiego jak strona internetowa wodociągów, gdzie jest podana informacja o twardości wody z poszczególnych ujęć:

http://www.wodociagi.torun.com.pl/index.php?lang=PL&m=page&pg_id=101

Przyjmując wyższą wartość (16 dH) to przy takim zużyciu wody powinieneś się rozglądać za urządzeniem z 30-50 litrami złoża.

Jaką stację byście polecili aby była najmniej problematyczna. Chodzi o wizyty serwisantów, koszt użytkowania. Kwota w jakiej chciałbym się zmieścić to ok 3000zł, jak będzie trochę więcej też zniosę.

W tej kwocie raczej kupisz już solidny sprzęt. Jeśli chcesz mieć wybór serwisu to szukaj popularnych głowic (Clack, Autotrol).

Z tego co czytałem polecane są w necie:

WaterMark 30

aquahome 20-n

Pierwszy to chińczyk, a drugi ma mało złoża...

Dzwoniłem do nich i faktycznie ten ostatni to nie Clack ale jakiś chińczyk :)

Proponowali mi też coś takiego w lepszej cenie:...

Podobno produkowany w stanach i ma nowsza głowicę niż Clack.

Jest sporo mniejszy.

Co o nim sądzicie ?

Ciekaw jestem tej "nowszej głowicy". Ze zdjęcia wygląda mi to na Erie. Ani to nowość, ani coś lepszego/nowszego.

Za taką ilość złoża i głowicę to z ceną trochę przesadzili...