Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Nie wiem czy to dobry wątek ale czy możecie polecić jakieś firmy z okolic Piaseczna/ Warszawy które są w stanie dobrze dobrać i zamontować zmiękczacz? Jest tego naprawdę sporo a tak sobie myślę że jakbym miał coś poleconego to przyśpieszę sobie cały proces zakupu zmiękczacza .

Zapraszamy do kontaktu. W okolicach Warszawy bywamy dość często.

Do KLARSAN - no właśnie o jednej rzeczy tutaj nie wspomniałem ponieważ nie chciałem zaśmiecać forum osobistymi historiami... Ale jak się tylko wprowadziliśmy do segmentu i żona zobaczyła tą wodę to znajomy polecił nam zmiękczacz. Szybka lektura w necie i znalazłem firmę z najlepszymi opiniami i tak na 95% wydaje mi się że to właśnie był KLARSAN :)

Ogólnie wszystko było super, był Pan i coś tam sprawdzał (mnie nie było) , potem dostałem konkretną ofertę. Wtedy jednak nastąpił mały zgrzyt, dokładnie nie pamiętam ale ceny urządzeń były inne na starcie, a potem w ofercie droższe. Jak spytałem o powód to okazało się że się zmienił vat czy coś takiego. No i się wkurzyłem ale głównie na to że spodziewałem się że ktoś mógł mnie np ostrzec że ceny idą w górę. Na tym wkurzeniu pieniążki wydałem na co innego.

Teraz minął rok i po tym jak ostatnio deszczownica prysznicowa mi eksplodowała (dziurki którymi wydostaje się woda zalepił kamień) na nowo dojrzałem do zakupu zmiękczacza. Jak Pan myśli czy macie historię co komu oferowaliście? Może byśmy to porównali z tym co teraz otrzymam...

A przy okazji info dla tych co kupują armaturę - większość armatury mam firmy GRO... a tylko jedną deszczownicę OMNI....

Dla całej armatury woda taka sama, GRO.... całe oblepione kamieniem ale daje radę. OMNI.... padło, reklamacja nieuznana.

Podaj nazwę urządzenia.

Poszukaj na rynku systemów ze złożem mono sferycznym i deflektorem. System będzie skuteczniejszy. 19oDH spokojnie poradzi sobie z tym kompakt z około 30 litrową butlą złoża. Jeśli dysponujesz gotówką około 3000,00 zł to kupisz naprawdę dobre urządzenie wysokiej klasy (produkcja europejska).

Pozdrawiam

To 3000 zl za samo urządzenie czy za "całość usługi"?

Jak na razie dostałem:

Firma 1. Aquahome 20-N z montażem i uruchomieniem 3100 brutto (w praktyce pewnie wyjdzie drożej bo u mnie te całe "rurki od wody" są na początku garażu a ja chciałbym to przesunąć tak ze 4 m w głąb żeby autem nie zaczepiać o zmiękczacz)

Firma 2. Clack D40 lub Clack D30 (na stronie widzę 2200 brutto za samo urządzenie)

Firma 3: BD40 (na stronie widzę 1700 b. za samo urządzenie) lub MAXI-S (1770 b.)

Nie mam ściśle określonego budżetu, z jednej strony nie chcę kupować czegoś najtańszego bo wiem że to będzie bubel, z drugiej strony wiem że (i to jest w każdej dziedzinie) często drogie urządzenia nie maja uzasadnienia ekonomicznego względem "średniej" półki i np płacisz 1000 zl drożej za zmiękczacz który zaoszczędzi Ci w 5 lat 200 zł więcej niż tańszy sprzęt...

Witam

posiadam w domku zmiękczacz BWT Hydrosoft 75 zrobiony dla Hydrosolar. Używany od 2011r. Dziś mąż zauważył na wyświetlaczu migający napis zamiast wskazań licznika. Coś jak "NAnt". Co może oznaczać ten błąd? Wyłączenie urządzenia nic nie dało. Wywołana ręcznie regeneracja przeszła, ale na koniec nie napełnił się zbiornik z solą.

Jeżeli urządzenie całkiem padło (złoże po tylu latach i tak już ledwo zipie), to co założyć w zamian. Znajomi polecają Cosmowater home 22. Mają i chwalą.

Rodzina 2+2, średnio 10-11 m3 na mies., woda z sieci (podają że ma trochę ponad 16* dH. Z testu kropelkami wyszło mi ok 20. Woda niefiltrowana zostawia sporo czerwonego rdzawego nalotu.

Jutro poczytam ten wątek wstecz ale tak na szybko ktoś może coś podpowie...

Witam

posiadam w domku zmiękczacz BWT Hydrosoft 75 zrobiony dla Hydrosolar. Używany od 2011r. Dziś mąż zauważył na wyświetlaczu migający napis zamiast wskazań licznika. Coś jak "NAnt". Co może oznaczać ten błąd? Wyłączenie urządzenia nic nie dało. Wywołana ręcznie regeneracja przeszła, ale na koniec nie napełnił się zbiornik z solą.

Po krótkich poszukiwaniach google informuje:

"mant - komunikat informujący o konieczności wykonania przeglądu, wyświetla się gdy urządzenie przejdzie zaplanowaną ilość regeneracji"

To taki bat na klientów, żeby nie przestawali płacić za przeglądy :)

Jeżeli urządzenie całkiem padło (złoże po tylu latach i tak już ledwo zipie), to co założyć w zamian. Znajomi polecają Cosmowater home 22. Mają i chwalą.

Rodzina 2+2, średnio 10-11 m3 na mies., woda z sieci (podają że ma trochę ponad 16* dH. Z testu kropelkami wyszło mi ok 20. Woda niefiltrowana zostawia sporo czerwonego rdzawego nalotu.

Samo urządzenie jest sprawne tylko wymaga "odhaczenia" czegoś w programie. Złoże zmiękczające jest dosyć żywotne - czasami działa i 20 lat...

Jak widać bakterii się pozbyłeś :) Nie ma tylko pewności czy wypłukałeś cały chlor ze studni/instalacji skoro ten zapach...
też mnie to zastanowiło chociaż lałem jakieś 3 godziny.. potem jeszcze z godzinę w domu z kranów, i rano przed poborem próbki też jakąś godzinę...

Jeśli jesteś optymistą (czyli zakładamy, że bakterii nie ma i nie będzie) to wystarczy zmiękczacz (20-25 litrów złoża)

Możesz zaproponować jakiś konkretny model? Jakie złoże powinno być, jaka głowica, na co jeszcze zwrócić uwagę?

Ścieki z niego zawierają chlorki więc raczej nie powinno się ich wylewać na trawnik. Raz na dwa tygodnie możesz wrzucić do szamba ok 150 litrów wody. Przepływ podczas płukania jest trochę większy niż taki z mocno otwartego kranu - ok 8-10 litrów wody na minutę. Można to odprowadzić wężem, ale trzeba uważać żeby się nie załamał i nie blokował przepływu (najlepiej żeby był sztywny). Powinien to być odpływ bezciśnieniowy.

Jeżeli to tak często trzeba przepłukiwać to robię odpływ kanalizacyjny. Za często ta zabawa. Co to znaczy odpływ bezciśnieniowy?

Jeśli jesteś pesymistą (bakterii nie ma ale mogą wrócić) to dodaj do powyższego zmiękczacza jeszcze lampę UV.
póki co lampy nie będę dawał. Ale jak już to lampę dałbym tylko w kuchni, z innych kranów raczej nikt wody nie pije. Jaką lampę byś proponował tylko na jedno ujęcie? Czy to wogóle ma sens? Edytowane przez boru

Możesz zaproponować jakiś konkretny model? Jakie złoże powinno być, jaka głowica, na co jeszcze zwrócic uwagę

Złoże najlepiej żeby było monosferyczne (np. Lewatit), głowica nie chińska (dobry będzie np. Clack, Fleck, Autotrol, ewentualnie Erie). Głowica powinna mieć mieszacz (do ustawienia twardości wyjściowej) i bypass.

Jeżeli to tak często trzeba przepłukiwać to robię odpływ kanalizacyjny. Za często ta zabawa. Co to znaczy odpływ bezcisnieniowy?

2 tygodnie to najrzadziej :) czasami robi się to co kilka dni - dlatego jest głowica automatyczna, żebyś nie musiał za tym biegać.

Odpływ powinien być grawitacyjny (tak jak kanalizacja), czyli ze zmiękczacza wychodzi cienki wąż (w nim ścieki płyną pod ciśnieniem), który gdzieś w pobliżu wprowadzasz (najlepiej przez syfon i z zachowaniem przerwy powietrznej) do większej rury kanalizacyjnej (gdzie ciśnienia już nie będzie).

póki c lampy nie będę dawał. Ale jak już to lampe dałbym tylko w kuchni, z innych kranów raczej nikt wody nie pije. Jaką lampę byś proponował tylko na jedno ujęcie?

Jeśli już być miał dawać lampę to radzę taką na cały dom. Przecież nie chciałbyś np. brać prysznica albo myć ręce/twarz w wodzie z bakteriami? ;)

Z dobrych, lokalnych producentów masz firmę TMA. Do domów zazwyczaj dają modele V20 lub V25. Na stronie jest też cennik.

Po krótkich poszukiwaniach google informuje:

"mant - komunikat informujący o konieczności wykonania przeglądu, wyświetla się gdy urządzenie przejdzie zaplanowaną ilość regeneracji"

To taki bat na klientów, żeby nie przestawali płacić za przeglądy :)

Samo urządzenie jest sprawne tylko wymaga "odhaczenia" czegoś w programie. Złoże zmiękczające jest dosyć żywotne - czasami działa i 20 lat...

Dzięki za szybką odpowiedź. Co do złoża, to kiedyś było ustawione na 6800l i było OK, teraz już tylko 4000l, a i tak po ok 2000 woda za zmiękczaczem ma już ponad 15 dH. Robić regenerację co 1,5 - 2 tys litrów to mało oszczędne rozwiązanie.

A jak sprawa z wymianą samego złoża - jest to opłacalne cenowo czy raczej sztuka dla sztuki i lepiej zmienić całą stację?

Dzięki za szybką odpowiedź. Co do złoża, to kiedyś było ustawione na 6800l i było OK, teraz już tylko 4000l, a i tak po ok 2000 woda za zmiękczaczem ma już ponad 15 dH. Robić regenerację co 1,5 - 2 tys litrów to mało oszczędne rozwiązanie.

A jak sprawa z wymianą samego złoża - jest to opłacalne cenowo czy raczej sztuka dla sztuki i lepiej zmienić całą stację?

To bardzo dziwne żeby się tak szybko złoże zużywało w zmiękczaczu... jego pojemność może zależeć od wielu czynników (np. ilości soli do regeneracji) - może warto to sprawdzić zanim się zainwestuje w wymianę złoża.

Sama wymiana to nic strasznego - i na pewno tańsza niż nowy zmiękczacz.

Sprawdz czy nie masz zapchanego lub przytkanego indzektora. Przytkany indzektor, to mniejszy pobor regeneranta, złoże może być nieodpowiednio zregenerowane.

Sprawdz czy nie masz zapchanego lub przytkanego indzektora. Przytkany indzektor, to mniejszy pobor regeneranta, złoże może być nieodpowiednio zregenerowane.

Bardzo chętnie... tylko nie mam pojęcia co to i gdzie tego szukać :)

A przy okazji - da się samemu wyłączyć ten komunikat o serwisie? Znalazłam w instrukcji do nowszych modeli to "mant" ale nic nie piszą jak się pozbyć dziada. W mojej instrukcji nic na ten temat nie ma.

A przy okazji - da się samemu wyłączyć ten komunikat o serwisie? Znalazłam w instrukcji do nowszych modeli to "mant" ale nic nie piszą jak się pozbyć dziada. W mojej instrukcji nic na ten temat nie ma.

Podejrzewam że w producent zabezpieczył się w ten sposób jak mówił wcześniej kolega qbek17. Trzeba by było znać kombinację przycisków, które należy wcisnąć aby wejść w zaawansowane opcje głowicy. Najprawdopodobniej da się to wyłączyć. Generalnie chodzi o to żeby klient zapłacił za usługę.

Indzektor zainstalowany jest w/lub przy głowicy systemu. Często w kolanie lub jakimś gnieździe. To gniazdo jest połączone z wężem przez które zmiękczacz zasysa regenerat. Zawory backslash i refill również znajdziesz w głowicy urządzenie. Nalezy je wyjąc i przepłukać.

Edytowane przez Louis_muniek

Proponowałbym wykonanie jednak tego przeglądu - prawdopodobnie będzie to dużo niższy koszt niż nowy zmiękczacz czy nawet nowe złoże, a efekt podobny. Ewentualnie można zagadać z serwisantem aby wyłączył ten komunikat... lub skorzystać z serwisanta nie związanego z producentem.

Przepraszam że tak dopytuję ale już chciałbym mieć zmiękczacz:)

Jakieś opinie na temat któregoś z tych urządzeń?

Firma 1. Aquahome 20-N z montażem i uruchomieniem 3100 brutto (w praktyce pewnie wyjdzie drożej bo u mnie te całe "rurki od wody" są na początku garażu a ja chciałbym to przesunąć tak ze 4 m w głąb żeby autem nie zaczepiać o zmiękczacz)

Firma 2. Clack D40 lub Clack D30 (na stronie widzę 2200 brutto za samo urządzenie)

Firma 3: BD40 (na stronie widzę 1700 b. za samo urządzenie) lub MAXI-S (1770 b.)

Jakieś opinie na temat któregoś z tych urządzeń?

Aquahome jest OK, ale sporo dopłaca się za logo.

40 litrów złoża to za dużo - max to 30 litrów.

te ostatnie to w ogóle sobie odpuść. W tej cenie będzie to sama chińszczyzna...

Jeśli już być miał dawać lampę to radzę taką na cały dom. Przecież nie chciałbyś np. brać prysznica albo myć ręce/twarz w wodzie z bakteriami? ;)

Z dobrych, lokalnych producentów masz firmę TMA. Do domów zazwyczaj dają modele V20 lub V25. Na stronie jest też cennik.

Bez przesady.. to przeciez zwykłe bakterie.. Ale chodzi mi bardziej o to, że jak dasz lampe przed całą instalacją to bakterie i tak moga byc w instalacji za lampą i ta lampa nic nie da... ale tak jak pisalem.. poki co lampy nie daje.

Złoże najlepiej żeby było monosferyczne (np. Lewatit), głowica nie chińska (dobry będzie np. Clack, Fleck, Autotrol, ewentualnie Erie). Głowica powinna mieć mieszacz (do ustawienia twardości wyjściowej) i bypass....

czyli manganem nie ma co się przejmować i tylko zmiekczyć tą wode?

co sądzicie o zmiękczaczu ECOPERLA TORO? Albo taki dobry marketing szemrany albo rzeczywiscie jedno z lepszych urzadzen? 20l z Lewatit, kosztuje 2200pln.

By pass ma,

mieszacz? nie widze

głowica ? chinskA? czy jest to głowica Ecoperla?

czy przed zmiekczaczem powiniennem jeszcze dodac jakis filtr mechaniczny (na wszystkich schematach taki jest) oraz jakiś stabilizator cisnienia (u mnie cisnienie waha się w okolicy 2-5bar - oczywiscie mogę to zawęzić na hydroforze ale instalator tak mi to ustawil i powiedzial, ze tak dla pompy jest optymalnie).??

Szukając zmiękczaczy natknąłem się na "AQA Nano lub AQA Total Energy" system, który nie eliminuje mikroelementów ale zapobiega powstawaniu osadów. Co możecie o tym powiedziec? Czy to działa? Czy rzeczywisice nie ma osadów, nie ma kamienia w czajniku itp ?

Edytowane przez boru

Bez przesady.. to przeciez zwykłe bakterie.. Ale chodzi mi bardziej o to, że jak dasz lampe przed całą instalacją to bakterie i tak moga byc w instalacji za lampą i ta lampa nic nie da... ale tak jak pisalem.. poki co lampy nie daje.

Masz rację, że lampa działa tylko punktowo i dlatego instalując lampę UV należy zacząć od dezynfekcji instalacji za nią :)