toy 30.01.2022 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Jest to jakieś rozwiązanie... są takie zbiorniki więc możesz zamówić taki system. Jeśli chcesz mieć wodę zmiękczoną to złoże wielofunkcyjne może się sprawdzić. Z tego co pisałeś to studnia jest dość płytka co może skutkować dość dużą zmiennością parametrów wody. Z tego powodu bezpieczniej byłoby zastosować złoże Crystal Right i ewentualnie do niego celę chlorującą do dezynfekcji złoża. Ale to tylko propozycja bo nie znam pełnych wyników wody ani Twoich oczekiwań co do efektów takiej filtracji... Oczywiście dziękuję za porady. Jak większość z nas próbuję zaufać fachowcom, bo tak powinno być. Ale skąd takie rozbieżności w ofertach? Przy moich parametrach wody od skrajnych "tylko z napowietrzaniem, 300 l hydrofor i kolumna za ładnych parę tysiecy plus inne cuda“, przez odżelaziacze o różnym sposobie działania, duże oraz średnie stacje multi, aż po oferty na urządzenia multi kompakt ze złożem 25 litrów! I wg zapewnień sprzedawców wszystkie będą działać jak trzeba. Mam wrażenie, że słowo klucz, to sprzedwaca, który to po prostu chce sprzedać. Na wersję max nie mam miejsca, a kompaktowym nie zaufam. Qbek17 czy jest sens grubszej butli niż 13 cali przy wysokosci 44? W czym Crystal Right będzie lepsze od Ecomix A? Czy celę chlorujacą można bez problemu dołożyć w razie potrzeby później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 31.01.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Witam kolegów, podepnę się pod temat. Mam taką wodę. Jak doprowadzić ją do porządku : Mętność - 2,0 NTU Barwa - <5 mg/l Pt Zapach/Ton - <1 pH - 6,8 Twardość Ogólna - 438 mg/l Utlenialność - 3,4 mg/l CaCO3 Amoniak - <0,26 mg/l Azotyny -<0,066 mg/l Azotany - <0,89 Chlorki - 58 mg/l Żelazo - 2,380 mg/l Mangan - 0,10 mg/l Przewodność Elektryczna - 639 Studnia głębinowa na 15 m, zbiornik 300 l - ocynk + napowietrzanie - Pompa głębinowa 3,5 SDM 3-15 IBO .Zużycie wody - około 20m3 doradźcie proszę. Cześć, my do takich parametrów wody polecalibyśmy oddzielnie wydajny odżelaziacz wody, który wykorzysta zbiornik ocynk. i napowietrzanie - Ecoperla Sanitower w rozmiarze XL. Stacja wielofunkcyjna to bardzo ryzykowne rozwiązanie w przypadku tak przekroczonego żelaza. Najlepiej byłoby oddzielić odżelazianie i zmiękczanie. Do podanej twardości polecalibyśmy osobny, dwuczęściowy zmiękczacz wody z przynajmniej 40 litrami złoża (np. Ecoperla Softower M). Twardość jest już bardzo blisko przekroczenia granicy wg norm jakości wody przeznaczonej do spożycia. Kamień i osady będą bardzo uporczywe. W razie pytań zapraszamy do kontaktu na [email protected]. A jeśli chodzi o duże rozbieżności ofert na SUW, zwróć uwagę, że nie każdy sklep gwarantuje doprowadzenie wody do norm jakości wody przeznaczonej do spożycia (wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia). Edytowane 31 Stycznia 2022 przez KLARSAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.01.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 wg zapewnień sprzedawców wszystkie będą działać jak trzeba. Mam wrażenie, że słowo klucz, to sprzedwaca, który to po prostu chce sprzedać. Masz rację. Pytanie co z tych zapewnień jeśli w praktyce się nie spełnią? Czy dostajesz gwarancję na jakość wody? I czy w przypadku jeśli taki kompakt nie zadziała to w tej samej cenie dostaniesz większy filtr? Nie sądzę... Qbek17 czy jest sens grubszej butli niż 13 cali przy wysokosci 44? Grubszej butli o tej wysokości raczeni nie robią. Poza tym nie ma już potrzeby iść w szerokość bo to ciągnie za sobą znaczny wzrost wymaganego strumienia wody do płukania (czyli wydajności pompy i ilości ścieków). W czym Crystal Right będzie lepsze od Ecomix A? Właśnie w tym, że można go chlorować (dezynfekować). Ecomix to mieszanka żywic jonowymiennych które są dość delikatne jeśli chodzi o utleniacze przez co ich dezynfekcja jest trudniejsza i skraca ich żywotność. Czy celę chlorujacą można bez problemu dołożyć w razie potrzeby później? Tak. Jest to