giman 27.03.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Masz jakieś konkretne pytanie? Każdy poleca to co ma w ofercie Ładność jest tak subiektywna, że nie podejmę się określenia co spełniałoby ten warunek... Co będzie lepsze Water Technik czy CosmoWater Home? Fakt zawsze tak było, że każdy poleca swoje, ale w przypadku innych sprzętów można znaleźć w necie testy porównawcze, które maja znamiona obiektywności albo ja udają. Dla zmiękczaczy nawet udawanych nie znalazłem. Wystarczająca ładność to jednobryłowość i mało kolorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.03.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Co będzie lepsze Water Technik czy CosmoWater Home? Oba modele mają podobną głowicę. WaterTechnic według opisu ze strony mają żywicę monosferyczną Lewatit S1567, a Cosmo - nie znalazłem na stronie informacji. Fakt zawsze tak było, że każdy poleca swoje, ale w przypadku innych sprzętów można znaleźć w necie testy porównawcze, które maja znamiona obiektywności albo ja udają. Dla zmiękczaczy nawet udawanych nie znalazłem. Są pojedyncze "porównania", ale są tak stronnicze, że można je rozpatrywać tylko w kategorii reklamy. Wystarczająca ładność to jednobryłowość i mało kolorowe. OK. Takie kryteria spełni większość zmiękczaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.03.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 (edytowane) Pisaliście, że dobry zmiękczacz to dobra głowica i dobre złoże reszta to niuanse.Potem parę osób (w tym ja) jak pytała o dany zmiękczacz zazwyczaj była dobra głowica lub złoże (ewentualnie nic).Ale nie kojarzę zmiękczacza z oboma dobrymi elementami. Zna ktoś? dodatek:Znalazłem takie coś. Clack + Lewatit:https://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.htmlhttps://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-clack-pallas-ck-lewatit-30-p-1238.html Clack + Purolite:https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-30-clack-pallas-p-1236.html Edytowane 27 Marca 2019 przez giman pogooglałem i dodałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.03.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Pisaliście, że dobry zmiękczacz to dobra głowica i dobre złoże reszta to niuanse. Potem parę osób (w tym ja) jak pytała o dany zmiękczacz zazwyczaj była dobra głowica lub złoże (ewentualnie nic). Ale nie kojarzę zmiękczacza z oboma dobrymi elementami. Zna ktoś? dodatek: Znalazłem takie coś. Clack + Lewatit: https://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.html https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-clack-pallas-ck-lewatit-30-p-1238.html Clack + Purolite: https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-30-clack-pallas-p-1236.html Generalnie dobre zestawy... ale diabeł tkwi w szczegółach tych ofert. Różnią się gratisami, dodatkami (np. zawór bypass w jednej ofercie jest, a w innej już nie), opisy też są nieco mylące (np. pojemność zbiornika na złoże jest zawyżona). Nie wiadomo też w jakiej wersji regeneracji jest dany zestaw - np. regeneracja przeciwprądowa razem ze złożem C100E nie ma większego sensu (bo złoże nie jest monosferyczne), a w ogóle nie ma pewności czy to "głowica jest w tej wersji" czy tylko opisują, że "sterownik może pracować z taką głowicą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 28.03.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 witam. proszę o sugestie i podpowiedź jakie urządzenie potrzebne aby zmiękczyć wodę z wodociągu miejskiego. Dom 6 osób. woda wytrąca dużo kamienia. wg pomiarów ph ok7,6. czajnik do odkamieniania po tygodniu. baterie szybko zachodza kamieniem. Do Pana potrzeb polecam zmiękczacz wody Cosmowater Exclusive Pure lub Aquahome 30-N. Ewentualnie bardziej ekskluzywne urządzenie eVolution 600 Power. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.03.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Pisaliście, że dobry zmiękczacz to dobra głowica i dobre złoże reszta to niuanse. Potem parę osób (w tym ja) jak pytała o dany zmiękczacz zazwyczaj była dobra głowica lub złoże (ewentualnie nic). Ale nie kojarzę zmiękczacza z oboma dobrymi elementami. Zna ktoś? dodatek: Znalazłem takie coś. Clack + Lewatit: https://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.html https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-clack-pallas-ck-lewatit-30-p-1238.html Clack + Purolite: https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-30-clack-pallas-p-1236.html Zachęcamy do zapoznania się ze zmiękczaczami marki Ecoperla. Dostępne są wersje zarówno kompaktowe jak i dwuczęściowe. Stosowane w nich są markowe monosferyczne złoża a w przypadku zmiękczaczy dwuczęściowych zastosowana jest także regeneracja Upflow. W razie pytań jesteśmy do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 29.03.2019 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Zachęcamy do zapoznania się ze zmiękczaczami marki Ecoperla. Dostępne są wersje zarówno kompaktowe jak i dwuczęściowe. Stosowane w nich są markowe monosferyczne złoża a w przypadku zmiękczaczy dwuczęściowych zastosowana jest także regeneracja Upflow. W razie pytań jesteśmy do dyspozycji. Jakiej firmy jest złoże oraz głowica sterująca w modelu Ecoperla Slimline CS 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.03.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Jakiej firmy jest złoże oraz głowica sterująca w modelu Ecoperla Slimline CS 30? W zmiękczaczu Ecoperla Slimline CS w każdym rozmiarze złoże zmiękczające to monosferyczna żywica Lanxess. Głowica jest oparta o elektrozawory, zaprojektowana przy współpracy z firmą Erie Water Treatment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.03.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Sprawdzam złoża, głowice, ceny i takie tam.Ale jak przyszło do "umeblowania" pomieszczeń technicznych to pojawił się inny bardzo ważny parametr zmiękczacza - wymiary.Większość (prawie wszystkie?) zmiękczacze są bardziej głębokie niż szerokie. Np.wys. 90-115cmszer. 45 (+/-)głęb. 60 (+/-) A czy są jakieś szerokie a płytkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.03.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Sprawdzam złoża, głowice, ceny i takie tam. Ale jak przyszło do "umeblowania" pomieszczeń technicznych to pojawił się inny bardzo ważny parametr zmiękczacza - wymiary. Większość (prawie wszystkie?) zmiękczacze są bardziej głębokie niż szerokie. Np. wys. 90-115cm szer. 45 (+/-) głęb. 60 (+/-) A czy są jakieś szerokie a płytkie? Wynika to z faktu, że wszystkie zmiękczacze mają w swojej konstrukcji te same zbiorniki o standardowych wymiarach. Jeśli chcesz mieć zmiękczacz "szeroki a płytki" to po prostu weź model dwuelementowy i ustaw je obok siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 31.03.2019 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) Wystarczająca ładność to jednobryłowość i mało kolorowe. OK. Takie kryteria spełni większość zmiękczaczy Jeśli chcesz mieć zmiękczacz "szeroki a płytki" to po prostu weź model dwuelementowy i ustaw je obok siebie Czyli albo ma odpowiednie wymiary albo jest akceptowalny wizualnie. Chyba pozostaje dwuelementowy obudowany jakąś szafką. Szafka/obudowanie chyba mu nie zaszkodzi? ... Albo inaczej, przecież chyba nie muszę ustawiać zmiękczacza tam gdzie mam wyprowadzone rury pod niego. Tylko na przykład kilkadziesiąt centymetrów obok i podłączyć zmiękczacz na jakieś elastyczne rurki. Chyba można? Edytowane 31 Marca 2019 przez giman albo inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.03.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Czyli albo ma odpowiednie wymiary albo jest akceptowalny wizualnie. Chyba pozostaje dwuelementowy obudowany jakąś szafką. Szafka/obudowanie chyba mu nie zaszkodzi? Nie zaszkodzi. Tylko weź pod uwagę wentylację, bo to w końcu układ pracujący na wodzie i czasami wilgoć się tam pojawia. ... Albo inaczej, przecież chyba nie muszę ustawiać zmiękczacza tam gdzie mam wyprowadzone rury pod niego. Tylko na przykład kilkadziesiąt centymetrów obok i podłączyć zmiękczacz na jakieś elastyczne rurki. Chyba można? Można. Są np. węże w oplocie o długości 1m albo i dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 01.04.2019 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak wygląda filtr wstępny 10 mikronów po 7 miesiącach z wody wodociągowej. Przez filtr przepłynęło 70812 litrów wody. Przed nim jest jeszcze 100 mikronów Hydra samoczyszczącza, i na dnie hydry były cząsteczki zgnitych kawałków stali. Mało ich było, ale coś było. To nie moje fanty, u mnie przed założeniem filtrów zostało wymienione przyłącze na PE32. Na tym filtrze sznurowym jest osadzona rdza. W każdym razie tak mi się wydaje. Wymieniłem filtr na 10 mikronów, ale tym razem piankowy. Żadnych różnic jeżeli chodzi o ciśnienie wody, więc już w ogóle nie wracam do filtrów sznurowych. ps. sam filtr oryginalnie jest niebieski - antybakteryjny, Sanic BX od Atlas Filtri. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.04.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 A propos filtrów. Na samym początku instalacji tuż za zestawem wodomierzowym mam zainstalowany filtr samoczyszczący z reduktorem (Honeywell).We wszystkich schematach instalacji zmiękczacza jest nakazane zainstalowanie filtra, czy to co mam jest wystarczające czy dodatkowo przed samym zmiękczaczem mam coś jeszcze dołożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 A propos filtrów. Na samym początku instalacji tuż za zestawem wodomierzowym mam zainstalowany filtr samoczyszczący z reduktorem (Honeywell). We wszystkich schematach instalacji zmiękczacza jest nakazane zainstalowanie filtra, czy to co mam jest wystarczające czy dodatkowo przed samym zmiękczaczem mam coś jeszcze dołożyć? Wystarczy. Taki filtr ma tylko chronić głowicę przed większymi zanieczyszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 01.04.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 WitamCzy coś powinienem zrobić z tą wodą? Zwłaszcza jeśli chodzi o mętność i twardość? Jest to studnia głębinowa.Barwa-8Mętność-5pH=7.5Twardość-200Żelazo-0.1Mangan-0.03Azotany-poniżej 5Jon amonowy 0.12Chlorki-10Przewodność-377 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Witam Czy coś powinienem zrobić z tą wodą? Zwłaszcza jeśli chodzi o mętność i twardość? Jest to studnia głębinowa. Barwa-8 Mętność-5 pH=7.5 Twardość-200 Żelazo-0.1 Mangan-0.03 Azotany-poniżej 5 Jon amonowy 0.12 Chlorki-10 Przewodność-377 Na mętność możesz zainstalować filtr mechaniczny lub węglowy. Na twardość nic nie musisz robić, ale jeśli chcesz mieć wodę miękką to możesz rozważyć instalację zmiękczacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.04.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Tak wygląda filtr wstępny 10 mikronów po 7 miesiącach z wody wodociągowej. Przez filtr przepłynęło 70812 litrów wody. Przed nim jest jeszcze 100 mikronów Hydra samoczyszczącza, i na dnie hydry były cząsteczki zgnitych kawałków stali. Mało ich było, ale coś było. To nie moje fanty, u mnie przed założeniem filtrów zostało wymienione przyłącze na PE32. Na tym filtrze sznurowym jest osadzona rdza. W każdym razie tak mi się wydaje. Wymieniłem filtr na 10 mikronów, ale tym razem piankowy. Żadnych różnic jeżeli chodzi o ciśnienie wody, więc już w ogóle nie wracam do filtrów sznurowych. ps. sam filtr oryginalnie jest niebieski - antybakteryjny, Sanic BX od Atlas Filtri. Bardzo doceniamy takie precyzyjne podejście do tematu Zastanawiam się jednak co jest złego we wkładach sznurkowych? Mają nawet większą powierzchnię filtracji niż pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.04.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam Czy coś powinienem zrobić z tą wodą? Zwłaszcza jeśli chodzi o mętność i twardość? Jest to studnia głębinowa. Barwa-8 Mętność-5 pH=7.5 Twardość-200 Żelazo-0.1 Mangan-0.03 Azotany-poniżej 5 Jon amonowy 0.12 Chlorki-10 Przewodność-377 Mętność wypadałoby usunąć właśnie poprzez filtrację mechaniczną. Jeśli chodzi o twardość to wszystko zależy od tego czy komuś przeszkadza osadzający się kamień na armaturze czy urządzeniach AGD czy też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 04.04.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam serdecznie forumowych ekspertów.Zrobiłem badania wody ze swojej studni wierconej - 12 m głębokości.Analiza wody przedstawia się następującą:- odczyn - pH 7,5- twardość - 22 dH- azot amonowy - 0,3 mg/dm3- azotany (V) 30 mg/dm3- azotyny - 0,05 mg/dm3- żelazo ogólne - 0,1mg/dm3- mangan - 0,01 mg/dm3. Firma zaproponowała mi do wyboru dwa zmiękczacze1. Aqua Soft Basic 30V-CK2. Aqua Eco 30 Które powinienem wybrać, może innej firmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts