Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Jestem na etapie podłączenia wody do domu (rodzina 2+2)do wszystkich celów.Studnie mam wykopaną na 22m,jej wydajność to 2,5m3/h .Zestaw który będę posiadał to hydrofor z przeponą 50l i pompa IBO o wydajności 4,2m3/h(tak mi zaproponowała firma która studnie wierciła).Wyniki badań wody mam takie

1. PH - 7,5

2. mętność - 3,5

3. żelazo - 485

4. mangan - 123

5. twardość - 210

Jaki zestaw mi proponujecie?ja dostałem ofertę CosmoWATER PLUS,troszkę cena mnie przeraża(3600zł),jest jakaś mądra alternatywa w rozsądnej cenie?czy to dobry wybór.Pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem na etapie podłączenia wody do domu (rodzina 2+2)do wszystkich celów.Studnie mam wykopaną na 22m,jej wydajność to 2,5m3/h .Zestaw który będę posiadał to hydrofor z przeponą 50l i pompa IBO o wydajności 4,2m3/h(tak mi zaproponowała firma która studnie wierciła).Wyniki badań wody mam takie

1. PH - 7,5

2. mętność - 3,5

3. żelazo - 485

4. mangan - 123

5. twardość - 210

Jaki zestaw mi proponujecie?ja dostałem ofertę CosmoWATER PLUS,troszkę cena mnie przeraża(3600zł),jest jakaś mądra alternatywa w rozsądnej cenie?czy to dobry wybór.Pozdrawiam

Trochę mocna ta pompa w porównaniu do wydajności studni, ale może to kwestia poziomu lustra wody i charakterystyki pompy...

Parametry wody masz całkiem niezłe, przekroczenia są delikatne (chyba, że masz jeszcze jakieś wyniki?). Jeśli nie ma zapachu (np. siarkowodoru) to ten tym filtra będzie OK. Czy akurat ten model to już kwestia wyboru, ale dużo taniej nie będzie.

Trochę mocna ta pompa w porównaniu do wydajności studni, ale może to kwestia poziomu lustra wody i charakterystyki pompy...

Parametry wody masz całkiem niezłe, przekroczenia są delikatne (chyba, że masz jeszcze jakieś wyniki?). Jeśli nie ma zapachu (np. siarkowodoru) to ten tym filtra będzie OK. Czy akurat ten model to już kwestia wyboru, ale dużo taniej nie będzie.

Wyniki są raczej ok,ponieważ u dwóch sąsiadów po przeciwnej stronie,studnie są na podobnej głębokości i wyniki są podobne.Zapach ponoć u sąsiadów jest

ale oni jadą na potrójnych filtrach a wyniki się poprawiły.Mam dylemat,ponieważ na jakiś czas(2-5lat)mamy mieć wodę miejską i musimy się do niej podłączyć.Więc czy warto iść w takie koszty,czy no właśnie tańszą opcję i jaką?

Zapach ponoć u sąsiadów jest...

Złoża wielofunkcyjne (czyli to o czym teraz rozmawiamy) nie usuwają zapachu - jeśli on jest w wodzie zimnej, to prawdopodobnie po podgrzaniu może być jeszcze bardziej wyczuwalny. Weź to pod uwagę.

Mam dylemat,ponieważ na jakiś czas(2-5lat)mamy mieć wodę miejską i musimy się do niej podłączyć.Więc czy warto iść w takie koszty,czy no właśnie tańszą opcję i jaką?

Po pierwsze to "jakiś czas" zazwyczaj w polskich realiach jest wersją bardzo optymistyczną i można długo czekać...

Po drugie złoża wielofunkcyjne mają żywotność w okolicy 5-7 lat (zależnie od jakości wody, częstotliwości regeneracji, itp), więc możliwe, że akurat wystarczy Ci na ten okres zanim trzeba by było wymieniać złoże.

Po trzecie nie bardzo jest tańsza alternatywa - standardowe metody (napowietrzanie + odżelaziacz) kosztują niewiele mniej (sama technologia), ale wymagają też dużego hydroforu, mocnej pompy, generują dużo ścieków... jeśli nie masz warunków (czyli np musiałbyś wymieniać hydrofor albo pompę) to cała oszczędność pójdzie na te "dodatki". Poza tym samo odżelazianie nie rusza twardości więc jeśli chciałbyś uzyskać podobny efekt co przy złożu wielofunkcyjnym musiałbyś postawić dwa filtry - a to już droższa opcja.

1. PH - 7,5

2. mętność - 3,5

3. żelazo - 485

4. mangan - 123

5. twardość - 210

Woda nie posiada duzych przekroczeń i filtr wielofunkcyjny w tym przypadku to dobra opcja jeśli zapach wody jest akceptowalny. Ze swojej strony proponujemy się zapoznać z urządzeniem Ecoperla Multitower S który w tym przypadku spełni swoje zadanie tj. usunie żelazo i mangan z wody a ponadto zmiękczy wodę. Woda oczywiście będzie spełniać kryteria jakości wody do picia.

Przed urządzeniem wymagany jest filtr mechaniczny, który chroni urządzenie przed zanieczyszczeniami mechanicznymi, dostępny jest w zestawie z urządzeniem.

Nie rozpędzałbym się aż tak bo przecież będzie to woda zmiękczona, a więc poniżej zakresu wody pitnej.

a to dlaczego,można przecież ustawić twardość wody(czy nie!?)mi tam smakuje moja woda z kranu,oczywiście po przegotowaniu :)

Dlatego, że ustawienie twardości robi się na zmiękczaczach, ale nie na filtrach wielofunkcyjnych. Oczywiście można je dodać, ale to spowoduje przepuszczenie także żelaza i manganu.

no ale cosmoWATER Plus ma funkcję zmiękczającą,więc spełni swoje zadanie,czy się mylę?

To nie kwestia urządzenia tylko złoża. W czasie pracy w złożu zachodzą reakcje chemiczne - i ważna jest ich kolejność. Najpierw usuwana jest twardość, potem żelazo, następnie mangan, itd. Woda wychodząc z takiego złoża zawsze będzie zmiękczona, a nawet jeśli czegoś jest za dużo czy przepływ jest zbyt duży to w pierwszej kolejności będzie problem z usuwaniem tych rzeczy najtrudniejszych do usunięcia (organika, amoniak, mangan, żelazo).

Jeśli teraz mechanicznie dodasz mieszanie wody surowej z uzdatnioną to owszem, uzyskasz jakąś twardość, ale zawsze przejdzie też część pozostałych zanieczyszczeń.

sorki że zawracam głowę ale"qbek17"powiedz mi czy cosmowater plus sprosta zapotrzebowaniu na wodę pitną też?Bo mam też ofertę od firmy która wierciła studnię a wygląda ona tak

Z tej oferty nie wynika jaka jest głowica ani zbiornik, więc ciężko powiedzieć o jakości tego sprzętu. Co do złoża to jest to chyba najdroższe złoże wielofunkcyjne, faktycznie trochę inne niż mieszanka żywic stosowana w Cosmowaterze, ale zasada działania jest taka sama - także najpierw zmiękczy wodę, a potem usunie pozostałe tematy.

W każdym przypadku jeśli chciałbyś ustawić twardość na poziomie minimum wody pitnej (60 mg CaCO3/l) musiałbyś przepuszczać ok 30% wody surowej. To oznacza także 30 % żelaza, manganu i wszystkiego innego, więc może się udać to ustawić.

Przepraszam, że dopiero teraz, ale choroba dziecka, a wiec tak.

Woda.

Mętność 57,7.

Odczyn ph 7,2 (19,5C).

Przewodność 1060 (17,1C).

Żelazo ogólne 4672mg/dm.

Mangan 500mg/dm.

Azotyny <0,05mg dm.

Azotany<1,0mg dm.

Hydrofor 300l.ocynkowany

Pompa mocna nie pamiętam jaka, ale wytwarza duże ciśnienie.6-8 bar

Wydajność studni 2.5 dm/h

Ścieki oczyszczalnia przydomowa.

Proszę pomóżcie w doborze filtra z rozsądna cene.

Drodzy forumowicze, eksperci,

nie chcę rozmywać niepotrzebnie tematu, więc postaram się w miarę streścić :)

Na jesieni napisałem posta z prośbą o doradzenie w sprawie stacji uzdatniania wody, ale dosyć niespodziewanie trafił mi się dłuższy wyjazd związany z pracą (z naprawdę krótkimi pobytami w domu), więc zupełnie na ten okres zarzuciłem temat. Chciałbym teraz do niego powrócić.

Poniżej informacje mające wpływ na dobór urządzenia zebrane w jednym miejscu:

- lustro wody na głębokości 25m

- pompa grundfos SQ 2-70, wydajność nominalna 2m3/h przy 70m słupa H2O (2,5m3/h przy 60m słupa H2O)

- średnie miesięczne zużycie wody ok.10m3

- planowany montaż zbiornika hydroforowego bez membrany o pojemności 300 litrów

- stężenie żelaza ogólnego *******1870 mikrogram/litr

- stężenie manganu ****************138 mikrogram/litr

- mętność ************************7,72 NTU

- przewodność el. wł w 25 st.C ****445 mikroS/cm

- pH *****************************7,51 pH

- barwa ****************************11 miligram/litr

- stężenie jaonu amonowego ******0,046 miligram/litr

- stężenie azotynów ************<0,010 miligram/litr

- stężenie azotanów **************0,50 miligram/litr

- indeks nadmanganianowy *********0,66 miligram/litr

- twardość ogólna *****************228 miligram/litr

- zapach *************************akceptowalnyry

- smak ***************************akceptowalny

Na chwilę obecną chciałbym się skupić na odżelaziaczu/odmanganiaczu. Jaki zestaw polecacie?

Czy powinienem przed urządzeniem odżelaziającym zamontować filtr mechaniczny? Jeżeli tak to jaki?

Czy nie będzie przeciwwskazań aby zmiękczacz zainstalować w późniejszym terminie? (bo nie do końca jestem przekonany o potrzebie jego montażu i czy w ogóle się zdecyduję na jego instalację).

Chętnie zapoznam się z konkretnymi rozwiązaniami.

Pozdrawiam

Badania wody ze studni głębokiej na 30m wykazały dużą twardość, dochodzi też zapach siarkowodoru. Mam dobry przepływ, mocną pompę, zbiornik przeponowy. Co dobrać do uzdatnienia wody (twardość) oraz do pozbycia się zapachu? Miałem sugestie odnośnie urządzenia Viessman Aquahome 20-N oraz zwężka napowietrzająca/inżektor by pozbyć się woni siarkowodoru. Druga rzecz: Jaka ma być kolejność urządzeń?

34d19bb54c27a15d43ec0676cebf.jpg

Przepraszam, że dopiero teraz, ale choroba dziecka, a wiec tak.

Woda.

Mętność 57,7.

Odczyn ph 7,2 (19,5C).

Przewodność 1060 (17,1C).

Żelazo ogólne 4672mg/dm.

Mangan 500mg/dm.

Azotyny <0,05mg dm.

Azotany<1,0mg dm.

Hydrofor 300l.ocynkowany

Pompa mocna nie pamiętam jaka, ale wytwarza duże ciśnienie.6-8 bar

Wydajność studni 2.5 dm/h

Ścieki oczyszczalnia przydomowa.

Proszę pomóżcie w doborze filtra z rozsądna cene.

Woda do najlepszych nie należy ale wszystko da się zrobić. System uzdatniania na pewno musiałby być oparty o dwa stopnie filtracji. W zależności od tego czy woda miałaby być zmiękczona czy nie można zastosować różne opcje np. odżelaziacz+ stacja wielofunkcyjna albo dwa stopnie odżelaziania.

Dobrze że jest zamontowany hydrofor ocynkowany 300 litrowy. Przed hydroforem należy zamontować napowietrzacz, który zapewni utlenianie związków żelaza do formy łatwo osadzającej się na złożu w odżelaziaczu.

Na pewno przed ewentualnym zakupem poprosilibyśmy próbkę wody do laboratorium celem weryfikacji parametrów i poddania wody testom skuteczności filtracji. Woda nalana bezpośrednio z punktu poboru od razu jest mętna czy po jakimś czasie ?

Dane pompy byłyby konieczne do weryfikacji jej parametrów pracy a dodatkowo głębokość lustra wody w studni.

Edytowane przez KLARSAN

Na chwilę obecną chciałbym się skupić na odżelaziaczu/odmanganiaczu. Jaki zestaw polecacie?

Jakbyś przed hydroforem dodał zwężkę do napowietrzania to powinno być nieźle. Masz dobre pH więc powinno się udać na jednym stopniu. Ewentualnie jako drugi stopień (jeśli byś się zdecydował na zmiękczanie) mogłaby być kolumna wielofunkcyjna. Co do odżelaziacza to najlepszy byłby taki bez regeneracji chemicznej, tylko z niego będzie sporo ścieków (ale bez chemii) - masz gdzie je odprowadzić?

Druga sprawa to wydajność pompy - te 2,5 m3/h w zasadzie wystarczy tylko na wypłukanie zbiornika 10x54" z ciężkim złożem.

Czy powinienem przed urządzeniem odżelaziającym zamontować filtr mechaniczny? Jeżeli tak to jaki?

Możesz go zainstalować - dla głowicy odżelaziacza to na pewno pomoże. Ale żeby nie strzelić sobie w stopę to musi być filtr o odpowiednio dużym przepływie (i to nie tylko przy zupełnie czystym wkładzie). Jeśli już to raczej powinno to być coś w stylu Cintropura NW32 (przepływ nominalny >6 m3/h) lub Honeywella (z metalową siatką o przepływie >3 m3/h).

Czy nie będzie przeciwwskazań aby zmiękczacz zainstalować w późniejszym terminie? (bo nie do końca jestem przekonany o potrzebie jego montażu i czy w ogóle się zdecyduję na jego instalację).

Nie ma do tego żadnych przeciwwskazań - ale jak się zdecydujesz od razu to mógłbyś zamiast standardowego zmiękczacza postawić filtr wielofunkcyjny i w ten sposób odciążyć odżelaziacz.

Badania wody ze studni głębokiej na 30m wykazały dużą twardość, dochodzi też zapach siarkowodoru.

Podaj wyniki tych badań. "Duża twardość" to pojęcie względne, a zapach siarkowodoru zazwyczaj towarzyszy wodzie o dużej zawartości żelaza.

Mam dobry przepływ, mocną pompę, zbiornik przeponowy.

Więcej szczegółów - jaką pompę? Jaki przepływ? Jaki zbiornik? Dobra pompa do spłukiwania WC nie zawsze będzie dobrą pompą do płukania odżelaziacza...

Co dobrać do uzdatnienia wody (twardość) oraz do pozbycia się zapachu?

Do usunięcia twardości stosuje się zmiękczacze. Do usuwania zapachu można użyć filtra węglowego, czasami pomaga napowietrzanie... ale to zależy od wielu czynników.

Miałem sugestie odnośnie urządzenia Viessman Aquahome 20-N oraz zwężka napowietrzająca/inżektor by pozbyć się woni siarkowodoru.

To urządzenie to zmiękczacz. Pomoże na twardość, ale czy jest to odpowiedni rozmiar nie da się powiedzieć bez informacji o twardości wody i jej zużyciu.

Zwężka - jeśli masz zbiornik przeponowy to nie możesz jej zastosować. Poza tym ona nie "usuwa" zapachu tylko napowietrza wodę (co może częściowo pomóc przy zapachu). Ale jeśli masz w wodzie żelazo, potem ją napowietrzysz i na końcu puścisz na zmiękczacz to wytrącone żelazo oblepi zmiękczacz i nic nie będzie działać.

Druga rzecz: Jaka ma być kolejność urządzeń?

Zacznij od ich doboru, a z tego wyniknie kolejność.