niezależne "urządzenie". Wpinasz je po prostu na wężyk solanki (trójnik jest w zestawie) i podpinasz zasilacz do gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf88 31.01.2022 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Czesc, Czy może ktoś polecić zmiękczacze w rozsądnej cenie ?Woda miejska więc parametry w normie, ale za to bardzo twarda (Gliwice). Po miesiącu użytkowania widać naloty na prysznicu/kranach.Zuzycie ciężko określić bo jeszcze nie do końca mieszkamy (rodzina 2+2).Jakie rozwiązanie najlepiej zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 01.02.2022 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Czesc, Czy może ktoś polecić zmiękczacze w rozsądnej cenie ? Woda miejska więc parametry w normie, ale za to bardzo twarda (Gliwice). Po miesiącu użytkowania widać naloty na prysznicu/kranach. Zuzycie ciężko określić bo jeszcze nie do końca mieszkamy (rodzina 2+2). Jakie rozwiązanie najlepiej zastosować? To jeśli woda z wodociągu to ustal proszę parametr twardości oraz zużycie wody (masz na rachunku). do 2000,00 to urządzenia na chińskich sterownikach z lepszą żywicą, powyżej 2000,00 zł to urządzenia z amerykańskimi sterownikami i bardzo dobrą żywicą, zależy czego szukasz i w jakiej cenie. Jak ustalisz powyższe parametry podpowiem jakiej wielkości urządzenie powinieneś poszukać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.02.2022 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Czesc, Czy może ktoś polecić zmiękczacze w rozsądnej cenie ? Woda miejska więc parametry w normie, ale za to bardzo twarda (Gliwice). Po miesiącu użytkowania widać naloty na prysznicu/kranach. Zuzycie ciężko określić bo jeszcze nie do końca mieszkamy (rodzina 2+2). Jakie rozwiązanie najlepiej zastosować? Cześć Czy jesteś w stanie sprawdzić dokładną twardość wody na stronie wodociągów? Taka informacja powinna być udostępniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf88 01.02.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Cześć Czy jesteś w stanie sprawdzić dokładną twardość wody na stronie wodociągów? Taka informacja powinna być udostępniana. Z badania jakie przeprowadzałem: Twardość: (372 +/- 37) mg/l Żelazo: 11.6 (+/-2.7) ug/l Faktycznie wodociągi również udostępniają te informacje. Tam podają twardość nawet nieco ponad 433mg/l na grudzień 2021. (https://pwik.gliwice.pl/parametry-wody/ Ostropa) To jeśli woda z wodociągu to ustal proszę parametr twardości oraz zużycie wody (masz na rachunku). do 2000,00 to urządzenia na chińskich sterownikach z lepszą żywicą, powyżej 2000,00 zł to urządzenia z amerykańskimi sterownikami i bardzo dobrą żywicą, zależy czego szukasz i w jakiej cenie. Jak ustalisz powyższe parametry podpowiem jakiej wielkości urządzenie powinieneś poszukać. Pozdrawiam Jeśli chodzi o zużycie to tak jak mówię jest to dom nowo budowany w trakcie odbioru (170m^2), nie mieszkamy tu jeszcze w pełni więc zużycie jest nieadekwatne a drugie dziecko w drodze więc te +2 to tak za rok dopiero. Docelowo zużycie pewnie będzie jakieś standardowe dla rodziny 2+2. Na razie zużycie za 2mies to 7m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozule 01.02.2022 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Witam szanowne grono. Poproszę o dobór i pomoc w wybraniu zmiękczacza: 5 osób ~ 15m3/ miesiąc twardość 18 st szkopskich Dom z POŚ będę montował w piwnicy wiec miejsca sporo(preferuje zestawy 2 elementowe ale wybiorę tańszy) rurę kan. mam na wysokości 1,7m możliwe że nie będę zmiękczał do zera i zostawię te 2-3 stopnie na wyjściu (ale jeszcze nie wiem.. jeśli kamień będzie się osadzał dużo to jednak do zera) budżet~ 2000 max 2500 z moich obserwacji wytypowałem złoże30l? zależny mi na markowej podstawowej głowicy bez wodotrysków (clack Fleck Autotrol erie) i złoże lewatit (bardzo ewentualnie purolite) uda sie to panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.02.2022 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Z badania jakie przeprowadzałem: Twardość: (372 +/- 37) mg/l Żelazo: 11.6 (+/-2.7) ug/l Faktycznie wodociągi również udostępniają te informacje. Tam podają twardość nawet nieco ponad 433mg/l na grudzień 2021. (https://pwik.gliwice.pl/parametry-wody/ Ostropa) Jeśli chodzi o zużycie to tak jak mówię jest to dom nowo budowany w trakcie odbioru (170m^2), nie mieszkamy tu jeszcze w pełni więc zużycie jest nieadekwatne a drugie dziecko w drodze więc te +2 to tak za rok dopiero. Docelowo zużycie pewnie będzie jakieś standardowe dla rodziny 2+2. Na razie zużycie za 2mies to 7m3. Przy aktualnym zużyciu (nawet z jakąś rezerwą) wystarczy Ci zmiękczacz z 25 litrami złoża. Ale "standardowe" zużycie dla rodziny 2+2 jest gdzieś w okolicach 10-12 m3, więc prawie dwa razy tyle co masz teraz. Biorąc z powyższego jakąś średnią proponowałbym Ci model z 30 litrami złoża. Co do kosztów to raczej szykowałbym się na kwoty bliżej 3000 (jeśli brać pod uwagę solidne komponenty) - tym bardziej biorąc pod uwagę ostatnie podwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.02.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Witam szanowne grono. Poproszę o dobór i pomoc w wybraniu zmiękczacza: 5 osób ~ 15m3/ miesiąc twardość 18 st szkopskich Dom z POŚ będę montował w piwnicy wiec miejsca sporo(preferuje zestawy 2 elementowe ale wybiorę tańszy) rurę kan. mam na wysokości 1,7m możliwe że nie będę zmiękczał do zera i zostawię te 2-3 stopnie na wyjściu (ale jeszcze nie wiem.. jeśli kamień będzie się osadzał dużo to jednak do zera) budżet~ 2000 max 2500 z moich obserwacji wytypowałem złoże30l? zależny mi na markowej podstawowej głowicy bez wodotrysków (clack Fleck Autotrol erie) i złoże lewatit (bardzo ewentualnie purolite) uda sie to panowie? Technicznie się uda. Co do budżetu to trzeba poszukać - raczej zestaw Clack + Lewatit w tym się nie zmieści, ale Autotrol ma już szanse. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozule 01.02.2022 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Na ten moment najtaniej co znalazłem to:1 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-clack-w35-ci-108416203572 https://hydrolife.pl/pl/p/ZMIEKCZACZ-WODY-WATERLIFE-HYDRO-TECHNIC-LOGIX-30L%2C-MONOSFERYK-LEWATIT%2C-AUTORTOL-LOGIX-255760%2C-ZAWOR-BY-PASS%2C-ZAWOR-MIXING%2C-GRATISY-PENTERUSA/8683 https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-30-el-lewatit-mixing-pakiet-p-1114.html (tak wiem czytałem opinie, tu jedynie wysyłka za pobraniem) taniej już chyba się nie uda.. co myślicie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 02.02.2022 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Na ten moment najtaniej co znalazłem to: 1 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-clack-w35-ci-10841620357 2 https://hydrolife.pl/pl/p/ZMIEKCZACZ-WODY-WATERLIFE-HYDRO-TECHNIC-LOGIX-30L%2C-MONOSFERYK-LEWATIT%2C-AUTORTOL-LOGIX-255760%2C-ZAWOR-BY-PASS%2C-ZAWOR-MIXING%2C-GRATISY-PENTERUSA/868 3 https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-30-el-lewatit-mixing-pakiet-p-1114.html (tak wiem czytałem opinie, tu jedynie wysyłka za pobraniem) taniej już chyba się nie uda.. co myślicie..? Wszystkie z wyżej proponowanych urządzeń są dobrej klasy. Pierwszy raz się spotykam żeby sklepy nie oferowały wysyłki za pobraniem, upewnij się ale to było by bez sensu jak by tak było. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.02.2022 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Z badania jakie przeprowadzałem: Twardość: (372 +/- 37) mg/l Żelazo: 11.6 (+/-2.7) ug/l Faktycznie wodociągi również udostępniają te informacje. Tam podają twardość nawet nieco ponad 433mg/l na grudzień 2021. (https://pwik.gliwice.pl/parametry-wody/ Ostropa) Jeśli chodzi o zużycie to tak jak mówię jest to dom nowo budowany w trakcie odbioru (170m^2), nie mieszkamy tu jeszcze w pełni więc zużycie jest nieadekwatne a drugie dziecko w drodze więc te +2 to tak za rok dopiero. Docelowo zużycie pewnie będzie jakieś standardowe dla rodziny 2+2. Na razie zużycie za 2mies to 7m3. Do podanych potrzeb możemy polecić model Ecoperla Vita 25 z amerykańską głowicą Clack i złożem monosferycznym Lewatit. Link do recenzji video: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.02.2022 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Witam szanowne grono. Poproszę o dobór i pomoc w wybraniu zmiękczacza: 5 osób ~ 15m3/ miesiąc twardość 18 st szkopskich Dom z POŚ będę montował w piwnicy wiec miejsca sporo(preferuje zestawy 2 elementowe ale wybiorę tańszy) rurę kan. mam na wysokości 1,7m możliwe że nie będę zmiękczał do zera i zostawię te 2-3 stopnie na wyjściu (ale jeszcze nie wiem.. jeśli kamień będzie się osadzał dużo to jednak do zera) budżet~ 2000 max 2500 z moich obserwacji wytypowałem złoże30l? zależny mi na markowej podstawowej głowicy bez wodotrysków (clack Fleck Autotrol erie) i złoże lewatit (bardzo ewentualnie purolite) uda sie to panowie? Cześć, do podanych potrzeb możemy zaproponować nawet 35-litrowy model Ecoperla Toro 35. Jeśli będziesz korzystać z POŚ, warto wybrać wydajny zmiękczacz, który będzie regenerował się dość rzadko. Link do recenzji na YT: W razie pytań, jesteśmy do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozule 02.02.2022 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Louis chyba się nie zrozumieliśmy nawet nie sprawdzałem jeszcze jakie rodzaje wysyłek mają sklepy a mój komentarz był co do bluewater24 sklep ma tragiczne opinie i strach im wpłacać kasę więc u nich jeśli bym się zdecydował to tylko wysyłka za pobraniem KLARSAN a zmieścimy się w budżecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 02.02.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Louis chyba się nie zrozumieliśmy nawet nie sprawdzałem jeszcze jakie rodzaje wysyłek mają sklepy a mój komentarz był co do bluewater24 sklep ma tragiczne opinie i strach im wpłacać kasę więc u nich jeśli bym się zdecydował to tylko wysyłka za pobraniem KLARSAN a zmieścimy się w budżecie? , rozumię . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.02.2022 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Louis chyba się nie zrozumieliśmy nawet nie sprawdzałem jeszcze jakie rodzaje wysyłek mają sklepy a mój komentarz był co do bluewater24 sklep ma tragiczne opinie i strach im wpłacać kasę więc u nich jeśli bym się zdecydował to tylko wysyłka za pobraniem KLARSAN a zmieścimy się w budżecie? Niestety koszt urządzenia jest wyższy niż zakładany budżet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ultralegera 03.02.2022 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Panowie podpowiedzcie jakie badanie wody zrobić przy studni głębinowej tj. co jest ważne. Dotychczas zrobiłem ph, jon amonowy, mangan, żelazo, twardość. Teraz będę robił Clostridium perfringens, bakterie grupy coli,, Escherichia coli,, ogólną liczbę mikroorganizmów, paciorkowców kałowych. Zrobić coś jeszcze przy okazji co może być ważne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 03.02.2022 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Panowie podpowiedzcie jakie badanie wody zrobić przy studni głębinowej tj. co jest ważne. Dotychczas zrobiłem ph, jon amonowy, mangan, żelazo, twardość. Teraz będę robił Clostridium perfringens, bakterie grupy coli,, Escherichia coli,, ogólną liczbę mikroorganizmów, paciorkowców kałowych. Zrobić coś jeszcze przy okazji co może być ważne ? Warto wykonać pełną fizykochemię, czyli przede wszystkim: barwa, mętność, pH, jon amonowy, żelazo, mangan, twardość, chlorki, utlenialność, przewodność, azotany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prooooooooos 04.02.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Witam, jestem zainteresowany zakupem zmiękczacza wody, może ktoś coś polecić. Budżet myślę do 3000zł. Rodzina 2+2, zużycie miesieczne ok 11m3. twardość 17dH niemieckich, , 6,2 mval/l, 300 mg CAcO3/l.. Zmiękczacz raczej kompaktowy tak myślałe 25-30 litrowy. Trochę poczytałem forum, ale wolę sie dopytać. z góry dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts